Dodaj do ulubionych

Góry Stołowe / Sowie

18.02.16, 13:37
Witam serdecznie, chcieliśmy z koleżanką wyjechać na kilka dni do Kłodawy Zdrój w celu zobaczenia błędnych skał, szczelińca wielkiego i kompleksu REISE. Planowaliśmy na początku marca ale czy jest sens? Na oficjalnej stronie Parku Narodowego Gór Stołowych pisze że szlaki są zamknięte do otwarcia sezonu i wstep na wlasna odpowiedzialnosc i tu mam kilka pytan:

1. Kiedy mniej wiecej zaczyna sie ten sezon turystyczny?
2. Czy oplaca sie jechac i chodzic na swoja reke? Czy jest fizyczna mozliwosc wejscia na szlaki pomimo zamkniecia?

3.Wasze opinie / rady?
Obserwuj wątek
    • pawelec47 Re: Góry Stołowe / Sowie 27.02.16, 09:31
      To ciekawe ,że szlak na Szczeliniec Wielki i na Błędne Skały został od 1.11 oficjalnie zamknięty,przy czym nie podano przyczyny takiej decyzji .Ponieważ można chodzić "na własną odpowiedzialność"
      sądzę że jest to tylko posunięcie profilaktyczne , dmuchanie "na zimę".Nie wiem czy ma to sens ,skoro nawet Tatry Polskie nie są zamykane zimą.Sezon trwa cały rok ,śniegu w górach mało,ale nie wiem ,czy marzec to najlepsza pora ,nie lepiej odczekać z miesiąc i szukać wiosny w górach?
      Ponadto radzę rozdzielenie tych wycieczek , Bo z Kudowy do Gór Sowich to będzie spory kawałek,
      a przecież w bezpośrednim sąsiedztwie masz Góry Bystrzyckie z Dusznikami i Polanicą.
      Polecam również po czeskiej stronie skamieniałe miasta w Adrspach i Teplicach.Można tam dojechać
      koleją , stacja jest po drodze do Nachodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka