Dodaj do ulubionych

clostilbegyt

19.05.10, 16:04
Witam,
czy macie jakieś doświadczenia z przyjmowaniem clo?
Czy znacie kogoś komu pomógł ten lek ?
słyszałam na temat tego leku że dzięki niemu dochodzi do owulacji
u osób które ich nie miały jak również,że pecherzyki były w pełni dojrzałe, gotowe do zapłonienia...
Obserwuj wątek
    • scarlet79 Re: clostilbegyt 02.06.10, 14:33
      Ja brałam przez dwa cykle od 5-9 dnia po jednej tabletce.Niestety
      bez monitoringu,więc nie wiem za bardzo jak wpływał na moje
      pęcherzyki ten lek.Generalnie ma on za zadanie stymulować wzrost
      pęcherzyka.Od tego cyklu znów zaczynam brać clo,ale tym razem jestem
      umówiona na kontrolne usg.Chyba nie ma sensu brać clo bez
      monitoringu.Nie spodziewałabym się też cudu po tym leku,bo jednym
      pomógł zaciążyć,innym niestety nie.
    • makita2009 Re: clostilbegyt 14.06.10, 20:21
      Mi jak na razie CLO nie pomógł (łącznie ok 20 cykli na nim) - tzn nie pomógł w
      zajściu w ciążę
      Jednak zauważyłam, ze po tym leku pecherzyki rosną większe powyżej 23mm, a bez
      stymulacji góra 20mm. Nie wiem czy jajeczka są bardziej dojrzałe??? Zauważyłam
      też że owulację mam szybciej
      • annajustyna Re: clostilbegyt 14.06.10, 20:30
        A mialas laparo badz HSG? Jestes pewna, ze masz drozne jajowody? Ja bralam CLO
        (clomifen, ale to to samo praktycznie) przez 6 miesiecy, owulacja ksiazkowa
        takze po zakonczeniu kuracji, a dopiero laparo wykazalo endo i czesciowa
        niedroznosc.
        • makita2009 Re: clostilbegyt 15.06.10, 01:12
          Jeśli chodzi o mnie to HSG miałam przed pierwszą ciążą, w 2005r ;/
          Ale potem w 2008r też byłam w ciąży - jednak zakończonej niepowodzeniem, wiec
          drożnośc chyba Ok skoro jajeczko dotało do macicy
          Laparo nigdy nie miałam
          A napisz mi annajustyna co znaczy że Laparo wykazało ci endo?
          • annajustyna Re: clostilbegyt 15.06.10, 08:56
            Okazalo sie, ze mialam oba jajniki pozarastane tym dziadostwem. Jajowody,
            zwlaszcza lewy, tez czesciowo zaatakowane. A wedlug USG powinno byc wszystko ok.
            • chiyo28 Re: clostilbegyt 15.06.10, 09:20

makita 20 cykli !!! lepiej sprawdź czy została Ci wogóle jakas
              rezerwa jajnikowa. Nie ma slow na niektórych lekarzy konowałów. Nie
              powinno sie stosować CLO dłużej niż 6 miesiecy...
              Każda stymulacja wyczerpuje Twoją rezerwę jajnikową. poczytaj tutaj
              i lepiej zbadaj sie po tych 20 cyklach stymulacji.
              www.krzysztofmiskiewicz.pl/vademecum.php?haslo=44
              • annajustyna Re: clostilbegyt 15.06.10, 10:18
                O Matko, teraz doczytalam, ze 20 cykli na clo...
              • makita2009 Re: clostilbegyt 15.06.10, 11:07
                Tak - 20 cykli, ale tak jak napisałam łącznie (w całym moim życiu)
                Staram się z przerwami od 2004roku
                W 2005 roku zaszłam w ciążę i mam dziecko
                Potem znów zaczęłam sie starać o drugie dziecko od 2007r
                Kolejna przerwa na ciążę w 2008roku, jednak ciąża zakonczyła się niepowodzeniem
                Zresztą na CLO pęcherzyk zawsze rośnie mi tylko jeden, jak nie biorę CLO on i
                tak rośnie (ale mniejszy) - więc chyba raczej nie ma tu mowy o wyczerpywaniu
                rezerwy jajnikowej smile
                Ale dzieki za troskę smile
                annajustyna - czyli to endometrioza tak?, walczysz z tym, czy już pokonałaś?
                • annajustyna Re: clostilbegyt 15.06.10, 11:21
                  Zlogi endo zostaly mi usuniete podczas laparo na poczatku maja. Teoretycznie
                  jestem "wyleczona". Ciazy na razie brak...
                  • makita2009 Re: clostilbegyt 15.06.10, 11:27
                    Jeśli poprzez laparo załatwili ten problem to teraz już bedzie tylko dobrze smile
                    POWODZENIA w staraniach i szybkiego zaciażenia
                    • scarlet79 clostilbegyt a monitoring 15.06.10, 18:24
                      Czy przy każdym cyklu z clo miałyście monitoring?Ja pierwsze dwa
                      cykle bez monitoringu,później cykl przymusowej przerwy i lekarka
                      kazała przyjść przy kolejnym na usg.Ostatni więc miałam
                      monitorowany.Mam kontynuować jeszcze 3 cykle,ale już bez
                      monitoringu.Gin, stwierdziła,że pęcherzyki reagują i nie ma sensu
                      monitorować.Czasami wydaje mi się,że lekarze są mało dokładni,stąd
                      później tyle wątpliwości.
                      • makita2009 Re: clostilbegyt a monitoring 15.06.10, 20:49
                        Ja nie brałabym CLO bez monitoringu.
                        Zawsze słyszałam, że bezpieczniej jest monitorować
                        A podstawa to sprawdzic, czy pecherzyk pęknie, bo nie można brać od nowego cyklu
                        CLO jeśli pozostanie ewentualna torbielka z poprzedniego.
                        Zresztą jak po jednym monitorowanym cyklu można wiedzieć jak reagują u Ciebie
                        pęcherzyki??? uncertain
                        • chiyo28 Re: clostilbegyt a monitoring 16.06.10, 09:13

popieram makite. dla mnie stymulacja bez monitoringu to głupota.
                          • zuzek2007 Re: clostilbegyt a monitoring 05.08.10, 11:01
                            Ja zaszłam w ciążę po 1 cyklu z clo, wcześniej brak okresu, póżniej
                            okres bez owulacji, ale w końcu się udałosmile
                            Powodzeniasmile
                            • ja772 Re: clostilbegyt a monitoring 25.08.10, 13:53
                              Ja miałam cykle bez owulacyjne, slownie zero, nic, milony
                              pecherzykow malenkich (zespol policystycznych jajnikow) zaszlam w
                              ciążę dzieki CLO w drugim cyklu, pierwszy byl bez monitoringu drugi
                              juz z monitoringiem. A juz nie wierzylismy ze sie uda. Teraz jestem
                              w 23 tyg. ciazy. Powodzenia
                              • romashka Re: clostilbegyt a monitoring 25.08.10, 14:31
                                Trzeba monitorować każdy stymulowany cykl – żeby wiedzieć, czy clo działa, czy
                                pęcherzyki rosną, czy pękają; a przede wszystkim po to, żeby uniknąć
                                przestymulowania i torbieli.
                                Oczywiście monitoring nie zawsze jest dostatecznie dokładny – mi udało się zajść
                                w ciąże w 2 cyklu na clo, kiedy na monitoringu miałam stwierdzony… brak owu! big_grin
                                Wić czasem monitoring bywa zawodny, ale dla własnego bezpieczeństwa – trzeba smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka