Dodaj do ulubionych

Prolakryna

12.08.11, 17:56
Dziewczyny, nagle na skutek moich przeżyć i chyba tez problemów z tarczycą skoczyła mi prolaktyna - ta po obciążeniu

postanowiłam założyć nowy watek , zeby mieć wszystkie informacje zbiorczo

reasumując:
prolaktyn a w 2 dc
normalna 6,64
po obciążeniu 134
czyli 20 x

poki co mam 3 dc i od 1 biore castagnus
pewnie 7 dc (bede wtedy u lekarza ) cos na to dostanę - ale pewnie ten cykl juz stracony....
Obserwuj wątek
    • hortensja_1 Re: Prolakryna 16.08.11, 08:34
      no i u mnie prolaktyna wysoka sad i testosteron też sad
      27 dc
      prolaktyna 11,87 ng/ml (2,8-29,3)
      prolaktyna po 60 min: 116,60 ng/ml

czyli prawie 10X większa

a testosteron: 91 ng/dl (14-76)
      do lekarza idę 25 sierpnia zobaczymy co zleci, ale myśle ze znow bede łykac bromergon
      • migotka.s Re: Prolakryna 17.08.11, 09:30
        u mnie testosteron w normie ale prolaktyna po obciazeniu 20 x wyzsza....
        • nozen888 Re: Prolakryna 17.08.11, 11:48
          Migotko, dzisiaj byłam u ginekologa, który prowadził mi pierwszą ciążę i Ona uważa, że prolaktyna 20X wyższa jeśli po 1 h zaczyna spadać to nie jest to nic złego. Kazała mi odstawić bromergan, zwłaszcza, że ja pomimo takich wyników w ciążę zachodzę bez problemu.
          • migotka.s Re: Prolakryna 17.08.11, 11:56
            nozen888 napisała:

> Migotko, dzisiaj byłam u ginekologa, który prowadził mi pierwszą ciążę i Ona uw
            > aża, że prolaktyna 20X wyższa jeśli po 1 h zaczyna spadać to nie jest to nic zł
            > ego. Kazała mi odstawić bromergan, zwłaszcza, że ja pomimo takich wyników w cią
            > żę zachodzę bez problemu.
            >

no widzisz a ja w 1. zaszłam a teraz nie moge i nie mam owulacji - tzn w tych monitorowanych cyklach (2) miałam pecherzyk ale nie pekał - i to moze byc ta prolaktyna
    • migotka.s bromergon 17.08.11, 17:06
      no to dostałam ten bromergon
      na razie 1 tabletka na dobe
      czy wy robicie przerwe po owulacji?

aha - mam piekny pecherzyk w lewym jajniku i owu powinna byc wczesniej niz w 14 dc wink
      • mi-a6 Re: bromergon 17.08.11, 17:32
        Trzymam kciuki za pęcherzyk i całą resztę wink

Napisz jak znosisz bromergon
        • hortensja_1 Re: bromergon 17.08.11, 18:19
          kciuki zaciśniętewink oby jak najszybciej się Wam udało smile!
          • annika23 Re: bromergon 17.08.11, 18:28
            Bromergon brałam do testu ciążowego. Trzymam kciuki!!!
            • migotka.s Re: bromergon 17.08.11, 18:44
              dziewczyny, dziękuję za kciuki smile mam nadzieje ze sie uda choc nie oszukujmy sie takie leczenie pewnie troche trwa i raczej nie nastawuam sue na ten cyjk
              • mi-a6 Re: bromergon 17.08.11, 20:11
                Nastawiaj się jak najbardziej, bo pozytywne myślenie, to już część sukcesu. I pisze Ci to paskudnica, która stara się zawsze wyprać wszelkie emocje i zostawić je na balkonie sąsiadów wink
                A leczenie leczeniem. Ważne, że wiesz już w czym może być problem. Ja kciukasy zaciskam mocno i czekam na kolejne wieści smile
                • migotka.s Re: bromergon 17.08.11, 21:19
                  Dzięki smile

ja sie trochę ciesze ze wyszła ta prolaktyna bo juz miałam wizje zrostów i laparoskopii big_grin
                  • mi-a6 Re: bromergon 17.08.11, 23:30
                    migotka.s napisała:

> Dzięki smile
                    >
                    > ja sie trochę ciesze ze wyszła ta prolaktyna bo juz miałam wizje zrostów i lapa
                    > roskopii big_grin

No widzisz, to już jest jakiś pozytyw. Ważne, że teraz wiesz z czym walczysz smile Wróg poznany, to w połowie pokonany smile
                    A między nami, to ogromnie się cieszę, że nie musisz przechodzić teraz przez szpital, bo mam osobiście taką traumę, że nikomu bym tego nie życzyła. Teraz tylko wyregulować tą nieszczęsną prolaktynę i do dzieła smile
                    • migotka.s Re: bromergon 18.08.11, 11:41
                      tzn wiesz - prolaktyna wyszła ale to nie wyklucza zrostów wink ale mam filmy w głowie, co??

ale ja sie panicznie boje krojenia, operacji szpitalów itp
                      ten moj pobyt na zabieg to był pierwszy raz w zyciu - 2 i poł dnia
                      myslałam ze sie skoncze.....
                      • mi-a6 Re: bromergon 18.08.11, 13:34
                        migotko, nie myśl na razie o zrostach, bo się wykończysz wink

Co do szpitali, to jest to miejsce, którego unikam jak tylko mogę. Mam jakieś poszpitalne traumy z dzieciństwa, potem kilka miesięcy leżenia z córą na patologii. Też myślałam, że zejdę w tym szpitalu, bo taka mnie cholera wiecznie brała na wszystko. Więc doskonale Cię rozumiem.
                        • migotka.s Re: bromergon 18.08.11, 14:28
                          ja jestem chyba mistrzem w kreceniu sobie filmów - gdyby dawali za to Oskary to pewnie bym juz nie miała w domu na nie miejsca smile))))))))))

w kazdym razie zaczełam czytac skąd sie bierze ta hiperprolaktynogemia i oczywiscie juz mam wizje kolejnych chorób , m.in gózów na mozgu smile) najlepsze jest to, ze ejstem okazem zdrowia - no ale w kreceniu filmów to nie przeszkadza big_grin

• mi-a6 Re: bromergon 18.08.11, 15:34
                            Dobre filmy nie są złe big_grin Od dzisiaj kręć jedynie te z dobrym zakończeniem big_grin

A co do wynajdowania sobie różnych chorób, to nie jesteś w tym odosobniona. Też mam kilka takich przypadków na koncie. No cóż, mój kolega lekarz nazywa tę przypadłość hipochondrią internetową. Coś w tym jest.

Inna sprawa, że czasem gdyby nie nasze poszukiwania, robienie badań na własną rękę, czytania medycznych artykułów, to byśmy nie zostały dobrze zdiagnozowane. Bo ile razy każda z nas słyszała od lekarza tekst "tak ma być, proszę się nie martwić"? Lekarze lubią często wszystko bagatelizować i sprowadzać do jednego mianownika. Pomijam już ich braki braki w wykształceniu, bo wielu z nich bazuje na wiedzy wyniesionej ze studiów, zapominając, że medycyna wciąż się rozwija. To w sumie dłuższy temat i nie chcę Ci zaśmiecać wątku.
                            • migotka.s Re: bromergon 18.08.11, 17:08
                              zgodze sie z Toba.... czesto bywało tak, ze lekarz robił jakies badanie bo go o to poprosiłam.... moja lekarka poprzednia popełniła błedy, ktore kosztowały mnie ciaże ...

ale to faktycznie te temat i nie miejsce wink

hipochondria internetowa ??? oj tak big_grin
                              • annika23 Re: bromergon 19.08.11, 07:49
                                Migotko, odnośnie tych Twoich filmówwink Mi mój gin po tym jak zobaczył wyniki prolaktyny kazał zrobić prześwietlenie głowy z uwzględnieniem siodełka tureckiego w poszukiwaniu mikrogruczolaka przysadki. Jego zdaniem, gdyby ten gruczolak był, to wtedy całą ciążę należałoby prowadzić na bromergonie. Na szczęście go nie mamsmile Także uważam, że wiedza na pewno nie zaszkodzi. A lekarze...cóż moim zdaniem to jest tak, jak im się trafi, to postawią dobrą diagnozę, ale często to zwyczajna spychologia...
                                • migotka.s Re: bromergon 19.08.11, 08:02
                                  o kurcze to moze to tez powinnam zrobic??????????/ czy to badanie robi sie standardowo przy tych problemach z prolaktyna?
                                  • annika23 Re: bromergon 19.08.11, 08:06
                                    Trudno mi powiedzieć czy to jest standardowe, mi gin wypisał skierowanie, ale,że to prywatny gabinet, to i tak za to płaciłam. Jak się niepokoisz, to może sobie je zrób, wydasz 50zł, a będziesz miała pewność. Chociaż ja obstawiam, że to raczej wynik stresu i przeżyć, ale wróżką nie jestem.
                                    • mi-a6 Re: bromergon 19.08.11, 15:20
                                      Coś podejrzewam, że też mam problem z prolaktyną. Cieknie mi dziś z piersi i to już nie pierwszy raz. No ale do badań muszę zaczekać jeszcze 9 dni. Bo mam przy okazji zrobić progesteron.
                                      • annika23 progesteron 19.08.11, 15:54
                                        Progesteron bada się po owulacji (np. w 21 dc), a prolaktynę na początku cyklu.
                                      • migotka.s Re: bromergon 19.08.11, 16:23
                                        mi-a6 napisała:

> Coś podejrzewam, że też mam problem z prolaktyną. Cieknie mi dziś z piersi i to
                                        > już nie pierwszy raz. No ale do badań muszę zaczekać jeszcze 9 dni. Bo mam prz
                                        > y okazji zrobić progesteron.

cos mi sie nie zgadza...
                                        progesteron 20-22 dc
                                        prolaktyna (z obciązeniem alie i zwykła) poczatek cyklu, najlepiej 2-4 dc

z tego co piszesz mozesz miec z tym porblem....
                                        • mi-a6 Re: bromergon 19.08.11, 20:12
                                          Cholera, a ja całość miałam zbadać 20 - 22 dnia cyklu. Więc jednak dobrze, że zmieniam lekarza indifferent

Czasem ręce opadają, jak się słucha tych konowałów. I kolejny cykl z głowy uncertain
                                          • migotka.s Re: bromergon 19.08.11, 20:37
                                            bardzo ciezko o dobrego lekarza....
                                            • mi-a6 Re: bromergon 19.08.11, 21:10
                                              Wiem, bo swoich pomyłek lekarskich już nawet nie zliczę..
                                              Teraz chcę jedynie dobrej diagnostyki, naprawdę nic więcej. Ale jak widać, nawet dobrego terminu badania nie mogę się spodziewać.
                                              Wie któraś z Was, czy prolaktynę z obciążeniem można zrobić bez skierowania?
                                              • migotka.s Re: bromergon 19.08.11, 23:25
                                                mi-a6 napisała:

> Wiem, bo swoich pomyłek lekarskich już nawet nie zliczę..
                                                > Teraz chcę jedynie dobrej diagnostyki, naprawdę nic więcej. Ale jak widać, nawe
                                                > t dobrego terminu badania nie mogę się spodziewać.
                                                > Wie któraś z Was, czy prolaktynę z obciążeniem można zrobić bez skierowania?

chyba nie mozna... lekarz musi zlecic podanie tabletki, ja robiłam to w diagnostyce ale miałam skierowanie od lekarza
                                                • mi-a6 Re: bromergon 20.08.11, 10:44
                                                  No to d... blada bo ja mam to skierowanie razem z progesteronem. Ręce mi opadają na głupotę lekarzy uncertain
                                                  Teraz powinnam się wybrać specjalnie do niego tylko po to nieszczęsne skierowanie. A miałam nadzieję, że już go nie będę musiała więcej oglądać i do nowego/starego gina wybiorę się z kompletem wyników. No ale to we wrześniu.
                                                  • annika23 Re: bromergon 20.08.11, 11:53
                                                    Słuchaj, zrób to badanie nawet w 20 dniu cyklu, jeżeli masz hiperprolaktynemię, to ona i tak wyjdzie (choć najbardziej miarodajne jest badanie między 2-5 dc) - pod warunkiem, że masz na skierowaniu napisane, że jest to badanie prolaktyny po podaniu metocroplamidu. Jeżeli masz tylko zbadać podstawową, to za mało, bo dużo dziewczyn ( w tym ja) tą podstawową ma w normie, a szaleństwa są dopiero po tabletce.
                                                  • annika23 jeszcze jedno 20.08.11, 11:56
                                                    Warto byłoby znaleźć dobrego endokrynologa, najlepiej, gdyby miał dwie specjalizacje - gino-endo. Ja mam namiary na super babkę z Łodzi. Czasem ( a raczej bardzo często) "zwykły" ginekolog bagatelizuje kwestię wysokiej prolaktyny i jak na monitoringu widzi dominujący pęcherzyk, to uważa, że nie ma problemu...tyle,że ciąży jak nie było tak nie ma.
                                                  • migotka.s Re: jeszcze jedno 20.08.11, 12:31
                                                    u mnie pęcherzyk był i to dominujacy a ciazy nie było
                                                    po badaniu wyszła ta prolaktyna
                                                    ot co
                                                  • migotka.s Re: bromergon 20.08.11, 12:30
                                                    mi-a6 napisała:

> No to d... blada bo ja mam to skierowanie razem z progesteronem. Ręce mi opadaj
                                                    > ą na głupotę lekarzy uncertain
                                                    >

to nie przeszkadza - powiedz w okienku ze bedziesz to robic pozniej i ze chcesz to kierowanie z powrotem - ja tak miałam bo tez mi wypisał wszystko na jednym skierowaniu
                                                  • mi-a6 Re: bromergon 20.08.11, 17:08
                                                    Dziewczyny, dzięki za rady smile

U siebie podejrzewam cykle bezowulacyjne. To znaczy w większości, bo jednak czasem zaciążam. Teraz chyba znów to samo, bo mimo 12 dnia, tempka spada jak cholera od wczoraj.

A swoją drogą, właśnie na innym forum dziewczyna, która jest lekarką, stwierdziła, że odstępuje się już od badania prolaktyny po obciążeniu, bo daje zbyt niemiarodajne wyniki - podobno u całkiem zdrowych osób potrafi być po obciążeniu podwyższona. I już zupełnie zgłupiałam.
      • migotka.s Re: bromergon 02.09.11, 11:16
        ja po bromergonie czuje sie tak sobie
        chodze zmeczona i rozkojarzona
        cieszko mi w pracy
        mam andzieje szybko zaciązyc bo normalnie nie pociagne tak długo sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka