satorianus 17.12.08, 15:10 Marzą mi się tanie i dobre :) tropikalne klimaty. Jakie lokalizacje i oferty powinienem brać pod uwagę? Z jakimi kosztami się liczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropikey Re: Tanie tropiki? 17.12.08, 16:34 cześć, temat rzeka... Najpier kilka pytań: a/ na jak długo i w jakiej porze roku chcesz jechać? b/ jaką maksymalną kwotę chcesz przeznaczyć, albo inaczej - jaki wymiar ma dla ciebie słowo "tani" (w odniesieniu do wakacji)? c/ chcesz się wybrać na własną rękę, czy raczej z biurem podróży? d/ jaki standard cię interesuje: skromne pensjonaty, średniej klasy hotele, hotele "all inclusive", a może wille z basenem? Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Tanie tropiki? 18.12.08, 08:52 1. marzec/kwiecień na 7-10dni. 2. Nie mama pojęcia. Tak za 2000-3000 za parę da się? 3. A co się bardziej opłaci? 4. Skromne pensjonaty będą ok. Może na początek prostsze pytanie... Dokąd najtaniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: Tanie tropiki? IP: 80.241.133.* 18.12.08, 09:17 za te pieniądze za parę i z dojazdem polecam tropical islands przy drodze z Berlina do Drezna www.tropical-islands.de/pl.html niestety, dobre na pół dnia góra. przy innych tropikach może nie starczyć na dolot. chyba że 2000-3000 jest dolarów albo euro. Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Tanie tropiki? 18.12.08, 10:03 Południe Indii Goa lub Kerala pod warunkiem że trafi się promocyjny bilet lotniczy z wiza musiało by się to zamknąć w 2000 PLN co jest możliwe ale trzeba się po gimnastykować. 1000 PLN na miejscu wystarczy. Minus bilet będzie do Delhi lub Bombaju. Z Bombaju na Goa tani dojazd pociągiem lub busem 12h a z Delhi znacznie dłużej. Szybki to samolot a wtedy na pobyt zostaje mała kasa za 100$ tydzien w Indiach jest możliwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
tropikey Re: Tanie tropiki? 18.12.08, 20:11 no to mi wypada tylko przytaknąć przedmówcom - wspomniana przez ciebie kwota na odległe wojaże raczej nie wystarczy, no, chyba że będziesz miał duże szczęście w kupnie biletów lub jakiejś wycieczki typu "last minute". Proponowałbym szukać czegoś na Sri Lance - z tego, co widywałem, zdarzają się tam tego typu okazje, a sam kraj ponoć bardzo tani. Ostatnio pisano o nim, np tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35815&w=67650457&v=2&s=0 Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Tanie tropiki? 18.12.08, 20:48 Nawet w super last minute to widziałem Brazylię za 2400 pln od osoby. To było w listopadzie na 3 dni przed wylotem w Itace. Można jeszcze polować na bilety w Air Asia z Londynu do Kula Lumpur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oranjefanka Re: Tanie tropiki? IP: *.spray.net.pl 18.12.08, 22:16 lol usmialam sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oranjefanka Re: Tanie tropiki? IP: *.spray.net.pl 18.12.08, 22:19 oczywiscie z tej wyspy tropikalnej, nie z checi wyjazdu... 3000 pln za 2 osoby, czyli 1500 na jedna - obawiam sie, ze sie nie da chyba ze zanocujesz przy kompie i bedziesz polowac na promocje lotnicze; Odpowiedz Link Zgłoś
kararepa I tanie i dobre :). 19.12.08, 03:54 satorianus napisał: > Marzą mi się tanie i dobre :) tropikalne klimaty. < Nikt nie lubi drogich i zlych :). Santrianus, zupelnie bez zlosliwosci, naprawde, ale Ty chyba nigdy nigdzie jeszcze nie podrozowales, nawet nie rzuciles okiem na zadne cenniki :). Liczysz na cud? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 wiedza i szczęście ;-) 19.12.08, 14:52 kararepa napisała: > satorianus napisał: > Nikt nie lubi drogich i zlych :). Santrianus, zupelnie > bez zlosliwosci, naprawde, ale Ty chyba nigdy nigdzie > jeszcze nie podrozowales, nawet nie rzuciles okiem na > zadne cenniki :). Liczysz na cud? Chylę czoła przed twym podróżniczym doświadczeniem i znajomością cenników, lecz nieśmiało szepnę, że "cuda" się zdarzają. Choćby bilety do Caracas za 700 zł. sadlowski.galeria24.pl/wenezuela.htm www.piotrwasil.com/?relacja=20 Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
bastardilla Re: wiedza i szczęście ;-) 19.12.08, 18:15 kornel-1 napisał: >Choćby bilety do Caracas za 700 zł.< Nie chcialbys obecnie byc w Caracas. Uwierz mi. Jest jakis powod takiego taniego biletu. To wlasnie "wiedza" o Caracas. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: wiedza i szczęście ;-) 19.12.08, 20:35 bastardilla napisał: > Nie chcialbys obecnie byc w Caracas. Uwierz mi. > Jest jakis powod takiego taniego biletu. To wlasnie > "wiedza" o Caracas. Lenistwo nie pozwoliło ci kliknąć do podlinkowanych przeze mnie relacji. Gdybyś przeczytał choćby ich początek, to wiedziałbyś ("wiedza"), że była to lipcowa promocja ("cud") chilijskich linii lotniczych. Jeśli zachodzi uzasadniona potrzeba wyjaśnienia, dlaczego jakiś przewoźnik stosuje ceny promocyjne na określonych kierunkach, to postaram się przybliżyć ten temat. Natomiast, co do mojego "chcenia" lub "niechcenia" - to wybacz - sam wolę decydować o tym :-) W tym wątku chodzi o tanie tropiki - podałem przykład, że - wbrew popularnym opiniom - można odpocząć (lub: zmęczyć się) w tropikach - za małe pieniądze. A ty masz jakieś zdanie na ten temat? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
kararepa Roznica opinii. 19.12.08, 22:32 kornel-1 napisał: "Lenistwo nie pozwoliło ci kliknąć do podlinkowanych przeze mnie relacji." Kornel, to nie lenistwo, to po prostu uzasadniony brak zainteresowania. I prosze, nie przyblizaj mi niczego :). Sam sobie potrafie przyblizyc to co chce. W grudniu piszesz o promocjach lipcowych. Kto normalny lata latem na Karaiby? Pozdrowienia, k. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Roznica opinii. 19.12.08, 23:04 kararepa napisała: > Kornel, to nie lenistwo, to po prostu uzasadniony brak > zainteresowania. To ty jesteś bastardilla czy bastardilla jest kararepą? Często rozmawiasz ze swym alter ego? O tyle ciekawy przypadek, że bastardilla to "on" a kararepa to "ona". ROTFL > I prosze, nie przyblizaj mi niczego :). > Sam sobie potrafie przyblizyc to co chce. Mam wątpliwości. Ale mniejsza z tym. > W grudniu piszesz o promocjach lipcowych. O boże! Przecież nie zachęcałem wątkodawcy do korzystania z tej promocji. Przedstawiłem PRZYKŁAD, że można polecieć tanio. Chyba nie muszę tego lepiej PRZYBLIŻAĆ? > Kto normalny lata latem na Karaiby? Ciężko nazwać Wenezuelę - Karaibami. Ja pisałem o Wenezueli. Wenezuela ma klimat tropikalny z porą deszczową w lecie. Opady są większe, ale wówczas są lepsze warunki do penetracji regionu Angel Falls (wyższy stan wody na rzece, bardziej widowiskowy wodospad). Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: Roznica opinii. 19.12.08, 23:05 Ja akurat wielokrotnie bylem w rejonie Karaibow w lipcu i sierpniu (Wenezuela, Yucatan, Kostaryka) i nie uwazam aby ta pora graniczyla z szalenstwem. Z drugiej strony takich fantastycznych cen przelotow nigdy mi sie nie udalo znalezc... Kornel, moze ubijemy jakis wspolny interes? Gotow jestem Ci dac 20% komisowego jesli mi znajdziesz bilety, ktore kosztuja tylko 1/3 rynkowej ceny :-) S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Roznica opinii. 22.12.08, 11:03 Pamiętam tą promocję albo jak inni twierdzili błąd systemu tylko że było troszkę problemu z zakupem tego biletu. Co do okresu to nie było to takie głupie bo chyba można był na listopad robić rezerwuję oczywiście dopóki można było. Jedna uwaga bilet był z Berlina, Londynu lub Madrytu gdzie też trzeba jakoś się dostać, druga kwestia Wenezuela nie jest taka tania wiec dalej pozostaje kwestia czy za 2000 PLN można mieć tropiki Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 + lenistwo 22.12.08, 19:53 bob1111 napisał: > druga kwestia Wenezuela nie jest taka tania wiec dalej pozostaje > kwestia czy za 2000 PLN można mieć tropiki O boże! Kolejny leniuszek, któremu nie chce się kliknąć :-( Wobec tego cytuję za: sadlowski.galeria24.pl/wenezuela.htm "Koszty na osobę (przy kursach walut na chwilę przed naszym wylotem koszty całkowite wynosiły około 2000zł na osobę, jednak przynajmniej ja waluty obce miałem jeszcze sprzed okresu wielkiego spadku wartości złotówki więc wyszło mi dużo taniej)" Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oranjefanka Re: + lenistwo IP: *.spray.pl 22.12.08, 21:45 kornel, santorianus pytal o tropiki w cenie 2000/3000 za PARE czyli 1000/1500 za osobe, i dodatkowo krotki wyjazd ergo koniecznosc lotu, no i skromny pensjonat to jednak nie dorm; jakos jednak nie widze tej wenezueli to co podajesz, to caly czas zbyt wysoka kwota; jesli ty za taka cene potrafisz zorganizowac 2os wyjazd to wszyscy sie chetnie dowiemy jak to robisz; moim zdaniem jedyna opcja to nocowanie przed kompem zeby znalezc jakis tani bilet i to wylacznie albo do indii albo KL - wtedy razem z kosztem na miejscu to sie da zamknac w tej kwocie, ale tzreba naprawde mase czasu poswiecic na wyszukanie tego biletu i miec troche szczescia tez bo bez promocji to sie nie uda; z couchsurfingu korzystaja moi znajomi i (ponoc, bo to nie moje osobiste doswiadczenie) sprawdza sie to swietnie, ale nie w tropikach tak nota bene, zwiedzaja w ten sposob glownie miasta w europie; Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Ach, fakty-cznie! 22.12.08, 23:03 Gość portalu: oranjefanka napisał(a): > kornel, santorianus pytal o tropiki w cenie 2000/3000 za PARE > czyli 1000/1500 za osobe Tak, tak ;-) Za każdym razem, gdy otworzę ten wątek, widzę zapytanie satorianusa ;-) Ale z drugiej strony - to dobrze, że przypominasz, o co pytał prześwięcony przez ciebie ;-) wątkodawca. Wykorzystując jednak tę okazję - zapytam ciebie: "2000/3000 za parę" to w złotówkach, czy w dolarach? O ile wiem, satorianus nie sprecyzował rodzaju waluty, nie potwierdził ani nie zaprzeczył złotówkom. Ja z kolei nigdy nie twierdziłem, że można zaliczyć tropiki za 1500 zł/osoby. Natomiast podałem przykład okazyjnego wyjazdu do Wenezueli za 2000 zł. Zwróć uwagę, że ten wyjazd obejmował kosztowną imprezę na miejscu, czyli 3-dniowy wypad do Salto Angel za 300 USD. Zamień te dolary na złotówki, odejmij od kosztów wyjazdu i wyciągnij wnioski. Co do moich kosztów: są podane w moich relacjach. Jeżdżę trampingowo. Miesięczny wyjazd do Iranu = 1500 zł + wizy Miesiąc w Indiach i Nepalu = 1000 zł + samolot Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: + lenistwo 23.12.08, 10:21 Ale o co chodzi właściwie kolejny głupi watek typu chciałbym przejechać całą Afryka tanio i w mam krótki urlop. A tu jakieś emocję po co. Przy okazji Wesołych Świąt, fajnych wyjazdów i takiego budżetu żeby starczyło na piwko i drinka na plaży :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer ojcze założycielu, żyjesz jeszcze? IP: *.acn.waw.pl 23.12.08, 11:29 i jeszcze - kolejny wątek którym jego założyciel kompletnie się nie interesuje i ani razu nie wpadł żeby wyjaśnić czy podziękować. to po co pytał? Odpowiedz Link Zgłoś
tropikey Re: Tanie tropiki? 22.12.08, 12:45 cześć, przypomniałem sobie jeszcze o czymś, mianowicie: www.couchsurfing.com/ Jeszcze z tego nie korzystaliśmy, ale generalnie chodzi o noclegi u ludzi stowarzyszonych w tym programie. Za noclegi nie płaci się nic, albo bardzo mało (ponoć). W zamian wskazanym jest zaoferować podobną możliwość innym osobom. Tak więc, wystarczy w zasadzie znaleźć jakiś bardzo tani przelot :-) Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
michaelandro Re: Tanie tropiki? 26.12.08, 08:55 W "promocji" gdzie za 699 można było kupić Caracas, można było też kupić wszystkie inne bilety na przeloty w sojuszu one world. Sam byłem w Miami za jakieś 620 zł pod koniec listopada tego roku :) Znam kilkanaście osób, które w podobnej cenie latały we wszystkich kierunkach świata. Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Tanie tropiki? 27.12.08, 01:51 michaelandro napisał: > W "promocji" gdzie za 699 można było kupić Caracas, można było też kupić > wszystkie inne bilety na przeloty w sojuszu one world. Sam byłem w Miami za > jakieś 620 zł pod koniec listopada tego roku :) Znam kilkanaście osób, które w > podobnej cenie latały we wszystkich kierunkach świata. > Bomba i co z tego, mi się w tej "promocji" nie udało kupić biletu można teraz coś takiego złowić? Ogólnie na wyjazd trzeba mieć pewną kwotę jak się trafi super promocja to OK ale zwykle albo termin nie pasuje albo coś innego i bilet kosztuje 3000 PLN. Ogólnie przestałem się fascynować wyczynami typu można przeżyć Indonezji za 1$, mnie to kosztowało trochę drożej ale jestem zadowolony. Tak samo nie pojechałem do Caracas za 700 PLN trudno jadę gdzie indziej za nieco więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jem Właśnie Futro Re: Tanie tropiki? IP: *.dynamic-ra-1.vectranet.pl 05.12.14, 22:19 W Iranie Północnym jest mikroklimat, którego większą część zajmują dżungle. Z Niemiec I Czech są Loty za 900/os ( Do Teheranu). Ale, żeby znaleść taki tropikalny las trzeba się czasem trochę namęczyć. Najwięcej takich jest w prowincji Gilan, ale prawie żadnej w zwykłych mapach Google nie znajdziesz. Najlepiej szukać tutaj: www.anobanini.com/forum/viewforum.php?f=2 . Zawsze można spróbować Azorów, które znajdują się w subtropikalnym klimacie. Niestety mało mogę doradzić: Sao Miguel lub Green Lake. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: Tanie tropiki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.14, 09:21 Jedzenie futra powoduje nekrofilie. Posuwasz martwe watki. Jedz swoje skarpetki. Bedziesz mial lagodniejsze skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś