Dodaj do ulubionych

wyniki - przeciwciala

05.07.05, 20:23
P.ciała p.fosfatydyloserynie - sa juz wyniki i w klasie IgM wyszly b. blisko
normy. Nawet nie wiem do konca co te badania maja stwierdzic... Czy ktos wie
i moze mi cos powiedziec?

z gory dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • delta77 Re: wyniki - przeciwciala 06.07.05, 09:14
      Znalazlam tyle, ze trzeba je wykonynywac faktycznie do stwierdzenia p.
      antyfosfolipidowych, w sklad w ktorych wchodza nie tylko antykardiolipidowe i
      antykoagulant tocznia.
      Szukam dalej
      ale moze ktos sie juz z tym zetkna?
      prosze o pomoc
      • patka05 Re: wyniki - przeciwciala 06.07.05, 09:36
        Ja zaczęłam się interesować immunologią po drugim poronieniu, ale jeszcze
        raczkuję w temacie. Zrobiłam wiele przeciwciał, z tych o których piszesz-
        antykardiolipiny i antykoagulant tocznia i z tego co wiem, to one są skladnikami
        zespołu antyfosfolipidowego. O tych przeciwciałach o których piszesz post wyżej-
        nic niestety nie wiem.
        Przeczytaj artykuł:
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/10.html może trochę Ci
        przybliży temat.
        Mogę Ci też podać linka do forum tocznia ukladowego, jeśli masz podejrzenia w
        tym kierunku (ja mam).

Jeśli znajdzie się tu ktoś bardziej poinformowany to niech się odezwie wink)) bo
        ja też miałabym pytanie ale z zakresu przeciwciał ANA.
        • delta77 Re: wyniki - przeciwciala 06.07.05, 10:05
          Powiedz mi, a wyszlo Ci w wynikach, ze masz te przeciwciala (toczen)? Mi
          wyszedl ujemny, ale antykardiolipidowy wyszedl ok 5,3 w normie do 10.., a
          czytalam na ktoryms z forum, ze jeden z lekarzy powiedzial, ze musi byc ponizej
          3 w klasach. Juz sama nie wiem, i nie chce wprowadzac zamentu. Szukam dalej.
          Wiem tez, ze badania na antyfosfolipidy nalezy powtorzyc po 6 tygodniach, bo
          wtedy sa miarodajne wyniki. Mi wlasnie mija 6 tyg. od tamtych badan i jak tylko
          dostane pensje - zrobie je powtornie.

Chetnie poczytam post o toczniu.
          U mnie w rodzinie chyba sa problemy z zylami, bo Tato ma zaawansowane zylaki, a
          Mama bardzo slabe naczynia i robia jej sie czesto siniaki. Mi troche widac zyly
          spod skory, nawet na wew. stronie dloni. Nie wiem co to oznacza, mam nadzieje,
          ze nie wpadam w jakis obled, ale poki lekarz mnie dobrze nie zdiagnozuje chyba
          nie zaznam spokoju.
          Wciagnelam sie " w wir poszukiwan"

Nadal prosze o pomoc, ja tez szukam

dziekuje za kazda wskazowke
          • patka05 Re: wyniki - przeciwciala 06.07.05, 10:17
            Toczeń układowy to poważna choroba i nie należy jej mylić z antykoagulantem
            tocznia (który BTW ja też mam ujemny ). Ale jak chcesz sobie poczytać to forum
            toczna: www.toczen.pl/forum/
            Oba miana antykardiolipinów mam poniżej 3 (IgM 0,9 IgG 1,8). U mnie w rodzinie
            są żylaki u kobiet i nadciśnienie u niektórych mężczyzn, ale ja jestem w grupie
            ryzyka bo przeszłam 4 lata temu zakrzepicę żył kończyn dolnych na tle tabletek
            antykoncepcyjnych.
            • delta77 Re: wyniki - przeciwciala 06.07.05, 16:58
              Moze to potwierdza fakt, ze hormony ( ich rozne dawki) maja duzy wplyw na krew
              i wszystkie zmiany jakie zachodza w naszej gospodarce...
              (chyba glownie chodzi o estrogeny).
              Ja mam do tego hiperprolaktymie czynnosciowa (332 z normy 6-25 (*6)), oraz
              ponoc skonnosc do niedoczynnosci tarczycy (tsh - 3,02).
              I potworne bole glowy.
              Nie moge sie uzalac nad soba, biore sie w garsc, czytam forum, analizuje.
              Ciekawe co powie lekarz, ale do niego ide dopiero we wrzesniu albo i pozniej,
              bo mam termin na genetyke na 2 wrzesnia crying(((((
    • to-ja-007 Re: wyniki - przeciwciala 07.07.05, 20:05
      Delta
      Bierzesz letrox na te tarczyce? Wysokie tsh to i wysoka prolaktyna.

Robilas przeciwciala tarczycowe (aTPO i aTG)?

Przeczytaj sobie histore Agaty - ona ma przeciwciala antytarczycowe
      (autoimmunolog. zapalenie tarczycy czyli HAshimoto) a dodatkowo przeciwciala
      antykardiolipidowe rosna jej w czasie ciazy.
      Po 2 poronieniach bierze odpowiednie leki przeciwko przeciwcialom i na razie ta
      3-cia ciaza rozwija sie dobrze. Linki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=25293278&a=25311118
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=25834808&a=25954220
      pozdrawiam
      ula
      • delta77 Re: wyniki - przeciwciala 07.07.05, 20:47
        No wlasnie - nie biore nic - zadnych lekow na zadne hormony ani tarczyce crying((
        Poki co lekarz zlecil mi inne badania ( histeroskopie, kariotyp i te immu - o
        ktorych pisalam na gorze). Kazal przyjsc na nastepna wizyte po wszystkich
        badaniach..., wiec sporo czasu mi jeszcze z tym zejdzie, niestety.
        Przeciwciala aTPO i aTG robilam i wyszly ujemne, tzn ponizej podanych norm.

Wlasnie poczytalam posty Agaty... no i mozna powiedziec, ze utozsamiam sie z
        nia poniekad... Te objawy..., ja to jestem dopiero placzliwa. Wlasnie, w pracy,
        jak rozmawiam z kims waznym... od razu plakac sie chce, a to jest strasznie
        uciazliwe crying Ostatnie miesiace tez zaczelam tyc, ale nie jem wiecej niz
        wczesniej, nawet troche mniej.

Zarejestrowana jestem do poradni endokrynologocznej na 23 sierpna. Nie wiem,
        moze powinnam isc wczesniej gdzies do priwa...? Teraz chce troche skozystac z
        NFZ'etu, bo juz duzo wydalam na badania. tez robie wiekszosc na wlasna reke, bo
        lekarze nie widza potrzeby... a jednak: TSH - 3,02, prolaktyna 21, a
        czynnosciowa 332 ( w normie do 25). Do tego te p.c. antyfosfolipidowe, ktore
        sobie zdiagnozowalam...
        Poradz mi prosze, mam isc szybko do prywatnego endokrynologa... z ta tarczyca i
        prolaktyna? Nie wiem juz co robic, bo do mojego gina pojde dopiero za 2-3
        miesiace ( z kompletem badan), bo wczesniej stwierdzil, ze nie mam po co
        przychodzic...
        • to-ja-007 Re: wyniki - przeciwciala 11.07.05, 13:29
          Tylko endo sie zajmie tarczyca, dlatego to nie jest dziwne ze Twoj gin to
          zignorowal. Na pewno powinnas sprobowac zrobic wywiad - czy ten endo do ktorego
          sie zapisalas jest dobry.

Na forum o Hashimoto jest watek z ktorego miasta kto jest - moze znajdziesz
          kogos z Twojego miasta, kto by polecil dobrego endo. Najlepiej to w ogole do
          tyrologa ale to dosc rzadka specjalizacja.

Niestety nawet pojscie prywtanoie do endo nie gwarantuje ze trafisz do dobrego
          endo. Dlatego nie wiem czy jest sens isc prywatnie do endo.
          Jesli nie masz przeciwcial tarczycowych, to moze to taka Twoja "uroda" ze masz
          nieco wyzsze TSH, a moze to bardzo wczesny poczatek Hashimoto .....
          Ja bym obserwowala ta tarczyce, bo masz pierwsze objawy niedoczynnosci.

U mnie jak mialam juz TSH pow. 4 czyli niedozcynnosc ktorej juz zaden lekarz nie
          ignoruje to przeciwciala TPO byly 130 przy normie do 100, wiec nie takie duze.
          Dojscie z TSH 3 do TSH 4 zabralo ok. roku.

pozdrawiam
          ula
          • delta77 Re: wyniki - przeciwciala 12.07.05, 09:39
            Hej Ula wink
            Dziekuje za rady - chyba teraz przywiazuje wiecej uwagi do tego zagadnienia.
            Powiedz mi jeszcze, w Twoim przpadku jaka byla terapia..., tzn jakie leki
            (letrox)?. Ciekawe, czy i mi tez takie przepisza... Po prostu zastanawiam sie
            nad roznica miedzy dobrym a zlym endo... Bo oni maja raczej dosc okrojona
            specjalnosc, tzn licza sie wyniki - cyferki i ewentualna terapia. Wiadomo, ze
            leki sa rozne i z hormonami trzeba uwazac.
            No nic, sprobuje do jednego z polecanych. Mysle, ze uda mi sie w tym tygodniu.
            pozdrwaiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka