Dodaj do ulubionych

test po stosunku

20.02.13, 20:57
Dzisiaj 14 dc, pęcherzyk 21 mm, więc w ciągu góra 2 dni powinna być owulacja. Jutro idę na test simsa-huhnera, czyli tzw. po stosunku, żeby sprawdzić jak plemniki zachowują się w śluzie. Czy któraś z Was miała to badanie i czy coś wniosło do diagnostyki?
Obserwuj wątek
    • malpkap Re: test po stosunku 21.02.13, 13:45
      No i niestety - wynik jest zły uncertain Przez telefon dowiedziałam się, że w śluzie nie było ani jednego poruszającego się plemnika Za tydzień mam wizytę, to dowiem się szczegółów.
      Hormony - ok, badanie nasienia - obniżona ruchliwość (ale nie tragicznie), pozostałe parametry ok (w tym przeciwciała przeciwplemnikowe), w posiewie u męża bakterie (wybite 3 miesiące temu), mój posiew ok. W tej chwili jestem 3 cykl na clo, owulacja jest.
      Mam 1 dziecko z poprzedniego małżeństwa, mąż nie ma dzieci. Zastanawiam się czy to kwestia wrogiego śluzu czy jakości nasienia, a jeśli śluzu czy śluz może wrogo działać na plemniki konkretnego mężczyzny?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: test po stosunku 21.02.13, 15:09
        Możliwe, że to kwestia i wrogiego śluzu i mniej ruchliwych plemników. Może, gdyby twój mąż miał lepsze nasienie, plemniki jakoś by sobie poradziły nawet w niesprzyjających warunkach. Co do "uczulenia" kobiety na plemniki tylko jednego mężczyzny - to nie wydaje mi się, żeby to było możliwe smile. Bardziej stawiałabym na to, że może w twoim śluzie od czasu ciąży zaszły jakieś zmiany i stał się on nieprzyjazny dla plemników, albo był taki zawsze, tylko twój ex miał lepsze plemniki. Tak bym to sobie wytłumaczyła na chłopski rozum smile
        • malpkap Re: test po stosunku 21.02.13, 18:34
          Wiesz, ja rozumuję dokładnie tak jak Ty smile Lekarz ma mi wszystko wytłumaczyć za tydzień na wizycie, ale pewnie do tego czasu będę świrować. A dzisiaj test pozytywny, więc owulacja powinna być do 24h, co pokrywa się z usg, tylko, że jak widać co z tego uncertain
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: test po stosunku 21.02.13, 19:13
            No, niestety, jak widać staranie się na dziecko opiera się głównie na czekaniu uncertain. Ale jeśli masz mieć owulację, to się kochajcie! Co wam szkodzi smile
            • malpkap Re: test po stosunku 21.02.13, 19:59
              Pewnie, że skorzystamy wink Za tydzień idę się dowiedzieć co i jak, mam też od razu przynieść nasienie na posiew (czy znowu nie ma jakichś bakterii), a potem jak nic nie będzie to robimy sobie kilka miesięcy wolnego od starań. Mąż powiedział, że jak nie będzie dziecka to trudno, z resztą mojego syna traktuje jak swoje, ale ja cały czas myślę, że zmieni zdanie np. za 10 lat, a ja już będę za stara uncertain
              • kozica111 Re: test po stosunku 22.02.13, 06:10
                Przy tego typu problemach stosuje się z dobrym skutkiem inseminacje.
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: test po stosunku 22.02.13, 10:34
                  Kozica mnie uprzedziła, a chciałam to samo napisać smile Szukałam informacji na temat tego badania i co się robi, gdy jego wynik jest negatywny i właśnie kolejnym krokiem w takich wypadkach jest inseminacja, więc nie składaj jeszcze broni! smile
                  • malpkap Re: test po stosunku 22.02.13, 11:44
                    E, no, nie składam, tak sobie dywaguję smile Jakoś strasznego parcia na dziecko nie mamy, tzn. super jakby było, ale jak nie to trudno (ja zawsze chciałam 1 dziecko, ale to było zanim wiedziałam, że będę mieć 2 męża wink mąż mojego syna traktuje jak swojego, chciałby swoje biologiczne, ale nie jest jakoś sfiksowany na tym punkcie). Trochę mamy przesyt teraz badań, seksu na komendę itd., więc do wakacji chyba sobie poodpoczywamy, a potem pomyślimy o inseminacji.
      • londa0 Re: test po stosunku 24.02.13, 15:12
        malpkap napisał(a):

>c y to kwestia wrogiego śluzu czy jakości nasienia, a jeśli śluzu czy śluz może w
        > rogo działać na plemniki konkretnego mężczyzny?
        Moze sprobuj jednego z lubrykantow dla starajacych sie. Tworza one srodowisko przyjazne plemnikom. Conceive Plus jest teraz na promocji w superpharmie wiec kupisz taniej niz na internecie.
    • malpkap jeszcze tak się zastanawiam 23.02.13, 15:34
      Rok temu miałam ciążę biochemiczną - czy wrogi śluz by jej nie wykluczał?
      • kozica111 Re: jeszcze tak się zastanawiam 24.02.13, 09:26
        Śluz i reakcja plemników na niego może sie zmieniać w czasie.Mogło być też tak ze jednak kilku się udało.
    • nik.men Re: test po stosunku 26.02.13, 15:09
      a co to znaczy wrogi śluz? co takiego w nim jest albo nie ma, ze staje się wrogi? skoro jest śluz wodnisty czy białko jajka to co jest z nim nie takiego, ze plemniki padają?
      • malpkap Re: test po stosunku 26.02.13, 20:57
        Kobieta może mieć np. przeciwciała przeciwplemnikowe w śluzie i/lub krwi (facet z resztą też). Mogą też wpływać na to leki (ja 3 cykl jestem na CLO i teraz nie obserwuje w ogóle u siebie płodnego śluzu, a wcześniej był widoczny bez problemu).
        To badanie nie do końca jest miarodajne i są osoby, które mimo złego wyniku zachodzą w ciążę.
        pojutrze mam wizytę, to napiszę co lekarz powiedział.
        • gosiablada Re: test po stosunku 05.03.13, 09:18
          Malkap co u Ciebie? Jak po wizycie?
          • malpkap Re: test po stosunku 05.03.13, 09:29
            Lekarz powiedział, że plemników było dużo, żyły, ale się nie ruszały i może to być zarówno kwestia śluzu jak i samych plemników. Teraz czekamy na wynik posiewu. Zapisał mi dodatkowo duphaston (wcześniej brałam tylko clo 5-9 dc). 12 mam kolejną wizytę to będę wiedzieć co dalej, ale już podjęliśmy decyzję, że przestajemy się na tym tak bardzo skupiać i jeśli nic nie wyjdzie to po wakacjach decydujemy się na IUI.
            • lumija Re: test po stosunku 05.03.13, 18:44
              Malpkap to dziwne że dopiero teraz przepisał clostybegyt Ile cykli już bierzesz?), jesli dobrze pamietam to nawet na ulotce clo jest wskazanie do wspomagania leczenia luteiną/duphastonem
              • malpkap Re: test po stosunku 05.03.13, 19:18
                Nie wiem od czego to zależy - biorę 3 cykl, 2 pierwsze były na samym clo. Progesteron 7 dni po owu przed rozpoczęciem diagnostyki miałam wysoki (prawie 27) - może to ma znaczenie? Na ulotce pisze, że lekarz może uznać za konieczne, więc może wcześniej nie uznał, zapytam na kolejnej wizycie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka