Dodaj do ulubionych

góry we wrześniu - dokąd?

29.08.12, 17:07
Witam Wszystkich,

chciałabym wybrać się gdzieś w górską okolicę. Szukam miejsca, gdzie mogłabym pochodzić po niezbyt wysokich górach, ale też przejść się jakąś zapomnianą dolinką czy po prostu usiąść gdzieś na łące, patrzeć na góry i nie myśleć o niczym :) Zdecydowanie nie szukam tłumów na szlakach, pubów, grilli itp. atrakcji. Byłam już zdecydowana na Piwniczną (tylko jako miejsce noclegu, bo chyba jest dobrą bazą wypadową), ale zorientowałam się, że właściwie nie mam z nią dobrego połączenia (jestem zdana na komunikację publiczną z Lublina, ostatecznie z Rzeszowa lub Krakowa). I wróciłam do punktu wyjścia - gdzie jechać??? Znam już trochę Beskid Niski (ale raczej mniej niż więcej), kondycja w tym roku raczej nie pozwoli mi zrobić sobie rajdu po wysokich partiach Bieszczad. Przeczytałam kilka wątków tutaj, niektórzy polecają Beskid Żywiecki, zupełnie jednak nie znam tego regionu i nie wiem czy znajdę tam to czego szukam. Naprędce wymyśliłam Gorce - mam tam chyba lepszy dojazd, ale czy są one bardzo "wymagające"? Stąd moja wielka prośba do tych z Was, którzy lepiej znacie polskie góry - gdzie pojechać, żeby trochę pochodzić, ale też nacieszyć się przyrodą, ciszą, zapachem lasu? Przy okazji czy moglibyście polecić mi miejscowość z której można robić jednodniowe wycieczki?
Będę Wam ogromnie wdzięczna. Chciałam wyjechać za kilka dni, a mój plan spalił na panewce.
Pozdrawiam wszystkich miłośników gór.
Obserwuj wątek
    • morekac Re: góry we wrześniu - dokąd? 30.08.12, 07:20
      Ale podejścia w Żywieckim są takie same jak w Bieszczadach. Albo i większe. A jeśli z Lublina masz kiepski dojazd do Piwnicznej, to w Żywiecki czy w Gorce,czy w Wyspowy, czy w Pieniny, czy Makowski też nie lepszy.
    • sumire Re: góry we wrześniu - dokąd? 30.08.12, 13:34
      Beskid Sądecki - tłumów na szlakach raczej nie ma, jedyne bardziej ruchliwe miejsce to Jaworzyna Krynicka. rozważyłabym jednak tę Piwniczną (jeślibyś jechała przez Kraków - są bezpośrednie autobusy), Krynicę, Rytro. Szczawnicę ewentualnie, acz tam atmosfera robi się już nieco 'krupówkowa',
      Gorce też są super, do Nowego Targu lub Rabki łatwo dojechać, widok Tatr stamtąd przecudny, góry raczej pustawe, nie bardzo wymagające. no i Gorce nie są jakimś rozległym pasmem. jeden tylko minus mają. lubią je quadowcy.
      • czarnybrylant Re: góry we wrześniu - dokąd? 30.08.12, 23:36
        Hej,

bardzo dziękuję za Wasze wskazówki. Jeśli chodzi o Beskid Żywiecki to brałam go pod uwagę ponieważ, znalazłam połączenie kolejowe do Suchej Beskidzkiej, co prawda z przesiadką, ale godzinowo chyba wychodziłoby podobnie co podróż do Piwnicznej przez Kraków. Jednak w tym roku nie zdecyduję się na Żywiecczyznę, mam za mało czasu, żeby przygotować się, zaplanować jakieś trasy, a tych gór zupełnie nie znam. Zakopane z wielu powodów odpada (m.in. jak dla mnie za tłoczno i coraz mniej z klimatu, którego szukam), choć Tatry są piękne. Teraz waham się między Piwniczną a Komańczą :) W oba te miejsca dojazd mam równie skomplikowany, ale czasowo chyba trochę bliżej do Komańczy, więc jeśli uda mi się znaleźć jakiś nocleg tam od niedzieli to jadę w Bieszczady/Beskid Niski (różnie to jest na mapach). Przy okazji - czy ktoś z Was nocował w schronisku PTTK w Komańczy? A jeśli się nie uda, to Piwniczna, tam chyba nie będzie problemów z noclegiem. Chociaż to co napisał Sumire o Gorcach trochę mi namieszało :) Może jednak Gorce wiosną?
        Jeszcze raz dzięki za odzew. Gdybyście znali jakieś godne polecenia noclegi w Komańczy lub okolicach będę wdzięczna. Wiem o "Radosnym Szwejkowie, "Kirze" i o schronisku PTTK, ale liczę się z tym, że może już nie być tam wolnych miejsc.
        • kornel-1 Re: góry we wrześniu - dokąd? 31.08.12, 08:23
          Ja jednak uparcie polecam Beskid Niski - skoro nie chcesz tłumów. Masz autobus do Rymanowa Zdroju. Możesz spędzić tu kilka dni (przechodzi tędy GSB) albo podjechać dalej do Jaślisk/Woli Niżnej i przejść się do Chatki w Zyndramowej lub na moje ukochane Polany Surowiczne (Chatka Elektryków).

Kornel
          • czarnybrylant Re: góry we wrześniu - dokąd? 31.08.12, 09:15
            Beskid Niski jest cudny i mało uczęszczany, to fakt. Polany Surowiczne kiedyś nawiedziłam, spałam w Chacie, więc znam ten klimat i na pewno kiedyś tam wrócę. Chciałabym jednak pojechać teraz gdzieś gdzie jeszcze nigdy nie byłam, a Beskid Niski już troszkę znam. Do Rymanowa faktycznie jest dojazd z Lublina, byłam co prawda w tamtych stronach, ale ładnych kilka lat temu, więc wezmę tę opcję pod uwagę. Dzięki
    • kornel-1 Żenada 31.08.12, 10:14
      Żenada - reklamujesz masowo wyszukiwarkę z noclegami
      Żenada - reklamujesz masowo firmę kurierską
      Żenada - reklamujesz masowo stomatologa
      Żenada - reklamujesz masowo preparaty przeciw gliście ludzkiej

Żenada do kwadratu - praktycznie wszystkie twoje posty do reklama jakiejś firmy.

Wyrazy ubolewania dla otoczenia

k.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka