Dodaj do ulubionych

Duphaston - rezultaty

28.07.05, 11:40
Dzisiaj ginka przepisała mi Duphaston (plamienia, nieregularne cykle) - od 16
dc przez 10 dni po 1 tabletce - na razie na 2 m-ce. Mamy poczekać, nie
przejmować się smile i zobaczymy co z tego wyjdzie ...
Mam pytanie, po ilu m-cach brania udało się Wam zajść w ciążę ?
Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: Duphaston - rezultaty 28.07.05, 12:39
      surprised) mało tu znajdziesz ciezarowek (ale zagladaja jak ja z przyzwyczajenia)
      bralam od wrzesnia 2004 do maja 2005 czyli prawie 10 miesiecy i NIC odstawilam
      na wakacje i zaszlam w drugim cyklu surprised)
      • beettinna do zielona 77 28.07.05, 12:52
        Napisz proszę czy lekarz kazał ci do czasu uregulowania cykla przerwać starania
        czy teraz biorąc 1szy raz duphaston nadal się będziesz starać zajść?
        Ja poroniłam ,3 miesiączki już miałam ale lekarz dał mi duphaston bo podbno mam
        nieregularne cykle i kazał to brać 3miesiące a dopiero po nich się starać i nie
        wiem co o tym myśleć......

pozdrawiam
        • ktat Re: do zielona 77 28.07.05, 13:26
          mi kazala brac luteinke na regulacje
          od 14 do 24 dc
          ale ja czekam na objawy owu byly od 10 do 14 i dzis 19dc i bde brac wieczorem
          2*1 tab
          nie kazala mi przerywac staranek
          a biore poznej niz kazala zeby sie nie blokowac
          • magdulka26 Re: do zielona 77 28.07.05, 13:39
            Zaszłam w 3-cim cyklu z duphastonem.
        • zielona77 do beettinna 28.07.05, 14:26
          beettinna, gin kazała sie starać, po skończonej dawce Duphastonu(tzn po. 25
          dc), jeśli nie przyjdzie @ - zrobić test ciązowy. Jeśli nie wyjdzie w 1-wszym
          lub 2-gim cyklu, to dopiero zabierzemy się za badania: drożność jajowodów, PCO
          (?).
          • olek771 Re: do beettinna 28.07.05, 16:46
            Witaj, a czy dzień, od którego masz zacząć brać Duphaston jest już na pewno
            dniem "po owulacji"? Wiem, że Duphaston podaje się przy niedomodze lutealnej i
            przy problemach z niedoborem progesteronu na początku ciąży. Poziom
            progesteronu wzrasta po owulacji, więc jeśli masz cykle owulacyjne, to wzięcie
            go przed owulacją może ją po prostu zablokować - i wtedy nici ze starań. Nie
            wiem, jak jest w przypadku cykli bezowulacyjnych, ale przy owulacyjnych
            działanie sztucznego progesteronu jest właśnie takie, jak napisałam (brałam
            Luteinę, miałam monitoring cyklu i zaczynałam ją brać dopiero po
            owulacji).Pozdrawiam.
            • beettinna Re:olek 28.07.05, 16:50
              ja właśnie też o tym wiem i gin kazał mi brać 19 dc dopiero żeby mi nie
              zachamować owulacji...............ale tak naprawdę myślę o monitoringu.
              • beettinna Re:zielona 28.07.05, 16:55
                już teraz się starasz?w 1szym cyklu brania?
                a kiedy zamierzasz robić test-skoro skończymy w 25dc to jeszcze za wcześnie i
                test nie wyjdzie?czy odłożysz lek i zrobisz dopiero test w dniu spodziewanej@@?
                jakie masz cykle?
                ja mam ok 30 dni więc chyba zrobię tak: ostatnią wezmę 25dc potem nic i dopiero
                ok30dc zatestuję?
                no bo jak to inaczej rozwiązać?ma ktoś pomysł?
                pozdrawiam
                • zielona77 Re:beettinna 28.07.05, 21:35
                  Cykle mam różne: 25-32 dni, plamienia także różne 2-5 dni.
                  Będę starać się już przy pierwszym cyklu z Duphasonem i nie rozumiem dlaczego
                  miałabym zaprzestać - w końcu ma ustabilizować poziom hormonów i wspomóc
                  zagnieżdżenie. Poza tym nigdzie (na forum) nie spotkałam się z opinią, że należy

zrobić przerwę w trakcie przyjmowania tego leku (?!)
                  Testować będę, jeśli nie przyjdzie @, ale nie już 26 dc - troszeczkę poczekam, w
                  końcu wahania mam kilkudniowe sad (tak samo jak Ty)
                  pozdrawiam,
                  (na marginesie - dowiedziałam się również od gin., że podaje sie go nawet do 5
                  m-ca ciąży)
              • ktat Re:olek 28.07.05, 17:27
                no z tymi lekami to klopot
                bo moga blokowac owu i roznie lekarze radza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka