Dodaj do ulubionych

duphaston/ciąza

17.06.13, 13:19
po 2 cyklach starań(bezskutecznych)pojawiało mi sie plamienie przez miesiaczką. W tym miesiącu pomogł duphaston 2*1. Zaczynam starania. Oczywiście po wyjsciu z gabinetu nasunęły mi się pytania. lekarz kazał brać od 15dc po 2*1. 25 dnia zrobić test i albo odstawic albo jesli bedzie ciąza kontynuoować. i teraz nie zapytalam, on nie powiedzial czy dalej 2*1. macie jakies doswiadczenia w zażywaniu?i w ogole jakies wskazówki? oczywiscie nawet nie wiem czy mi sie uda w tym cyklu, ale wole popytać.
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: duphaston/ciąza 17.06.13, 15:52
      Kontynuować w tej samej dawce, a najlepiej jak wyjdzie pozytywny test - zbadac progesteron i skontaktować się z lekarzem. Jedyne co mnie dziwi, to że masz brać w ciemno od 15 dc - powinno się brać od 3 dnia po stwierdzonej owulacji.
      • emily123 Re: duphaston/ciąza 17.06.13, 18:17
        niestety ale lakarze czesto zapisuja duphaston "w ciemno" dodatkowo zakladajac ze masz cykle 28 dniowe. ja tez bralam na plamienia i okazalo sie ze przez kilka miesiecy blokowalam sobie tym owulacje....ehh
        • pinezka122 Re: duphaston/ciąza 17.06.13, 19:46
          mialam miec monitorowaną owulację, ale akurat lekarz bedzie miał urlop, wiec ryzykujesad. tylko tak sie zastanawiam, czy jesli cos to nie lepiej zamiast testu zrobić hcg. gdzies czytałam, ze duphaston 20mg nie powoduje zahamowania owulacji, ale widze ze ty masz pewnosc. nerwicy sie nabawię...
          • kama1312 Re: duphaston/ciąza 17.06.13, 20:30
            lekarz kazał Ci brać od 15dc? A To nowość, zazwyczaj lekarze, jak już karzą brać w ciemno, to od 16dc, bo zakładają, że kobieta ma książkową owulację w 14dc....
            Na Twoim miejscu skonsultowałabym się z innym lekarzem, albo troszkę później zaczełabym brać duphaston....
            Ja mam cykle 26-28 dniowe, a owulację czesto miewam 16dc, więc niestety długość cyklu nie jest pewnikiem przy ustalaniu owulacji....
            Albo zacznij mierzyć temperaturę i weź lek dopiero w 3 dzień podwyższonej temperatury....
            Dziwne, że lekarz tak w ciemno Ci to zapisał... uncertain
            • prosumentka czy duphaston blokuje owulację - odp. 18.06.13, 14:11
              To zależy. Od tego, kiedy masz tę owulację w danym cyklu (ona się nie przejmuje wyliczeniami) i zmiennością osobniczą - jednym dana dawka leku owulację zablokuje, innym nie. Doradcy NPR skłaniają się do suplementowania progesteronu po potwierdzonej owulacji, czyli gdy ma się pewność rozpoczęcia fazy wyższych temperatur na wykresie.

To, że na jednym monitoringu wyszła owulacja w jakimś tam dniu nie daje Ci żadnej gwarancji, że w kolejnych będzie tak samo.
              • mamcia07 Re: czy duphaston blokuje owulację - odp. 29.06.13, 15:13
                Nie wiem na ile to wiarygodne, ale coś takiego znalazłam:
                www.benc.pl/grupy/forum/54/watek/1326335/duphaston/
                "Duphaston w małej dawce nie powoduje zahamowania owulacji, powinien być jednak podawany przy planowanej ciąży dopiero po stwierdzeniu jajeczkowania, aby nie utrudniać zapłodnienia. Ustalono jednak, że blokowanie owulacji następuje przy dawce przekraczającej 30 mg na dobę [patrz artykuł J. Tomaszewskiego i W. Baranowskiego]. "
                • igulina1 Re: czy duphaston blokuje owulację - odp. 02.07.13, 23:05
                  Ja brałam 2 cykle duphaston w dawce 2tabl od 15 do 25d.c.. tez wsumie w ciemno.. cykle mialam wydluzone wiec raczej owulacje moglam miec przesunieta.. lekarz do ktorego chodzilam to starszy czlowiek ktory wychodzi z zalozenia ze lepiej jest brac ten lek bo to witaminka płodności.. po stosowaniu tego wyskoczyly mi strasznie bolace krosty, wysypalo mi twarz.. czego nigdy wczesniej nie mialam nawet przy dojrzewaniu..po 2 cyklach poszlam na kontrole.. przepisal mi to na kolejne 4 cykle ale stwierdzilam ze to odstawiam i nie biore dalej.. i wlasnie koncze cykl bez duphastonu.. zobaczymy czy cos z tego wyjdzie choc sie nie nastawiam..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka