podroznik125 15.03.09, 21:06 Witam. Właśnie planuję wyprawę na Filipiny, najlepszym dla mnie okresem byłby sierpień ale słyszałem że jest to pora deszczowa. Czy to prawda? Jak jest w tym okresie z komunikacją? Drogi są przejezdne? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podroznik125 Re: Filipiny, okres? 20.03.09, 18:53 Nikt nie wie nic na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Filipiny, okres? IP: *.chello.pl 24.03.09, 06:59 Zgadza się - sierpień to pora deszczowa. Na Luzonie (Manila) pada wtedy non stop, ale już na Visayas (Cebu, Negros, Palawan, Boracay)opady są przelotne. Podczas mojego pobytu (byłam 3 tyg.) padało głównie wieczorami- dnie były z reguły słoneczne :) Drogi (mówię o Cebu) jak najbardziej przejezdne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
podroznik125 Re: Filipiny, okres? 30.03.09, 22:54 Dzięki wielkie za odpowiedź. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Criss Re: Filipiny, okres? IP: *.legnica.vectranet.pl 11.05.09, 02:56 Tak to prawda. Pora deszczowa trwa zwykle od lipca do listopada. W tym okresie mogą wystąpić również groźne tajfuny, w czasie tajfunów komunikacja zamiera czasem na kilka dni lub nawet dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-foto Re: Filipiny 19.01.10, 14:22 Podbijam watek do gory. Jestem w trakcie studiowania przewodnika i zaczynam sie juz gubic w tych wyspach, wysepkach, przelotach. Wiem, ze wszedzie byc nie mozna, ale na poczatek co nalezy waszym zdaniem wybrac ? Interesuja mnie piekne plaze, woda jak rowniez bogate zycie w niej, piekna rafa najlepiej blisko brzegu, nurkowanie.Tarasy ryzowe i czekoladowe wzgorza odpuszczam, jedynie podziemna rzeka jeszcze mnie interesuje. Czy moze lepiej wybrac Indonezje ? Z gory dziekuje za podpowiedzi, jest b. malo informacji na forum. Moze ktos ostatnio podrozowal w tych stronach ? wiele osob deklarowalo swoj wyjazd, czy sie udal ? Odpowiedz Link Zgłoś
podroznik125 Re: Filipiny 19.01.10, 22:15 Tak, ja deklarowałem i byłem, jeżeli tak jak mówisz chodzi głównie o plaże odpoczynek ale również podziemną rzeke to zdecydowanie wyspa Palawan, byłem na niej tydzień i naprawdę warto. Tarasy ryżowe mimo że piękne to zajmują dosyć długo czasu(uciążliwy dojazd) a z kolei z czekoladowe wzgórza to już żaden problem. ;) Jeżeli potrzebujesz konkretniejszych info to pisz michaskowalski@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unto Re: Filipiny, okres? IP: 206.196.227.* 19.01.10, 14:35 skoro mowa o filipinach - czy ktoś z was wynajmował tam auto - ja planuje z manili pojechać do sagady i batad po czym wrócić do clark i poleciec dalej na cebu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Filipiny, okres? IP: *.chello.pl 29.01.10, 11:10 Jeśli już to tylko z kierowcą - odradzam wypożyczenie samochodu, z tego co mi opowiadała Polka, tam mieszkająca - istnieją nawet gangi,współpracujące z wypożyczalnią które specjalnie doprowadzają do stłuczek (przepada wtedy kaucja i chyba o to chodzi) Pozostaje dogadać się i potargować z miejscowymi albo taksiarzami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Filipiny, okres? 01.02.10, 18:45 cóż będe musiał zaryzykować ;) i wyporzyczyć auto bo chce objechać północny Luzon jakieś 800 km ale dzięki za uwagę ;) p.s. czy ktoś miał jakieś przykre zdarzenia z Cebu Pacyfic - mi w ostatni weekend 6 razy zmieniali jeden lot i powoli się zastanawiam który termin to ten właściwy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aga-foto Re: Filipiny 07.02.10, 10:01 kiedy lecisz i jakie masz plany ? Jade na Filipiny i to juz wkrotce. Plany dopiero zaczynaja sie krystalizowac i wszystkie rady beda mile widziane, co zobaczyc, gdzie nie warto, jaki transport i gdzie najlepiej, no po prostu wszystko. Po przylocie od razu kierunek Donsol, w jaki sposob nalepiej sie tam dostac ? na lotnisku bede okolo 4 pm. Gdzie na nurkowanie, snorkelling, piekne wysepki, oczywiscie jestem zaopatrzona w przewodniki, ale wiadomosci z praktyki sa zawsze na wage zlota. Wlasnie przeczytalam, ze na Filipinach 'szaleje' malaria i jestem przerazona :))a ja nie zamierzam sie podtruwac. Czy za nurkowanie moge placic w dolarach, czy wszystko musze wymieniac ? Moze jeszcze ktos opisze swoje wrazenia z podrozy na Filipiny ? z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Filipiny 07.02.10, 22:37 będe od 6 do 16 marca, mam w planach północny luzon, cebu, bohol i borracay ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
aga-foto Re: Filipiny 08.02.10, 17:50 Tez mam w planie, niektore miejsca z Twojej trasy. Kupowales pojedyncze bilety na przeloty, czy multi, czy myslisz, ze moga byc problemy z zakupem na miejscu ? Troche boje sie, az tak bardzo wybiegac w przyszlosc, tym bardziej, ze zdania sa podzielone co do niektorych miejsc, wolalabym zdecydowac na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Filipiny 08.02.10, 19:28 kupowałem poszczególne loty w Cebu Pacyfic plan mam taki że do manili przylatuje z tajwanu a na koniec pobytu na filipinach lece do hongkongu w związku z tym nie mogłem ryzykować i kupować na miejscu biletów hgk czy tajwan lata raz dziennie Cebu ale np z caticlan do manili loty masz co godzine i to kilku lini i tak Cebu nam już zrobiło zmiane planów bo zamiast o 15 przylatujemy do manili o 3 w nocy następnego dnia - z Caticlan nie potrafią się zdecydować czy lotnisko jest otwarte czy nie - zapłata za bilet u nich Visą przechodzi ludzkie pojęcie ;) Pani w Call Center nie odróżnia 13 od 16 ;))) i takie tam ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
aga-foto Re: Filipiny 09.02.10, 16:51 Napisz jeszcze, jaki transport wewnatrz miedzy wyspami bedziesz preferowal. Myslalam, ze na miejscu bedzie z tym bez problemu, tym bardziej, ze moj 'przewodnik' o tym nawet wspominal, ze godz. sa bardzo zmienne i nalezy szukac w niedzielnej gazecie :))) nad planem mojej podrozy prawdopodobnie bede pracowala az do odjazdu, a na miejscu i tak zmienie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Filipiny 09.02.10, 18:18 jak pisałem wcześniej - na luzonie mam wynajęty samochód, na cebu lece a tam pewnie lokalne jeepneye albo taxi i łódka na bohol, do caticlan też dolece i pontonem na borracay a potem lot do manili i dalej hgk ;) kiedy dokładnie się wybierasz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aga-foto Re: Filipiny 09.02.10, 20:47 Dokladnie ten sam termin co Ty, moze troche wczesniej :) Podobno pogoda jest najlepsza wlasnie w marcu :))) Czy juz zarezerwowales/kupiles bilet z Cebu na Caticlan ? Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Filipiny 09.02.10, 20:59 tak ;) nawet dwa razy ;) Cebu Pacyfic strasznie nam namieszało i 2 razy zmieniali nam Caticlan na Kalibo (dużo opowiadania) Odpowiedz Link Zgłoś
midollo Re: Filipiny 09.02.10, 21:09 a czy byłes już wczesniej na Filipinach? masz juz zarezerowany hotel na Boracay? Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Filipiny 10.02.10, 08:55 nie nie byłem wcześniej tak mam zarezerwowany jakis bungalow ;) na borracay - jakiś domek surferów czy coś takiego ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Filipiny IP: *.chello.pl 10.02.10, 09:48 Hej podrzucam wam parę linków - może się przydadzą w planowaniu :) www.bigisland.com.ph promy na bohol i nie tylko [www.bohol.ph] [www.philippines-travel-guide.com] linie lotnicze www.cebupacificair.com www.philippineairlines.com www.airphils.com Udanej podróży - Filipiny są warte poznania :) Odpowiedz Link Zgłoś
aga-foto Re: Filipiny 11.02.10, 15:08 Im wiecej czytam, tym bardziej zastanawiam sie co wybrac. W 3 tyg. wszedzie niestety byc nie mozna, z czego nalezy zrezygnowac ? Przeloty/promy miedzy wyspami bede prawdopodobnie zalatwiala juz na miejscu, w agencjach, ktorych tam nie brakuje. Problem mam tylko z wyspami, ktore wybrac, jak na razie wszystkie kusza :) Odpowiedz Link Zgłoś
midollo Re: Filipiny 08.03.10, 12:46 nie mow, ze SURFERS HOME BORACAY - bo jesli to to serdecznie wspolczuje Odpowiedz Link Zgłoś