27.05.07, 21:45
W tym miesiacu dostalam dziwny @. Zawsze trwa 3 dni i jest malo bolesny a
teraz juz 4 dzien i ciagle mnie boli brzuch i nie wyglada zeby mi sie mial
okres zaraz skonczyc. dodatkowo tuz przed tym jak dostalam okres zrobilam test
i wyszedl pozytywny a potem dostalam okres. I teraz tak sobie mysle ze moze to
bylo poronienie. Poniewaz to sie zdarzylo w tym czasie jak mialam dostac okres
to nie wiem czy to rzeczywiscie poronienie ale okres mam gorszy niz zwykle.
Mam rh - i nie wiem czy powinnam dostac zastrzyc. Juz nic nie wiem i mam dosyc
staran i wszystkiego. zeby tylko sie ten okres skonczyl.
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: problem 27.05.07, 22:13
      Happiest chyba wszystkie mamy dosc starn, tak ciut, ale mamy.
      Mysle ze beta by potweirdzila czy byla to ciaza, ja nie wiele wiem na temat Rh-.
      • martucha90 Re: problem 28.05.07, 08:20
        Ja mam Rh-. Problem jest wtedy, gdy mąż ma RH+. U takiej pary przy pierwszej
        ciąży konflikt nie dochodzi do głosu, następna ciąża może być dopiero po 6
        latach lub trzeba podać jakieś specjalne leki, by nie doszło do odrzucenia
        zarodka (tak piszą w książkach). Informacja z doświadczenia: znajomi z takim
        konfliktem mają dwoje dzieci o różnicy wieku 2 lata, oczywiście przy obydwu
        ciążach lekarz wiedział o konflikcie i znajoma brała jakieś leki zapobiegające
        odrzuceniu zarodka.

Myślę, że u Ciebie mogło dojść do wczesnego poronienia, które są ponoć bardzo
        częste i o których się nawet nie wie, jeśli nie zrobi się testu. Bardzo Ci
        współczuję, trzymaj się ciepło... Pozdrawiam, M.
    • zytka08 Re: problem 28.05.07, 17:19
      Ja bym poszła do lekarza jak najszybciej, jeśli to poronienie w ciągu 72
      godzin powinnaś dostać zastrzyk. To była najważniejsza rzecz w szpitalu po moim
      poronieniu. Też mam krew RH-, mam nadzieję że będzie wszystko dobrze u Ciebie,
      pozdrawaim
      • happiest1 Re: problem 28.05.07, 18:05
        To teraz zaczelam sie martwic. Minelo juz 72 godz wiec pewnie jest za pozno.
        Dzisiaj jest u nas swieto wiec i tak nic nie zalatwie a zanim dostane sie do
        lekarza to minie pare dni. Na szczescie okres mi sie juz konczy. Zastanawiam sie
        czy moge probowac zaraz czy jednak powinnam poczekac.
        • wiosenka1 Re: problem 28.05.07, 21:20
          dziewczyby tak podczytalam, juz sie kiedys zetknelam z podobna wypowiedzia, o
          co chodzi z tym zastrzykiem po poronieniu, po co on jerst, kto powinien
          skorzystac? dziekuje bardzo
          • mentafolia konflikt serologiczny 28.05.07, 22:13
            W ogromnym skrócie:
            jesli matka ma grupę krwi Rh-,a ojciec Rh+,to jesli dziecko odziedziczy czynnik
            Rh-,dochodzi do konfliktu serologicznego,czyli wytwarzania przez organizm matki
            przeciwciał.
            O ile pierwsza ciąża jest zwykle bezpieczna,ponieważ do zmieszania krwi dochodzi
            dopiero podczas porodu,to żeby zapobiec konfliktowi w drugiej ciąży,po porodzie
            podaje sie kobietom immunoglobulinę,która eliminuje z organizmu matki krew płodu.
            Immunoglobulinę powinno się podawać takze po poronieniu.
            • martucha90 Re: konflikt serologiczny 29.05.07, 14:01
              > W ogromnym skrócie:
              > jesli matka ma grupę krwi Rh-,a ojciec Rh+,to jesli dziecko odziedziczy
              > czynnik Rh-

Oj, trochę nie tak. Można mieć w krwi czynnik Rh (oznacza się to Rh+) lub nie
              mieć, co oznacza się Rh-. Jeśli matka nie ma tego czynnika (ma krew Rh-), a
              dziecko odziedziczy po ojcu grupę krwi z czynnikiem Rh (czyli krew Rh+), to
              organizm matki może odrzucić zarodek. Dlatego że będzie próbował odrzucić obcy
              czynnik, kórego nie zna.

Reszta się zgadza smile
              • mentafolia Re: konflikt serologiczny 30.05.07, 09:20
                Martucha{)
                Albo Ty nie zrozumiałas mnie,albo ja Ciebie.
                • martucha90 Re: konflikt serologiczny 30.05.07, 10:02
                  Ja zrozumiałam, że piszesz "jeśli dziecko odziedziczy Rh-". Sprostowałam więc,
                  że Rh- nie da się odziedziczyć, bo to coś co nie istnieje, no i problem jest,
                  gdy dziecko odziedziczy Rh+. Sama mam Rh- i w ciąży miałam z tym odrobinę
                  nerwów, więc mi się wbiło w pamięć smile Pozdrawiam!
                  • mentafolia Re: konflikt serologiczny 30.05.07, 10:49
                    No tak ,jasne ,że chodziło mi o czynnik przeciwny do matczynego,więc "+".

A reszta to juz filozofia.smile)
        • lidek0 Re: problem 31.05.07, 06:48
          Nie wiem czemu nie chcesz iść do szpitala, tam powinni zrobić Ci betę i
          będziesz wiedziała czy to ciąża czy nie. Co do kolejnych starań to oczywiście
          odczekałabym i zrobiła badania.
          • happiest1 Re: problem 31.05.07, 21:40
            Dzis zrobilam sobie kolejny test i wyszedl negatywny wiec napewno nie jestem w
            ciazy. Dzownilam do mojego lekarza i opisalam co i jak i on bardzo watpi ze
            bylam w ciazy, a z tym rh to tez nie mam sie co martwic poniewaz nawet jesli to
            bylo poronienie to tak wczesnie nie tworza sie jeszcze krwinki czerwone i nie ma
            mozliwosci zebym wytworzyla przeciwciala wiec nic nie stoi na przeszkodzie i
            moge dalej sie starac.
            Dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka