Dodaj do ulubionych

starające się po cc

08.09.12, 17:18
Dziewczyny, ile z was jest po cc? Czy robiłyście hsg i jaki był wynik?
Pamiętam, że kotkowa robiła ostatnio i 1 jajowód był niedrożny.
Zastanawiam się jak często zdarza się niedrożność jako powikłanie po cc, nie udalo mi się znaleźć informacji na ten temat.
Obserwuj wątek
    • blackdahlia35 Re: starające się po cc 08.09.12, 17:32
      Ja mialam cc 13 lat temu. Nie robilam zadnych badan w tym kierunku, hmm.. Ciekawe czy w ogole zajde w ciaze. Syna urodzilam w wieku 22 lat a teraz mam 35 i nie wiem jak bedzie. Cykle mam dosc regularne, hormony w normie.
      Pozdrawiam.
      • kozica111 Re: starające się po cc 08.09.12, 18:14
        Miałam cc dwa lata temu - drożności nie robiłam, jeśli nie wyjdzie jeszcze z pól roku to pewnie zrobię ale...
        w pierwszą ciążę zaszłam po 7 msc intensywnych starań więc teraz nie panikuje /5 cykl/, mam sporo koleżanek które są po cc i zaszły bez problemu, spotkałam sie z opinią że niedrożność po cc to raczej bardzo rzadki przypadek, powikłanie niestandardowe.
        • malpkap Re: starające się po cc 08.09.12, 18:37
          Ja miałam cc 6 lat temu.
          Staramy się 11 cykl (pierwsze pół roku całkowicie "na luzaka"). Ponieważ syna mam z 1 małżeństwa - na pierwszy ogień "poszedł" mąż - nieco obniżona ruchliwość, ale generalnie ok. U mnie regularne cykle, owulacja jest, hormony ok (dyskusyjna prolaktyna, teraz powtarzałam), teraz czekam jeszcze tylko na wynik testosteronu i w tym tygodniu mąż robi posiew. Nowy lekarz powiedział, że jak do końca roku się nie uda to robimy własnie hsg, bo zdarza się niedrożność po cc.
          • blackdahlia35 Re: starające się po cc 08.09.12, 19:23
            Moj syn jest rowniez z pierwszego malzenstwa, a moj obecny partner ma corke wiec raczej badac sie nie bedziemy. Zdajemy sie na los, tym bardziej ze gdzie mieszkam podchodzi sie do tych spraw dosyc lekko. Do gina sie nie chodzi tylko do lekarza rodzinnego, ktory wykonuje cytologie, etc.
            • malpkap Re: starające się po cc 08.09.12, 19:40
              No niestety to nie takie proste - to, że ktoś ma już dziecko nie oznacza, ze bez problemów może mieć 2uncertain
              Też się zdawaliśmy na los, ale niedługo będzie rok, więc temu losowi trzeba trochę pomócwink Mam nadzieję, że u Was wszystko będzie ok.
              • blackdahlia35 Re: starające się po cc 08.09.12, 19:55
                Dzieki Malpkap, zobaczymy. Ty pewnie jestes o wiele mlodsza ode mnie i na pewno Wam sie uda. Jakby nie bylo, ciesze sie ze mam syna bo mimo mlodego wtedy wieku mialam wiele problemow zwiazanych z ciaza i porodem.
                • malpkap Re: starające się po cc 08.09.12, 20:10
                  blackdahlia35 napisała:

> Ty pewnie jestes o wiele mlodsza ode mnie
                  Nie tak wiele - za 4 miesiące 32smile
    • betty1234 Re: starające się po cc 08.09.12, 18:58
      Ja 8 lat po cc. Właśnie zaczęłam 14cs po poronieniu - podejrzenie ciąży pozamacicznej ale w sumie sama się poroniła. Moja lekarka wspominała o HSG ale za szybko nie chciała mnie na nie wysłać, bo pozostałe wyniki i monitoring w najlepszym porządku. Pójdę może do niej za jakieś dwa tyg. i się wypytam co dalej robimy.
    • silvanana Re: starające się po cc 08.09.12, 20:31
      Ja jestem po CC, nie robię drożności (na pewno nie przed serią badań hormonalnych, badaniami męża, Chlamydiami itp - czyli nie wcześniej niż po 12 cyklach).
      Póki co wydaje mi się, że nie ma sensu. Po roku starań - tak, ale po 5 cyklach - nie.
      • malpkap Re: starające się po cc 08.09.12, 21:09
        silvanana napisała:

> Ja jestem po CC, nie robię drożności (na pewno nie przed serią badań hormonalny
        > ch, badaniami męża, Chlamydiami itp - czyli nie wcześniej niż po 12 cyklach).
        > Póki co wydaje mi się, że nie ma sensu. Po roku starań - tak, ale po 5 cyklach
        > - nie.
        Pewnie, że po 5 bez sensu. My po 8 zrobiliśmy nasienie, po 9 hormony, zostały posiewy, wymazy i jesli nie wyjdzie do końca roku, czyli po 15 cyklach to gin rekomenduje hsg. Gdybym była przed 30, to pewnie poczekałabym trochę dłużej...
        • silvanana Re: starające się po cc 08.09.12, 21:24
          hehe malpka, i odwrotnie: gdybym byla po 30, to tez bym sie bardziej spieszyla tongue_out
          • malpkap Re: starające się po cc 08.09.12, 21:41
            Jeśli jesteś przed 30, macie już wspólne dziecko, masz regularne cykle i nie chorujecie na jakieś choroby przewlekłe to pewnie, że nie masz co na razie badać smile
            • lumija Re: starające się po cc 08.09.12, 21:53
              Mialam cc prawie 5 lat temu, miałam mieć robione HSG w lipcu, ale zaszłam w ciążę (niestetey ciąża obumarła), czekam na wizytę u lekarza, jestem ciekawa czy w takim wypadku odpuści badanie drożności
              • malpkap Re: starające się po cc 08.09.12, 22:09
                Myślę, że odpuścić. Co innego gdyby to była pozamaciczna...
                • koala0405 Re: starające się po cc 09.09.12, 15:32
                  13 lat temu miałam cc z cięciem pionowym, po 10 latach znowu cc i też pionowe cięcie. Obecnie staramy się od roku i nic. Byliśmy w klinice badania niepłodności i ściemniają strasznie. Mój mąż po dwóch badaniach nasienia miał mieć bezpłatną konsultację i omówienie wyników. Poszłam z mężem, byłam w 4 dniu cylku, lekarz tak dużo gadał, zrobił mi usg i pokazał ile tam jest pęcherzyków, skierował na badania hormonów /6 po 20 zł. Na koniec skasował nas na 150 zł. Lekarz powiedział, że muszę u nich zrobić drożność jajowodów i 3 inseminacje.
                  Wieczorem skonsultowaliśmy to z mamą męża, która jest ginekologiem /za granicą/ i okazało się, że badania hormonalne bez sensu, pęcherzyki zawsze są, niezależnie od dnia cyklu, badanie drożności po dwóch ciążach niewskazane i u nas bardzo bolesne, za granicą nie ma dobrych wyników po inseminacji dlatego już się od tego odchodzi. Poleciła mi stymulację clo od 5-go dnia cyklu podwójną dawką przez 5 dni, w 12 dniu badanie hormonalne fsh i lh. Jak wyjdzie wysoki wynik to do dzieła a jak niski to jakiś zastrzyk ale już nie dopytałam jaki.
                  • malpkap Re: starające się po cc 09.09.12, 18:46
                    koala0405 napisała:

> Wieczorem skonsultowaliśmy to z mamą męża, która jest ginekologiem /za granicą/
                    > i okazało się, że badania hormonalne bez sensu,
                    a dlaczego hormony bez sensu?
                    > badanie drożności po dwóch ciążach niewskazane i u nas bar
                    > dzo bolesne,
                    Po 2 cesarkach jest jeszcze większe ryzyko zrostów, a co za tym idzie niedrożności. Czy teściowa uzasadniła jakoś czemu niewskazane? Boli podobno tylko wtedy kiedy właśnie są niedrożne (z resztą jeśli zrosty nie są duże, to czasem udaje się je zlikwidować)

> a jak niski to jakiś zastrzyk ale już nie dopytałam jaki.
                    pewnie na pęknięcie pęcherzyka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka