Dodaj do ulubionych

Kenia marzec 2009

30.01.09, 23:29
Czy ktoś wybiera się 1 marca do Kenii z Rainbow Tours?? Chętnie
nawiążemy z kimś kontakt,wymienimy przyydatne porady. To jak
jedziecie?? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Kenia marzec 2009 IP: *.chello.pl 30.01.09, 23:32
      Nie, już byliśmy.
    • logopeda9 Re: Kenia marzec 2009 01.02.09, 18:38
      my byliśmy w grudniu,jeśli masz pytania to śmiało pytaj,może będę mogła pomóc.
      • Gość: boston Re: Kenia marzec 2009 IP: *.nvn.metro.digiweb.ie 01.02.09, 19:15
        A byliscie na objazdówce czy pobytowej?? Ja jade na Kenia Classic i
        jestem ciekawa jakie sa koszty wejsciówek do parków narodowych,bo
        najpierw była mowa o 200$,potem 300$, z informacji na stornie
        int.biura wynika ze 325$ a na forum przeczytałam ,że rezydenci-
        piloci często biorą jeszcze wyższe ceny...
        • Gość: boston Re: Kenia marzec 2009 IP: *.nvn.metro.digiweb.ie 01.02.09, 19:24
          Do tego jakby było malo..do wycieczki zostało 4 tyg. a jeszcze nie
          ma wystarczającej liczby osób na tą wycieczke,wiec nie wiadomo czy
          się odbędzie..biuro zapewnia,ze jeszcze nidgy nie zdarzylo się
          odwołać Kenii..ale zawsze musi być pierwszy raz.Strasznie się
          martwie,bo mam już wszystko dopięte na ostatni
          guzik..szczepienia,Malarone,urlop..wrrr...Mam nadzieje,ze jednak
          polecimy,z jednej srtony teraz zaczynają się lasty więc ceny
          naprawde nie sa wygórowane ale z drugiej strony czy ktoś kupiuje
          takie wycieczki w ostatniej chwili... :(
          • logopeda9 Re: Kenia marzec 2009 02.02.09, 09:15
            my byliśmy z tui na dwutygodniowej pobytowej,sami organizowaliśmy
            sobie safari,Mombasę i inne wycieczki.Trudno mi doradzać w kwestiach
            które poruszasz ,byliśmy z Rainbow na Zakynthos i w 100% mogę je
            polecić,raczej nie wydaje mi się żeby Twoje obawy sie spełniły.Co
            do tego last minute, fakt że takiej wyprawy raczej nie kupuje się
            pod wpływem impulsu ani obniżki ale my włanie tak
            zrobiliśmy..ps.dobrze że bierzesz malarone!Ale zazdroszczę..
    • Gość: gośc x Re: Kenia marzec 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 21:12
      My lecimy 1 marca do Kenii z Rainbowem. Czy to prawda, że na safari
      dobrze zabrać mniejszą torbę na niezbędne rzeczy, a te na pobyt
      zostawia się w hotelu? W samochodach nie ma ponoć zbyt wiele miejsca.
      • logopeda9 Re: Kenia marzec 2009 19.02.09, 08:13
        Tak, to prawda.Na safari jeździ się najczęściej małymi busikami
        Nissana (tzw. matatu), jest w nich miejsce ma max. 8 osób,wyobraź
        sobie jak każda z nich miałaby wziąć walizkę..

www.slavata.com/kenya/images/matatu.jpg
        • Gość: pytajaca Re: Kenia marzec 2009 IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.02.09, 17:01
          ile srednio kosztuje safari? wiem,ze sa rozne trasy,ale jaki jest
          przedzial?
          • Gość: Amelka Re: Kenia marzec 2009 IP: *.16.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 26.02.09, 20:46
            po pierwsze to zależy czy jedziesz z biurem (Twoim organizatorem) czy z lokalnym
            np.poleconym przez beach boy'a , jeśli wybierzesz to drugie już masz o połowę
            taniej..po drugie od Twoich zdolności negocjatorskich:), po trzecie gdzie i na
            ile chcesz jechać/leceić.Byłam z "lokalsami" na 3 dniowej Tsavo West i East z
            okolic Mombasy więc nie daleko ,z tzw.all incl. czyli noclegami i pełnym
            wyżywieniem plus wyspa Wasini 480 $.
            • Gość: pytajaca dzieki Amelka IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.02.09, 16:45
              hej,dzieki za odp. jade z biura,ale bez safari,chce wlasnei takowe
              wykupic na wlasna reke,bo nawet w biurze powiedzieli mi,ze taniej
              bedzie wykupic na miejscu niz w biurze,a ofert na miescu ponoc nie
              brakuje.
              dzieki,pozdrawiam.
              • logopeda9 Re: dzieki Amelka 27.02.09, 19:00
                nie obawiaj się beach boys'ów,to pośrednicy lokalnych biur- tacy miejscowi
                przedstawiciele handlowi:) aa i pytaj o referencje, często mają całą księgę
                opinii innych, no i o lodże- są o różnym standardzie. Ale masz fajnie...
    • teche Re: Kenia marzec 2009 27.02.09, 19:12
      Byliśmy w połowie lutego. Jeżeli wybierasz się na safari to oprócz Tsavo polecam
      Amboseli u stóp Kilimandzaro, niezapomniane przezycia. Mnóstwo zwierząt w jednym
      miejscu czego nie doswiadczysz w Tsavo. No i Kilimandżaro z resztkami lodowca,
      którego moze nie byc już za kilka lat. My mieliśmy objazdówkę z Itaki: Tsavo
      East- Amboseli - Tsavo West, jesteśmy bardzo zadowoleni. Kenia to piękny choc
      bardzo biedny kraj.Życzymy udanych wakacji i niezapomnianych wrażeń.
      • Gość: Mila Re: Kenia marzec 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 21:16
        Mam pytanie. Czy się szczepiliście i czy braliście leki
        przeciwmalaryczne? Będeę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i uwagi.
        • logopeda9 Re: Kenia marzec 2009 28.02.09, 10:30
          szczepiliśmy się tylko na obowiązkową w Tanzanii zółtą febrę, bo planowaliśmy
          tam właśnie safari.Resztę szczepień pewnie warto zrobić,ale nie ma takiego
          obowiązku.Co do antymalaryków, powtórzę się już któryś raz na tym forum-
          WARTO!!! Lariam lub mniej
          "uboczny" Malarone, drogi ale wg.miejscowego lekarza dający 99% zabezpieczenia
          przed zachorowaniem.Ja nie brałam i miałam nauczkę..Wizja szpitala w Mombasie,bo
          nikt by mnie z malarią do kraju nie wpuścił popsuła koniec wakacji..W hotelach
          nad oceanem nie zauważyłam komarów, ale na safari pokąsały mnie mimo
          autanu,moskitiery i długich rękawów.
        • teche Re: Kenia marzec 2009 28.02.09, 12:33
          W Kenii szczepienia nie są obowiazkowe. Leki przeciwmalaryczne braliśmy, choc
          szczerze mogę powiedziec, że w czasie naszego pobytu widziałam może 3 komary
          (słownie: trzy). Według Kenijczyków i niektorych naszych lekarzy w porze suchej
          nie ma zagrozenia, bo nie ma komarów. A nawet gdy sa to musi byc jakieś ognisko
          choroby, by wystapilo zagrozenie.Nie wszystkie komary przenosza malarię, ale
          uwazam, że ochrona przed tą choroba to indywidualna sprawa, tym bardziej, że
          leki zawsze powoduja jakieś uboczne skutki. Pora deszczowa zaczyna sie niebawem.
          Ale środki przeciw komarom warto zabrac i stosowac nawet na wszelki wypadek.
          Ponadto polecam cienkie, przewiewne ale zakrywajace całe ciało ubrania. Życzę
          miłego pobytu i mnostwa wrażeń.
          • Gość: mila Re: Kenia marzec 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 23:13
            Chciałam się dopytać o leki przeciwmalaryczne. Gdzie je kupić.
            Jestem "zielona" w tych spawach a właśnie kupiłam fajny LM do Keni.
            I teraz mam stracha bo o tym wcale nie pomyślałam. Jadę pierwszy raz
            za tydzień więc co mam zabrać? Proszę o jakieś wskazówki i radę
            ponieważ czasu mam mało. Pozdrawiam
            • teche Re: Kenia marzec 2009 01.03.09, 19:54
              Leki p. malarii sa na receptę, wiec musisz udac się do lekarza. Nie mozna ich
              kupic w kazdej aptece ale jak masz zaprzyjaźnioną pania magister farmacji, to
              moze Ci sprowadzic. Tydzień to troche mało czasu, możesz nie zdążyc tą drogą.
              Ale mozna kupic Melarone na Allegro. Choc jezeli jedziesz za tydzień, to w Kenii
              bedzie jeszcze pora sucha, wiec komarow też nie bedzie.Ale jak pisałam
              wcześniej, decyzja czy brac, to indywidualny wybór.Jeżeli strach przed kazdym
              komarem ma Ci zepsuc urlop..... Weż natomiast środki p. komarom, u nas polecany
              jest o nazwie Mugga, mozna go kupic na Allegro. Możesz też kupic po przylocie do
              Kenii, w sklepiku hotelowym lub w aptece, ich środek, poproś po prostu o
              antymoskito. Nie potrzebnie wpadasz w panikę, wszystko będzie dobrze, to co
              zobaczysz wynagrodzi wszystko.
              • Gość: mila Re: Kenia marzec 2009 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 10:29
                Serdeczne dzięki.Już się trochę uspokoiłm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka