Dodaj do ulubionych

kubek termiczny - prośba o radę

20.01.11, 06:44
Witam serdecznie. Planuję zakup kubka termicznego, wpadły mi w oko dwa. Z uwagi na to, że na tym forum są ludzie z ogromnym doświadczeniem jeśli chodzi o chodzenie po górach, proszę o pomoc.
Od razu napiszę, że obecnie chodzę po górach tzw. rekreacyjnie, mam dziecko które skończy w tym roku 5 lat, powoli zbieram się do pokonywania z nim dłuższych tras (oczywiście dostosowanych do niego). Z tego też względu pomyślałam o dobrym kubku - by dzieć miał coś ciepłego do picia. Podoba mi się:
Esbit-Kubek-Thermo-Mug (ponad 70zł więc drogi)oraz Primus-Kubek-Termo-z-Pokrywka-04l (ok 45zł). Warto inwestować w ten droższy? I czy w ogóle ten kubek godny uwagi? Szczerze przyznaję, że nie znam się na tym, dlatego jeśli ktoś może doradzić - będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Aga
P.s. może ktoś przy okazji podpowie gdzie w góry (Polska) późną wiosną lub latem z 5-latkiem?
Obserwuj wątek
    • wobo1704 Re: kubek termiczny - prośba o radę 21.01.11, 12:01
      Tu opinie na zbliżony do Twojego pytania temat:
      usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205.html?group=pl.rec.gory&tid=1143074&pid=&strona=0

W góry z 5-letnim dzieckiem -proszę przegladnąć wątki na naszym forum; jest tego niezliczona ilość.
      Pozdrowienia
      wobo
      • szironna Re: kubek termiczny - prośba o radę 21.01.11, 14:30
        serdecznie dziękuję :)
    • frytek539 Re: kubek termiczny - prośba o radę 22.01.11, 15:29
      witaj.co do kubka termicznego to ci wiele nie napisze ale mam przykre doświadczenie z kubkiem o podwójnej ściance,poparzyłem sie troszeczkę bo z zewnątrz był zimny a herbata gorąca.i nie lepiej wziąść termos,wystarczy na dłużej.
      nie piszesz o jakie góry ci chodzi więc przybli że ci troche Tatry,choć pewno opiekunka tego forum nie pochwali mnie;).ja zakochałem sie w Dol.Chochołowskiej i Kościeliskiej.w tej pierwszej jest super polana na której wczesną wiosną rośnie mnóstwo krokusów ale dalej niż Grześ to sie z pięciolatkiem nie zapuszczaj.można też pare kroków przejść Szlakiem Papieskim.w Kościeliskiej natomiast jest piękny Wąwóż Kraków,warto też zobaczyć Smreczyński Staw.fajną trasą jest też Ścieżka nad Reglami.musisz sama jednak ocenić ile dziecko godzin może przejść więc kup mape i oblicz czas.oczywiście jest jeszcze pare dolinek w Tatrach które nadają sie na spacer ale może ktoś inny ci o nich opowie.niestety latem na wymienionych przezemnie dolinach tylko wczesnym rankiem i późnym wieczorem nie ma tłumów
      • kfadam Re: kubek termiczny - prośba o radę 22.01.11, 16:32
        tak na prawdę to liczy się twoje doświadczenie w górach, bo 5latek jeśli przyzwyczajony został do tuptania to prędzej wy padniecie niż on. Jak już wspominałem w ubiegłym roku z Kasprowego w raz z pięciolatkiem przeszliśmy całe Goryczki i Czerwone Wierchy a malec wręcz dyktował tępo i w Kuźnicach był najmniej zmęczony. Wąwóz Kraków do dobry pomysł, Regle i Sarnia Skałka, siklawica w Strążyskiej, Wodogrzmoty Mickiewicza morskie ok a nawet Dolina Pięciu Stawów Polskich to dobre pomysły byle pogoda dopisała i rozsądne przygotowanie i zabezpieczenie wycieczki i wszystko OK póki malec ma frajdę i nic na siłę, dzieciak nie chce iść dalej wy się dostosowujecie.
        Pozdrawiam KA
    • spacey1 Re: kubek termiczny - prośba o radę 24.01.11, 00:55
      tak sobie pomyślam, że kiedyś to się po prostu z termosem jeździło :)
      • kfadam Re: kubek termiczny - prośba o radę 24.01.11, 10:44
        spacey1 napisała:

> tak sobie pomyślam, że kiedyś to się po prostu z termosem jeździło :)

tak sobie pomyślałem że z termosem nadal się jeździ :)
    • szironna Re: kubek termiczny - prośba o radę 24.01.11, 12:56
      serdecznie dziękuję wszystkim za wpisy :)
      jasne że termos ok, ale mój synek nauczony pić często a małe łyki. zatem wygodniej dać mu kubek, żeby wziął 2-3 łyczki. a do kubka wiadomo - wlewam napój w temp. jemu odpowiadającej (i żeby się nie poparzył oczywiście). termos natomiast jest w odwodzie ;)
      góry kocham, ich zapach, klimat, sami zresztą wiecie :). jestem wysportowana i chodzić mogę całą dobę ;), mój syn natomiast jak na razie z górami raczej nie zaznajomiony, jeśli o "poważne" chodzenie idzie. dreptuś raczej niż piechur. w tym roku chcę już trochę dłuższe trasy obrać. stąd pytania od czego zacząć.
      pozdrawiam :)
      • spacey1 Re: kubek termiczny - prośba o radę 24.01.11, 15:39
        Może Bieszczady na początek? Moje zaczynały w wieku 5-7 lat i do dziś chodzimy. Góry niewysokie, trasy można obrać krótkie, dla mnie idealnie. No i Chatka Puchatka na Hasiakowej Skale kusi wszystkie dzieci :)
      • wobo1704 Re: kubek termiczny - prośba o radę 24.01.11, 16:24
        Nie rozumiem tej tęsknoty za kubkami termicznymi.
        Gdybym taki posiadał nie wiedział bym, czy nosić go przed sobą, czy w butonierce. :)
        Do plecaka nie odważył bym się go włożyć .
        Przecież każdy termos ma własny kubek termiczny.
        Kubki termiczne bardziej przydatne są w samochodzie (szczególnie te z grzałką podłączaną do gniazda zapalniczki).
        Wg. mnie termos jest wygodniejszy, mieści się w bocznej kieszeni plecaka, dłużej utrzymuje ciepło (szczególnie 1 l).
        Dużo opinii na forum ngt:
        www.google.pl/search?hl=pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&num=20&q=kubek%20termiczny%20site%3Angt.pl/forum/
        I jeszcze o lansowaniu Tatr dla mam z dzieckiem. Dolinki tatrzańskie są wspaniałe. Są to jednak długie szlaki. O urokach samego Zakopanego nie bedę się wypowiadał, bo mnie zlinczujecie.
        Proponuję raczej np. Beskid Śląski -np. Ustroń Śl. Łatwe i krótkie szlaki, największe zagęszczenie schronisk w polskich górach, dużo kwater, łatwe wycofanie się z szlaku w razie załamania pogody, dobra komunikacja autobusowa (obsługiwana przez wielu przewoźników) i kolejowa.
        To idealna propozycja dla dziecka. W Ustroniu dziecko może się bezpiecznie chlapać w Wiśle!
        e-gory.pl/index.php/Mapy-online/Beskidy-Podtatrze-Pogorza-Compass/Beskid-Slaski.html
        Następny etap to beskid Żywiecki.

I jeszce jedno - w Beskidach na razie mieszkańcy nie sa pazerni. :)
        Ps. Moje dzieci (i wnuczka) także rozpoczęli łazęgę w B. Śl. i Żywieckim.
    • helly.g Re: kubek termiczny - prośba o radę 24.01.11, 14:10
      Używam kubka Salewa Thermo Mug i mogę powiedzieć, że jest dość wygodny. Jednak jest to kubek podróżny, wygodny do samochodu. Do plecaka bardziej odpowiednia będzie butelka z ustnikiem. Zwłaszcza dla dzieci, moje używają niewielkiej butelki Salewa Kids Drink Bottle. Jeżeli zaleci Ci na ciepłym napoju, najlepszy będzie jednak termos. Tym bardziej, że jest duży wybór termosów o różnej pojemności, najmniejszy jaki znam to Tatonka H&C Stuff 0,3l.

Z 5-latkiem może iść każde góry, byle nie te wysokie, zwłaszcza na początku. Zawsze odpowiednie będą tatrzańskie dolinki, ale z pewnością dacie sobie radę np. w Karkonoszach.
      Aha, nie zapomnij o sprzęcie dla turysty :-) Moje dzieci od początku (pierwszy wypad na własnych nogach to 3,5 roku- Karkonosze) noszą własne plecaczki, w których mają picie, chusteczki i obowiązkowo maskotkę! Co roku wkładam im tam coraz więcej :-) Teraz noszą już w plecakach nie tylko picie i kanapki, ale też swoje kurtki i ewentualnie coś cieplejszego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka