Dodaj do ulubionych

wyniki badania

11.06.13, 21:36
W 3dc zrobiłam badania tsh, ft3, ft4, estradiolu i prolaktyny. Zapisałam się już do ginekologa, ale zanim do niego pójdę, mam pytanie dot. moich wyników.
tsh wynik: 3,600 (norma 0,270 - 4,200)
ft3 wynik: 3,33 (norma 2,00 - 4,40)
ft4 wynik: 1,25 (norma 0,93 - 1,70)
estradiol wynik: 76,51 (faza pęcherzykowa 12,5 - 166)
prolaktyna wynik: 53,62 (norma 1,90 - 25,00)
Nie bardzo się na tym znam, wiem jedynie, że starając się o dziecko tsh powinno być mniejsze niż 2, u mnie jest zdecydowanie za duże, co mnie zaskoczyło, bo nawet nie myślałam, że może być coś nie tak.
Teraz pytanie, czy ginekolog przepisze mi jakieś leki? Jak długo może potrwać zbijanie tsh i prolaktyny?
Obserwuj wątek
    • koa-la3 Re: wyniki badania 12.06.13, 00:14
      Witam,
      Nie chcę Cię straszyć ale miałam bardzo podobne wyniki, za wysoka to TSH i prolaktyna. Ja dodatkowo mam przeciwciała anty-TPO (przeciwciała przeciw tarczycy), zdiagnozowano u mnie zapalenie tarczycy i tym samym niedoczynność. Biorę euthyrox i jestem pod stałą opieką endokrynologa. Dlatego w Twoim przypadku radzę jak naszybciej udać się do lekarza. Na pocieszenie - wyregulowanie wszystkiego zajęło mi trzy cykle, ważne żeby dobrze cię zdiagnozowano i leczono poprawnie, trzymam kciuki.
      • aguskag123 Re: wyniki badania 12.06.13, 09:13
        Dziękuję Ci za odpowiedź. Jestem umówiona na wizytę u ginekologa i do endokrynologa. Nie spodziewałam się takiego tsh, ale od roku nie mogę zajść w ciążę i profilaktycznie zrobiłam to badanie. Myślałam, że to wina prolaktyny, a tu jeszcze to. Mam nadzieję, że szybko z tego wyjdę wink
        • malpkap Re: wyniki badania 12.06.13, 09:24
          aguskag123 napisał(a):

> Myślałam, że to wina prolaktyny, a tu jeszcze to. Mam nadzieję, że szybko z tego wyjdę wink
          Prolaktyna jest pewnie za wysoka właśnie przez tarczycę - jak ją wyregulujesz, to bardzo prawdopodobne, że wróci do normy.
          • babybump Re: wyniki badania 12.06.13, 09:37
            I od razu napiszę, że prolaktyny się nie 'zbija' żadnym bromergonem, czy dostinexem. Leczy się przyczynę, czyli tarczycę.
            Powinnaś jeszcze zrobić przeciwciała anty TG i anty TPO, a także ferrytynę (nie żelazo), wit D i B12, bo najprawdopodobniej masz niedobory.
            Ja po 3-miesięcznej odpowiedniej dawce tyroksyny, żelaza, oraz wit D wyniki miałam super (a u mnie prolaktyna była 10 razy ponad normę, TSH 4.6, a ft3 i ft4 w granicach 10%) i po 2,5 latach zaszłam w ciążę. W 10tyg ciąży TSH 1,3, a ft4 na poziomie 50%, co u mnie jest ok.
            Wszystko jest do naprawy, ale pod warunkiem, że masz dobrego lekarza, który to wszystko ogarnie. Niestety, takich jest mało, więc warto się samemu podszkolić. Polecam forum Hashimoto - na początek linki na górze.
            • babybump Re: wyniki badania 12.06.13, 09:38
              Dla wyjaśnienia - w ciążę zaszłam po tych 3 miesiącach, czyli od razu jak wszystko wyregulowałam. A przedtem staraliśmy się 2,5 roku.
              • aguskag123 Re: wyniki badania 12.06.13, 20:37
                Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Ten wynik tsh mnie przestraszył, ale mama nadzieję, że szybko się z tym uporam. Szukając przyczyn niedoczynności trafiłam na informację, że stres wpływa na tarczycę. I u mnie to chyba główny powód takich wyników. W wyniku różnych zdarzeń jestem w ciągłym napięciu i nie umiem się nie stresować. Biorę magnez, ale to chyba za mało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka