Gość: Gośka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 14:09 Może ktoś z Forumowiczów był stosunkow niedawno w Etiopii i mógłby się podzielić info o tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doro123 Re: Etiopia 05.01.04, 12:15 Byłam w kwietniu zeszlego (już) roku. Zrobiłam tylko tzw. szlak królewski i trekking w Siemen. Jakie informacje ciebie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Etiopia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 12:24 My chcemy zrobic szlak krolewski i doline Omo. Jak wyglada teraz zalatwienie wizy i wymiana $ na lotnisku nocą? Czy wypozyczaliscie samochod? jak oceniasz bezpieczenstwo turysty w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
doro123 Re: Etiopia 05.01.04, 13:09 wiza na lotnisku bez żadnego problemu. Kantor jeden też był czynny w środku nocy. Niestety nie byliśmy w Dolinie Omo, bo się nie dało dojechać. Nie wypożyczaliśmy też samochodu. Generalnie w Etiopii jest bardzo bezpiecznie. Jest to jeden z najbezpieczniejszych krajów w jakich byłam. Dotyczy to jednak miast i miejsc raczej turystycznych. Problemy pojawiają się, jeżeli zaczynasz porószać się niekonwencjonalny sposób np. stopem, na rowerze albo na piechotę. W dzikich wioskach dzieci mają zwyczaj obrzucać obcych kamieniami , na poważnie. Ale jeżeli podróżujesz autobusami, samolotami to jest bardzo bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Etiopia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 13:25 Dzieki! a jak oceniasz mozliwosci dostania wizy i wymiany w nocy z soboty na niedziele? czy niedziela jest jakis szczegolnym dniem w Etiopii? Odpowiedz Link Zgłoś
doro123 Re: Etiopia 05.01.04, 13:30 na pewno nie będzie problemu. Po prostu jak przylatuje samolot, cała obsługa się budzi i wydaje wizy. Za wizy płaci się w Byrrach więc otwiera się i kantor. Przelicznik był dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: Etiopia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 14:02 Czy gdzies na www sa moze Twoje (Wasze?) wspomnienia z wyjazdu? Czy pdorozowals samolotami EA ? Jesli tak to jak bylo z biletami ? Odpowiedz Link Zgłoś
doro123 Re: Etiopia 05.01.04, 14:36 nie mam strony. Dobra strona na temat Etiopii to etiopia.pl Podróżowaliśmy na niektórych trasach samolotami EA. Nie było praktycznie kłopotów z miejscami, chociaż podróżowaliśmy w trakcie ichniej Wielkanocy. Robiłam jakieś rezerwacje z Polski, ale później na miejscu zmienialiśmy. W każdym miasteczku jest biuro EA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eK Re: Etiopia IP: 195.117.40.* 05.01.04, 17:58 Witaj Bylem w Etiopii w czerwcu i lipcu 2003. Jest swietnie! Bylem na polnocy i w Omo. Samochod do Omo wypozyczylem w Jince. 104 dolarow za dzien (pozyczylem na 3 dni). Bylo warto. Zetkniecie z plemionami robi wielkie wrazenie. Poza tym jest tak, jak pisze doro. Pozdrawiam eK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Etiopia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 20:56 Cześć Dzięki za odpowiedź! My przestraszylismy sie troche opinii Anny Olej (www.etiopia.pl) ze w Jince sa tylko 2 jeepy do wypozyczenia zly i gorszy (a 3. moze bedzie wkrotce) stad nasz plan aby wypozyczac w AA. Czyzby sytuacja sie poprawila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariam Re: Etiopia IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.04, 02:21 ja mam tylko male pytanie uzupelniające, na lotnisku wize dostane od reki ? jezeli dobrze rozumie a na przjesciach ladowych? please o pomoc bo bede wkrotce Odpowiedz Link Zgłoś
doro123 Re: Etiopia 06.01.04, 08:36 Tutaj nie jestem na 100% pewna, ale ludzie których spotykałam, a większość z nich jedzie przez Etiopię w ramach podróży lądowej przez Afrykę, nie miała żadnych problemów z wizą na granicy. Odpowiedz Link Zgłoś