Dodaj do ulubionych

progesteron - badanie

09.12.05, 11:37
Mam dziewczyny pytanie: lekarz kazał mi zrobić badania hormonków, z tego co
sie oriętuję - progesteron ok 21 dc, ale czy z tym hormonem powinnam zrobić
również np. prolaktynę, estradiol, testosteron???
Obserwuj wątek
    • giovanita Re: progesteron - badanie 09.12.05, 11:42
      estradiol na pewno bada się 3dc,
      prolaktynę można ponoć w każdym dniu, ale część lekarzy zaleca między 6 a 9 dc,
      testosteron moim zdaniem też w pierwszej fazie cyklu .
    • puma1976 Re: progesteron - badanie 09.12.05, 11:52
      Witaj,ja zrobiłam w 3 dc FSH,LH,estradiol,testosteron,i hormony tarzcycy
      TSH,FT3 i FT4, w około 16 dc zrobie jeszcze raz estradiol, a w 21 dc prolaktyne
      i progesteron.Zrobiłam je wszystkie od razu poniewaz lekarz nie chciał mnie
      skierowac na zadne badania i sama postanowiłam cos z tym zrobic .Troche kasy
      juz poszło i jeszcze pójdzie ale mysle ze warto bo po tych badaniach z tego 3
      dc juz widac ze cos mam nie tak z hormonami a jak beda wyniki wszystkich to
      mysle ze jak pojde juz do innego gina to bedzie miał pełen obraz.Pozdrawiam
      • miyoki Re: progesteron - badanie 09.12.05, 13:36
        a czy nie jest to tak iż hormony mają nie całkiem wpływ na zapłodnnienei i
        dorbne odchyłki od normy z regóły nie mają znaczenai stąd lekarze bronią się
        przed robieniem badań przed upływem 12 miesięcy bo pewnie wielu kobietom
        wychodzą nie idealne wyniki i zaczyna się stres i przymusowe leczenie które
        może negatywnie wpłynąć na zapłodnienie. Gdyby o tym nie wiedziały większość z
        nich spokojnie zaszłaby w ciąże a ta reszta wtedy po zrobieniu badań
        wiedziałaby że musi szukać przyczyny i u nich te drobne odchylenia mogą mieć
        znaczenie. Zastanawiam się tylko tłumacząc sobie skąd u nich taka ogromna
        nięchęć przed wysłaniem na badania przed upływem roku.
        • natasza272 Re: progesteron - badanie 09.12.05, 13:44
          dzieki za odpowiedź i zgadzam się z Tobą. Ja własnie zastanawiam się czy wogóle
          robić te badania, ale miałam kilka lat temu problemy z progesteronem. Podobno
          wszystko miało się wyregulować, ale kto wie może w tym tkwi przyczyna. Poza tym
          lekarze nie chcą kierować na te badania bo są potwornie drogie. U mnie cena
          waha się od 16 do 30 zł za hormon. Ale na szczęście udało mi się dostac
          skierowanie.
          • puma1976 Re: progesteron - badanie 09.12.05, 13:58
            Ja zrobiłaam te wszystkie badania dlatego ze rok temu poroniłam przedtem
            2 latka przytulanek bez zabezpieczeń a teraz 7 cykl starań i nic,a z wykresów
            tempki wiem od gina ze raz owulacje mam a raz nie i dlatego wiem ze cos jest
            nie tak i mysle ze na podstawie tych badanek cos sie chociaż troche wyjasni.Nie
            jestem tez juz najmłodsza (29 lat wiem ze to nie jest jeszcze tragedia ) ale
            czuje,ze ja poprostu musze coś z tym zrobić.Pozdrawiam
            • natasza272 Re: progesteron - badanie 09.12.05, 14:15
              Rozumiem, ja od niedawna czytam sobie to formum, bo staram sie nie wariować,
              ale wiem że nie jest to łatwe. Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, ja
              jestem na początku drogi.
              • ambrozja Re: progesteron - badanie 09.12.05, 18:16
                Natasza, a od gina dostałaś skierowanie na badania hormonów?? Bo jw wczoraj
                byłam prywatnie i gin kazał mi zrobić progesteron i prolaktyne wiec dzisiaj
                poszłam sobie do drugiego państwowego do którego chodzę jak nic się nie dzieje i
                tylko kontrole robie z zamiarem naciągnięcia go na te badania smile) a on
                powiedział mi ze badania hormonów są płatne i nie ma sensu wyspisywac mi
                skierowania bo i tak bede musiała zapłącić. Ściemniał mi ???
                • natasza272 Re: progesteron - badanie 12.12.05, 11:24
                  Nie wiem od czego to zależy ale u mnie FSH, LH, prolaktyna, estradiol,
                  progesteron i testosteron ze skierowaniem są darmowe.
                  • ambrozja Re: progesteron - badanie 12.12.05, 11:31
                    Ale od gina dostałas to skierowanie czy od endokrynologa?? I skąd jesteś? pozdrawiam
                    • natasza272 Re: progesteron - badanie 14.12.05, 10:05
                      witaj skierowanie dostałam od znajomego gina, jestem ze śląska. Pozdrawiam
                      • ambrozja Re: progesteron - badanie 14.12.05, 21:08
                        A to skurczybyk sad( ja też jestem ze śląska ( a własciwie zagłębia smile) i gin
                        powiedział ze badania hormonów sa płatne i nie chciał mi skierowani wypisac na
                        nie sad( Boże jakie oszusty, człowiekowi tyle kasy z pensji potrącaja na NFZ i
                        nawet się o badania nie moze doprosić a gdzie wizyta u dobrego specjalisty sad((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka