jona_ Re: informacje na temat Jantaru 03.08.05, 09:42 Kama-jestes niezawodna, ze tez Ci sie chcialo taki elaborat :-)* powiedz- jak sama plaza i morze? I czy daleko Twoim zdaniem jest od tej lesniczowki do jantara centrum czy jakos tak ;-) <wspomnailas, ze mijalas pks-em) aha- czy dworzec autobusowy w gdansku jest daleko od dworca pkp?? a i jeszcze- jest w jantarze jakis bankomat?? no wiem, wiem- google Twoim przyjacielem-ale nei ma jak to wiesci z pierwszej reki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: informacje na temat Jantaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:28 najbliższy bankomat jest w Stegnie - 6km od Jantaru. Plaża jest ładna i z wygodnym zjazdem dla osób z wózkami - gumowy pas prawie do samego morza - to przy głównym wejsciu. Niestety nie wiem gdzie jest Lesniczówka - mimo, ze byłam w Jantarze 5 razy. pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.08.05, 18:58 fakt najblizszy bankomat jest dopiero w Stegnie i to chyba tylko Banku spółdzielczego, innego tam nie znalazłam. jesli chodzi o plaze to zalezy w ktorym miejscu.na tej glownej tak jak mowi marta jest czytso ale bardzo duzo ludzi, na innych jest dosyc czysto tylko czasami trzeba uwarzac na patyczki wydostajace sie z piasku - na tych "dzikich" plazach jest mniej ludzi... z Jantaru lesniczowki nie jest raczej daleko... ale do tego centrum moze ciutke byc... ale tam chyba tez jest osobne wejscie na plaze dla tych z jantara lesniczowki...jesli chodzi o morze to.ciezko powiedziec..jest nawet czyste ale zanim wyjechalam to sie glony przypaletaly ale to pewnie po burzy... a pks jest polaczone z dworcem pkp... jak wysiadziesz na glownym i zejdziesz tak jak sie ludzie kieruja, potem po ruchomych schodach to chyba nawet na przeciwko bylo widac wejscie na dworzec pks.tam sa kasy ale bilety tez mozna u kierowcy kupic...dobrze jest sie w informacji dowiedziec w jakich godzinach jezdza bo u nich jest tak dziwnie... np przez 2 godziny nie jezdza a potem jezdza co 20-30 min...i znowu 2 godz przerwy... i upewnij sie u kierowcy czy Jantar lesniczowka to jest przystanek na zadanie czy normalnie staje... hehe wiem jak to bylo jak sama szukalam informacji i ciezko bylo znalesc cos konkretnego a teraz jak tam bylam to czemu mialabym nie opisac:) nie bedziecie tracic duzo czasu na szukanie tego i tamtego:) jakby co to sluze jeszczce pomoca.. :)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: informacje na temat Jantaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 14:15 do góry Kto w tym roku wybiera sie do Jantara??? My chcemy jechać całą rodzinką i pod uwagę bierzemy m.in. Jantar, Katy Rybackie, Sztutowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: informacje na temat Jantaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:27 Ja jadę do Jantaru..jak co roku, ale mam nadzieje na lepszą pogode niż w ubiegłe wakacje:) pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona_ Re: informacje na temat Jantaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:34 Dzieki dziewczyny :)uuu- te glony- to neidobrze, neidobrze ;-(..co do przejazdow- rozklad pksu gdanskiego mam ale na ile ma cos wspolnego z rzeczywistoscia to sie okaze ;-)) wyglada na nim, ze mamy minute od przyjazdu pociagu do odjazdu autobusu- heh to bedzie niezla masakra.. gdzies mi sie obilo o oczy ;-) ze w jantarze jest plaza dla nudystow- ktos cos..? ;-DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama.Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.08.05, 21:41 hehe mi sie tez gdzies to obilo o uszy....a raczej pisali o tym gdzies na onecie ale w sumie tam na miejscu ani nie znalazlam (chociaz przy takiej pogodzie nie mialam zamiaru szukac) ani nie slyszalam tam na miejscu od ludzi... hmmm ale wiesz moze jak popytasz, pogrzebiesz to znajdziesz hihihi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa13 Re: informacje na temat Jantaru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.05, 22:15 jest bankomat millenium (oczywiście w stegnie) - tak mnie poinformowamo w moim banku. a glony w morzu to już małe piwo i nie zepsują mi wakacji, tym bardziej że prognoza przewiduje poprawę pogody od wtorku czyli od dnia mojego wyjazdu. kama dzięki jeszcze raz za wszystkie informacje. pozdrawiam i zyczę słonka we wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa13 Re: informacje na temat Jantaru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.05, 22:17 zapomniałam dopisać o tych plażach dla naturystów- słyszałam, że na zachód od jantara jest takowe wydzielone miejsce a poza tym w piaskach (za krynicą) to już są na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.08.05, 22:42 dzieki ewa za zyczonka ale co mi to da siedzac w murach:( a ja wszytskim ktorzy wyjezdzaja zycze udanego urlopu i pieknej pogody.. przywiezcie duzo fajnych wspomnien i odpocznijcie:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona_ Re: informacje na temat Jantaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 17:35 Kama- pilotuj watek -zeby nei zaginal ;-D nei mowie dzieks co by nei zapeszyc ;- ) z ta pogoda znaczy sie. Trza sie przygotowac na dlugie spacery i wypady okoliczne- weather.com nie pozostawia wielkich nadziei..rain..rain ;-> -na szczescie czasami sie nei sprawdza! Hm- moze to gloopie pytanie- ale co mi tam- czy z krynicy plywaja jakies wodoloty czy cos w tym rodzaju na hel???..A z innej beczki- wybiera sie ktos z przebywajacych w Jantarze na koncert Jarre'a?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa13 Re: informacje na temat Jantaru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.08.05, 20:41 hej jona, ja się oczywiście piszę na wszelkie imprezy w promieniu 50 km czyli hel w obrębie. rain nie jest straszny - podobno od piątku poprawa pogody czyli plaza jest nasza, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.08.05, 10:38 nic nie wiem o wodolotach i takich tam przepraw na hel tym bardziej ze za taka odleglosc pewnie by sie slono zaplacilo...jesli chodzi wogole o hel to przejezdzala tamtedy moja rodzinka i mowili ze tam dojechac teraz (tym bardziej w pogode) to jest z jakies 3 godziny stania w korku... no ale decyzja nalezy do was:) pozdrawiam..zazdroszzcze wam wyjazdu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona_ Re: informacje na temat Jantaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:16 sa rejsy wodolotem na hel- nie z krynicy- nei weim skad mi sie ta krynica wziela ;-) - z gdanska, gdyni i sopotu - ciekawe czy w taka sztormowa pogode tez ;->..przyjemnosc nei jest tania- ale jest sie szybko a mamy ochote na ten hel olbrzymia ;-)Kama- nei wiem czy masz czego zazdroscic- dzis dostalam 3 smsy znad morza o wygrzewaniu sie pod koldra ;-)).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.08.05, 22:14 no fakt ze chyba ja mialam lepsza.ale jest zmiana klimatu, otoczenia.tylko jeszczce towarzystow..a tu nudy w szarym wrocku.czekam az znajomi powracaja z urlopow (nad morzem heheh) i pojde sie wkoncu gdzies rozerwac....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: do KAMY IP: 217.153.76.* 11.08.05, 12:43 właśnie się zdecydowałam na Jantar (bo jeszcze brałam pod uwagę Stegnę. I zastanawiam się nad kwaterką. Ponieważ jadę z malutkim dzieckiem nie mogę sobie pozwolić na tzw. jazdę w ciemno. Mam namiar na ul.Bursztynową 1, jakiśnowy budynek.czy może kojarzysz jak to wygląda? a moż masz jakieś info nt tego miejsca. Tak jak pisałam jadę z niemowlęciem a więc ważne aby była łazienka w pokoju,dostęp do kuchni, przestronny pokój -bo i wózek musi pojeździć,dwa łożka w tym chociaż jedno większe, acha mąż nastawia się na jakieś mecze to i telewizor by się przydał. No i cena też jest ważna Jeżeli miałabyś namiar na taką kwaterkę to napisz, będę wdzięczna. (ale wymagania, nie?...) Odpowiedz Link Zgłoś
jona_ Re: informacje na temat Jantaru 11.08.05, 13:21 Kama-pilne pilne ;-))) powiedz czy w jantarze bez problemu mozna kupic materac i tego typu akcesoria wodne- glownie chodzi o materace- nei chce nam sie dzwigac tego calego nadmuchiwanego balastu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona_ Re: informacje na temat Jantaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 22:29 no to jutro o 5.00 pobudka i do jantara :) wszystkim, ktorzy sie tam wybieraja zycze slonca, slonca, slonca i slonca, do zobaczyska na plazy w stroju <lub bez ;-)> ale nei w kozuchu!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.08.05, 23:58 tak jona mozna na miejscu kupic takie akcesoria ewa jesli chodzi o jakis namiar to polecam "Arkadia" Bursztynowa 13 www.mierzeja.com./index.php?co=zielony&id=20050713_1157_5249 lazienka w pokoju duzo miejsca. w niektorych pokojah sa telewizory.na tej stronie namiary telefoniczne..a ten na bursztynowej 1 to nie kojarze niestety pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.08.05, 01:26 przepraszam edyta pokrecily mi sie imiona:) proponuje "arkadie" www.mierzeja.com./index.php?co=zielony&id=20050713_1157_5249 na tej stronie masz namiary i adres to tez jest na bursztynowej (nr 8). pokoje ladne dwa z telewizorem ale sie lepiej upewnij i taki pokoj z telewizorem kosztowal teraz 37 zl za osobe...nie wiem jak maluszka policza...pokoj z lazienka i aneksem.jest lodowka i czajnik bezprzewodowy ale gotowanie jest na kuchni letniej...a telewizor jakby co jest tez na dole dostepny dla wszytskich pod takim zadaszeniem...bardzo sympatyczna gospodyni...samochod mozna zaparkowac na podworzu zamykanym na noc... druga mozliwosc ktora tez goraco polecam to "Komandor" prowadzi to pani Ewa Marchlewska... to jest na bursztynowej 13... pokoj z lazienka i telewizorem i czajnikiem bezprzewodowym...lodowka jest na korytarzu.. na dole jest bar pod parasolami i mozna tam zjesc bardzo dobry obiadek..polecam bigosik, fasolke po bretonksu, placki ziemniaczane, rybke itp. rowniez bardzo sympatyczna gospodyni a i miejsce na wozek w pokoju tez bedzie...namiar do pani Ewy Marchlewskiej (055)247-79-49. sprawdzone kwatery wiec wiem co polecam:)jakby co to maz pani marchlewskiej ma obok warsztat samochodowy to w razie problemow z samochodem...podzwon moze uda ci sie znalesc jeszczce jakis wolny termin... pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.08.05, 17:21 i topik umiera.... czekam na wasze wrazenia z pobytu.cikeawe czy pokrywaja sie z moimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: informacje na temat Jantaru IP: *.chello.pl 23.08.05, 12:39 Wczoraj wróciłam z Jantaru, sama miejscowość bardzo mi się podobała, rozpoczęłam pobyt od 13-ego, ze znalezieniem kwatery nie było problemu, Mieszkałam w Hubertusie naprzeciw kościoła, miejsce może nie najlepsze (Gdańska - ruch do 22-ej spory), ale mojej "reszcie" spodobały sie warunki - domek z łazienką i aneksem kuchennym, TV, działka dobrze zagospodarowana, dużo stanowisk na grila, ognisko, parking, mili gospodarze. Plaża ładna,szeroka, woda w miarę czysta, zjeść też jest gdzie, kilka razy jedliśmy w Gospodzie przy Gdańskiej, za Remizą, porcje wieeeelgaśne, niedrogo, polecam też Pizzerię włoską na Morskiej, można zjeść nie tylko smaczną pizzę ale i inne dania. Kama pisała o "imprezach" od 20-ej naprzeciw tej własnie pizzeri, sympatyczne, grali nie tylko stare kawałki, to tutaj wieczorem najwięcej osób spędzało czas przy piwie i muzyce, my też. Podobało mi się w Jantarze do ostatniej soboty, kiedy to rano na plaży zastaliśmy tuż nad brzegiem morza........ nieżywego psa, to niby nic nadzwyczajnego (?), ale oburzyła mnie obojętność stałych mieszkańców, ratowników i ....policji - zadzwoniłam od razu i do straży i na policję i co? - i NIC! - chłopaki pewnie się ubawili, obiecywali że pies zniknie z plaży jeszcze tego samego dnia, niestety, na drugi dzień już z daleka smród niemiłosierny wskazywał że słowa nie dotrzymali, był upał!, a ludzie 50m dalej leżeli na plaży, kąpali się. Na ulicach, przy posesjach sterty rozkładających się śmieci leżały przez tydzień! - a wynajmujący kwatery płacą przecież gminie za utrzymanie porządku. "Dzięki" nieszczęsnemu psu zaliczyliśmy - Jarmark Dominikański, Westerplatte, Sztutowo, Krynicę Morską. Napewno nie żałuję że tam pojechałam, jednak - urok prysł!. Jesli ktoś był w tym samym czasie w Jantarze, to pewnie ma podobne odczucia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.08.05, 12:43 no sadze ze ja tez bym sie oburzyla...fakt policja to przejezdzala tam raz na ruski rok a swoja siedzibe maja w stegnie...dlatego ja mialam blizej na dzika plaze i tam czesciej chodzilam a na glowna tylko w ramach spacerow (mnie pogoda niestety nie dopisywala), a jesli chodzi o pizzerie to dla mnie byla za droga:) w tej gospodzie za remiza nie jadlam...no to czekam teraz na reszte wypowiedzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: informacje na temat Jantaru IP: *.chello.pl 24.08.05, 13:28 Ja też chodziłam na dziką plażę - uwielbiam długie spacery brzegiem morza, wędrowaliśmy po 4-5 godzin czasem aż za Mikoszewo, niestety psina spoczywała na naszej drodze - niedaleko zejścia na plażę z ulicy Bursztynowej. Mam nadzieję że już jej tam nie ma bo nie wyobrażam sobie zeby nikt wreszcie nie zareagował. Gospodę na Gdańskiej polecam wszystkim - niedrogie, całkiem "zjadliwe" dania, a porcje naprawdę dwu-osobowe. Z Jantaru przywiozłam sobie pyszne miody z pasieki takich starszych państwa przy ul. Morskiej, widać ule tuż za torami kolejki, mili, sympatyczni ludzi obdarowują wszystkich jabłuszkami, nawet ustawiają siatki z jabłkami na poboczu. Nie polecam miodów od tego obcokrajowca z fermą strusi, on nawet nie ma pasieki, a miód ma droższy i duuużo gorszy, taki - "sklepowy"!. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama. Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.08.05, 22:25 czyli to bylo na tej plazy na ktorej (2-3 dni ladnej pogody) wylegiwalam sie z rodzinka...oj wole sobie tego widoku nie wyobrazac...a fajtycznie ci panstwo na Morskiej mieli miod...pamietam bo niedaleko bylam na prywatnej kwaterze (jednej z 4)... mi sie nie udalo nikogo wyciagnac na tak dluugi spacer ze wzgledu na okropna pogode... Odpowiedz Link Zgłoś
jona_ Re: informacje na temat Jantaru 04.09.05, 00:29 noz- skleroza nei boli..zupelnie zapomnailam o naszym wypasionym topiku ;-)) a juz tydzien w kraku siedze- dziewczyny ja tez widzialam tego psiaka ..idac plaza z jantara-lesniczowki do jantara,podobnie jak Ty Ula-polecialam do ratownikow z prosba o interwencje..obiecali..coz widze- ze bylam kolejna naiwna, znajomy, ktory chodzil na plaze przez wysoka wydme wspominal o wilczurze lezacym gdzies przy wejsciu na plaze :( po prostu masakra.. hm..jakos tak glupio teraz rozpisywac sie o urokach miejsca,a te niewatpliwie sa...zatem na pewno jeszcze tu zajrze, pozdrawiam all :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: informacje na temat Jantaru IP: *.chello.pl 07.09.05, 19:03 Przykro mi że "popsułam nastrój", pies napewno w końcu zniknie, ale fakt pozostaje faktem - wszelkie "służby" w Jantarze są "nieruchawe" jakieś, wstyd i tyle!. Jona_ - byłysmy więc w tym samym czasie w Jantarze, przynajmniej pogoda dopisała. Ja lubię po latach odwiedzać miejsca w których już byłam, napewno kiedyś wybiorę się i do Jantara(u?), a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama.Wroc Re: informacje na temat Jantaru IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.09.05, 00:29 a propos służb....ja tam nie widziałam by był chociaż komisariat z jednym autem (moze byl w innym rejonie Jantara niz ja byłam) ani innych służb.....a na tyle jest juz Jantar atrakcyjny ze mogliby sie postarac...i co jeszczcze wiecej kublow na smieci na drogach i na dojsciach do dzikich plaz...bo widzialam ze niektorzy turysci nie pomysla o wykorzystaniu reklamowki po kanapkach na smieci i wyrzuceniu jej w najblizszym koszu tylko rzucaja gdzie popadnie... zazdrosczce wam dziewczyny tej pogody na waszych urlopach... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jona_ Re: informacje na temat Jantaru 12.09.05, 22:17 Ula- mysmy musialy minąć sie na plazy hehe a co do smiec- wrrr jestesmy niechlujami potwornymi..dzieki bogu,ze plaza w miejscu, w ktorym ja bylam- jeszcze w miare czysta..z woda bywalo roznie- jak przyszedl prad z baltyku- z ogromna iloscia meduz- to woda byla super, gorzej jak zawialo od wisly, meduzy zdychaly w mgnieniu oka, woda ciepla i to jej plus ;-)w sumie spodziewalam sie,ze bedzie gorzej jezeli chodzi o czystosc wody w zatoce; plaza piekna ..im dalej od glownej tym lepiej..bylo takie miejsce z fajnymi mieliznami.. - ale najlepszy las- mieszany, pachnacy zywica, pelen grzybow, zjezdzony na rowerze wzdluz i wszerz..gorzej z zapleczem gastronomicznym- ktos tu pisal o obiadach domowych- niestety nie trafilismy na takie miejsce, ktore byloby godne polecenia..jadlo sie to tu to tam..najsmiesznieij bylo w "Zaglobie"- gdzie 'boef strogonov' to wg szefa kuchni- kurczak z przecierem pomidorowym ;-D i cudowne tlumaczenie kelnerki <sympatycznej zreszta> "szefowa tak kazala- bo taniej wychodzi" heheeh, miejsce wypadowe swietne- chocby sztutowo, katy rybackie, gdansk, rezerwat mewia lacha i ujscie wisly + droga przez meke tzn ciernie ;-) eh..a tu taka pogoda jeszcze..chcialoby sie wrocic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: informacje na temat Jantaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 08:59 Jadę do Jantaru 14.07..po raz szósty:)) Czy ktoś sie tam jeszcze wybiera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: informacje na temat Jantaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 16:26 mam pytanie do Marty poniewaz ja wybieram sie do Jantaru 19.07 na 2 tygodnie i pytam sie czy w morzu a wlasciwie w zatoce jest czysta woda i czy mozna sie w niej kapac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: informacje na temat Jantaru - do Hani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 18:47 Woda jest na tyle czysta, że mozna się w niej kapac, moje dzieci (w tej chwili 3 i 6 lat) kapia się w niej co roku bez żadnych sensacji uczuleniowych. Oczywiście nie wygląda ona jak morze nad otwartym morzem..ale te bursztyny:))) pozdrawiam i do zobaczenia w Jantarze:) Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: informacje na temat Jantaru - do Hani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:47 dzieki za odpowiedz do zobaczenia w jantarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: informacje na temat Jantaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 11:58 Jadę 15.07 na 2 tygodnie - pierwszy raz, mam nadzieję, że pogoda nam dopisze :-) Odpowiedz Link Zgłoś