natasza272 09.12.05, 11:37 Mam dziewczyny pytanie: lekarz kazał mi zrobić badania hormonków, z tego co sie oriętuję - progesteron ok 21 dc, ale czy z tym hormonem powinnam zrobić również np. prolaktynę, estradiol, testosteron??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giovanita Re: progesteron - badanie 09.12.05, 11:42 estradiol na pewno bada się 3dc, prolaktynę można ponoć w każdym dniu, ale część lekarzy zaleca między 6 a 9 dc, testosteron moim zdaniem też w pierwszej fazie cyklu . Odpowiedz Link
puma1976 Re: progesteron - badanie 09.12.05, 11:52 Witaj,ja zrobiłam w 3 dc FSH,LH,estradiol,testosteron,i hormony tarzcycy TSH,FT3 i FT4, w około 16 dc zrobie jeszcze raz estradiol, a w 21 dc prolaktyne i progesteron.Zrobiłam je wszystkie od razu poniewaz lekarz nie chciał mnie skierowac na zadne badania i sama postanowiłam cos z tym zrobic .Troche kasy juz poszło i jeszcze pójdzie ale mysle ze warto bo po tych badaniach z tego 3 dc juz widac ze cos mam nie tak z hormonami a jak beda wyniki wszystkich to mysle ze jak pojde juz do innego gina to bedzie miał pełen obraz.Pozdrawiam Odpowiedz Link
miyoki Re: progesteron - badanie 09.12.05, 13:36 a czy nie jest to tak iż hormony mają nie całkiem wpływ na zapłodnnienei i dorbne odchyłki od normy z regóły nie mają znaczenai stąd lekarze bronią się przed robieniem badań przed upływem 12 miesięcy bo pewnie wielu kobietom wychodzą nie idealne wyniki i zaczyna się stres i przymusowe leczenie które może negatywnie wpłynąć na zapłodnienie. Gdyby o tym nie wiedziały większość z nich spokojnie zaszłaby w ciąże a ta reszta wtedy po zrobieniu badań wiedziałaby że musi szukać przyczyny i u nich te drobne odchylenia mogą mieć znaczenie. Zastanawiam się tylko tłumacząc sobie skąd u nich taka ogromna nięchęć przed wysłaniem na badania przed upływem roku. Odpowiedz Link
natasza272 Re: progesteron - badanie 09.12.05, 13:44 dzieki za odpowiedź i zgadzam się z Tobą. Ja własnie zastanawiam się czy wogóle robić te badania, ale miałam kilka lat temu problemy z progesteronem. Podobno wszystko miało się wyregulować, ale kto wie może w tym tkwi przyczyna. Poza tym lekarze nie chcą kierować na te badania bo są potwornie drogie. U mnie cena waha się od 16 do 30 zł za hormon. Ale na szczęście udało mi się dostac skierowanie. Odpowiedz Link
puma1976 Re: progesteron - badanie 09.12.05, 13:58 Ja zrobiłaam te wszystkie badania dlatego ze rok temu poroniłam przedtem 2 latka przytulanek bez zabezpieczeń a teraz 7 cykl starań i nic,a z wykresów tempki wiem od gina ze raz owulacje mam a raz nie i dlatego wiem ze cos jest nie tak i mysle ze na podstawie tych badanek cos sie chociaż troche wyjasni.Nie jestem tez juz najmłodsza (29 lat wiem ze to nie jest jeszcze tragedia ) ale czuje,ze ja poprostu musze coś z tym zrobić.Pozdrawiam Odpowiedz Link
natasza272 Re: progesteron - badanie 09.12.05, 14:15 Rozumiem, ja od niedawna czytam sobie to formum, bo staram sie nie wariować, ale wiem że nie jest to łatwe. Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, ja jestem na początku drogi. Odpowiedz Link
ambrozja Re: progesteron - badanie 09.12.05, 18:16 Natasza, a od gina dostałaś skierowanie na badania hormonów?? Bo jw wczoraj byłam prywatnie i gin kazał mi zrobić progesteron i prolaktyne wiec dzisiaj poszłam sobie do drugiego państwowego do którego chodzę jak nic się nie dzieje i tylko kontrole robie z zamiarem naciągnięcia go na te badania ) a on powiedział mi ze badania hormonów są płatne i nie ma sensu wyspisywac mi skierowania bo i tak bede musiała zapłącić. Ściemniał mi ??? Odpowiedz Link
natasza272 Re: progesteron - badanie 12.12.05, 11:24 Nie wiem od czego to zależy ale u mnie FSH, LH, prolaktyna, estradiol, progesteron i testosteron ze skierowaniem są darmowe. Odpowiedz Link
ambrozja Re: progesteron - badanie 12.12.05, 11:31 Ale od gina dostałas to skierowanie czy od endokrynologa?? I skąd jesteś? pozdrawiam Odpowiedz Link
natasza272 Re: progesteron - badanie 14.12.05, 10:05 witaj skierowanie dostałam od znajomego gina, jestem ze śląska. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ambrozja Re: progesteron - badanie 14.12.05, 21:08 A to skurczybyk ( ja też jestem ze śląska ( a własciwie zagłębia ) i gin powiedział ze badania hormonów sa płatne i nie chciał mi skierowani wypisac na nie ( Boże jakie oszusty, człowiekowi tyle kasy z pensji potrącaja na NFZ i nawet się o badania nie moze doprosić a gdzie wizyta u dobrego specjalisty (( Odpowiedz Link