Dodaj do ulubionych

Nieuczciwość Sun & Fun ...

23.01.15, 23:55
Zarezerwowaliśmy rodzinne wczasy . Wylot w lipcu . Na folderach i w katalogu biura piękne zdjęcia, nienaganne opisy, wersja Ultra All, za przyzwoitą cenę...
Opłaciliśmy zaliczkę w wysokości 30 % .
W domu jednak chcieliśmy poszukać opinii na temat hotelu , niestety nie można było ich znaleźć , bo ich po prostu nie było...

Po paru dniach poszukiwań dowiedzieliśmy się, że hotel w ciągu ostatnich paru lat ( ostatnio w sierpniu 2014 ) zmienił swoją nazwę ..., no i zaczęły się schody...
Rezerwując wczasy nie zostaliśmy o tym poinformowani ...

Hotel Bravo Djerba kilkakrotnie zmienił nazwę, ponieważ nie szczycił się dobrymi opiniami klientów, nie było chętnych na wyjazdy do tego obiektu, ponieważ w hotelu , jak się później okazało panują spartańskie warunki, jest brudno, nie dba się w nim o czystość, posiłki są bardzo kiepskie ,basen zaniedbany, a plaża nie nadaje się do plażowania i wypoczynku. Zdjęcia hotelu na stronie firmy są niestety stare i nieaktualne...

W kilka dni po rezerwacji udało nam się znaleźć kontakt z rodziną, która była w tym hotelu w lipcu 2014 roku , okazało się, że hotel nazywał się Dormotel Atlantigue , a jeszcze wcześniej Vincci Al Kantara ...
Bravo Djerba nie ma nigdzie żadnych opinii turystów , ale kiedy szuka się starych nazw, można znaleźć opinii całe mnóstwo...
Po ich przeczytaniu i obejrzeniu zdjęć jesteśmy totalnie wystraszeni, zawiedzeni i zażenowani .
Nie możemy sobie pozwolić, by jedyne wakacje w roku, wyczekiwane, szczególnie przez dzieci , spędzić w takich warunkach..., Nie stać nas na inne wyjazdy , więc ten wypoczynek miał być jedyny w swoim rodzaju...
Biuro Sun & Fun proponuje nam zamianę hotelu za dopłatą ( znaczną dopłatą , około 2, 5 tys za rodzinę do hotelu 3 * , niestety też o przerażających opiniach ...) . Hotele 4-5 * są dla nas niestety nieosiągalne finansowo...
My nie pragniemy luksusów, ale czystości , schludnej plaży , do wybrednych kulinarnie nie należymy, zjemy byle co, ale w czystości...

Mamy też możliwość rezygnacji, z tym , że stracimy ok. 850 zł , co dla nas jest sporą stratą finansową...

Czy faktycznie nie możemy nic innego zrobić ?

Jakie są nasze prawa?

Firma zagrała z nami bardzo nie fair , to nieuczciwe, dlaczego mamy za ich nieuczciwość płacić aż tak wiele...?

Jeśli może ktoś doradzić co powinniśmy zrobić, prosimy o radę
Obserwuj wątek
    • ziemba2 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 27.01.15, 00:41
      Jestem trochę zdziwiony Twoim podejściem do tematu. Jeżeli mają to być wymarzone jedyne wakacje to jak mogłeś najpierw wykupić wczasy a później dopiero sprawdzać hotel ? Na pewno nie możesz pisać że biuro jest nieuczciwe tylko dlatego że nie uprzedzili Ciebie, że kiedyś hotel miał inną nazwę! Jadąc do Tunezji albo wykupuje się dobre hotele 4,5* albo trzeba się liczyć z mankamentami, niestety są to kraje Arabskie i z czystością na bakier. Jeżeli chodzi o zamianę to przecież wszystko masz napisane w warunkach uczestnictwa, musiałeś dostać, czytałeś ? Pozostaje Ci jedynie zmienić hotel, kraj na zasadach jakie obowiązują w SUN FUN. Jak Tunezji nie masz dużej opcji zamiany to zmień na Turcję, Bułgarię może nie będziesz miał takiej dopłaty, ale jak masz zmieniać to też radzę na min. dobre 4* bo wszędzie będziesz miał to samo. Hotele 3* to ewentualnie w Europie. Swoją drogą opinie na forach dziel przez 2.
    • czechirus Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 28.01.15, 08:13
      Nie pękaj, będzie dobrze. Też się tam wybieram w tym roku, choć z innym biurem podróży. Opiniami nie ma się co przejmować, zawsze jest więcej negatywów (szczególnie od polskich turytów) a ja już nie raz sie przekonałem, że rzeczywistość bywa zgoła inna. Zmiany nazw hotelu mogą budzić podejrzenia, ale wydaje mi się że ostatni ruch to wykupienie tego hotelu przez sieć Bravo - jeżeli tak jest to może być tylko dobra wiadomość (inne hotele tej sieci w Tunezji mają bardzo dobre notowania w necie).

Raczej się przejmuj, żeby pogoda była :)
    • anunia224 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 28.01.15, 17:02
      witam. ja rowniez wykupilam wycieczke do owego hotelu takze na lipiec. po przeczytaniu opini z mojej twarzy zniknal usmiech. i co tu robic dalej????
      • czreq86 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 09.02.15, 15:21
        ja planuje wyjazd w maju tez do tego hotelu. i nie wiem co zrobic, czy ryzykowac?
        • czreq86 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 09.02.15, 15:22
          tez sie wybieram do tego hotelu tylko ze w maju , jak myslicie warto? chcemy zabrac rodzicow na pierwsze wakacje i nie wiem czy ryzykowac?:)
          • 19sara78 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 16.02.15, 21:00
            Chyba pierwszy raz spotykam kogoś, kto najpierw płaci a potem sprawdza towar.... Wydaje mi się, że to nie jest wina biura, tylko Twoja. Na Checku ten hotel to porażka, sama nigdy bym tam nie pojechała i wcale taki tani nie jest. Tunezja jest piękna, a przez zły hotel można mieć uraz na całe życie. Tam jest bardzo niski standard i trzeba mieć na uwadze, że jedziecie z dziećmi, także hotel 3* to nie powinien wchodzić w rachubę, napewno będzie brudno i nie będzie co jeść. Moim zdaniem do takich hoteli mogliby jeździć nastolatkowie w zorganizowanej grupie, wiecznie imprezujący, których takie sprawy jak nas rodziców nie obchodzą. Podpowiem, jak możesz to zmień od razu ten hotel bo widać, że jest bardzo słaby.
        • a-b2 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 14.03.15, 19:02
          czy zaryzykowałes? ja siedze i dumam co robić?
          • anunia224 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 20.03.15, 18:11
            a ja sie decyduje jednak. choc na obecna chwile nie wiadomo co bedzie z wczasami...
    • czechirus Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 15.05.15, 18:13
      Dobra, jestem w tym hotelu od wczoraj. Wszystko zgodnie z ofertą i bardzo pozytywnie. Sam hotel ok, choc na silę parę minusów mogę znaleźć ( o tym za chwile). Po raz kolejny przekonuję się że nie ma co ślepo wierzyć negatywnym opiniom nieudaczników z Internetu. Nie martwcie sie i jeźdźcie uśmiechnięci. Ja akurat jestem z alfastar a nie sun&fun, ale wszędzie kręcą sie turyści z pomarańczowymi zawieszkami od Was. Istna szarańcza ;)

Plusy:
      Duzy, fajny hotel jak na zdjęciach z katalogu
      Super basen i blisko plaża ( wczoraj koparki usuwały glony z piachu, wszystko przygotowane i wyczyszczone)
      Bar otwarty 24h
      Czysto
      Slonecznie
      Spokojnie
      Dużo jedzenia i nawet dobre.
      Animatorzy sie starają

Minusy:
      Do 1 czerwca nie działa klima i nie da się tego obejść
      Troche daleko od cywilizacji
      Nie każdy mówi tu perfekt po angielsku, ale idzie sie dogadać, trochę znają polski.

Tyle z mojej strony, wracam miec super wakacje, czego i Wam życzę. Piotrek
      • ewabin Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 01.06.15, 09:30
        BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!!!
        Kamień spadł mi z serca. Też jadę do tego hotelu w czerwcu/lipcu. Super, że napisałeś i że jest wszystko w porządku. Udanego wypoczynku i szczęśliwego powrotu do domu. Ewa
        • gusia140 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 03.06.15, 18:29
          Ewa kiedy jedziesz bo ja z rodzinką też się wybieram od 25 czerwca :)
          • 3mariusz29 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 05.06.15, 11:30
            a czy ktoś się wybiera może 9 lipca?
            • anunia224 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 05.06.15, 16:21
              tak Mariusz 9 lipiec wylot z Katowic:)
              • 3mariusz29 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 06.06.15, 18:12
                My czyli łącznie 10 osób lecimy z wawy
                Do zobaczenia
          • ewabin Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 08.06.15, 08:24
            Jedę od 18 czerwca do 2 lipca. Już nie mogę się doczekać. Ślędzę opinie i są bardzo dobre.
            • gusia140 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 11.06.15, 10:13
              Ewa to ja dojadę 25 lipca z całą wesołą rodzinką :) jak będziesz na miejscu i będzie darmowe wi-fi to napisz proszę jak jest :) jakie pokoje , czy trzeba coś włożyć w paszport, jakie jedzenie bo o dzieci się martwię ale jak będą frytki i pizza to przeżyją i czy dają wodę butelkową bo moja młodsza pociecha mleko jeszcze pije :)
              • ewabin Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 09.07.15, 10:20
                Byliśmy w tym hotelu przez dwa tygodnie na przełomie czerwca i lipca.
                Zacznę od wad, gdyż jest ich zdecydowanie mniej. Mogę do nich zaliczyć plażę. Morze wyrzuca każdego dnia mnóstwo alg, które niestety dają dość nieprzyjemną woń. Hotel Bravo radzi sobie z tym faktem najlepiej, jak potrafi. codziennie na plaże wjeżdża ciężki sprzęt i każdego ranka zaczyna się czyszczenie i sprzątanie plaży. (robią co mogą - na naturę nie ma rady). Kolejną wadą są drinki - dla mnie bardzo słodkie i niesmaczne. Jedyne, co można tam pić z alkoholi to gin z tonikiem oraz piwo. Napoje z automatów (cola, fanta ...) bardzo słodkie i niedobre. Należy także zwrócić uwagę na fakt, iż na basenie nie ma ratownika. To tyle, jeżeli chodzi o wady.

Jedzenie w hotelu bardzo, bardzo dobre. Pyszne desery, owoce i lody dostępne podczas obiadów i kolacji. Wodę butelkową można brać z baru. Nie mieliśmy żadnych problemów żołądkowych, mimo, że piliśmy drinki z lodem. Dobre wina. Dostępna restauracja ala carte (obsługa kelnerska i miła atmosfera w ciszy bez muzyki).
                Pokoje sprzątane codziennie, ręczniki wymieniane codziennie, pościel raz, czy dwa razy na cały pobyt.
                Ręczniki ( a raczej ścierki) plażowe dostępne za kaucją zwrotną w wysokości 10 Euro za sztukę. Radzę zabrać ze sobą ręczniki kąpielowe!
                Nie korzystajcie z wycieczki fakultatywnej - "przejażdżka wielbłądami lub konno na błękitną lagunę" wykupionej w hotelu, gdyż konie są BARDZO niespokojne i przejażdżka nimi nie należy do przyjemności.
                Kolejna wycieczka - to farma krokodyli. JEDŹCIE NA NIA SAMI!!!! Koszt taksówki to 5 dinarów + 15 dinarów/osoby wejście na farmę.
                ANIMATORZY REWELACJA - to serce tego miejsca. Ludzie ciężko pracują, aby nas gości zabawić i co ważne robią to dobrze!
                GENERALNIE POLECAM wypoczynek w tym hotelu!!!!
                Jeszcze jedno: ok. 200m za hotelem w kierunku mostu jest przepiękna plaża ? polecam!!!
    • czechirus Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 01.07.15, 11:45
      Hej,

nie wiem czy w obecnej sytuacji to jeszcze aktualne, ale odpowiadam:

Pokoje całkiem znośne, 2-3 gwiazdki, nie ma tam co prawda marmurów i złotych klamek, ale i tak cały dzień będziecie poza pokojem. Dla mnie to zawsze najmniej istotny element wakacji. Łazienki sa ok. Woda w kranie ma inny smak niż w Polsce (pewnie jest odsalana).

Woda podawana tylko w butelkach 1.5 litra w każdym barze i na stołówce. Lód pewnie z kranu. Ja brałem drinki z lodem i nic mi się nie stało.

Pizza jest dostępna codziennie w snackbarze, frytki co jakiś czas na stołówce do posiłków, które były różnorodne i smaczne. D tego zawsze desery (lody, babeczki, ciata itd).

Napiwki dla obsługi mile widziane, ale nie ma co dawać łapówek w paszporcie! Nie te czasy! Zresztą, i tak nic Wam to nie da. Pokój dostaniecie taki jak inni. Te z widokiem na morze sa droższe i wybierało się je na etapie zamawiania wycieczki. My mieliśmy pokój od drogi i było ok, nie było słychac aut pomimo że nie zamykaliśmy okna (bo nie działała klima w maju).

Normalnie spodziewałbym się że hotel będzie miał mnóstwo gości w czerwu/lipcu, ale możliwe że w związku z zamachami będzie luźniej. W maju było mało gości i do niczego nie było kolejek.
      • naturalny80 Re: Nieuczciwość Sun & Fun ... 16.07.15, 16:40
        witam, czy ktoś był z tym biurem w Słonecznym Brzegu? Jak je oceniacie? Dzięki za opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka