greyrat 16.06.03, 17:14 planuję trasę Zwardoń-Rycerzowa-Rysianka-Pilsko (Korbielów?) - Zawoja - Babia. schronisk sporo, co polecacie, co odradzacie (zwłaszcza w Zawoi - 2-3dni w planie)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: salomea Re: B.Żywiecki IP: *.net.szczecin.pl 19.06.03, 20:19 Cześć! Szłam w ostatnie wakacje tą trasą. Zwardoń - schronisko - może być, choć atmosfera mało schroniskowa, niewyspani po całonocnej podróży pociągiem, czekaliśmy 4 godziny, zanim dostaliśmy pokój. Sprzątaczka musiała najpierw sprzątnąc wszystkie... Wielka Racza - jeśli zamierzasz tam nocować, przygotuj się na niezbyt miłego właściciela, jak się okazało zła opinia na jego temat krąży wśród turystów, nie jest jedynie moją subiektywną... Będąc tam właściciel pchał wszystkich turystów do jednej zbiorówki, chociaż inne pokoje były puste. Twierdził, że są zarezerwowane, a w rzeczywistości nikt ich nie zajął. Jednak dla widoku, warto się zatrzymać... :) Jeśli będziesz planował nocleg na Przegibku - polecam domek u górali na Przegibku - jest taniej niż w schronisku i niebiańsko przytulnie - patrz post "Domek na Przegibku - magiczne miejsce", który znajduję się na tym forum. Rycerzowa, Krawców Wierch - niezapomniana atmosfera - musisz zawitać! Rysianka czy Lipowiska? Ja wybrałam Rysiankę, dla cudownego widoku na Pilsko. Na Hali Miziowej - sympatycznie, pyszne jedzonko. Na tym zakończę doradzanie, bo moja wędrówka zakończyła sie zejściem do Korbielowa i dojazdem do Żywca, skąd wróciłam do domku. Jesli miałbyś jakiś pytania, napisz! salomea@box43.pl Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
greyrat Re: B.Żywiecki 24.06.03, 10:19 dzięki. choć chyba trzeba będzie skrócić trasę gdyż dowiedziałem sie o braku części funduszy :( . zacznę pewnie od Węgierskiej Gorki (Babia musi być.) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoo Re: B.Żywiecki 27.06.03, 21:09 Idąc na Babią podejdź 4 godz. dalej i zanocuj na Krupowej Hali. Fantastyczne miejsce (zobacz: www.krupowa.gory.pl) a będziesz tam wracał co rok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo_asia Re: B.Żywiecki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 00:58 polecam Beskid Żywiecki w okolicach Żywca i Wisły, tuż przy granicy jest miejscowość ZWARDOŃ, a tam pensjonat "ZGODA" znamy go z mezem od lat, moze nie jest zbyt luksusowo, ale bardzo lubimy tam jezdzic, bo i okolica piękna i gospodarze przesympatyczni to malutki pensjonat (kiedys nazywany domem wczasowym), na jakies 30 miejsc, sa pokoje 2 i wiecej osobowe, w kazdym umywalka, lazienka na korytarzu, gotuja DOSKONALE, PRZEPYSZNIE (za dobrze nawet) dobre miejsce wypadowe w gory, ale takze na wycieczki samochodem - do Wisły (i Adama Małysza) jest jakieś 30 km, do Żywca nawet mniej, do Milówki (i Golec u'Orkiestra) rzut beretem, na Słowację też rzut (polecam zajrzenie do miasta Żylina na Słowacji - urocze miasteczko ok. 1 godz. pociągiem ze Zwardonia) dodatkowa atrakcja sa ptaki - gospodarze "Zgody" na podworku hoduja golebie, papugi, kanarki i in. - godzinami moge siedziec przy wolierze i gapic sie na nie ;o) ceny aktualne (kilka dni temu wlasnie wrocilismy, wiec jeszcze pamietam): 16 zl nocleg (za osobe) za prawdziwe jdzonko: 11 zl obiad 7 zl śniadanie 7 zł kolacja ceny za jedzonko z mrozonek (na szybko) sa rozne, np. pierogi 5 zl na miejscu mozna kupic piwo, lody itp. można umowic sie na grilla naprawde polecam ;o) pensjonat "ZGODA" 34-373 ZWARDOŃ 45a tel. (033) 864-63-28 PS. wiem, ze to wyglada jak reklama, ale naprawde polecem adres ze szczerego serca, jestem z Warszawy, a do Zwardonia do "Zgody" jezdzimy z mezem od lat (maz uwielbia gory), pozdrawiam ;o) Odpowiedz Link Zgłoś