Dodaj do ulubionych

via-feraty

IP: *.chello.pl 12.08.06, 20:44
Co to takiego te via-feraty? Sporo o tym się mówi na forum a ja niestety nie
wiem co to jest i trochę mi głupio bo nie wszystko rozumiem o czym
piszecie. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Jola Re: via-feraty IP: *.smgr.pl 12.08.06, 23:51
      Via ferrata to ubezpieczony szlak górski bezpośrednio w górę po mniej lub
      bardziej trudnej ściance skalnej wzdłuż którego rozpięta jest lina , do której
      można się przypiąć.Dla przeszkolonych w używaniu szpeju.
      • Gość: Wrecekrzepki Re: via-feraty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 02:30
        A szpej to oczywiscie osprzet wspinaczkowy - lonża, uprzaż, karabinki, itd.
        Lonza to w uproszczeniu krotka lina/pas, ktora jest z jednej strony podwojna i
        zakonczona 2 karabinkami, a z drugiej przyczepiona do naszej uprzezy. Stalowa
        lina (stad nazwa via ferrata) zamontowana w skale ma co jakis czas kotwy (bo
        jakos musi byc do tej skaly przymocowana - sa to tez odpowiedniki punktow
        asekuracyjnych we wspinaczce tradycyjnej) - a dzieki temu, ze nasza lonza jest z
        jednej strony podwojna, to w trakcie przepinania jej na kotwie zawsze jestesmy
        asekurowani - najpierw przepinamy jeden koniec, a potem drugi (zalezy to jeszcze
        od modelu lonzy). Ewentualne odpadniecie od skaly wiaze sie z kilkumetrowym
        lotem (zalezy to od gestosci lacznikow oraz nasza wzgledem nich pozycja)
        zakonczonym twardym blokiem (tzn. zatrzymaniem karabinkow lonzy na najblizszym
        laczniku). Wlasciwie wszystkie produkowane obecnie lonze sa wyposazane w tzw.
        shock absorber - mechanizm lagodzenia wstrzasu.
        • Gość: ja Re: via-feraty IP: *.chello.pl 13.08.06, 15:41
          Dzięki za uświadomienie mnie. :) Oczywiście czegoś tam się domyślałam co to
          takiego ale wolałam zapytać.
          • Gość: tatromaniak Re: via-feraty IP: *.localdomain / 84.38.95.* 13.08.06, 15:48
            trzeba pamietac jeszcze ze via-ferrata sluzy glównie do asekuracji, a nie do
            pomocy tak jak łancuch czy klamra, wiec trzeba sie wspinac :)
            • billy.the.kid Re: via-feraty 13.08.06, 20:15
              oj.chyba raczej nie skorzystam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka