Dodaj do ulubionych

Pomoc w interpretacji wynikow

18.06.07, 15:57
Witam, dzisiaj odebrałam wyniki USG, niestety lekarz nie chcial (nie
potrafił?) zinterpretować wyników sad Do lekarza prowadzącego pójde dopero za
ok 1 msc a ponieważ okropnie sie martwie bardzo prosze Was dziewczyny o pomoc
w zrozumieniu opisu.Oto one:
(23 dc, cykle mam nieregularne 29-34d.)
endometrium - szerokość 6mm
jajnik prawy 34*16 mm, pęcherzyk śr 13mm
jajnik lewy: 34*19mm
zatoka Duglasa wolna
Jakie powinno być prawidłowe endometrium, zależy to od dc?
mam pęcherzyk w lewym jajniku ale ostatnio był w lewym to chyba teraz
powinien być w prawym, czy to możliwe?
z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • buczekk Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 16:11
      ups... troszku namieszałam w tych pecherzykach... ostatnio był w prawym i teraz
      na USG tez jest w prawym wink
    • ivinka275 Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 16:36
      Hej, postaram się rozgryźć z Tobą wynik tego badania, a potem pewnie dołaczą
      inne forumowiczki smile
      Dobrze podejrzewasz, że grubosć endometrium oraz wielkość pęcherzyków są
      związane w dniem cyklu, im bliżej owulacji tym endo powinno stawać się grubsze,
      a pęcherzyki większe. To, że ostatnio pęcherzyk był na jednym jajniku nie
      oznacza, że w kolejnym cyklu powinien być na drugim, może być równie dobrze na
      tym samym, i to nie jest nic złego.
      Po wielkości pęcherzyka, grubości endometrium oraz po obrazie zatoki Daglasa
      przypuszczałabym, że nie było jeszcze owulacji. Pęcherzyk jest wówczas w
      trakcie wzrostu, endometrium również. Czy zdarzały Ci się w przeszłości cykle
      dłuższe niż te 34 dni? Bo moim zdaniem ten będzie dłuższy. Ale równie dobrze
      może być tak, że owulacja była, endometrium jednak wtedy bardzo słabiutkie,
      pęcherzyk można potraktować jako pozostałość po owulacji (bo mogły być np dwa,
      jeden z nich pękł, a drugi się wchłonie), a zatoka Daglasa wolna, ponieważ płyn
      zdążył się już wchłonąć. Ale nie ma na wyniku mowy o ciałku żółtym, więc
      skłaniam się jednak do pierwszej opcji.
      Czy podczas tego cyklu obserwowałaś u siebie płodny śluz? Taki przezroczysty,
      ciągnący, często opisywany przez kobiety jak białko jajka kurzego. Ten śluz
      powiedziałby nam troszkę więcej.
      • buczekk Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 16:49
        z tym śluzem to też nie jest najlepiej...jakies 2 dni temu był taki, który
        można byłoby określc mianem "płodny" mierzę też temp. od początku cyklu 36,5-
        36,6 a dzisiaj pierwszy spadek 36,4 to miałam nadzieję ze może owulacja... ale
        to pewnie kolejny cykl bezowulacyjny. 2 sykle temu lekarz stwierdził, że mam
        cykl bezowylacyjny i przepisal mi 2 tabl. CLO dziennie no i miałam gigantyczny
        pecherzyk 33 mm, stwierdziłam ze w tym cyklu nic nie bede brala i zobaczymy (no
        i zobaczyłam sad)Dodam ze przez 3 lata bralam tabletki anty. i to pewnie dlatego
        tak sie pomieszało. A do tego jeszcze sie denerwuję co mnie jeszcze bardziej
        blokuje... no i koło sie zamyka.
        • ivinka275 Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 17:00
          Hej Rybka, to jeszcze nic straconego, jakiś sluzik płodny obserwujesz, clo jak
          rozumiem odstawiłaś, ale endo teraz może teraz ładnie wystartować, pęcherzyk
          też, mierz tę tempkę cały czas, może szykujesz się do owu.
          A na usg nic lekarz nie mówił o tamtym pęcherzyku z poprzedniego cyklu? 33mm to
          już mała torbielka, ale skoro jej nie widać, to pewnie pięknie się wchłonęła.
          Mierz i zdawaj relację, mam nadzieję, że owu przed Tobą. Trzymam kciuki!
          A kiedy odstawiłaś antyki?
          • ivinka275 Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 17:02
            Wydaje mi się, że bezowulacyjne bywają dłuższe, zaraz poszukam linka do galerii
            na FF, sobie obejrzysz. Ale skoro zdarzały Ci się dłuższe cykle to ja
            obstawiam, że owu niedługo, a wtedy cykl będzie dłuższy.
            • ivinka275 Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 17:05
              Link do galerii cykli bezowu
              www.fertilityfriend.com/cg/index.php?cat=2
              Tylko się nie przeraź (pierwszy wykres!), ale z tego co widzę nie ma reguły
              jeśli chodzi o długość cyklu.
              • buczekk Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 18:17
                ivinka, pięknie dziękuje smile niestety jestem osobą, która wszystko widzi w
                barwach czarnych albo białych (teraz są czarne i pewnie z owulki nic nie bedzie)
                Poczekam jeszcze trochę i wybiorę sie do lekarza, chyba bede musiała przeprosić
                sie z CLO sad
                • ivinka275 Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 18:48
                  Słonko, tylko pamiętaj, żeby przy clo robić usg, żeby te torbiele nie
                  powróciły. Może tym razem dostaniesz zestaw: clo + pregnyl (zastrzyk
                  zawierający gonadotropinę kosmówkową), żeby doszło do pęknięcia pęcherzyka. No
                  ale najważniejsze w tym wszystkim to dobry lekarz, trzymam kciuki!
                  • wiosenka1 Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 19:50
                    to i ja sie podpisze pod tym wszystkim, mocniej zaznacze, ze stymulacja bez co
                    2 dniowego monitoringu mija sie z celem, lekarz musi kontrolowac przyrost
                    pecherzyka i powiedziec kiedy dokladnie sie starac, pozniej stwierdzic
                    pekniecie pecherzyka, dodatkowo cxaly monitoring mozesz potwierdzic tempka

cykle nieregularne sa wowczas jesli rozrzut wynosi 10 dni, zycze powodzonka,
                    zostan z nami to wszystko bedzie dla Ciebie jasne
                    • buczekk Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 20:25
                      dziekuje smile cykl z clo mialam monitorowany, ten pecherzyk pękł, nie wiem tylko
                      czemu tak późno. Zastanawiam sie, dlaczego lekarze nie ostrzegają, jakie są
                      skutki brania antykow? Moj na poczatku mowil, ze nie ma skutków ubocznych a po
                      odstawieniu powiedzał, ze zanik owulacji jest bardzo częsty po odstaweniu
                      tabletek! Dobry lekarz... chodziłam juz do wielu lekarzy "specjalistów" kazdy
                      neguje to co powiedział poprzedni, a najwięcej dowiedziałam sie z tego forum.
                      Dziekuje kiss
                      • wiosenka1 Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 20:30
                        tak lekarze stawiaja rozne diagnozy, najlepeij tylko sie przeziebiac i nie za
                        czesto

gini przepisuja antyki, bo maja sponsorowane wycieczki od firm farmaceutycznych

• buczekk Re: Pomoc w interpretacji wynikow 18.06.07, 16:55
        Czy zdarzały Ci się w przeszłości cykle
        > dłuższe niż te 34 dni? Bo moim zdaniem ten będzie dłuższy.

tak zdarzały sie troszkę dłuższe, chyba raz 40 dniowy, 5 msc temu odstawiłam
        anty a i wcześniej byłam też podstymulowana ze względu na nieregularne
        miesiączki i za małą macicę.
        Gdzieś wyczytałam, że cykle bezowulacyjne sa krótsze, czy to prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka