boston87 30.01.09, 23:29 Czy ktoś wybiera się 1 marca do Kenii z Rainbow Tours?? Chętnie nawiążemy z kimś kontakt,wymienimy przyydatne porady. To jak jedziecie?? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Kenia marzec 2009 IP: *.chello.pl 30.01.09, 23:32 Nie, już byliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
logopeda9 Re: Kenia marzec 2009 01.02.09, 18:38 my byliśmy w grudniu,jeśli masz pytania to śmiało pytaj,może będę mogła pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boston Re: Kenia marzec 2009 IP: *.nvn.metro.digiweb.ie 01.02.09, 19:15 A byliscie na objazdówce czy pobytowej?? Ja jade na Kenia Classic i jestem ciekawa jakie sa koszty wejsciówek do parków narodowych,bo najpierw była mowa o 200$,potem 300$, z informacji na stornie int.biura wynika ze 325$ a na forum przeczytałam ,że rezydenci- piloci często biorą jeszcze wyższe ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boston Re: Kenia marzec 2009 IP: *.nvn.metro.digiweb.ie 01.02.09, 19:24 Do tego jakby było malo..do wycieczki zostało 4 tyg. a jeszcze nie ma wystarczającej liczby osób na tą wycieczke,wiec nie wiadomo czy się odbędzie..biuro zapewnia,ze jeszcze nidgy nie zdarzylo się odwołać Kenii..ale zawsze musi być pierwszy raz.Strasznie się martwie,bo mam już wszystko dopięte na ostatni guzik..szczepienia,Malarone,urlop..wrrr...Mam nadzieje,ze jednak polecimy,z jednej srtony teraz zaczynają się lasty więc ceny naprawde nie sa wygórowane ale z drugiej strony czy ktoś kupiuje takie wycieczki w ostatniej chwili... :( Odpowiedz Link Zgłoś
logopeda9 Re: Kenia marzec 2009 02.02.09, 09:15 my byliśmy z tui na dwutygodniowej pobytowej,sami organizowaliśmy sobie safari,Mombasę i inne wycieczki.Trudno mi doradzać w kwestiach które poruszasz ,byliśmy z Rainbow na Zakynthos i w 100% mogę je polecić,raczej nie wydaje mi się żeby Twoje obawy sie spełniły.Co do tego last minute, fakt że takiej wyprawy raczej nie kupuje się pod wpływem impulsu ani obniżki ale my włanie tak zrobiliśmy..ps.dobrze że bierzesz malarone!Ale zazdroszczę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc x Re: Kenia marzec 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 21:12 My lecimy 1 marca do Kenii z Rainbowem. Czy to prawda, że na safari dobrze zabrać mniejszą torbę na niezbędne rzeczy, a te na pobyt zostawia się w hotelu? W samochodach nie ma ponoć zbyt wiele miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
logopeda9 Re: Kenia marzec 2009 19.02.09, 08:13 Tak, to prawda.Na safari jeździ się najczęściej małymi busikami Nissana (tzw. matatu), jest w nich miejsce ma max. 8 osób,wyobraź sobie jak każda z nich miałaby wziąć walizkę.. www.slavata.com/kenya/images/matatu.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajaca Re: Kenia marzec 2009 IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.02.09, 17:01 ile srednio kosztuje safari? wiem,ze sa rozne trasy,ale jaki jest przedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelka Re: Kenia marzec 2009 IP: *.16.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 26.02.09, 20:46 po pierwsze to zależy czy jedziesz z biurem (Twoim organizatorem) czy z lokalnym np.poleconym przez beach boy'a , jeśli wybierzesz to drugie już masz o połowę taniej..po drugie od Twoich zdolności negocjatorskich:), po trzecie gdzie i na ile chcesz jechać/leceić.Byłam z "lokalsami" na 3 dniowej Tsavo West i East z okolic Mombasy więc nie daleko ,z tzw.all incl. czyli noclegami i pełnym wyżywieniem plus wyspa Wasini 480 $. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajaca dzieki Amelka IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.02.09, 16:45 hej,dzieki za odp. jade z biura,ale bez safari,chce wlasnei takowe wykupic na wlasna reke,bo nawet w biurze powiedzieli mi,ze taniej bedzie wykupic na miejscu niz w biurze,a ofert na miescu ponoc nie brakuje. dzieki,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
logopeda9 Re: dzieki Amelka 27.02.09, 19:00 nie obawiaj się beach boys'ów,to pośrednicy lokalnych biur- tacy miejscowi przedstawiciele handlowi:) aa i pytaj o referencje, często mają całą księgę opinii innych, no i o lodże- są o różnym standardzie. Ale masz fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
teche Re: Kenia marzec 2009 27.02.09, 19:12 Byliśmy w połowie lutego. Jeżeli wybierasz się na safari to oprócz Tsavo polecam Amboseli u stóp Kilimandzaro, niezapomniane przezycia. Mnóstwo zwierząt w jednym miejscu czego nie doswiadczysz w Tsavo. No i Kilimandżaro z resztkami lodowca, którego moze nie byc już za kilka lat. My mieliśmy objazdówkę z Itaki: Tsavo East- Amboseli - Tsavo West, jesteśmy bardzo zadowoleni. Kenia to piękny choc bardzo biedny kraj.Życzymy udanych wakacji i niezapomnianych wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Re: Kenia marzec 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 21:16 Mam pytanie. Czy się szczepiliście i czy braliście leki przeciwmalaryczne? Będeę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
logopeda9 Re: Kenia marzec 2009 28.02.09, 10:30 szczepiliśmy się tylko na obowiązkową w Tanzanii zółtą febrę, bo planowaliśmy tam właśnie safari.Resztę szczepień pewnie warto zrobić,ale nie ma takiego obowiązku.Co do antymalaryków, powtórzę się już któryś raz na tym forum- WARTO!!! Lariam lub mniej "uboczny" Malarone, drogi ale wg.miejscowego lekarza dający 99% zabezpieczenia przed zachorowaniem.Ja nie brałam i miałam nauczkę..Wizja szpitala w Mombasie,bo nikt by mnie z malarią do kraju nie wpuścił popsuła koniec wakacji..W hotelach nad oceanem nie zauważyłam komarów, ale na safari pokąsały mnie mimo autanu,moskitiery i długich rękawów. Odpowiedz Link Zgłoś
teche Re: Kenia marzec 2009 28.02.09, 12:33 W Kenii szczepienia nie są obowiazkowe. Leki przeciwmalaryczne braliśmy, choc szczerze mogę powiedziec, że w czasie naszego pobytu widziałam może 3 komary (słownie: trzy). Według Kenijczyków i niektorych naszych lekarzy w porze suchej nie ma zagrozenia, bo nie ma komarów. A nawet gdy sa to musi byc jakieś ognisko choroby, by wystapilo zagrozenie.Nie wszystkie komary przenosza malarię, ale uwazam, że ochrona przed tą choroba to indywidualna sprawa, tym bardziej, że leki zawsze powoduja jakieś uboczne skutki. Pora deszczowa zaczyna sie niebawem. Ale środki przeciw komarom warto zabrac i stosowac nawet na wszelki wypadek. Ponadto polecam cienkie, przewiewne ale zakrywajace całe ciało ubrania. Życzę miłego pobytu i mnostwa wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: Kenia marzec 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 23:13 Chciałam się dopytać o leki przeciwmalaryczne. Gdzie je kupić. Jestem "zielona" w tych spawach a właśnie kupiłam fajny LM do Keni. I teraz mam stracha bo o tym wcale nie pomyślałam. Jadę pierwszy raz za tydzień więc co mam zabrać? Proszę o jakieś wskazówki i radę ponieważ czasu mam mało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teche Re: Kenia marzec 2009 01.03.09, 19:54 Leki p. malarii sa na receptę, wiec musisz udac się do lekarza. Nie mozna ich kupic w kazdej aptece ale jak masz zaprzyjaźnioną pania magister farmacji, to moze Ci sprowadzic. Tydzień to troche mało czasu, możesz nie zdążyc tą drogą. Ale mozna kupic Melarone na Allegro. Choc jezeli jedziesz za tydzień, to w Kenii bedzie jeszcze pora sucha, wiec komarow też nie bedzie.Ale jak pisałam wcześniej, decyzja czy brac, to indywidualny wybór.Jeżeli strach przed kazdym komarem ma Ci zepsuc urlop..... Weż natomiast środki p. komarom, u nas polecany jest o nazwie Mugga, mozna go kupic na Allegro. Możesz też kupic po przylocie do Kenii, w sklepiku hotelowym lub w aptece, ich środek, poproś po prostu o antymoskito. Nie potrzebnie wpadasz w panikę, wszystko będzie dobrze, to co zobaczysz wynagrodzi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: Kenia marzec 2009 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 10:29 Serdeczne dzięki.Już się trochę uspokoiłm Odpowiedz Link Zgłoś