Gość: tester Re: Buty - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 21:52 Only Salomon GORETEX. Meczę je 5 sezon w górach, zimą w mieście i nic. Nie chcą się zepsuć:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: Buty - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 22:00 tylko salomona! :) wydasz więcej niż 300 ale nie będziesz żałować... ja w swoich smigam już... 7 lat! sprawdzaja sie w kazdym terenie i przy wszystkich warunkach pogodowych. Aha, tylko pamiętaj o impregnacie... Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Re: Buty - pomóżcie 04.10.06, 22:25 Chcesz mieć fajne buciki i w Tatrach - sprawdzone!!!! i w Bieszczadach - również sprawdzone, do 400 zl, z GORE-Tex i Vibramem - buty TREZETA... świetne!!! Moje dziewcze ma takie - i jest wniebowzięta. Ja za to na poczciwych zwykłch CZirukach;) Ale zmieniam na trezetki...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeczua quechua IP: 148.81.172.* 05.10.06, 00:32 Super buty można dostać w sieci sklepów sportowych Decathlon. Jest tam np. model forclaz 500 marki Quechua z sympatexem już za 200zł, albo forclaz 700 z sympatexem i na vibramie za 290. Do tego fantastyczne skarpety z włókien syntetycznych odprowadzające wilgoc na zewnątrz buta i pozwalające zadzialać membranie. But musi być oczywiście większy o numer (o tyle potrafi spuchnąć noga w czasie marszu) i przed użytkowaniem trzeba go zabezpieczyć impregnatem. który nie pozbawia właściwości oddychających a przedłuża żywotność membranę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Buty - pomóżcie IP: *.buchan.com.au 05.10.06, 00:41 scarpa sa najlepsze, przechodzilem cala nowa zelandie prawie, australie i islandie i dalej chodze w nich. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
popijajac_piwo vibram + goretex + doświadczenie producenta 05.10.06, 01:01 Tym się kieruje przy wyborze butów w góry. Za swoje Scarpy zapłaciłem ponad pięć stów jakieś 10 lat temu. Jeszcze nie żałowałem. PS. Na stronie Scarpy można przeczytać, że Kukuczka i Wielicki "biegali" w butach tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aez Re: vibram + goretex + doświadczenie producenta IP: *.bulldogdsl.com 05.10.06, 01:52 Ja również polecam Scarpy - szczególnie jeśli szukasz czegoś na wąską damską stopę. 90% butów tego typu jest po prostu za szerokich na moje długie i wąskie stopy, do tej pory musialam sie ratować warstwami skarpet, ale ze Scarpami nie mam tego problemu. Za kostkę, skórzane, podeszwa Vibram. Bardzo wygodne i "pancerne", przy tym lekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cewujot Re: Salomon i countrygrip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 06:58 każdy pisze, ktore wygodne i tak dalej, a malo w tym wątku dotyczącego slizgania sie, który był w zapytaniu wiodącym watkiem. Znacznie lepsza od vibrama jest moim zdaniem podeszwa Salomona Countrygrip i takich butów bym szukał. Oczywiscie za 400 pln będzie trudno, ale są takie modele zwłaszcza w promocjach i po obniżkach np. na wiosnę. olałbym membranę gore tex, lepiej zwrocic uwage zeby mialy jak najwiecej skóry na wierzchu, amembrana moz byc jakaś tansza. Odpowiedz Link Zgłoś
fusion_x Re: Salomon CONTAgrip 05.10.06, 08:10 Jak juz cos to podeszwa CONTAGRIP. Do amatorskiej turystyki - w Tatry spokojnie wystarcza Salomony. Isc do sklepu. Oblukac model i rozmiar a nastepnie kupic taniej na allegro. Po co przeplacac. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek do wspinaczki tez od biedy sie nadaja IP: 195.190.143.* 05.10.06, 09:18 choc wiecej niz 4+ bym w nich nie probowal Odpowiedz Link Zgłoś
popijajac_piwo Re: Salomon i countrygrip 05.10.06, 15:42 Po moich doświadczeniach z contagripem (i paroma innymi podeszwowymi wynalazkami) zacząłem kupować buty wyłącznie na vibramie (może z wyjątkiem garniturowych), ale to kwestia tego, że nie stać mnie na zmianę butów co roku. contagrip po prostu nie wytrzymywał: przecierał się i pękał. vibram jest trwalszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssak No, jakies szpilki pewnie bylyby na miejscu IP: *.zoominternet.net 05.10.06, 05:29 Zapewne rozowe. Wygladalabys elegancko. No, i kolor nalezycie kontrastowalby z otoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Buty - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 07:41 po prostu idz do sklepu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziggy Stardust Re: Buty - pomóżcie IP: 82.139.21.* 05.10.06, 08:11 Zdecydowanie polecam produkty firmy Asolo. Z 4-5 lat temu kupiłem model Davos i z czystym sercem polecam go każdemu. Nadaje się idealnie do uprawiania turystyki górskiej w Tatrach. Obchodziłem w nich całą polską część i kawałek słowackiej i wdaje mi się, że jeszcze ładnych kilka sezonów w nich pochodzę. Z tego co zauważyełm model ten nie jest już dostępny w sklepach. Jest jednak jakaś jego mutacja/kontynuacja. Niestety nie pamiętam nazwy. Podeszwa oczywiście vibramowa. Nie chodzi o wyliczanie ile razy ktoś się potknął na szlaku w vibramie, a ile bez, bo jak ktoś jest fajtłapa to i w najlepszych butach się zabije. Różnica jednak jest ogromna. Sam wcześniej chodziełm w "butach górskich" :))) ma odniesienie jak bardzo na komfort wspinaczki wpływa jakość podeszwy. Zwróć również uwagę aby kostka była mocno usztywniona. Polecam również nasadkę z gumy na szpicu buta. Po pierwsze praktyczna - łagodzi udeżenia palcami o skały i kamienie, a po drugie kiedy wydaje się na buty kilka stów to żal patrzeć jak po pierwszej wycieczce przód jest cały pozadzierany. Guma zdecydowanie niweluje ten efekt. Warto również zwrócić uwagę jak rozwiązany został system wiązania w butach. I jeszcze co do zakupów w Zakopanem na Krupówkach. Te kilka lat temu moje buty w Zakopcu kosztowały 500 zł, a w tym samym czasie w Katowicach 350 zł. Wnioski wyciągniesz sama. Pozdrawiam i życzę pięknej pogody na szlaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Re: Buty - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 09:07 Jakoś nikt nie wspomniał o włoskiej firmie LA SPORTIVA. A polecam... Mają fajne modele z tym że nie wiem czy się zmieścisz w 400. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnen Re: Buty - pomóżcie IP: *.icpnet.pl 05.10.06, 09:18 polecam buty Scarpa - Vibramowa podeszwa, nabukowa skóra, membrana, chodzi się w nich świetnie, a za całość w Poznaniu 350z. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadowity Re: Buty - pomóżcie IP: 193.109.212.* 05.10.06, 09:38 pod warunkiem, ze masz waska stope, ja przymierzalem kilka razy scarpy ale buty zdecydowanie dla waskostopych (podobnie jak la sportiva)- a szkoda bo buciki scarpy sa calkiem ladne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Buty - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:13 Na pewno nie firmy 5.10, bo po dwóch tygdniach trekkingu nie przypominają butów, mimo super reklamy i wysokiej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lifesurfer Re: Buty - pomóżcie IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.06, 10:21 Sie specjalnie nie znam ale polece to w czym sama chodze- a sa to wloskie Trezety. Zdecydowalam sie na nie bo byly najlżejsze z butow, ktore przymierzalam. Mam je juz ponad rok i bardzo sobie chwale. Weszly ze mna jesienia zeszlego roku na Mount Blac a w tym roku w lecie sprawdzily sie w troche nizszych Alpach. Moj chlopak chodzi w Reichlach i tez bardzo sobie chwali (on uzywa je takze w zimie do codziennego chodzenia, ja nie). Napewno z czystym sumieniem moge tez polecic Scarpe czy Salewe. Nie polecam Alpinusa (chociaz tego juz chyba nie ma na rynku)- mial je moj chlopak i od samego poczatku byly beznadzieje. Jasne, ze mozna w glanach czy nawet sandalkach ale po co, jak z porzadnymi butami wygodniej, bezpieczniej a przez to fajniej. wiem, ze sprzet to nie wszystko ale jak przyjdzie co do czego to w deszczu wole miec kurtke Gore tex niz ortalion a przy -15stopniach spi sie zdecydowanie milej w puchowym śpiworze od Malachowskiego niz w zwyklym turystycznym;) pozdrawiam i zycze udanych zakupow, a przede wszystkim udanej wspinaczki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadowity Re: Buty - pomóżcie IP: 193.109.212.* 05.10.06, 10:53 ja juz druga pare Trezet ujezdzam i tez uwazam, ze sa super - konkretnie Trezeta Cyclone (399PLN)- buty z goretexem, vibramem i do tego lekkie - czego chciec wiecej na levelu amatorskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemamweny2 Re: Buty - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 10:50 Moje poglady: 1.bez sensu jest kupować buty z gore texu- każdy przemaka prędzej czy pózniej.To zwykły szpan. 2.Po cholere płacić za markę.Lepiej kupić buty 'no name', ale solidne i z 'vibram'. Ja ostanie swoje (kryteria patrz powyżej) buty (made in Italy) kupiłem w 'Wierchach', ul Szewska, Kraków) 6 lat temu i jestem z nich zadowolony.Można poradom włascicieli tego sklepu zaufać.Nie jest to sklep najtańszy. 3.Teraz to bym se poszedł do Decathlonu i coś wybrał, a nie pisał pracy magisterskiej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadowity Re: Buty - pomóżcie IP: 193.109.212.* 05.10.06, 11:00 bo goretex oddycha i sie stopka mniej poci zdecydowanie - mialem kiedys alpinusy bez gore - fajne buciki tylko ze stopka mi plywala a z gore znacznie mniej sie poci, do tego przez 3 sezony nie musisz butow impregnowac przed kazdym wyjsciem w czasie ktorego deszcz cie zlapal buty z decathlona moim zdaniem sie nadaja do d.... trojka moich znajomych miala takie cuda - 2-3 sezony i but sie po prostu rozlatuje (moze trafili na takie egzemplarze, nie wiem), a ceny takich bucikow w decathlonie wcale nie sa duzo nizsze a czasem nawet wyzsze niz w przypadku najtanszych butow firmowych - jednym slowem ja bym nie ryzykowal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemamweny2 Re: Buty - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 11:37 Gość portalu: jadowity napisał(a): > bo goretex oddycha i sie stopka mniej poci zdecydowanie - mialem kiedys > alpinusy bez gore - fajne buciki tylko ze stopka mi plywala a z gore znacznie > mniej sie poci, do tego przez 3 sezony nie musisz butow impregnowac przed > kazdym wyjsciem w czasie ktorego deszcz cie zlapal > buty z decathlona moim zdaniem sie nadaja do d.... trojka moich znajomych miala > > takie cuda - 2-3 sezony i but sie po prostu rozlatuje (moze trafili na takie > egzemplarze, nie wiem), a ceny takich bucikow w decathlonie wcale nie sa duzo > nizsze a czasem nawet wyzsze niz w przypadku najtanszych butow firmowych - > jednym slowem ja bym nie ryzykowal może i masz masz rację, chociaż jeśli bym sobie kupił 6 par górskich butów z błekitnej linii (czy jak tam zwą)- za 350 złociszy to by na parę lat starczyły (np. 2 sezony x6 =12 lat).Watpie by buty za 350 pln przetrwały 12 lat.Ok- jest to troche demagogiczny mój wywód, ale korci mnie żeby to sprawdzić.Uważam że, kupowanie markowych rzeczy versus solidnych i trwałych, bez udziwnień marketingowych jest bez sensu.Musze sprawdzić ten Decathlon jak mi sie moje buty skończą.Na razie na namiot (najtańszy)i spiwór (troche droższy) nie narzekam.Wiekszość moich znajomych na rzeczy z tego sklepu też nie, tylko jeden snob mówi, że to nie to samo co buty 'scarpa'. Gustibus non disputantum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Buty - pomóżcie IP: *.plock.mm.pl 05.10.06, 10:51 od 15 lat jezdze w tatry w zwyklych sznurowanych typu adidas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Buty - pomóżcie IP: *.toya.net.pl 05.10.06, 11:24 Ja z kolei poleciłbym w góry skórzane buty firmy Wojas które kupiłem w Krościenku nad Dunajcem kilka lat temu i chodzę w nich do tej pory po Gorcach , Babiej Górze , Beskidzie Sadeckim i Krakonoszach . Skóra nie przemięka i buty są łatwe do konserwacji Odpowiedz Link Zgłoś
galleahad Ważne, żeby miały podeszwę Vibram 05.10.06, 12:03 Mogę Ci polecić buty, które sprawdziłem i które spisują / spisywały się świetnie. Asolo Davos - skórzane buty turystyczne na lato - kołnierz gumowy na czubie, świetna podeszwa, w środku wyściółka skórzana, która się nie przeciera. Lowa Tibet GTX - obecnie w nich chodzę już drugi sezon. Są świetne - podeszwa fantastyczna, wygodne, dobrze trzymają nogę, a goretex w wyściółce zdaje się nawet działać. Przemokły mi tylko raz - gdy szedłem w lecie w niespodziewanym półmetrowym śniegu i nasypało się górą. Buty nie są tanie - za pierwsze dałem parę lat temu 550zł, a za obecne 960zł. Ale moim zdaniem warto - dłużej trzymają i są wygodne. Swoja droga, mozesz wybierac cokolwie, co by mialo podeszwe Vibramu - zolty znaczek na podeszwie oraz bylo uszyte z mozliwie duzych kawalkow materialu - najlepiej skora, nubuck, albo cordura, czy tez gumowana cordura. Mozesz wybierac sposrod marek zaglebia wloskiego (Scarpa, Dolomite, Trezeta..) albo troche solidniejszych produktow austriackich lub szwajcarskich (Meindl, Lowa). Nie kupuj niczego Adidasa, Nike, Reeboka, chocby nawet polecali to na gory. Co do ceny: za 400 zl znajdziesz buty, ktore nie beda moze najlepsze, ale sadze, ze przyzwoite. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
marekcharuta Re: Buty - pomóżcie 05.10.06, 12:22 Byłem wszędzie gdzie trzeba być w Tatrach.Jeżdże w góry od lat i latem i zimą.Na lato mam San Marco W60 buty na orginalnej podeszwie Vibram. Nie ma od lat lepszych protektorów i gum. Trzymają się omszałych mokrych kamieni.Wątpię abyś znalazła ten model butów, są już latosie, ale szukaj podeszwy Vibram.Jeśli producenta stać na taką współpracę i orginalny certyfikat,to i reszta buta będzie o.k.Cała reszta, to łyżwy, a nie buty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Ja byłem na spacerze w górach... IP: 217.153.205.* 05.10.06, 12:42 do morskiego oka w pułbutach na skórzanej podeszwie. Miałem zamszową marynarkę i sztruksowe spodnie - ot taki casual wear. No i parasol. Doszedłem, wróciłem i nawet nie zabłociłem butów. A jacyś dziwni ludzie paradowali w jakichś okropnych terenowych glanach, skarpeciorach do kolan i plecakami jak na wyprawę na biegun północy. Ja prztrzyłem się ze zdziwnieniem na nich, a oni na mnie. Paru niedogolonych i niedomytych ćwoków próbowało mnie poderwać, bo mówiło do mnie "cześć", chociaż ich wogólne nie znałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Ja byłem na spacerze w górach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:10 no doprawdy, przezabawne.Poza tym dziekuje wszystkim za rady/życzliwe/.Wróciłam w niedziele, weekend był cudowny.Góry rudo-czerwono-brązowo-żółte.Byłam m.in. wTatrach Zachodnich .Na trasie Chochołowska-Grześ-Wołowiec melancholijne,jesienne widoki i przesympatyczni ludzie.Jak powiedziała góralka w bacówce we Witowie:pani, we wrześniu po górach chodzą spokojne ludzie.I to chyba prawda,bo było całkiem inzczej niż np. w lipcu.Po drodze "cześć" nie budziło zdumienia,ludzie zatrzymywali sie i rozmawiali ze sobą.Sporo Słowaków ale i naszych było w sobote na trasie niemało.Szkoda tylko,że dzień już taki krótki.To ogranicza czasowo,jezeli tak jak ja trzeba było dotrzec na szlak z Zakopanego.Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich ,życze Wam wspaniałych wędrówek tatrzańskich.Ja niestety jadę dopiero na weekend majowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol!!! Re: Buty - pomóżcie IP: 213.17.162.* 05.10.06, 12:56 Moja przestroga nie kupuj tylko butow firmy AKU - mialem dwie pary obie po 1 miesiacu ostrego uzywania musialem zwrocic. Buty sa cienkie wytrzymalosciowo dodam ze obydwie pary byly ze skory licowej z wibramem i goretexem. Ogolna rada wez najtansze buty firmowe ze skory licowej,z tania membrana nie goretexem. Goretex jest przereklamowana mebrana, ktora nie spelnia swoich wlasnosci w standardowych warunkach(czyli pow 12oC - buty sie gotuja a ponizej 0oC zupelnie nie dzila). Wielokrotnie go testowalem i to nawet ta najnowsza wersje i powiem ze jest to towar do d... zarowno na szpicbergenie jak i w tatrach - NIE MA CO KASY WYDAWAC!!! Nieprzemakalnosc daje Ci kazda inna membrana a placic 100-250pln wiecej za ta membrane to szalenstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Buty - pomóżcie IP: 212.182.77.* 05.10.06, 12:59 Szczerze polecam butki Trezeta Cyclone -wibram, membrana goretex, całość nubuk i wstawki z cordury. Są naprawdę znakomite. Kupiłam w tym roku na 2 dni przed wyjazdem, schodziłam w 8 wrześniowych dni sporo szlakow w polskich i słowackich Tatrach (Cz. Wierchy, T. Zachodnie, Zawrat, Krzyżne, Szpiglasowa i inne)i nie miałam żadnych najmniejszych otarć (a chodziliśmy po 10-12 godzin dziennie)! Dobrze mieć skarpety oddychające z coolmaxem, ew. wełną, ale przy chłodniejszej pogodzie sprawdzają się też zwykłe, bawełniane, ale nieco grubsze i "mięsiste". Butki powinny być zaimpregnowane. Goretex spełnia swoją rolę, nie przemakają (po kilkugodzinnej wędrówce w deszczu były w środku suchutkie!) I co też ważne: w promocji kosztują niecałe 400 zł! www.polarsport.pl/index.php/mkSklep/shop.flypage/Trekking,4/Trekking/Buty_CYCLONE,5475/Buty,1/Itemid,/ (moje to te na dole :) Pozdrawiam, miłej wędrowki! Odpowiedz Link Zgłoś
essene kupczak 05.10.06, 13:34 korzystając z okazji... czy ktoś testował w górach buty produkowane przez Kupczaka? ciekawy jestem, czy firma jest rzeczywiście tak dobra, jak się reklamuje. Ponoć ich wojskowy model pustynny jest całkiem udany... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Buty - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:34 Polecam MEINDL-e. Rewelacyjna firma butów trekkingowych. Kilka modeli ma w ofercie dystrybutor z Sanoka, można je kupic na allegro. Naprawdę polecam, lepszych butów nie miałem. Ceny od 400 do 800 zł, zależy jaki model. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin19777719 Re: Buty - pomóżcie 29.06.14, 17:26 Zgadzam się, buty meindl są chyba najlepsze jakościowo ze wszystkich dostępnych, chociaż nie polecam zakupu z alledrogo, bo jest tam masa chińskich podróbek, a ceny prawie takie same jak w normalnych sklepach. Super jest też to, że to jedna z ostatnich firm która robi buty w Niemczech. Ja sam używam Vakuumów i to najlepiej zainwestowane 1000 zł w życiu. mam je już 4 lata, bardzo mocno używane i ciągle bez zarzutu, przy czym buty niesamowicie wygodne jak na swoją dość wysoką wagę. Tu sobie możesz popaterzeć www.skalnik.pl/obuwie-meindl_3,68,221.html Generalnie na polskie góry najlepsze modele to vakuum i borneo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Buty - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:58 Proponuję Ci kupić w miarę lekkie buty z podeszwą z wibramu, choć te bez wibramu również się sprawdzają. Ważna rzezc aby były lekkie i podeszwa w miarę lestyczna. Takie są moje np "skarpy". Nie ma sensu kup[ować ciężkich nowości, mam kolegę który takie ma i po1 są ciężkie, po 2 twarda podeszwa, po 3 drogie. Wybierz więc lekkie i z wibramem, myślę ze to jest najlepsze rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Timajos moze jeszcze doczytasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 14:04 ogólnie najlepsze będą buty na Vibramie lub czymś podobnym, robione z 1 kawałka skóry ktory potem można zaimpregnować i pomiedzy membraną goretex. Ja posiadam Hanwagi, kupione 6 lat temu za ok 400 zł chodze w nich co zime po ulicy bo sa cieple, teraz musze jedynie podeszwe zmienić bo sie starla na czubkach. Szczerze polecam ale i skarpy, boreale s godne polecenia no i Wojas :-)) ,milych wedrowek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinggg Re: Buty - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 14:28 Najlepsze buty- BOREAL BULNES ew. damska odmiana tego modelu. Po rozchodzeniu bardzo wygodne no i nie do zniszczenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama górołazów Re: Buty - pomóżcie IP: *.acn.waw.pl 05.10.06, 14:56 W tym roku byliśmy z dziećmi(7 i 11lat)w Tatrach. Zaliczyliśmy wszystkie wymieniane przeż ciebie szlaki. Od wielu lat kupujemy im goretexsowe butki firmy Quechua. może to nie jest szczyt fachowości, ale jak na swoją cenę sprawdzają się na 100%. Ja też mam buty tej firmy i jest O.K. Nie wiem kiedy się wybierasz, my byliśmy pod koniec sierpnia, gdy pododa nie była najlepsza. POZDRÓW TATRY!!! Odpowiedz Link Zgłoś