Dodaj do ulubionych

clo i progesteron

11.08.14, 19:57
staram sie od prawie roku o dziecko, w miedzyczasie dostałam krwawien srodmiesiaczkowych i dostalam najpierw luteine na wywolanie okresu a teraz jestem na clo, bralam je od 2-5 dc.
lekarz powiedzial mi zeby sie powstrzymac od seksu od 10-14 dc, dopiero od 15 dc. sie starac, bardzo mnie to zdziwilo czy ktoras z was tez tak miala. Dzisiaj odebralam wynik progesteronu i sie zalamalam 1,2 w 24 dc. dodam jeszcze ze mam dlugie cykle (od 29-33 dni) dlatego tak pozno robilam. Czy to oznacza ze nie bylo owulacji.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: clo i progesteron 11.08.14, 20:37
      Ja zaczęłabym od badań hormonalnych nie od starań, sam progesteron to za mało jak na rok starań. www.pakiety.diag.pl/dla_kobiet_planujacych_ciaze,32.html poczytaj co warto zbadać, miałaś monitoring? , bo odnoszę wrażenie, że lekarz działa tak doraźnie, nie biorąc pod uwagę Waszych starań.
    • kama1312 Re: clo i progesteron 12.08.14, 00:21
      Badanie progesteronu jest miarodajne tylko jesli jest wykonane w 7 dniu po owulacji. Wtedy jest tzw pik tego hormonu i przyjmuje sie ze wynik powinien byc powyżej 16.
      Nie wiadomo czy u Ciebie była owulacja a jest problem z progesteronem, czy moze owu w ogole nie było... A moze wykonalas badanie zupełnie nie w ten dzien co trzeba....
      Niestety jest to trudne badanie, bo musi byc poprzedzone monitoringiem cyklu potwierdzającym dzien owulacji lub bardzo skrupulatna obserwacja cyklu (np. Wg zasad naprotechnologii)
      • 5kamila9950 Re: clo i progesteron 12.08.14, 13:38
        nie mialam monitoringu, lekarz pomimo krwawien w srodku cyklu i staran nie zalecil zadnych badan ja sama na wlasna reke zrobilam komplet badan przed staraniem, a teraz chcialam sama sprawdzic czy progesteron w normie tylko nie wiem czy to u mnie jest rzeczywiscie 7 dni po owulacji bo ja nie wiem kiedy ja mialam, a dzis odbieram jeszcze badanie na prolaktyne
        • 5kamila9950 Re: clo i progesteron 12.08.14, 15:50
          własnie odebralam wynik na prolaktyne i wynosi 13,2 norma (1,9-25)
          • kama1312 Re: clo i progesteron 12.08.14, 16:52
            W takim razie prolaktyne masz jak najbarsziej ok smile ja mialam zawsze ciut powyżej normy, ale to tez nie był problem smile
            A badałas tarczyce? Bo czesto wlasnie oba utrudnia zaciazenie i bardzo czesto kobiety sie dowiadują ze maja problemy z tarczyca wlasnie przy okazji starań o dziecko...
            Warto zbadać TSH, ft3 i ft4. Tsh bie powinno przekraczać 2 (najlepiej jak jest ok 1-1,5) a ft3 i ft4 powinny byc blizej górnej granicy no na podobnym poziomie (a nie ze np ft3 wysoko a ft4 nisko) i mnie przy niskim ft4 dostałam odrazu letrox, ktory jak sie okazuje juz do konca zycia raczej bede brac....
            A co do progesteronu, to niestety ciężki jest do zbadania, dlatego czesto lekarze nie zlecają tego badania.... A jest ono wazne! Tylko trzeba na prawdę wiedzieć kiedy była owulacja... Warto specjalnie po to zainwestować w monitoring cyklu....
            • 5kamila9950 Re: clo i progesteron 13.08.14, 15:39
              tarczyce badalam moje wyniki to

TSH 0,873 norma (0,350-4,940)
              FT4 1,27 norma (0,89-1,76)
              FT3 3,11 norma (1,5-4,1)
              anty TG 14,4 norma ( 0-18)
              anty TPO <0,8 norma ( 0-8)
              rzeczywiscie w przyszlym miesiacu chyba pojde na monitoring, bo nawet nie wiem kiedy mam owulacje po clo i czy w ogole ja mam...
              jak myslicie dlaczego lekarz kazal sie powstrzymac z seksem od 10-14 dc. a zaczac dopiero 15 dc. jakos nie bardzo to rozumiem, dodam jeszcze ze clo mam brac od 2-6 dc.
              • kama1312 Re: clo i progesteron 13.08.14, 17:47
                Tak na szybki rzut okiem o tarczyca wyglada ok wink
                A cosi wstrzemięźliwości od sexu to stara szkoła lekarzy mowi ze lepiej dac czas plemników, zeby sie nagromadzily, ze zbyt częsty sex nie sprzyja zaciazeniu, bo plemniki mogą byc niedojrzałe. Czesto zaleca sie sex nie częściej niz co 2 lub nawet 3 dzien.
                A maz miał robione badanie nasienia? Bo jesli ma słabe nasienie, to wtedy faktycznie warto sie oszczędzać, ale jesli nasienie jest w normie, to nie ma powodu by nie pracować wink
                Moj maz nasienie miał bardzo średnie, morfologie ledwo w normie... A pracowaliśmy codziennie! Bo kto mi zagwarantuje, ze moj śluz jest ksiazkowo idealny ze plemniki przeżyją w nim 3 dni? wink
                • domiska75 Re: clo i progesteron 13.08.14, 22:27
                  Myślę, że przy braniu clo zawsze powinien być robiony monitoring! Najpierw czy pęcherzyki w ogóle są, potem czy ładnie rosną no i czy pękają. Jeśli nie pękają, podaje się lek, który to umożliwia. Clo bardzo obciąża organizm i trzeba być pewnym, czy ma się problem dokładnie z brakiem owulacji. Ja mam PCO, więc owulacji mogłam nie mieć przez wiele miesięcy z rzędu. W pierwszym cyklu z clo też nic się nie ruszyło, w drugim - udało się smile Jakie masz wskazania do brania clo? A, i w szczęśliwym cyklu kochaliśmy się prawie codziennie, nic nie słyszałam o koniecznej przerwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka