ewkaczo 19.11.04, 19:20 Czy TSH to jest wlasnie hormon tarczycy??? Za co jest odpowiedzialny ten hormon? Co bada jesli chodzi o starania sie?I czy mozna go badac obojetnie ktorego dc??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulka26 Re: TSH czy... 19.11.04, 20:11 Tak możesz zbadać w obojętnie którym dc.Z wyniku TSH mozna wywnioskować czy mamy niedoczynnosć czy nadczynność tarczycy. Odpowiedz Link
ewkaczo Re: TSH czy... 19.11.04, 22:07 oj magdulko...bez Ciebie to by bylo tu pusto strasznie... jestes kochana))) Odpowiedz Link
olek771 Re: TSH czy... 20.11.04, 00:07 Witaj, mój lekarz powiedział, że dobrze jest robić badanie TSH na początku cyklu (około 5 dnia).Możesz dodatkowo zrobić ft3 i ft4 (lub t3 i t4, choć lepiej te pierwsze).Przed ciążą miałam TSH nieco powyżej normy, pozostałe dwa hormony idealnie w normie. W ciązy TSH zaczęło rosnąć jak wściekłe, a ft3 i 4 były dalej bez zmian. Niestety poroniłam. Teraz lekarz kazał mi odczekać 5 tygodni i powtórzyć badanie TSH - jak wyjdzie w normie, to znaczy, że nie mam niedoczynnośći, a wysokie wartości spowodowane były ciążą.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ewa.analityk1 Re: TSH czy... 20.11.04, 15:39 TSH nie jest hormonem tarczycy, a przysadki, jest glikoproteina, mający wpływ na wytwarzanie hormonów tarczycy pobudza biosyntezę T4 i T3. Badanie poziomu TSH we krwi jest czułym wskaźnikiem działalności hormonalnej tarczycy i powinno być jako pierwsze oznaczane w przypadku każdego podejrzenia schorzenia tarczycy. W diagnozowaniu nieołodności jest to jeden z hormonów, który należy zbadać jako pierwszy i zawsze się zastanawiam dlaczego lekarze o tym zapominają. Na moim forum tu też z regularnością raz na tydzień pojawia się ktoś kto ma niedoczynność, hashimoto itd a do tej pory nie wykryto. Hormon najlepiej badać rano na czczo obojętnie w którym dniu cyklu. Sama jestem chora na tarczycę stąd moje problemy z zajściem Odpowiedz Link
bzubza Re: TSH czy... 20.11.04, 21:58 A ja wyczytalam, ze TSH bada sie w 21 dc? To jak to jest??? Odpowiedz Link