Dodaj do ulubionych

Tagedia w Tatrach

10.09.12, 20:53
We wtorek 04.09.2012 przy pięknej słonecznej pogodzie wyruszyłem na Świnicę i na szczyt dotarłem ok. godz. 10.30. Przy tej pogodzie można powiedzieć, że na szczyt szły tłumy, a o godz. 11.30 ruszyłem z kolejną grupą schodzących w kierunku Zawratu. Ok. godz. 12.00 po przejściu najtrudniejszego odcinaka na końcu łańcuchów kolejka schodzących turystów zatrzymała się po upadku starszego Pana z szlaku. O godz. 12.15 nadleciał śmigłowiec TOPR, który wysadził ratowników na szlaku i oni podjęli akcję reanimacyjną turysty. Następnego dnia w internecie przeczytałem informację, że tragicznie zmarłym był Profesor J. Szaniawski i po zdjęciu rozpoznałem starszego sympatycznego Pana, który był chwilę przed tragedią na szczycie Świnicy. można podziwiać góry nie wiedząc nawet, że ogląda się je po raz ostatni.
Obserwuj wątek
    • jabolkn Re: Tagedia w Tatrach 12.09.12, 14:02
      widziales co bylo przyczyna odpadniecia ?
    • yestor Re: Tragedia w Tatrach 13.09.12, 11:05
      A tak ten fatalny wypadek został zapisany w kronikach TOPR:
      "Wtorek 4.09.
      O godz.11.50 do TOPR zadzwonił jeden z taterników wspinających się w rejonie Niebieskiej Turni informując, że przed chwilą widział jak ze szlaku w kierunku Zawratu spadł około 50 m na piargi jakiś turysta i się nie rusza. Widzi jak ze szlaku w tamto miejsce próbują dojść jacyś turyści, którzy zauważyli leżącego człowieka. Wystartował śmigłowiec. Z jego pokładu ratownicy desantowali się w pobliżu miejsca wypadku. Przejęli od turystów reanimację. Mimo prowadzenia przez prawie godzinę zaawansowanych zabiegów reanimacyjnych turysta zmarł w wyniku wielonarządowych obrażeń. Ratownikom pozostał smutny obowiązek przetransportowania zwłok. Przyczyną śmiertelnego wypadku było najprawdopodobniej poślizgnięcie lub zasłabnięcie na eksponowanym odcinku szlaku i upadek z wysokości."
    • bergsteiger Film z akcji ratowniczej 17.09.12, 15:41
      youtu.be/vrzDK57BCSQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka