Dodaj do ulubionych

chcialabym i boje sie...

07.05.07, 13:11
mam roczna coreczke, super dzieciak, przesypia noce od poczatku, malo placze,
troche choruje ale da sie przezyc. Moj maz namawia mnie, zebysmy wzieli sie za
drugie dziecko. Ale... ja sie boje. Nie wiem czego. Jakos szkoda mi tego, ze
Osia nie bedzie miala mnie na wylacznosc, boje sie, ze nie bede potrafila
kochac obojga tak samo. A jak dwulatkowi wytlumaczyc co go czeka. Czy ktos ma
takie przemyslenia?
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: chcialabym i boje sie... 07.05.07, 14:41
      moj synek ma 6 lat, jeszcze nie jest na etapie rozmyslen czemu nie ma
      rodzenstwa, mial miec siostre, ale sie nie udalo, na swoj sposob przezyl to...
      wiesz ja mu ciagle sparaszam znajomych z dziecmi, bo coz sam ma robic????
      kolezanka ma dwojke dzieci, roznica 1,5 roku, rewelacja
      • ola_mi81 Re: chcialabym i boje sie... 08.05.07, 09:05
        Ja osobiście niekoniecznie chiałam miec tak małą róznice, bo bałam sie
        właśnie,że nie będę miała czasu czytac córce, bedzie taka odepchnieta, a ja
        będę tak wymeczona,że będę chodziła cały czas zdenerwana i odbije sie to
        nadzieciaczkach. Ale tez wiem,że my trochę sie zgapilismy, nie wiem kiedy moja
        córka tak szybko urosła, ma dzisiaj 6latek i baardzo brakuje rodzeństwa w
        domku. Żałuje,że juz bedzie taka róznica wieku, chociaz plusy będą takie ,że
        szykuje się fajna pomocnica z niej...wydaje mi się,że dobra róznica wieku to 3
        latka, ale zdecydujecie sami, tak,zebyscie byli szczęśliwismile)
        pozdrawiam
    • rillia Re: chcialabym i boje sie... 08.05.07, 10:14
      Rupiowa, ja się zdecydowałam i dziś zaczynam 3 miesiąc ciąży. Moja córcia 4 maja
      skończyła roczeksmile
      Uważam że im mniejsza różnica tym lepiej dla Ciebie i dzieci. Sama mam dwoje
      rodzeństwa. Rok starszego brata i młodszą dwa lata siostrę. Jak dla nas
      świetnie, bo bardzo się wspieramy, mamy tych samych znajomych (z siostrą te same
      ciuchytongue_out). W tej chwili różnica wieku się tak zatarła, że trudno powiedzieć,
      które jest najstarszesmile A nigdy nie mogłam liczyć na nikogo tak jak na moje
      rodzeństwo. Dlatego chciałam aby moja córcia miała ktoś tak bliskiego jak ja.
      Pozdrawiam!!!
      • wiosenka1 Re: chcialabym i boje sie... 08.05.07, 11:42
        wez pod uwage ze roznie to sie uklada w tym zachodzeniu i donoszeniu, nawet
        jesli pierwsza ciaza byla idealna

jestem dobrym przykladem tego
      • ola_mi81 Re: chcialabym i boje sie... 09.05.07, 09:22
        z tym czy dla kobiety lepiej polemizowałabym, orgazizm po ciąży regeneruje się
        około 2 lat, mam koleżanke której dzieciatko ponosi tego konsekwencje zdrowotne
        ( u nich to była wpadka po karmieniu).
        • rillia Re: chcialabym i boje sie... 09.05.07, 10:29
          Na ten temat każdy lekarz mówi co innego. Myślę, że gdyby byli jednomyślni nie
          pozwalaliby kobietom już 3-4 miesiące po pierwszym porodzie zachodzić w drugą
          ciążę.

> mam koleżanke której dzieciatko ponosi tego konsekwencje zdrowotne
          Czy jakiś lekarz postawił taką diagnozę?
          • ola_mi81 Re: rillia 10.05.07, 19:14
            tak diadnoza była bardzo szybko jednoznaczan..ale kochana Tobie zycze jak
            najlepiej i niech maleństwo rosnie zdrowo, jasne,ze nie ma reguły, a i od tych
            istnieja odstepstwa w jedna i druga strone.
            serdecznie pozdrawiam
            p.s wyraziłam swoja opinie, i swoje zdanie, ale nie oceniam decyzji.
    • olawlodarczyk1 Re: chcialabym i boje sie... 14.05.07, 08:29
      Ja nigdy nie chciałam takiej małej różnicy, może dlatego, że mój synek to żywe
      srebro, od urodzenia nie mogłam go spuścić z oka! Poza tym moim zdaniem, trzeba
      rozpatrzeć wiele aspektów praktycznych: możliwość uzyskania pomocy np. ze str.
      rodziców, spacery z dwójką wózkowych maluchów, nieprzespane noce+zaangażowanie
      przez starsze dziecko w dzień, i niestety, ale jednak szansa na leżenie w ciąży
      np. I co wtedy z pierworodnym??? U mnie wszystkie odp. decydowały o większej
      różnicy. Teraz synek ma 5 lat, marzy o rodzeństwie, które by już miał, gdyby
      nie strata sad Teraz znów się staramy. I widzę jednak więcej zalet takiej różnicy
      wieku. Oczywiście z pkt widzenia mamywink Potwierdza to doświadczenie koleżanki,
      która ma córki z różnicą wieku 18 mies.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka