Dodaj do ulubionych

Kwas foliowy

24.06.04, 19:42
Czy caly czas bierzecie? Mowil mi lekarz, zeby brac Folik, ale po 3
tygodniach przestalam, bo w ogole spac nie moge i cala roztrzesiona chodze.
Czytalam w Pharmindexie, ze kwas foliowy podaje sie kobietom z niedoborem lub
tym, ktore urodzily dzieci z rozszczepem. Moje objawy to ewidentny nadmiar w
organizmie. I juz sama nie wiem...

rudacleo
Obserwuj wątek
    • lakasha Re: Kwas foliowy 24.06.04, 20:01
      Folik bierze się przed zajsciem w ciążę , a także w czasie jej trwania przez 1
      trymestr,dziwia mnie Twoje objawy ponieważ Folik jest dobrze tolerowany i w
      nikłch ilościach wystepują uczulenia, może masz uczulenie na niego?...zazwyczaj
      jak juz powiedziałm w nikłych ilosciach może powodować reakcje alergiczne,
      gorączkę , skurcz oskrzeli, ale te Twoje to skad wiesz że to nadmiar??????albo
      odżywiasz sie ywbitnie zdrowo i masz w normie albo masz jakiś problem
      i "zwalasz" to na folik.
      Ja biore od ho ho i nigdy nie miałam uczulenia,zapytaj gina.
      A wiesiołek bierzesz?
      Pozdrawiam-Asia.
      • rudacleo Re: Kwas foliowy 24.06.04, 20:46
        Trudno mi powiedziec, czy to jest uczulenie. Po prostu fatalnie sie czuje. Ja
        chyba po prostu taka zdrowa jestem, ze kazde witaminy mi jakos nie "wchodza"...
        Moze za duza dawka? Folik ma chyba tabletki po 0,4 mg, kazali brac po 1
        dziennie, wiec to chyba nie jest za duzo. Dzisiaj rano nie wzielam i o ile na
        poczatku dnia czulam sie fatalnie (niewyspana, a jednoczesnie sztucznie
        pobudzona), to od jakichs paru godzin jest duuzo lepiej niz przez ostatnie 2
        tygodnie. Nie jestem spiaca i zmeczona i podejrzewam, ze w koncu przespie cala
        noc. To niespanie budzilo moje podejrzenia, bo ja nigdy nie mialam problemow ze
        spaniem, a teraz po prostu pol nocy nie moglam spac jednoczesnie bedac spiaca!
        Totalny bezsens.

rudacleo
        • alice1 Re: Kwas foliowy 24.06.04, 20:53
          Również myślę, że to nie przez folik. Ale czegoś nie rozumiem, moja gin
          przepisała mi go w maju, dawka dzienna = 15mg. To chyba trochę dużo, bo
          wszędzie gdzie czytam to 0,4mg???? Ale czuję się dobrzesmile
          Pozdrawiam, Alicja
          • rudacleo Re: Kwas foliowy 24.06.04, 20:56
            Zadnych innych lekow nie biore, w zadnej super stresowej sytuacji nie jestem,
            no nie dzieje sie nic takiego, co mogloby sie wiazac z takimi objawami.

rudacleo
    • lakasha Re: Kwas foliowy 24.06.04, 21:08
      Moze spróbuj jeszcze brac jak będziesz się dalej tak czuła najwidoczniej
      nalezysz do tych co nie mogą.
      A jeszcze jedno czytałas ulotke Foliku i wiesz że warto Go brać , jak Ty nie
      możesz to niech partner bierze!!!!!!!!!!
      • rudacleo Re: Kwas foliowy 24.06.04, 21:13
        Ze warto to wiem. Pojdziemy do lekarza i zapytamy jak to jest. Pewnie powie jak
        zawsze "niemozliwe". Slyszalam to juz klika razy w zyciu od lekarza smile)) Jak
        to milo byc wyjatkiem smile)))

Pozdrawiam,

rudacleo
        • izu7 Re: Kwas foliowy 24.06.04, 23:13
          Myślę , ze od kwasu foliowego to Ty tego nie masz! Owszem, słyszałam od
          znajomej, ze jest jej niedobrze po foliku i po prostu go odstawiła a dzisiaj
          ma zdrową 2,5 letnią córeczkę. Tym, ze nie możesz spać mimo, ze chce Ci się
          spać przypomniasz mi siebie. W ubiegłym tygodniu w nocy dopadło mnie pieczenie
          w klatce piersiowej i myślałam, ze mam zawał. Nie spałam pół nocy.Rano poszłam
          do kardiologa, który nie wie co mi jest i od czego to było, zrobiłam mnóstwo
          badań( echo serca, EKG, RTGklatki piersiowej i cała morfologie krwi- chyba z 12
          odczynników - 3 próbówki krwi mi pobrali!!! )i próbujemy dociec od czego tak
          się stało! Lekarz podejrzewa silny stres lub jakiś sta zapalny, co wykażą
          wyniki morfologii - odbieram je jutro w poniedziałek znowu do lekarza). Dodam
          tylko, ze wtedy w nocy byłam sama ( mąż w delegacji cały tydzień!!!) i dostałam
          takich lęków, ze jak zasnę to się nie obudzę i mimo, ze chciało mi sie spać,
          nie mogłam zasnąć. Mało tego, spałam po 3 godziny i budziłam się wyspana. Wogle
          nie musiałam odsypiać starconego czasu. Starałam sie zawsze z kimś być- brałam
          mamę lub siostrę żeby ze mną spały, bo gdybym poczuła sie gorzej miałam
          natychmiast jechać do szpitala. Myślę, ze to stres, w sumie nie denerwowałam
          się niczym, ale zdarzyło mi się pokłócić z najlepsza koleżanką, wlasnie trwa
          sesja egzaminacyjna no i rzeczywiście jakoś silniej niz zwykle przezywałam
          teraz wyjazd mojego męża ( wyjeżdża często i powinnam być przyzwyczajona). W
          każdym razie lepiej idź sie przebadać, będziesz spokojniejsza, a jeśli chodzi
          o folik to Ty sama zadecyduj czy go brać.Życzę dużo zdrowia...
    • maretina Re: Kwas foliowy 24.06.04, 23:32
      moja krew jest ok. nie mam niedoboru kwasu ani czegokolwiek zatem nie lykam, bo
      organizm nadmiar kwasu usuwa.
      pozdrawiam
    • balbine Re: Kwas foliowy 24.06.04, 23:45
      Jak to - nadmiar? A miałaś to stwierdzone badaniami? Jak możesz chodzić
      roztrzęsiona tylko z powodu brania kwasu foliowego?

Ja biorę cały czas od kilku miesięcy. Spać nie mogę, jak się bardzo zdenerwuję,
      ale ogólnie mogłabym 12h na dobę smile
    • lidek0 Re: Kwas foliowy 25.06.04, 08:04
      Folik trzeba brac do 8 tyg ciąży i w trakcie starań. Porozmawiaj z lekarzem
      • maretina Re: Kwas foliowy 25.06.04, 08:15
        lidek0 napisała:

> Folik trzeba brac do 8 tyg ciąży i w trakcie starań. Porozmawiaj z lekarzem

mi gin mowil o calym pierwszym trymestrze.
    • lara_croft2 Re: Kwas foliowy 25.06.04, 08:54
      to ja chyba jestem rekordzistką w kwasie foliowym. Łykam go ponad rok, najpierw
      w czasie starań, potem w czasie ciąży (przez 6 m-cy,która skończyla się
      niepowodzeniem) A od stycznia to po dwie tabletki dziennie. Ginka powiedziała
      że to nie zaszkodzi, a namiar jest samoczynnie wydalany z organizmu, tak że
      dalej łykam. A teraz w czasie starań to bierzemy oboje.
      Pozd, Aga
    • magdulka26 Re: Kwas foliowy 28.06.04, 11:49
      Ja łykam od 2-cy folik i czuję się super.A do tego biorę olej z wiesiołka i nie
      zauważyłam u siebie zadnych niepokojących objawów.A badanie krewki też mam oki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka