Dodaj do ulubionych

Alpy austriackie

01.06.08, 16:57
Planuje trekking w Alpach austriackich w lipcu lub sierpniu 2008 r. W czasie 7-10 dni wejść na kilka trzytysięczników m.in. Grossvenediger. Może ktoś (jedna – dwie osoby, najlepiej z Polski południowej) z pewnym doświadczeniem alpejskim i odpowiednim sprzętem dołączy. Mam za sobą zdobyte m.in. Elbrus (2000 r.) Kilimandżaro (2003 r.) i Mont Blanc (2006r.). Mam zamiar wybrać się własnym samochodem. Jestem emerytem i szczególnie mile widziane byłyby osoby w średnim wieku. Najlepszy kontakt ze mną telefoniczny: 887335243
Roman P.
Obserwuj wątek
    • maupigaj Też szukam towarzystawa 03.06.08, 21:16
      Jak zwiedzam Austrię. W 2005 roku korzystaliśmy z biletu euro-domino na Austrię.
      Wyglądało to tak: Dojazd kuszetką do Wiednia i zwiedzamy miasto (za każdym razem
      się coś ciekawego znajdzie, lubię kulturą Austriacką - Mozart, Beethoven, Freud,
      secesja, itd.). Potem pociągiem do kilku kolejnych urokliwych miasteczek (Baden,
      Meidling). A potem w góry. Noclegi - zawsze zabieram namiot, gdyby mi przyszła
      ochota na nocleg na jakimś szczycie lub kempingu, ale w 2005 roku użyliśmy go ze
      dwa razy - reszta w schroniskach, pensjonatach, tanich hotelach (40 euro za
      dwuosobowy pokój), ale raz nocowaliśmy w blaszanej budzie bezpłatnie na
      przełęczy chyba ze 2000 m.n.p.m. Najważniejsze - aby być w górach jak najdłużej.
      Ogólna zasada była taka: 1. wyciągiem w górę; 2. albo zostawiamy rzeczy w
      schronisku i wchodzimy na jakiś szczyt, albo idziemy z plecakami od schroniska
      do schroniska; 3. wyciągiem w dół; 4. zakupy w supermarkecie i obiad; 5.
      dojeżdżamy do kolejnego wyciągu w ciekawym miejscu i zaczynamy od pkt. 1. Nie
      wspinamy się, chodzimy turystycznie - jak po Tatrach szlakami ogólnodostępnymi.
      Przy okazji - wycieczka do Wenecji - z Austrii to rzut beretem. Kupiliśmy
      bilety w promocyjnej cenie (dosłownie za grosze). Przyjechaliśmy późno w nocy,
      do trzeciej nad ranem biegaliśmy po zaułkach. Czy jakikolwiek zwykły turysta
      widział plac św. Marka o pierwszej w nocy? Jest pusto, a przy stolikach siedzą
      nieliczni miejscowi, popijają winko i gawędzą... O trzeciej ściągnęliśmy na
      dworzec kolejowy, przedrzemaliśmy do szóstej wśród amerykańskich turystów (to
      się nazywa Noc w Wenecji!) i o świcie znów wyruszyliśmy w buszować po zaułkach.
      A wieczorem wsiedliśmy w kuszetkę do Salzburga (też z amerykańskimi studentami)
      i rano byliśmy znów w Alpach. A na koniec jeszcze raz Wiedeń (tym razem kilka
      muzeów i dwa wieczory w operze) i powrót kuszetką do Warszawy. I to jest właśnie
      ten styl podróżowania, który kocham i który mi rozwija skrzydła. Plecaka, karta
      kredytowa, zero rezerwacji, wieczorami sprawdzam pogodę w internecie i decyduję,
      gdzie pojadę następnego dnia. Wracam z takich wyjazdów wypełniony pozytywną
      energią po brzegi.
      maupigaj@gazeta.pl
    • online_1 Re: Alpy austriackie 17.06.08, 22:29
      Bardzo mnie "korci" Twój pomysł. Z postu wynika mi jednak, że to
      taki bardziej profesjonalny wyjazd. A ja dotychczas tylko Tatry i z
      unikaniem większych ekspozycji. Ale jak coś nie tak wyczytałam to
      odezwij sie na forum lub na pocztę. Pozdrwiam
      • maupigaj Re: Alpy austriackie 18.06.08, 10:21
        Mnie się zawsze wydawało, że chodzę turystycznie. Tyle że czasem z ciężkim
        plecakiem. Ale dlatego chętnie zostawiam go w schronisku. Profesjonalna jest
        tylko fantazja. Szczegóły na stronie maupigaj.w.interia.pl (pozbierałem z
        różnych wątków to, co mam do powiedzenia o Austrii).
        • online_1 Re: Alpy austriackie 18.06.08, 12:58
          Oj maupigaju:) To był post do założyciela wątku. Głupio wyszło .
          Miłych wypraw w znane i nieznane.
    • siejest Re: Alpy austriackie 20.06.08, 17:27
      Zapraszam na film dla wybranych:
      www.grossglocknerstrasse.eu/grossgl/Hohe_Tauern.htm
    • aquarius1973 Re: Alpy austriackie 08.07.08, 00:47
      Hej Roman, a nie wybierasz sie moze w Himalaje w najblizszych 2 latach- Island /
      Mera Peak ???

pozdrawiam

Kuba
    • maupigaj Re: Alpy austriackie 13.07.08, 10:57
      Roman, nie wiem, czy tu jeszcze zaglądasz. Mnie ostatnio zainteresował
      Grossvendiger. Byłem kiedyś pod nim, widziałem ludzi, którzy pokonywali go w
      dzień (i brnęli w śniegowej brei). Ale mówili, że to prosta góra. Wystarczy mieć
      raki. Czy robisz jakieś przymiarki do tego?
      • rpodorski Re: Alpy austriackie 15.07.08, 17:02
        Witam
        Oczywiście nadal aktualne, ale najlepiej kontaktować się ze mną przy pomocy telefonu 887335243.
        O ile do wyjazdu dojdzie będzie to w drugiej dekadzie sierpnia.
        Pozdrawiam Roman
        • maupigaj Re: Alpy austriackie 16.07.08, 22:44
          A nie masz ochoty wybrać się na Dachstein 1-9 sierpnia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka