05.04.05, 13:41
Mam do was jedno pytanie - bedziemy przechodzic na dziko granicę w tatrach
ale tylko w jedna stronę.Jak ze Słowacji do Polski, no problem. Ale w druga
stronę? Stemplują teraz paszporty na łysej polanie czy gdzieś indziej?Nie
przyczepią się jak będę wjeżdżał do pOlski"normalnie" że nie ma śladu wjazdu
sprzed np kliku dni?Dzięki
Obserwuj wątek
    • huann Re: granica 05.04.05, 16:56
      będąc niejako z wykształcenia związanym z geografią - odpowiadam:
      wg najpopularniejszego i najczęściej stosowanego wśród geografów fizycznych
      podziału Polski na krainy geograficzne wg J. Kondrackiego Pogórze Przemyskie to
      mezoregion. jego wschodnia granica przebiega mniej więcej wzdłuż Wiaru, ale w
      pewnym oddaleniu od niego na zachód - dokładnie wzdłuż krawędzi jego doliny na
      linii Przemyśl-Fredropol-Nowosiółki Dydyńskie, przecina tam Wiar i dochodzi do
      granicy na południowy-wschód od tej wsi, przecina granicę i sięga do Dobromila
      na Ukrainie.
      • huann Re: granica 05.04.05, 16:57
        oj, sorry, to nie ten wątek! :)))
      • darino Re: granica PP 05.04.05, 17:05
        Wielkie dzięki za odpowiedź - wszystko jasne !
    • aard Nie ma obowiązku posiadania paszportu 05.04.05, 17:04
      od niemal roku. Więc - oczywiście - nie stemplują. Uważaj tylko, żeby Cię na
      samej granicy nie złapali, bo za to (jeszcze!) można ponoć pójść siedzieć.
      • josip_broz_tito Re: Nie ma obowiązku posiadania paszportu 06.04.05, 11:35
        Jest obowiązek posiadania paszportu jeśli nie masz nowego dowodu osobistego, za
        stary mogą Cię nie puścić, wtedy lepiej paszport mieć.
        Stemplują jak się poprosi :D Już mam dwa unijne stempelki węgierskie, jeden
        słowacki i jeden estoński :)
        • colberg Re: Nie ma obowiązku posiadania paszportu 07.05.05, 23:58
          Chrzanisz. Stary dowód wystarczy. Chyba że wybierasz się poza Unię...
          A mogą nie przepuścić jeśli masz dowód BARDZO STARY i np. nieaktualne zdjęcie.
          Ale przecież tak samo było z paszportami. Mój kumpel na przejściu przed laty
          golił brodę, bo wyrosła mu po wyrobieniu paszportu... :-)

A co do nielegalu. Jesienią tamtego roku przez cały dzień wędrowałem granicą
          polsko - czeską, od słupka do słupka, nie spotykając żadnych służb. Tyle że
          pogoda była koszmarna. Zasadniczo przekroczyć granicę żaden problem. Ale zawsze
          pozostaje te 5 %. Jak wpadniesz - masz cholerna nieprzyjemności, z tymczasowym
          aresztowaniem włącznie...
          ----------------------------
          Colberg
          • josip_broz_tito Re: Nie ma obowiązku posiadania paszportu 08.05.05, 00:12
            Nie powiedzialem ze NA PEWNO go nie puszcza, tylko ze MOGA nie puscic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka