Dodaj do ulubionych

moja druga beta - czy ok?

03.09.07, 19:16
dziewczyny, odebrałam drugą betę. Pierwszą miałam w czwartek 2 494. Drugą
zrobiłam dzisiaj, po czterech dobach, wynosi: 6 571.
Przeczytałam gdzieś ze beta powinna przyrastać min. 66% na 48h. czyli 33% na
24 h. Czyli na moje 4 doby powinna wzrosnąć o 132%. Dobrze to rozumiem??
Jeśli tak, to druga jest chyba OK, co myślicie??
Obserwuj wątek
    • mentafolia Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 19:34
      Brazbol,beta ok.
      Ale trochę inaczej powinnaś liczyćsmile
      Nie dodajesz 33% od wartości pierwotnej,tylko od ostatniej smile
      Zresztą powinien być wzrost o min.66% co 48h,a to wcale nie znaczy,że o 33% co 24h.
      • mentafolia Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 19:39
        Wzięłam kalkulator,policzmy:
        czwartek 2494
        sobota + 66% 4140
        poniedziałek +66% 6872
        Wszystko pięknie! smile
        • brazbol Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 20:07
          o kurde, mentafolia, to trochę za mało mi wzrosła..sad(
          • brazbol Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 20:20
            faktycznie, o 300 za mało..o czym to może świadczyć? czy to może być coś źle z
            ciążą??
            • mentafolia Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 20:25
              Masz super betę,nie martw się,bo nie ma czym.
              Te 66% to tylko orientacyjna liczba,poza tym po jakimś czasie beta zwalnia i nie
              przyrasta juz tak szybko.
              Wszystko jest dobrze! smile
              • brazbol Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 21:07
                o matko, a ja siedzę i ryczę..że jest coś nie tak. Jestem totalnie
                niezrównoważona emocjonalnie w ciąży, co chwile coś mnie wzrusza, chce mi się
                ryczeć, potem dzika radość, no i ciągle się martwię.. teraz siedzę cała
                zapuchnięta od ryku, powinnam pójść do psychiatry, a nie ginekologa, zupełnie
                nie wiem co się ze mną dzieje..tak chciałam tej ciąży a teraz zachowuję się jak
                idiotka.
                czyli co, beta nie jest zła, mimo, że nie przyrosła tego minimum?/mentafolia,
                napisz mi proszę, ze to nie znaczy, ze dzidziuś nie rozwija się prawidłowo??
                • wiosenka1 Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 21:12
                  własnie, własnie, dobrze że to czytam, obiecuję Wam i sobie, że
                  żadnej bety sobie nie zrobie, to bezsens, co ona nam da, nawet jak
                  bedzie zły przyrost lub spadać, totalnie nic, jedynie wiedzę, że cos
                  nie tak

Brazbol nie rób wiecej bety, szkoda nerwów Twoich, Rybka teraz masz
                  hustawke nastrojów to normalne, wyobraź sobie, że w 2 ciążach nie
                  robiłam bety, dlaczego? bo nie miałam pojęcia że cos takiego istnieje

pozdrówka
                • mentafolia Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 21:17
                  Brazbol,gdyby nie to,żeś ciężarna to bym Ci aferę zrobiła za doszukiwanie się
                  problemówsmile
                  Jeszcze raz powiem:masz świetną betę.Jej normy są bardzo szerokie,poszukaj sobie
                  tabel,a sama sie przekonasz.
                  A to znaczy,ze z ciążą i z dzidziusiem wszystko w najlepszym porządku.smileNa 100%.
                  Ryczeniem się nie martw,ja ryczę i bez ciąży smile
                  I może przestań czytać neta,bo rzeczywiście zwariujeszsmile
                  A dziecku potrzebna jest wyluzowana matka,a nie wariatka big_grinDD

• brazbol Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 21:32
                    no właśnie, chyba ktoś mnie musi kopnąć w tyłek, żebym się ogarnęła, dzięki
                    mentafolia za pocieszenie, chyba wydrukuję sobie twój ostatni post i będę go
                    czytać do snu, najpierw muszę się ogarnąć z tego ryku bo ledwo co widzę kalwiaturę
                    • agulka1001 Re: moja druga beta - czy ok? 03.09.07, 21:39
                      oj,brazol,juz widzę,co bede przezywac w ciązy....i gdzie ta radosc z
                      macierzynstwa,co? hehehehe kobito, martwic to my sie bedziemy,nie ma
                      co,płacz ile wlezie,ale kurde Z RADOSCI!!!!!!!!!!! juz sie
                      naplakalas ze strachu, dosyc, normę wyczerpalas! cisnij do lekarza i
                      dawaj nam znac!
                      • brazbol Re: moja druga beta - czy ok? 04.09.07, 08:09
                        cześć dziewczyny, z ranasmile) od dzisiaj obiecuje sobie NIE
                        HISTERYZOWAĆ!!! wstałam rano, mam spuchniete powieki, jak balony, na
                        szczęście cycki mnie znowu bolą, bo wczoraj mnie nie bolały i już
                        sobie wkręciłam, że poroniłam, czytałam wszytskie fora o poronieniu
                        i ryczałam. dziewczyny, sorki za moje jazdy, mój mąż też nie kuma o
                        co mi chodzi- przeciez tak bardzo chciałam dziecka, normalnie to ja
                        jestem zawsze tą, która twierdzi, ze wszystko bedzie ok i podnosi
                        ludzi na duchu a teraz zachowuję się jak nie ja, po prostu wpadam w
                        panikę z płaczem, czarnymi wizjami, potem chodzę po domu, mówię
                        gdzie ustawimy łozeczko itd. Moze to niezrównoważenie psychiczne to
                        mój objaw ciązy? dzisiaj ide do gina - wieczorem dam Wam znaćsmile
    • megisa1 kalkulator przyrostu bety hcg 04.09.07, 10:00

babymed.com/tools/pregnancy/hcg/

brazbol nie pękaj i nie rób juz wiecej bet bo to nic nie znaczy a
      niepotrzbnie sie tylko denerwujesz

wychodzi z kalkulatora że przyrost w ciągu 48 h wynosi 62%
      wiec prosze cie daj spokój nie panikuj
      to jest dobry przyrost a jak sobie poczytasz trochę w necie to na
      pewno trafisz na watki że beta rosła wolno
      ale nie przeszkadzało to dziecku big_grin

..a no i gdzies trafiłam na informacje ze wolniejszy przyrost bety
      mają chłopcy big_grin

masz bete godną pozazdroszczenia
      na pewno wszystko jest dobrze
      • brazbol Re: kalkulator przyrostu bety hcg 04.09.07, 10:50
        dzięki megisasmile tego będe się trzymać - u mnie rośnie wolniej i to
        też dobrzesmile zapytam jeszcze dzisiaj lekarza, zresztą tak samo jak o
        milion innych rzeczy. Wiesz, to śmieszne, ale ta ciąża, mimo że
        planowana, na mnie spadła jak grom z jasnego nieba i od tygodnia
        jestem strasznie skołowana. Emocje - od euforii do histerii.
        Dziekismile Dam znać wieczorem co i jaksmilepozdrawiamsmile
        • brazbol Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 04.09.07, 11:38
          zobaczcie co znalazłam, miód na moje skołatane sercesmile))))))wklejam:

W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu
          48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost
          stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml
          poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla
          stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze
          dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o
          stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe
          nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest
          wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek
          stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się
          przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej owulacji lub po
          zabiegach IVF) w chwili, kiedy jeden z nich obumiera.

Co prawda, ja mam dopiero 6tc, ale jestem w tym przedziale, o którym
          tam jest napisane, ze moze rosnąć wolniej!! może to jest
          wytłumaczenie?
          • megisa1 Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 04.09.07, 11:51
            lej na betę

i sie nie martw to pewnie o to chodzi big_grin
            • wiosenka1 Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 04.09.07, 20:32
              Brazbol no nie mogę, zobacz naszym marzeniem jest zajść, Ty juz to
              masz, ot psychika kobiet, szukać i męczyc sie dalej

kochana luzik tylko luzik Cie uratuje, hi hi
              • brazbol Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 04.09.07, 22:53
                dziewczyny, wszystko oksmile byłam u gina, powiedział, ze dla niego beta jest ok i
                on się w ogóle nie skupia na zadnych %. Dla niego przyrasta prawidłowo, tak samo
                mam się nie martwić krwią bo jest ok. Miałam usg, był pęcherzyk 10 mmm,
                śmiesznie to wygląda, czarna dziura w szarej przestrzeni no i już za tydzień (13
                wrzesień-czwartek) mam przyjśc na usg zeby zobaczyć czy bije serduszko!!
                NO wiecie, w sumie za dużo mi nie powiedział, oprócz tego, ze widzi ze jestem
                zestresowana i zebym sobie odpuściła bo to nic nie zmieni
                . Jak ma być dobrze to bedzie dobrze, jak nie to nie. To akurat średnio
                mnie pociesza.
                Jedyne co mnie zmartwiło to to, żebym nie spała z kotem, to bedzie total, bo od
                zawsze śpimy na jednej poduszcesad(( wielka zmiana dla mojego kotka ukochanego.
                Na domiar złego zrobiła mi się dzisiaj opryszczka. Zapomniałam go zapytać czy
                mogę smarowac hascovirem. Szukałam w necie, podobno opryszczka na ustach nie
                zagraża płodowi. Dalej nie szukam, zeby się nie zdenerwowaćsmile
                miłej nocy!
                • brazbol Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 04.09.07, 22:55
                  aha, a propo tych przyrostów - on powiedział, ze nie liczy tych % bo każda ciążą
                  rozwija się inaczej i nie ma uniwersalnego wzoru na prawidłową ciążę. Cóż, ja
                  bym była jednak spokojniejsza, gdybym się mieściła w tym standardzie.
                  • mentafolia Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 04.09.07, 23:06
                    Jeśli miałaś wczesniej opryszczkę to jest ok.
                    Hascoviru nie stosuj,bo leki hamujące replikacje wirusów raczej nie są wskazane
                    w ciąży.
                    Kup maść cynkową.Tania,bezpieczna i skuteczna smile
                    • brazbol Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 04.09.07, 23:09
                      tak, miałam kilka razy, w tym roku tylko raz, ale generalnie zdarza mi się miećsmile
                      • wiosenka1 Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 05.09.07, 16:45
                        Brazbol nie nerwuj kochana, spok, kicia hi hi bidulka, słuchaj ja
                        dalej zgaduje bo ja taka zgadywaczka, czy Ty choodzisz do Bereś? bo
                        to jakby jego gadka?
                        • brazbol Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 06.09.07, 22:46
                          hej wiosenka!!! nie mam czasu totalnie od 2 dni, dopiero przeczytałam Twoje
                          pytanie. Nie, byłam u Śliwińskiego w Invict-ie. a co myślisz ze lekarz zbyt
                          lajtowo podszedł do tematu??
                          • wiosenka1 Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 08.09.07, 00:11
                            nie wcale nie lajtowo, ale mój ginek tez tak mówi, pozdrawiam Cie
                            serdecznie
                            • brazbol Re: zobaczcie to znalazłam!!!!!!!!!!!!!!! 08.09.07, 15:52
                              ja Ciebie teżsmile
                              wyczuwam podstęp mojego męża, ciągle mamy gości, albo gdzieś wychodzimy, ciągle
                              organizuje mi czas, ogóle nie wiem co się dzieje na forum, ale fakt, że
                              przestała, myśleć o tym, co złego może się stać dziecku i o innych głupotach..smile
                              jeszcze raz pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka