Dodaj do ulubionych

Przejść całe polskie góry

28.06.07, 17:53
Witam

Zawsze chodziło mi po głowie przejście całych polskich gór...Od Bieszczad po
Karkonosze albo odwrotnie...Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie,
a może ktoś chciałby się wybrać...? Założenie wydaje się dość ambitne, ale
chyba nie tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie oprócz chęci...Nie
jesteśmy dzikim krajem, w razie czego w promieniu kilometrów jest
cywilizacja, a w razie nie poradzenia sobie, w ciągu kilku godzin można
znależć się na stacji, a następnego dnia w domu

Czy istnieje jakiś nie przerwany przez wszystkie pasma szlak tranzytowy
(chyba czerwony)...? Tak, żeby nie kupować kilkunastu map, bo to spory
wydatek i chyba przy takim założeniu trzeba zakładać tranzyt, a nie
szczegółowe obchodzenie kolejnych gór, bo czas wzrośnie poza wszelkie ramy.
Czy szlak wiedzie też przez tereny gdzie robi się płasko i na chwilę góry
znikają, bo nie wszystkie pasma sąsiadują ze sobą.

Ile szacunkowo trwałby przemarsz...?

A może ktoś zna jakieś odnośniki, wydawnictwa, strony, które by pomogły w
realizacji i opracowaniu takiego pomysłu...?

Obserwuj wątek
    • kfadam Re: Przejść całe polskie góry 28.06.07, 20:29
      Tu znajdziesz wiele wskazówek
      www.karpaty2004.republika.pl/opis%20wyprawy.htm
      • misia.m Re: Przejść całe polskie góry 28.06.07, 21:13
        Jest takie pojęcie jak Korona Gór Polskich.
        Poczytasz o tym na stronie jedynej polskiej gazety o Polsce: "Poznaj Swój Kraj".
        psk.amos.waw.pl/
        Życzę powodzenia,szykujesz sobie niesamowity pomysł na jeszcze niesamowitszą
        wyprawę.
        misia.m@poczta.fm
        • tetlian Re: Przejść całe polskie góry 09.07.07, 20:39
          A nie lepiej przejść Himalaje? O wiele ciekawsze góry od polskich.
    • e.qba Re: Przejść całe polskie góry 28.06.07, 23:06
      Polecam Twojej uwadze "Poczet Polskich Długodystansowców Pieszych":
      republika.pl/terakowski/longplayers.htm
      Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie!
      Kuba Terakowski :)
      • aatomekzz Re: Przejść całe polskie góry 28.06.07, 23:57
        Dziękuję za przychylny odzew....Piękna ta relacja ze strony o przejścu całych
        Karpat i jakieś magiczne oddziaływanie szczególnie gór rumuńskich, które
        przecież są już teraz dość powszechnie odkrywane przez naszych rodaków...I
        chyba kolejne marzenie, choć nie do zralizowania w tym roku...

A na stronę Kuby Terakowskiego dotarłem sam...:) Za pomocą Szlaku Szarlotek...A
        choćby i polskie wybrzeże na nogach chodziło mi też po głowie...Dziękuję za
        odełanie mnie do poczetu długodystansowców, bo tam kolejne odnośniki do
        indywidualnych relacji i porad ...

Turysta ze mnie jak każdy inny, jak na razie nie znajdę się w poczecie, ale
        pochwalę się, że wędrówki krótsze i dłuższe są mi znane nie tylko z wakacji...U
        siebie korzystam z komunikacji miejskiej, kiedy naprawdę muszę, a tak poruszam
        się pieszo na spore odległości...
        • billy.the.kid Re: Przejść całe polskie góry 02.07.07, 16:25
          kiedyś-chyba 50-60lata zawAda robił główny grzbiet tatr. i o ile pamiętam
          zajęło mu to pare dni. robili chyba zimowa taka wycieczke. i tu bez
          taternickiego przygotowania i sprzetu raczej sie nie uda.
    • krolmada Re: Przejść całe polskie góry 08.07.07, 14:19
      pomysł masz swietny. rok temu też chciałam tak zrobić, ale ekipa mi sie
      wykruszyła. a sama jeszcze nie mam odwagi. ALe jak beziesz miał już jakieś
      konkrety np. termin to daj znać, bo nadal zamierzam sie wybrac na taka wyprawę:)
      pieniądze sie pozyczy, z pracy sie zrezygnuje , byleby tylko spełnic
      marzenie:):)magda
      • jebaniutki Re: Przejść całe polskie góry 10.07.07, 10:00
        ja też się piszę. Mój mail: marcin (małpa) extreme.pl odezwij się
    • julekrom Re: Przejść całe polskie góry 09.07.07, 16:11
      przez całe główne pasma górskie wiodą Główny Szlak Beskidzki i Główny Szlak
      Sudecki. Oba mają znaki w kolorze czerwonym.
      nie obejmują one zupełnie wszystkich pasm górskich.
      przejście GSSudeckiego zajmuje ok. 120-130 godzin.
      szczegóły łatwo znaleźć w sieci.

www.napieraj.pl/xoops/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1472&forum=1
      co do map - to uważam że trzeba je mieć idąc w góry. Żeby wiedzieć gdzie się
      jest, zaplanować bezpiecznie trasę i odnaleźć drogę, kiedy się ją zgubi - a to
      nie jest trudne. będzie się zdarzało codziennie.

żeby dokonać takiego przejścia trzeba mieć jednak trochę doświadczenia w
      górach, wypróbowane buty, żelazne zdrowie (żadnych kontuzji), dobry plecak w
      którym będziesz przez jakieś 2 miesiące nosił wszystko co potrzebne.

jeśli chcesz oszczędzać na mapach to domyślam się że nie będziesz sypiał w
      schroniskach, bo to na dłuższą metę jest trochę grosza. czyli trzeba też umieć
      biwakować.

pozdrawiam i życzę powodzenia

• zaliczka Re: Przejść całe polskie góry 09.07.07, 20:34
        julekrom napisał:

> żeby dokonać takiego przejścia trzeba mieć jednak trochę doświadczenia w
        > górach, wypróbowane buty, żelazne zdrowie (żadnych kontuzji), dobry plecak w
        > którym będziesz przez jakieś 2 miesiące nosił wszystko co potrzebne.

Trzy tygodnie, nie dwa miesiące ;)
        • morekac Re: Przejść całe polskie góry 10.07.07, 08:16
          Kondycji też nie trzeba mieć - złapie się ją po 4-5 dniach...
    • pio87 Re: Przejść całe polskie góry 09.07.07, 19:11
      przeszedłem już 3 razy - 2 razy wschód-zachód i raz zachód-wschód [zachaczając o
      świętokrzyskie {autobus + PKP}] kolejno 1992 , 1994 i 1999 Powodzenia [
      piters@is.net.pl ] Tarnów
      • filomena1 Re: Przejść całe polskie góry 09.07.07, 19:23
        Miałam kolege na studiach. ktory co roku składał obietnice , że jak zaliczy semetsr TO :
        przejedzie rowerem,,,,,,z Krakowa do Gdańska. Kiedys obiecał , że przejdzie ten szlak o ktorym
        piszeczecie,
        Przeszedł. Był bardzo dumny. Było to troche dawno temu. Chadzał czasem po Beskidach niedzwiedź ze
        Słowacji albo Czech na odwiedziny do na polskie hale.
        Miał spotkanie z niedziwadkiem czeskim, ale ten okazł sie poliglota i po krotkiej mowie poszedł sobie
        dalej,
    • jorge.martinez Re: Przejść całe polskie góry 09.07.07, 19:36
      Ech, to by wymagało 3 tygodni. Od Ustrzyk Górnych za Zwardoń czerwonym szlakiem
      beskidzkim.

To moje marzenie, ale nikt mi nie da 3 tygodni urlopu, ani też nikt prócz mego
      wiernego kumple na to by nie poszedł. A na taką wyprawę do lepiej wziąć więcej
      osób.
    • iffa4 zrobilam to w 1984!!! 09.07.07, 21:44
      Zrobilam to w roku 1984 !!!!
      Jesuuu, to juz 23 lata !!! hehehe
      Bylam ja + siostra (wtedy 16 lat). Nie bylo lekkich namiotow, lekkich kuchenek
      na gaz, lekkich spioworow, polarow ... Nasze plecaki wazyly po prawie 20 kg.
      Mialysmy po pare puszek i zadnych perspektyw, ze kupimy jakies miesko po drodze
      (kartki!!). Spalysmy po bazach harcerskich, bazach studenckich, PTSM-ach, PTTK-
      ach itp. Bywalo, ze i na sianie :)Wyprawa trwala 1,5 miesiaca, po drodze
      zaliczylysmy jeszcze 'boczne' rozne szlaki. Aaaach , cudne manowce :)
      Skoro wtedy sie nam udalo - to teraz w ogole nie powinienes miec problemu - z
      dzisiejszym ekwipunkiem i mozliwosciami.
      Powodzenia !!
      Aj, zazdroszcze :)
    • jorge.martinez Re: Przejść całe polskie góry 09.07.07, 22:01
      aatomekzz napisał:

> Czy istnieje jakiś nie przerwany przez wszystkie pasma szlak tranzytowy
      > (chyba czerwony)...? Tak, żeby nie kupować kilkunastu map, bo to spory
      > wydatek i chyba przy takim założeniu trzeba zakładać tranzyt, a nie
      > szczegółowe obchodzenie kolejnych gór, bo czas wzrośnie poza wszelkie ramy.
      > Czy szlak wiedzie też przez tereny gdzie robi się płasko i na chwilę góry
      > znikają, bo nie wszystkie pasma sąsiadują ze sobą.

Między Beskidami a Sudetami jest dziura. Chyba nie ma sensu jej pokonywać pieszo.

Kurde, trzymam kciuki!
      • zaliczka Re: Przejść całe polskie góry 09.07.07, 22:12
        Idąc ze wschodu na zachód, nudno robi się za Gorcami. Schodzisz do Rabki z
        Turbacza i góry na jakiś czas znikają, a Ty idziesz zupełnie bez sensu ledwie
        widoczną ścieżką przez krzaki...
        • iffa4 biale plamy 09.07.07, 22:53
          Ja akurat szlam przez Tatry - nie przez Gorce. Troche rzeczywiscie bylo nudnawo
          miedzy Tatrami zachodnimi a pasmem Babiogorskim, ale to jednoczesnie odpoczynek
          dla nog.
          Trzeba sie natomiast 'przerzucic' czyms miedzy Ustroniem a Zlotym Stokiem - to
          juz kawal zupelnie plaskiego terenu.
    • bestyjaa Re: Przejść całe polskie góry 10.07.07, 02:26
      ja bym sie wybrala chetnie gdyby nie to ze zaczynam studia od pazdziernika a
      narazie jestem na 2 miechy w irlandii.ale juz np wybralam sie na glowny szlak
      beskidzki. wogole to mieszkam w zywcu wiec mam w gory blisko i bardzo czesto
      gdzies chodze, w tatry rzadziej ale tez. fajny pomysl ale na studiach bedzie mi
      czasu brakowac niestety na parotygodniowe wyprawy..
      kamila19
      a na szlak czerwony czyli gsb mialam 6 map, zaczyna sie w ustroniu a konczy w
      wolosatym w bieszczadach, albo tez odwrotnie;) niestety trzeba sie liczyc ze
      jak sie idzie 2 tygodnie z bardzo ciezkim plecakiem i spi w namiocie i je
      najtansze zarcie to trzeba byc bardzo silkym fizycznie i psychicznie..
      • bestyjaa Re: Przejść całe polskie góry 10.07.07, 02:32
        aha i szlak mozna przejsc w 2 tygodnie mniej wiecej. o chyba ze ktos nie ma
        kondycji i nie jest przyzwyczajony do noszenia ciezkiego plecaka .aktualnie
        szlak ma 524km. jeden gosc przebiegl doslownie w 7 dni ale chyba spal w
        schroniskach i nie nosil nic oprocz wody bo to w koncu grubo ponad 70 dziennie
        mial. wpisz w google glowny szlak beskidzki i tam pewnie znajdziesz info. jest
        pare stron. tyle ze ten szlak calych polskich gor nie obejmuje przeciez.ale
        warto;)
    • bahmat Re: Przejść całe polskie góry 10.07.07, 08:24
      Jest to przedsięwzięcie cudowne - być w górach i to polskich przez tyle czasu,
      sam kiedyś przeszedłem trasę od Cieszyna aż po Bieszczady co prawda to nie całe
      góry, ale ładny kawałek na który poświęciłem cały miesiąc i trzeba wziąc pod
      uwagę że nie trzeba iść w formie tzw. wyrypy i iść po trupie żeby tylko
      przejść, ale żeby posiąść dodatkowo wiedze o kolejno przechodzonym regionie, co
      jest szalenie ciekawym przedsięwzięciem. chodzenie dla samego chodzenia jest
      bez sensu. Sam chętniebym się przyłączył do takiego przedsięwzięcia jako stary
      organizatorv turystyki pieszej i zdobywca złotej odznaki GOT- ale trzeba mieć
      czas na takie przedsięwzięcie i trochę więcej siły, a mapy, cóż mapy, nigdy nie
      kierowałem się mapami bo z gruntu rzeczy są przekłamane, i przede wszystkim
      trzeba się kierować instynktem i własną wyobraźnią.Góry,góry,góry, góry- całe
      moje życie w górach. Życzę dużo szczęscia i szerokiej drogi oraz po eskapadzie
      opisz tu swoje wrażenia po przejściu.gorąco pozdrawiam. Przygodo hej przygodo-
      przygodo- hej.
      • jasium Re: Przejść całe polskie góry 10.07.07, 09:57
        Pomysł fajny, z tym że zastanówcie się czy nie podzielić tej eskapday na trzy, cztery odcinki, które bedzie realziować co rok. Dzięki temu będzie mieli więcej czasu na rozglądanie się po okolicy. Ja wybrałem taki właśnie wariant i było naprawdę świetnie. Do tego przez kilka lat ogormnie cieszyłem się na wrzesień, kiedy realizowałem kolejny etap wędrówki. Wtedy góty ładneijsze, bo kolorwe, wtedy ludiz mniej na szlakach i w schroniskach i łatwije znaleźć nocleg.

Nigdy nie miałem ze sobą namiotu i zawsze spałem pod dachem, często za 10 zł w niezłych warunkach, bo było już po sezonie. Schodziłem zazwyczaj do jakieś wioski gdy robiło się ciemno i szedłem prosot do sklepu. Tam zasięgałem języka, gdzie można tu tanio i dobrze zanocować i przeważnie sprawa noclegu się wyjasniała.

Uwaga w Beskidzie Niskim, bo łatwo się zgubić, kilka lat temu przemalowano tam szlaki. Ocinek miedzy Tatrami a powiedzmy schroniskiem na Hali Krupowej zdecydowanie podjedzcie czymkolwiek, bo szkoda czasu.

Z całej wyprawy mam zapiski, bo prowadziłem coś na kształ dziennika pokładowego. Zebrałem wszystkie pieczątki z adresami, ceny. Gdybyście czegoś potrzebowali, piszcie na maila.

Pozdrawiam i zycze powodzenia,
        jachu
    • agnieszka.aat Re: Przejść całe polskie góry 10.07.07, 10:01
      Witam, Niekoniecznie cale polskie gory. Odpisuje w nadziei, ze z kims w
      pasujacym wieku (ja 49, syn 16) moze umowie sie przynajmniej na kawalek, mimo
      moich specjalnych ograniczen. Ograniczenia: ktos inny musialby przygotowac
      marszrute, max 3 tygodnie, spac tylko w domach, schroniskach, hotelach po
      drodze z mozliwoscia umycia sie i z czekajacym obiadem. Jestem w formie OK na
      calodzienne (7-10 godz.) chodzenie turystyczne w normalnym tempie.
      Osobiscie zaczelabym od Beskidu Niskiego (stara nostalgia z piosenek z
      mlodosci), ale ze mam tyle wymagan - to nie mi decydowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka