Dodaj do ulubionych

Kanion Dunajca, Pieniny

20.10.11, 12:08

Chcę się wybrać z rodzinką w maju (długi weekend) właśnie w te okolice. Czytałam co nieco o spływie tratwami, pięknych widokach itd. Ale...to nie były opinie tylko informacje wyczytane na stronach z noclegiem itp.
Jakie jest Wasze zdanie na temat tych okolic? Bo że pieknie to wiem:) ale czy po prostu warto, co jest jeszcze oprócz atrakcji raftingu po Dunajcu? Czy ciężko z noclegami i jak już to w której miejscowości najlepiej (Szczawnica, Sromowce Niżne, Kąty).

Będę wdzięczna za każde info, opinię itd. Jeżeli kanion jest przereklamowany to też pisać:).
Obserwuj wątek
    • levack.levack Re: Kanion Dunajca, Pieniny 21.10.11, 16:57
      madameblanka napisała:

>
      > Chcę się wybrać z rodzinką w maju (długi weekend) właśnie w te okolice. Czytała
      > m co nieco o spływie tratwami, pięknych widokach itd. Ale...to nie były opinie
      > tylko informacje wyczytane na stronach z noclegiem itp.
      > Jakie jest Wasze zdanie na temat tych okolic? Bo że pieknie to wiem:) ale czy p
      > o prostu warto, co jest jeszcze oprócz atrakcji raftingu po Dunajcu? Czy ciężko
      > z noclegami i jak już to w której miejscowości najlepiej (Szczawnica, Sromowce
      > Niżne, Kąty).
      >
      > Będę wdzięczna za każde info, opinię itd. Jeżeli kanion jest przereklamowany to
      > też pisać:).
      >
      >
      Ostatnio tam byłem dawno, więc może coś się zmieniło. Spaliśmy w Krościenku w jakimś agro, pewnie da się wygóglać.
      Spływ Dunajcem jest fajny, ale wtedy znacznie tańsza opcja była po słowackiej stronie. Był co prawda krótszy, ale przez najciekawsze fragmenty prowadził.
      Poza tym koniecznie - wycieczka przez Sokolicę (kultowa sosna z każdej pienińskiej pocztówki) na Trzy Korony. I autem można objechać zabytki: Czorsztyn, Niedzica, Czerwony Klasztor.
      A jak macie więcej czasu, to warto przejść się przez Wąwóz Homole na Wysokie Skałki, które są najwyższym szczytem Pienin.
    • tivee Re: Kanion Dunajca, Pieniny 27.10.11, 16:36
      Byłam tam kilka razy. Nocleg w ciemno - Szczawnica, blisko centrum, niedrogo.
      Spływ Dunajcem lepiej zaplacic więcej i przepłynac całą trasę słuchając opowiadań, tylko wyberzcie dobrą pogodę.
      Do zwiedzania Czorsztyn, Niedzica (zamki, wycieczka statekiem po jeziorze), Wąwóz, Homole, Trzy Korony, kolejka na Palenicę, można wypożyczyc rower i pojechac na Słowację (chociaż juz niestety nie w celach zakupowych ;) ), gdzieś chyba też jest pijalnia wód.
      W centrum Szczawnicy jest tez informacja turystyczna z pewnością udzielą Wam tam potrzebnych informacji.
      A i polecam placek po hajducku w restauracji i sałatki w centrum (chyba Hanka). Jest to jedno z lepszych miejsc gdzie można dobrze, duzo i porównywalnie do porcji niedrogo zjeśc.

Spływ Dunajcem z pewnościa nie jest przereklamowwany jeśli ma się dobrą pogodę i rozgadanego filsaka to będzie fajnie. A i lepiej skorzystac z biura kupujac bilet, troche drożej, ale masz przewóz i bilet do ręki, nie trzeba stac w kilometrowych kolejkach.

Fajne miejsce na weekend.
    • nalepka12 Re: Kanion Dunajca, Pieniny 21.11.11, 14:56
      Szawnica - bardzo dobry pomysł!!! tylko nie wiem czy weekend to nie za krótko;) dużo atrakcji turystycznych, góry idealne do chodzenia nawet dla młodszych dzieci, przystępne ceny, ogólnie bardzo zadbane miasteczko. Spływ Dunnajcem godny polecenia i na pewno NIE przereklamowany!!! Mam namiar na 2 porządne noclegi, z czego 1 sprawdzony osobiście;) Jak chcesz to podam na maila bo tu nie można.
      p.s. pijalnia wód na Placu Dietla w ,,Helence".
      • lillylive Re: Kanion Dunajca, Pieniny 21.11.11, 19:49
        Ja poproszę:) purpurowe74@wp.pl
      • morekac Re: Kanion Dunajca, Pieniny 21.11.11, 22:14
        Ale to chyba będzie bardzo długi weekend. ;-)
        Na pewno będzie wtedy mnóstwo ludzi.
      • marika4221 Re: Kanion Dunajca, Pieniny 12.01.12, 10:35
        Jeśli chodzi o nocleg w Pieninach to warto by sprawdzić tanie oferty na enoclegi.net.pl
    • mamalgosia Re: Kanion Dunajca, Pieniny 22.11.11, 10:36
      Dotychczas bywałam w Kroscienku, ale teraz wybrałabym na noclegi Szczawnicę.
      Co do okolic, to super, warto się wybrać zdecydowanie. Oprócz spływu sa piękne trasy górskie (Trzy Korony, Sokolica, Czertezik, Wąwóz Homole), można zwiedzić Czorsztyn i Nidzicę
    • opole_69 Re: Kanion Dunajca, Pieniny 28.11.11, 18:32
      Byłam w tyych rejonach przez 10 dni i stwierdzam ze lepszego wypoczynku nie ma. Cisza , spokój , supr ludzie, miła tmosfera. Spałyśmy z dziećmi ( 2 mamy i 2 dzieci w róznym wieku) w Sromowcach Niżnych u Państwa Migdał -
      www.migdal.wczasywpolsce.pl.
      Urocze miejsce z mojego okna widok na 3 korony - dalej drogi juz nie ma.
      • 111ela Re: Kanion Dunajca, Pieniny 14.02.12, 18:05
        Sromowce Niżne,fantastyczny hotel "Nad przełomem",tuż przy samym Dunajcu.Mają doskonale warunki /również dla dzieci/,świetne jedzenie.Bardzo dobrze wspominam ten pobyt
        • isabell-2 Re: Kanion Dunajca, Pieniny 12.03.12, 19:56
          Witam czy w Szczawnicy wieczorami są jakieś rozrywki ,atrakcje typu dancingi,koncerty,piwko przy jakiejś muzyczce?Z góry dziękuję za info.
          • merkur123 Re: Kanion Dunajca, Pieniny 01.04.12, 18:28
            Zdecydowanie bardziej od czcZawnicy gdzie jest baardzo tłocznie polece sromowce. Zatrzymałam sie kilka dni temu w tej miejscowości w schronisku trzy korony- i jestem pod wrazeniem miejscowości jak i schroniska. bardzo dobra baza, widoki i połozenie nad przełomem i pod szczytem trzech koron jedyne takie w polsce. jedzenie na miejscu bardzo dobre, smaczne domowe. obsługa schroniska bardzo miła i pomocna. Jestem bardzo zadowolona z pobytu i polcam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka