Gość: ewa378 IP: 217.76.121.* 14.04.09, 17:16 jakie są teraz ceny posiłków w hotelach i na mieście(czy duża różnica cenowa)i jakie ceny wycieczek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia Re: ceny w tajlandii IP: *.finemedia.pl 14.04.09, 23:02 Mogę podac ceny z grudnia 2008.W Bangkoku w knajpkach jedzenie od 50batów za posiłek,piwo ok.90batów,w hotelach nie wiem ,jedlismy zwykle w knajpkach w okolicach Kao San Road.Pamiętam ,że w centrach handlowych były wysokie ceny jedzenia.Owoce na ulicy ok10-20batów za pół ananasa,nalesniki z bananami ok.35 batów,mango z ryżem i mlekiem kokosowym ok.35batów,makarony z takich jeżdżących wózków od25 batow. Na północy w Chiang Mai taniej ,pyszne sushi na nacnym bazarze ok.100batów 12-14 sztuk. Jeśli chodzi o wycieczki to kupiliśmy w Chiang mai wycieczkę po dzungli,jazda na słoniach,spływ na bambusowych tratwach,wodospad,plamię Karen za całośc 800batów.Natomiast na KOh Chang kupilismy wycieczkę statkiem ze snurkowaniem(4 wyspy),lunchem,cały dzień 600batów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: ceny w tajlandii 15.04.09, 09:23 Żarcie na ulicy: 1 satay 20 bt (mały szaszłyk z marynowanego mięsa przypieczony na grilu), porcja makaronu 25-30. W knajpkach pa thai około 60 batów, pyszne zielone curry - 90 batów, najtańsze piwo Chang (dobre)w knajpach od 60, kupione w "7-11" 30-35 batów. Wycieczka "speedboatem" z Ao Nang na Phi Phi od 850 do 1100 batów. Półdniowy spływ w kanionie Ao Thalane kajakami morskimi w tym samym rejonie około 450 batów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa378 Re: ceny w tajlandii IP: 217.76.121.* 15.04.09, 18:04 a gdzie kupowaliście wycieczki ,na plaży czy w mieście?nie baliście się oszustów? Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: ceny w tajlandii 15.04.09, 20:22 Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o kupowaniu na plaży. Kupuje się w licznych tzw biurach podróży większych bąź mniejszych gęsto rozsianych po miejscowościach turystycznych. Często taka instytucja to uśmiechnięta panienka w kantorku z telefonem i komputerem. Wszystko działa na telefon, ale sprawnie i bez wpadek. Przykład: byliśmy ze znajomymi na malutkiej wysepce Ko Payam na zachodnim wybrzeżu koło Ranongu. Znajomi właśnie w takim kantorku wykupili transport na Koh Samui na wschodnim wybrzeżu. Koszt usługi obejmował prom z koh payam na stały ląd, transfer z przystani na dworzec autobusowy, autobus do Surathani na wschodnim wybrzeżu, transfer do przystani promowej i bilet na prom. Wszędzie na nich czekał bez pudła ktoś z samochodem i biletami na dalszy odcinek podróży. Jak masz obawy możesz skorzystać z pośrednictwa hostelu/hotelu/pensjonatu/resortu gdzie będziesz spała, ale w zależności od klasy noclegowni będzie to kosztowało trochę/umiarkowanie/sporo drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ceny w tajlandii IP: *.finemedia.pl 15.04.09, 20:52 My kupowalismy wycieczki w guesthousach ,w których mieszkaliśmy.Wiem,że im droższy nocleg(hotel) tym cena wycieczki wyższa.Były z nami na wycieczce amerykanki ,które mieszkały w dobrym hotelu i płaciły 200batów więcej niż my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neronek Re: ceny w tajlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:07 Witam Niestety ceny w Tajlandii poszybowały znacznie w górę ! za Hotel z AC WC i TV płacisz min.600Bth wiem zaraz znajdzie się ktoś kto znalazł za 300 ... mówię tutaj i cenach gdzie nie musisz łazić cały dzień i szukać dobrej ceny Hotelu. co do żarcia zawsze jakoś przeliczam to na browarek niestety 80Bth czyli ponad 2$ to juz przesada czyli nawet więcej niz w Polsce w knajpach ! To samo dotyczy jedzenia ryba dobra na grillu 100-150Bth czyli 4.2 $ na bazarach znajdziecie rybę za nawet 80Bth . ceny są zdecydowanie większe w sezonie czyli od X-III potem spadają zależy od regionu na południu do 20% na północy nawet do 30% Mieisąc temu wróciłem z Birmy i Tajlandii koszty wyniosły mnie na 1 dzień Tajalndia / Ko Lipe - Phuket - Bangkok/ ze wszystkimi pamiątkami ciuchami itd ... 40$ na dzień , wliczyłem nocleg jedzenie przejazdy wycieczki , pamiątki, koszule spodnie buty , itd gdybym liczył tylko nocleg i jedzenie wyszłoby mi 32$ Wiem że wyszło drożej gdyż byłem w tym roku na Ko Lipe mała rajska wysepka rezerwat i niestety dużo drożej ale nie żałuję !było warto chociaż nocleg to 11100Bth mniej nie mozna było znależć chyba ze namiot 400Bth pozdrawiam Proszę nie zrażaj się tym wszystkim o czym piszę nie warto Tajlandia warta jest każdej ceny !. A wycieczki kupuj tylko tam gdzie będziesz nocowała ni warto szukać innych ofert jak znajdziesz to taką samą jak w swoim hoteliku czy Guest H. może pare bacików więcej ale czy warto ? neronek moja nowa strona dużo zdjęć : www.neronek.geoblog.pl i blogi : Birma Tajlandia 2009 neronek5.blog.onet.pl/ Hongkong-Chiny -Tajlandia: neronekbyd.blog.onet.pl/ Tajlandia -Kambodża-Laos: darekneronek.blog.onet.pl/ Wietnam-Tajlandia: neronek2.blog.onet.pl/ neronek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neronek Re: ceny w tajlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:13 sorki mała korekta : za nocleg na Ko Lipe płaciłem 1100Bth neronek moja nowa strona dużo zdjęć : www.neronek.geoblog.pl i blogi : Birma Tajlandia 2009 neronek5.blog.onet.pl/ Hongkong-Chiny -Tajlandia: neronekbyd.blog.onet.pl/ Tajlandia -Kambodża-Laos: darekneronek.blog.onet.pl/ Wietnam-Tajlandia: neronek2.blog.onet.pl/ neronek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: ceny w tajlandii IP: 58.147.45.* 16.04.09, 15:53 Neronek, te 600 za pokoj to chyba masz na mysli bangkok. Bo poza nim i wyspami jest duzo taniej. W kanchanaburi mielismy pokoj z AC i lazienka za 290, teraz w chiag mai AC, TV, lazienka za 350. I to bez zadnego lazenia. w pierwszym guesthousie do ktorego weszlismy byly takie ceny. A browar to sie kupuje w 7 Eleven wted za 80b masz dwa :) My wydajem na dwie osoby $50 dziennie (w tym wszystkie mozliwe koszty, lacznie z pamiakami) magda careerbreak.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neronek Re: ceny w tajlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 10:00 Magda zgadzam się ceny w mniejszych miastach mniej turystycznych są dużo niższe , A co do browarka pewnie że w 7-eleven kupie za 40 Changa ale mi chodzi o ceny w knajpach gdzie za tego samego Changa kroją juz 100% czyli 80Bth a w jeszcze w innych nawet 100bth. pozdrawiam neronek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: ceny w tajlandii IP: 58.147.45.* 16.04.09, 15:46 roznica cenowa jest ogromna. na marketach bez zadnego problemu zjesz za 25-30b. restauracje tez sa dwoch kategorii - w tych tanszych zjesz za gdziesz 60-100, w tych drozszych za powyzej 100. bardzo polecam jedzenie na marketach. zupelie nie ma sie czego bac. w restauracjach gotuja dokladnie w taki sam sposob jak na ulicy. z higiena na ulicy jest serio ok, wbrew temu co niektorzy twierdza (w przecietnej restauracji wcale nie jest ona lepsza) pozdrawiam z chiang mai magda careerbreak.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś