Dodaj do ulubionych

wyprawa letnia na Elbrus

27.03.06, 15:54
Witam!

szukam chetnych na wyprawe na Elbrus latem.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • de_treville Re: wyprawa letnia na Elbrus 27.03.06, 16:02
      Pytanie wstepne: co trzeba umiec?
      M.
      • huann Re: wyprawa letnia na Elbrus 28.03.06, 00:17
        trzeba umieć mieć motywację nie tylko przed wyjazdem, ale i w trakcie zdobywania
        góry, z czym czasem może być różnie np. przy tygodniowym załamaniu pogody ;-)
        i trochę czasu ,a trochę zdolności aklimatyzacyjnych na aklimatyzację (niestety
        nie każdy może bywac na tych wysokościach, ale to się okazuje dopiero na
        miejscu, chyba, ze ktos już bywał minimum na 4000 i czuł się w miarę dobrze).

i szczęście z pogodą.

dobrze jest mieć gps, ale przede wszystkim trzeba mieć rozwagę:

to technicznie bardzo prosta góra, wystarczą raki i kijki - przynajmniej na
        drodze, którą zazwyczaj niemal wszyscy wchodzą (czyli od południa:
        Terskol-Azau-Mir-Beczki-Prijut-Skałki Pastuchowa-Przełęcz Sedlovina).
        do wysokości 3600 wjeżdża wyciąg (najpierw wagoniki, potem krzesełka). do 4700
        wjeżdżają ratraki z turystami (głównie z zachodu - kwestia kosztów).

to równiez góra, na której giną dziesiątki ludzi rocznie, równiez na tej drodze.
        przez nagłe załamania pogody, przez brak aklimy.
        podstawową sprawą jest w miarę możliwości nie korzystać ani z wyciągów, ani z
        ratraka - w ten sposób wchodzi się 3-4 dni, a nie w parę godzin. w parę godzin
        nikt nie jest w stanie przyzwyczaić się do wysokości. przy jednoczesnym
        załamaniu pogody kończy się to często pobłądzeniem i śmiercią w uszczelinionych
        warstwach lodowca (tuż poza wytyczonym szlakiem) bądź z powodu wychłodzenia i
        zamarznięcia.

mam znajomych, którzy wyszli na szczyt przy pięknej pogodzie i na przełęczy
        dopadła ich w ciągu kilkunastu minut mgła i wichura. niecałe 300 m od szczytu.
        zawrócili rzecz jasna. ledwo wrócili do schroniska Prijut 1300 m niżej. ich
        ślady były już po prostu we mgle zawiane a wysokość mimo aklimatyzacji robiła
        swoje jeśli chodzi o trzeźwą ocenę sytuacji - jeden z nich miał omamy wzrokowe i
        słuchowe, a reszta była totalnie otumaniona.

przestrzegam - i polecam:) powodzenia!

ps. link do przykładowej mapy w necie: info.poehali.net/c00006/1/
        - jest ich zresztą trochę, jak równiez różnych relacji, warto pogooglać:

• aard To o nas? :p 26.09.06, 13:56
          "mam znajomych, którzy wyszli na szczyt przy pięknej pogodzie i na przełęczy
          dopadła ich w ciągu kilkunastu minut mgła i wichura. niecałe 300 m od szczytu.
          zawrócili rzecz jasna. ledwo wrócili do schroniska Prijut 1300 m niżej. ich
          ślady były już po prostu we mgle zawiane a wysokość mimo aklimatyzacji robiła
          swoje jeśli chodzi o trzeźwą ocenę sytuacji - jeden z nich miał omamy wzrokowe i
          słuchowe, a reszta była totalnie otumaniona."
          • huann nie, a chcialbyś? /;p 02.10.06, 16:56

• aard czy ja wiem? 03.10.06, 12:52
              myslałem, żę po prostu nieco podkoloryzowałeś nasz pierwszy atak szczytowy ;)
              • huann to o wyprawie 07.10.06, 16:07
                znanego nam Lecha z kwietnia 1999 r.

wtedy nie weszli wszak.
                • aard aha 09.10.06, 12:44
                  no, ale oni pojechali w kwietniu...
    • huann Re: wyprawa letnia na Elbrus 27.03.06, 23:57
      nieśmiało polecę stronę naszej łódzko-trzebnickiej wyprawy z 2003 r.:

kubiszyn.fm.interia.pl/

na stronie znajdziecie m.in. rozwlekłą i szczegółową kronikę wyjazdu mojego
      autorstwa, trochę fotek i praktyczny dział cenowy (z roku 2003 ma się rozumieć).
      jakby jakieś pytania i wątpliwości piszcie na huann@gazeta.pl

pozdrówcie Górę ode mnie - huann vel Kierownik 8-)
    • fanta-girl Elbrus latem 27.04.06, 11:36
      podbijam.

Czy ktos sie szykuje na Elbrus tego lata?
      Moze byc z Almanakiem a moze byc jakos z innym biurem.
      • guest4 Re: Elbrus latem 29.04.06, 17:14
        ja mysle o elbrusie, ale w przyszlym roku. chetnie nawiaze kontakt z kims o
        podobnych planach :)
    • huann Elbrus potrafi być groźny... :/ 11.05.06, 13:54
      wiadomosci.onet.pl/1320480,12,item.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka