Dodaj do ulubionych

otyłość a ciąża

19.07.05, 10:31
Poczytałam sobie właśnie w archiwum o grubych kobietach i ew. ciąży. Wiem, że
nie jest łatwo zajść w ciąże, kiedy się jest grubym. Ja mam 178 cm i ważę 99
kg. Napisane wygląda okropnie, choć chyba nikt by nie powiedział, że tyle
ważę. Ale nie o to chodzi. Staram się odchudzać, chudnę troche a potem
przybieram z nawiązką. Prawie się już z tym pogodziłam, że jestem gruba (tym
bardziej, że jestem zdrowa - wszystkie badania zawsze były ok). A tu nagle
sie okazuje, że próbując teraz zajść w ciążę mogę zrobić krzywdę mojemu
dziecku. Płakać mi się chce. Mam odłożyc plany do czasu jak schudnę? (o ile w
ogóle schudnę kiedykolwiek)
Obserwuj wątek
    • juja2103 Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 11:32
      Witam Cię, mam ten sam problem, przy wzroście 170cm./93kg. Takie życie. Też mam
      dobre wyniki i też próbowałam schudnąć, a w efekcie tyłą z nawiażką. Wczoraj na
      forum poruszyłąm ten temat. Smutno mi, że w perspektywie mamy (my te większe)
      długotrwałe staranie się o dziecko, czy też chorobę swoją lub swojej pociechy!
      NIe wiem sama co zrobić, czy zaryzykować i próbować, czy też odłożyć to w
      czasie, tylko na co czekać, bo napewno nie na ubytek wagi!!!
      Pozdrawiam Cię i trzymaj się, nie możemy się załamywać i uważać za inne!
    • suslak Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 11:36
      Hej! Nie panikuj i nie płacz! Nie jesteś sama ze swoim problemem - patrz wątek
      grubaski surprised) Ja też mam za dużo gdzieniegdzie. Spróbuj podejść do tego z
      odwrotnej strony: zawsze chciałaś schudnąć, nigdy nie miałaś na to dość siły,
      wreszcie masz najsilniejszą możliwą motywację - teraz Ci się uda dla Ciebie i
      Twojego dziecka surprised) Lato jest świetną porą na to żeby zacząć się dużo ruszać i
      przerzucić na warzywa, chude mięsko, owoce i inne lekkie - zdrowe dietki. surprised)
      Powodzenia - mnie się udaje - Tobie też się uda surprised)
      • juja2103 Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 11:59
        Ja też mam zamiar zrzucić pare gram, teraz remontuje mieszkanie, więc ruchu mi
        nie brakuje. Do tego do ciężkiego jedzenie dodałam trochę warzyw i może pomoże!
        A tak poza tym, czy wysiłek który wkłdam w remont, moze stać się kolejną
        przeciwnością w poczęciu maleństwa?
        PS. Damy radę i będziemy wspaniałymi mamami!!!
        • suslak Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 12:32
          Chyba nie jest tak, że trzeba się ze sobą obchodzić jak z jajem, żeby było
          dobrze. Trochę wysiłku - szczególnie naszym "rozleniwionym" organizmom nie
          zaszkodzi. Tylko nie szalej - nie nadrywaj sobie mięśni i nie doprowadzaj się do
          wycieńczenia surprised)
          • jankuj Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 13:26
            pewnie, że wysiłek się przyda. I nie zamierzam go sobie odmawiać. Ale jakoś tak
            podłamałam się trochę. Tak bardzo pragnę dziecka a teraz nie wiem, co robić.
            Staramy się już jakiś czas, nie wiem, czy w tym miesiącu się uda.. a teraz
            nawet nie wiem, czy powinniśmy próbować. boję się, że z mojej winy cos mogłoby
            się stać dziecku. A wy, kochane grubaski? Myślicie o dziecku mimo wszystko?
            • juja2103 Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 13:59
              Szczerze mówiąc jest to dla mnie największe marzenie. Spełniam je na bierząco:
              zdobyłam pracę, wyszłam za mąz, pojechałam do Egiptu, kupiłam mieszkanie i...
              teraz chcę mieć dziecko. Będę próbowała mimo wszystko, niebawem pójdę do
              lekarza i zobaczymy, co mi powie. Mam nadzieję, że nie wpędzę siebie, ani
              mojego przyszłego dziecka (mam nadzieję, ze je będę miała) w chorobę. Według
              mnie treba myśleć pozytywnie i na wstępnie próbować naturalnych metod. Nie
              wspomagam się lekami, tylko kwas foliowy. Jak nie wyjdze do końca roku, to
              zobaczymy.
              Ja nie przestanę próbować!
              • jankuj Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 14:05
                i ja też nie ustaję. i mam nadzieje wielką, że się uda i będzie bez większych
                problemów. tak bardzo chciałabym mieć dziecko...
                • suslak Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 14:17
                  Wiecie tak sobie myślę, że lepiej być grubą, zdrową i szczęśliwą, niż chudą,
                  chorą i marudną surprised) Nie zawsze gruby = chory, a często Ci którzy mają więcej
                  kilogramów mają też więcej radości życia surprised).
                  Wniosek - chudnijmy, ale nie róbmy z tego kwestii życia i śmierci surprised)
                  • juja2103 Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 14:24
                    Popieram, ja cieszę się nawet z tego, że pada deszcz i jestem lubiena - tu
                    cytat "za to jaka jestem", a nie za to jak wyglądam.
                    A po ciąży, kto wie, dziecko dużo wyciaga!!!
                • juja2103 Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 14:22
                  rozumiem Ciebie w zupełności, a ile masz lat? Ja mam 25 i moje koleżanki dziwią
                  się, że zamiast szaleństwa, ja chcę zmieniać pieluchy. Mam małe obawy czy dam
                  radę finansowo, ale jak nie sprawdzę to się nie dowiem.
                  Musimy być silne w swoich dążeniach!!!
                  • suslak Re: otyłość a ciąża 19.07.05, 15:12
                    Ja mam 29 surprised) Każdy ma swoje marzenia i potrzeby. Dla jednych 25 lat to znacznie
                    za wcześnie, a dla innych w sam czas, pewnie znalazłyby się takie, które by
                    twierdziły, że już strasznie późno surprised) Trzeba szukać swojego rytmu i tempa surprised)
                    A finansowo na pewno sobie poradzisz. Może będzie to od Ciebie wymagało więcej
                    zaradności niż od tych, którzy mają luz finansowy, ale wiele jesteś w stanie
                    nadrobić własną pomysłowością i pracą.
                    Trzymaj się dzielnie i spełniaj marzenia surprised)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka