Dodaj do ulubionych

wygląd spermy

13.07.12, 12:09
Witam!!
Staramy się z mężem o dziecko już od ponad 2 lat. Ginekolog stwierdził że u mnie jest wszystko ok i zlecił mężowi wykonanie badania spermy. Niestety mąż nie chce się zgodzić. Niepokoi mnie wygląd jego spermy. Przypomina świeże białko jaka kurzego z takimi gródkami jak kawałki żelatyny. Czy tak powinna wyglądać sperma zdrowego mężczyzny??
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • njut Re: wygląd spermy 13.07.12, 12:33
      Nie wiem co by powiedzieli na to nasi mężczyźni, że rozmawiamy na temat ich nasienia wink
      Ja zaryzykuję. Sperma mojego mężczyzny wygląda tak jak to opisałaś i wyniki ma bardzo dobre. Staramy się od 3 lat. Myślę, że gdyby wygląd miał wpływ naukowcy już dawno znaleźli by tą prawidłowość.
      Jeżeli uważasz, że jest zbyt gęsta/lepka możesz zachęcić męża do picia Guajazylu ale zapwene po 2 latach starań już znacie ten syropek wink
      • misiu.stefan Re: wygląd spermy 16.07.12, 08:51
        Blanka,
        mój też nie chciał się poddać badaniu nasienia - musiałam go namawiać kilka miesięcy, przepłakać kilka tygodni i dopiero wtedy się zgodził.

W klinikach leczenia niepłodności jest możliwość dostarczenia próbki (w specjalnym pojemniku) np. z domu - w ciągu pół godziny od pobrania należy ją dowieźć do laboratorium (z zapisaną dokładną godziną pobrania). Mój zgodził się na badanie tylko pod warunkiem, że nie będzie musiał iść osobiście do kliniki.
        Dla facetów zbadanie nasienia może być bardzo stresujące i nie każdy chce iść do kliniki czy szpitala.

Nasienie mojego M jest raczej koloru białego/szarego - jednorodne (bez żadnych grudek). Wyniki miał super.
    • biernas81 Re: wygląd spermy 01.08.12, 09:30
      witam ,
      zalaczam link odnosnie nasienia.Podejzewam azospermie,mozesz poczytac sobie na ten temat w zalaczonym linku.

badanie-nasienia.pl/pl/tag/badanie-nasienia/
      Mam nadzieje ze pomoglam.....
      • kozica111 Re: wygląd spermy 01.08.12, 11:36
        Nic to nie znaczy, "żelki" mogą być a nasienie jest dobre - tak było u nas a też swego czasu wałkowałam temat widząc żelki.
        Kwestia braku zgody na badanie-bez komentarza.U nas też był opór ale nie wyobrażam sobie być z kimś kto tak się zachowuje, więc wyboru nie było.Mówię to w kontekście narażania kobiety na męczące inwazyjne badania gdy problem może tkwić w nasieniu.
        • kozica111 Re: wygląd spermy 01.08.12, 11:37
          Ale podpowiem Ci byś poszła zrobiła sobie po stosunku test na wrogość śluzu, pośrednio może coś z tego wyjdzie /żywotność plemników -"wyjmą" je z ciebie niejako/, tylko ze musi to być szybko po stosunku.
          • misiu.stefan Re: wygląd spermy 01.08.12, 13:36
            Z tą wrogością śluzu też bywa różnie - mój lekarz powiedział, że ostatnie badania wskazują, ze dużo kobiet zachodzi naturalnie w ciążę nawet z wrogim śluzem.

Co do niechęci mężczyzn poddaniu się temu badaniu - zapytałam w pewnym momencie mojego M czy w ogóle chce mieć dziecko i czy dorósł do tej decyzji, bo skoro nie chce oddać nasienia do badania ("nie pójdę tam", "nie będę stukał w jakimś pokoju w klinice albo gorzej - w szpitalnym kiblu", "nie teraz", "muszę się nastawić psychicznie" itp.) to wg mnie jeszcze nie dojrzał do posiadania dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka