magnolia1004 01.03.06, 07:59 Czesć dziewczyny mam pytanie po poronieniu odnowiła mi sie nadżerka słyszałam różne opinie że: Przed ciążą nie jest zalecane usuwanie nadżerki co o tym sądzicie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiat99 Re: Nadżerka 01.03.06, 08:13 Okazało się przed smamym in vitro ze odnowila mi sie nadzerka.Lekarz zasmarowal mi ja jakims lekiem-kwasem chyba bo bolalo jak przy miesiaczce.No i wyzarlo,zagoilo sie i wszystko jest ok.Nie mialam w kazdym badz razie wypalanki.Lepiej zaleczyc wszelkie stany zapalne.Powodzenia. Odpowiedz Link
deepblueangel Re: Nadżerka 01.03.06, 11:27 Lepiej nie usuwać przed palnowanym zajściem w ciąże. Sama tak robię. Odpowiedz Link
oldzinka Re: Nadżerka 01.03.06, 14:25 nadżreki się nie leczy, tylko stany zapalne. przeczytaj sobie posty ob-gynaec, jest lekarzem... Odpowiedz Link
arras-k Re: Nadżerka 01.03.06, 21:02 Nadzerke miałam przed ciaża (tzw. ektopię)wiele kobiet ją ma, jest to nadżerka z która kobieta sie rodzi. Lekarz zabronił mi robić z nią cokolwiek, nie zalecał mechanicznego usuwania przed zajściem w ciaże. Nieródka nie może miec usówanej mechanicznie nadżerki bo może to powodowac niepłodność, bo skutkiem zabiegu usunięcia może być to, że przez ujście szyjki macicy nie będą mogły sie przedostać plemniki do macicy, bo to wejście będzie w jakis sposób po tym zabiegu zwęzone (czy cos takiego)w każdym razie NIERÓDka nie powinna mieć usuwanej mechanicznie nadżerki. Konsultowałam tą sprawe z dwoma lekarzami i mieli identyczne zdanie na ten temat. Gdy urodziłam dziecko i po roku gdy juz przestałam je karmić piersia to lekarz powiedział że przyszedł czas na usunięcie nadżerki w dzień kiedy miałam mieć zabieg dowiedział sie ze planuje niebawem drugie dziecko i postanowił,że lepiej będize poczekać (bo cytologia była ok.) i zrobić zabieg po drugim dziecku. Odpowiedz Link