Dodaj do ulubionych

volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok

25.09.09, 18:21
witam wszystkich
i tak jak w temacie
prosze wszystkich forumowiczow znajacych oba auta, lub jedno z nich
o informacje dotyczaca tych samochodow
jestem na etapie wyboru jednego z nich
i nie wiem co wybrac,
wielkie dzieki za wszelkie informacje
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ulubiony19 Re: volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok 25.09.09, 19:40
      Ja bym brał V50;) Ale musisz wiedzieć,ze Vectra Caravan ma wyraznie
      więcej miejsca wszędzie.Oba auta są bardzo praktyczne i mają duże
      bagażniki.Volvo jest ładne,2.0D 136KM to bardzo dobry silnik,średnio
      cichy,ale kulturka jest.Auto jest solidne,fotele bardzo
      wygodne.Denerwuje mnie ten wystający z deski plastikowy kluczyk:)
      Zawieszenie bez rewelacji.Dość dobry komfort,ale przodem z zakrętu
      lubi wyjeżdżać.Vectra bardziej.Zauważyłem,że niektóre egzemplarze
      zaczynają korodować w miejscach,gdzie w ogóle nie powinny,np.gniazda
      kielichów amorków tylnych.Dziwne.
    • irenawa Re: volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok 25.09.09, 20:10
      dzieki za szybka odpowiedz
      czyli
      volvo = 1 pkt
    • mariner4 Mam Opla 26.09.09, 10:54
      Zależy jaki silnik. Od pewnego czasu w Opach jest montowany silnik Fiata, chyba
      JTD. W oplu jest to CDTI. Są 2. 8 zaworowy 1.9 120KM i 16 zaworowy 1.9 150 KM.
      To bardzo dobry motor. Niezawodny, dający dobre osiągi i co teraz ważne, filtr
      cząstek stałych praktycznie bezobsługowy. Jakaś przyczyna z rezygnacji z
      własnego silnika musiała być. Ten fiatowski silnik jest b. udany. Poza Fiatami
      jest montowany w autach GM, Alfach, SAAB i innych. Ma różne oznaczenia.
      Nie wiem czy ten rocznik, który chcesz kupić ma już biksenony. Ostatnie mają. Na
      zewnątrz można to zobaczyć po kształcie lamp, i spryskiwaczach. Ostatnie modele
      Vectry mają lampy w kształcie kroplowym, bo mają doświetlanie poboczy i skrętne
      światła mijania. Poprzednie lampy były prawie prostokątne.
      Vectra ma wielki, ustawny bagażnik, bez nakoli i innych wystających elementów.
      Mam ją prawie rok. Miałem kłopot z tylnymi tarczami hamulcowymi. Były
      wyrowkowane po ok 8000 km. uznali reklamację, choć początkowo usiłowali mi
      wmówić, że taka jest uroda Vectry. Mają wymienić przy 1 przeglądzie. Okres
      między przeglądami 30 tys. km też jest dobry, ale ja filtr paliwa wymieniam co
      15 tysięcy. Jak wszystkie nowoczesne diesle jest wrażliwy na złą jakość paliwa.
      Tylko sieciowe stacje wchodzą w grę.
      U mnie prują się trochę szwy przedniego fotela. Mam zamiar reklamować, choć
      zaglądałem na parkingach do siostrzanych aut i widzę, że to się zdarza.
      Ja mam wersję GTS OPC, czyli hatchback. Tylko one mają to oznaczenie. Inne mają
      CDTI. To niby ma pokazywać sportowe zacięcie autka, ale poza zewnętrznymi
      gadżetami to nic nie znaczy. Inny zderzak, alufelgi i parę drobiazgów. W sumie
      jestem zadowolony z auta.
      Jest ogromna ilość różnego wyposażenia. Prawie każda opcje jest w instrukcji
      zaznaczona gwiazdka z uwagą, że zależy to od opcji.
      Vectry miewają (moja nie) składany hak holowniczy. To dobre dla tych co tego
      potrzebują.
      Mój, 10 KM pali niewiele. Nie wyzerowałem jednego licznika zużycia średniego (są
      2). Przez 22000 km spaliła średnio 6.7 l/100km
      a jest eksploatowana głównie w górach. Na trasie pali poniżej 6. Na 6 biegu, na
      autostradzie przy 130 kmh, z włączonym tempomatem pali ok. 5.4 ltr. To dla niej
      dobra szybkość i prawie nie słychać motoru.
      Mankamentem jest trochę skomplikowana obsługa. Denerwujące na początku są np
      "klikane" kierunkowskazy. W Insigni od tego odstąpiono, ale można się
      przyzwyczaić. I tak ciągle coś odkrywam. Parę dni temu szukając czegoś pod
      fotelem i znalazłem wiązkę kabli. Okazało się, że mam podgrzewane fotele.
      Auto odbierała żona i nie dali jej specyfikacji modelu, a w instrukcji jest
      wszystko. Pojechałem do dealera, który dał mi specyfikację i pozaznaczałem sobie
      w instrukcji co mam.
      Mogą być 3 typy klimy. Najlepsza to "Climatronic" Rewelacja!
      Radio gra dobrze. wygląda na Blaupunkta. Zintegrowane z autem.
      W ostatnich modelach system ASP nie można wyłączyć. Dawniej można było to
      zrobić. Ale to jest auto użytkowe, a nie sportowe.
      Mam nadzieję, że moje uwagi będą pomocne.
      M.
      • 01boryna Re: Mam Opla 26.09.09, 21:57
        mariner4 napisał:

> I tak ciągle coś odkrywam. Parę dni temu szukając czegoś pod
        > fotelem i znalazłem wiązkę kabli. Okazało się, że mam podgrzewane fotele.

W samochodach tak juz jest ze o obecnosci podgrzewania foteli oprocz przypadkowo
        odkrytej wiazki kabli pod fotelem swiadcza jeszcze przyciski z odpowiednim
        oznakowaniem umieszczone badz na cokole fotela badz na desce rozdzielczej.
    • irenawa Re: volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok 27.09.09, 18:34
      i teraz wychodzi na to ze jest:
      volvo 1
      opel 1

REMIS
      czekam na nastepne opinie
      pozdrawiam
    • black_candy Re: Volvo!! 27.09.09, 19:42
      oczywiscie ze volvo, samochod ma klase, jest malo awaryjne i uchodzi za jedno z
      najbezpieczniejszych na swiecie ...
      http://www.wroom.pl/volvo-v50-s.html

Volvo!!
    • przemekthor Re: volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok 28.09.09, 11:16
      Mam s40 1.8 i v50 2.0d. To pierwsze jest tak dobrym autem, ze
      decydujac sie na zakup nowego kombi wybralem v50.

Pytaj o cokolwiek dot. tych aut, odpowiem.
      • autofil Re: volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok 04.10.09, 23:30
        A to ci dopiero. Mam V50 2.0D i S40 D5. Nie moge tylko tego V50
        sprzedac. Z Grudnia 2005 - moze jakis chetny?
        • przemekthor moze kolor nie taki jak trzeba? 05.10.09, 09:48
          jak nie jest czarny albo granatowy ten v50, to moze potrwac
          • autofil Re: moze kolor nie taki jak trzeba? 05.10.09, 22:18
            przemekthor napisał:

> jak nie jest czarny albo granatowy ten v50, to moze potrwac

No wlasnie jest granatowy. Wszystko ladnie na papierze, dokumenty,
            ba nawet u dilera po Vinie mozna sprawdzic. Dupa blada.
            • przemekthor Re: moze kolor nie taki jak trzeba? 05.10.09, 22:46
              No to szkoda, ze wczesniej nie wiedzialem, bo szukalem granatowego
              v50 w klekocie i w koncu kupilem nowego. W sumie dziwne, ze ludziska
              nie kupuja tych autek, bo sa naprawde super.
              • jeepwdyzlu rzeczywiście strasznie dziwne 06.10.09, 15:13
                W sumie dziwne, ze ludziska
                nie kupuja tych autek, bo sa naprawde super.
                --------
                Może wolą focusy?
                Moze nie lubia przepłacać?
                Może uważają , że volvo to nie jest klasa premium?
                Może się martwią co dalej z marką?

jeep
                • autofil Re: rzeczywiście strasznie dziwne 06.10.09, 23:05
                  To czy Volvo to premium czy nie to mi to akurat wisi. Podoba mi sie
                  i tyle.
                  A co do Focusa. Bardzo dobry samochod, ale niezbyt ladny w wersji
                  Kombi. A zawieszenie ma super - i to wlasnie ma w sobie Volvo.
                  Czyli, taki ulepszony Focus. Moim zdaniem calkiem dobrze.
                • przemekthor filozofek w dyzlu 07.10.09, 10:16
                  > Może wolą focusy?
                  > Moze nie lubia przepłacać?
                  > Może uważają , że volvo to nie jest klasa premium?
                  > Może się martwią co dalej z marką?
                  • jeepwdyzlu przemek dlaczego jesteś chamem? 08.10.09, 10:07
                    rozpisujecie się o aucie które jest konstrukcyjnie i w większości
                    silnikowo fordem focusem
                    to sie nie dziw, ze zwracam na to uwagę
                    Mam prawo mieć inne niz Ty zdanie
                    po co te wycieczki dotyczące mojego nicka?
                    nawiasem mówiąc - jeżdze mercedesem

a porównywanie focusa z vectra jest zabawne
                    z astrą spróbujcie
                    jeep
                    • przemekthor Bo jestes filozofek 09.10.09, 12:17
                      wypisujesz farmazony i sie dziwisz.
                      • tohk Zgadzam się z jeepem 09.10.09, 13:44
                        Jeździłem V50tką blisko cztery lata, od nowości. I klasy premium to
                        on raczej nie ma - kupiłem teraz A4Avant więc mam porównanie.
                        Skrzypiące fotele, trzaski z plastików, głosne zawieszenie. Jedynie
                        diesel cichutki. Na ciepło, bo odpalanie na zimno i kilka minut
                        jazdy na mrozie to ciaraki przechodzą.
                        No kwestia miejsca - jesli pytający ma dzieci to odradzam - niech po
                        prostu usiądzie z przodu, odunie fotel i spróbuje kogoś z tyłu
                        posadzić. Bagażnik niezły pod warunkiem, że wyrzuci roletę zajmującą
                        1/3 jego objętości. No i trzęsie z tyłu jak diabli.
                        Summa sumarum - dla pary bez dziecka do porządne auto.
                        Gdyby nie snobizm - wolałbym Vectrę :)
                        • przemekthor Re: Zgadzam się z jeepem 09.10.09, 15:16
                          tohk napisał:

> Jeździłem V50tką blisko cztery lata, od nowości. I klasy premium
                          to on raczej nie ma - kupiłem teraz A4Avant więc mam porównanie
                          Skrzypiące fotele, trzaski z plastików, głosne zawieszenie. Jedynie
                          diesel cichutki. Na ciepło, bo odpalanie na zimno i kilka minut
                          jazdy na mrozie to ciaraki przechodzą. No kwestia miejsca - jesli
                          pytający ma dzieci to odradzam - niech po prostu usiądzie z przodu,
                          odunie fotel i spróbuje kogoś z tyłu posadzić. Bagażnik niezły pod
                          warunkiem, że wyrzuci roletę zajmującą 1/3 jego objętości. No i
                          trzęsie z tyłu jak diabli.

A jak sie sprawuje a4? Jest przepasc w jakosci i komforcie podrozy,
                          w stosunku do v50, warta doplacenia 50% ceny?

Co do premium... Tego sformulowania w ogole nie powinno sie uzywac w
                          odniesieniu do autek rozmiaru golfa. Premium to jest audi, owszem,
                          ale a8.
                          • al9 Re: Zgadzam się z jeepem 09.10.09, 15:31
                            jezdziłem służbowym v50 z 2 litrowym dizlem przez 2 lata
                            ---------
                            v50 to fajne auto, ale za drogie. większy silnik, kilka dodatków
                            windują cenę powyzej 100 tys. I to jest gruba przesada. Mając takie
                            pieniądze - kupuje sie paska, mondeo, accorda czy mazdę 6 i to nie
                            golasa..
                            A jak kupuje sie uzywane... to inna bajka. Cena przestaje boleć...

v50 to solidne, ciche i wygodne auto. Ma styl i nie jest awaryjne.
                            z dieslem 136 koni jest szybkie i mało pali.
                            Polecam
                            al
                            • przemekthor Re: Zgadzam się z jeepem 09.10.09, 15:56
                              > v50 to fajne auto, ale za drogie. większy silnik, kilka dodatków
                              windują cenę powyzej 100 tys.

Nie jest tak zle - katalogowe ceny volvo mozna z gruntu wyrzucic do
                              kosza, bo (zdesperowani) dilerzy daja naprawde duze upusty. Za osiem
                              dych mozna miec to auto z dwulitrowym hdi. Auta demo sa jeszcze
                              tansze, a trafiaja sie takie kwiatki, jak wersje z 6-cio biegowym
                              automatem albo 185-konne D5.
                              • autofil Re: Zgadzam się z jeepem 10.10.09, 22:56
                                A moje wlasnie sprzedane. Pojechalo do... Finlandi.
                          • tohk Re: Zgadzam się z jeepem 12.10.09, 19:24
                            Przepaści nie ma - ale wystarczy spojrzeć na sposób obudowy słupków
                            od drugiego az po bagaznik i wszystko stanie się jasne. Tak twardego
                            plastiku jaki ładują tam (i na boki drzwi) nie widziałem nawet w
                            focusie. Do tego dochodzą braki w montażu (plastik otaczający zegary
                            odchodzi od obudowy), schowek zamykany na plastikowy knebel itd, itp.
                            A4 jest lepiej wyciszone i generalnie przyjemniejsze, że o
                            rozmiarach wnętrza nie wspomnę. Co do ceny - wspomniane 50% to gruba
                            przesada. Pokazać dealerowi ofertę brokerów i cena przyjemnie spada.
                            A czy warto - to się okaże po kolejnych czterech latach. Jak na
                            razie - zmysłowo i estetycznie - audi górą.
                            Przy obecnych promocjach (zbuduj swoje volvo czy jakoś tak) cenowo
                            wychodzi nieco drożej od golfa VI. I w tym zestawieniu można by się
                            zastanawiać. Ale v50 vs A$ to nieporozumienie. Dlatego wlaśnie
                            napisałem, że v50 z premium nie ma wiele wspólnego.
                            Choć w kilku drobiazgach jest lepsze - ergonomii. Krótszy skok
                            sprzęgła, przyjemniej rozwiązane sterowanie klimatyzacją.
                            Ale fotel w zakrętach będzie trzeszczał.
              • autofil Re: moze kolor nie taki jak trzeba? 06.10.09, 23:03
                E tam, jak masz na nowe to po co ci uzywane? Lepsze nowe.
    • iberia.pl Re: volvo v50, n/t 09.10.09, 12:26

• kazik_1983 Re: volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok 23.10.09, 07:34
      dla mnie jednak volvo
      • sarkoidosis Re: volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok 23.10.09, 18:17
        Ja również przychylałbym się do opinii o volvo. Przestrzenne, komfortowe i bardzo ładne przy okazji. Gdybym miał okazje sam bym go kupił. Widziałem nawet ciekawe oferty na stronie carpaka.com. Serwis sprowadza auta z USA ale z tego co słyszałem są naprawde w dobrym stanie no i cała historia auta jest przekazana razem z raportem Carfaxa. Ofert jest dość dużo niektóre cenowo nawet bardzo atrakcyjnie.
        • ulubiony19 Re: volvo v50 czy opel vectra, diesel 2005/06 rok 23.10.09, 18:42
          Widziałem nawet ciek
          > awe oferty na stronie carpaka.com. Serwis sprowadza auta z USA ale
          z tego co sł
          > yszałem są naprawde w dobrym stanie no i cała historia auta jest
          przekazana raz
          > em z raportem Carfaxa. Ofert jest dość dużo niektóre cenowo nawet
          bardzo atrakc
          > yjnie.

Znowu reklama?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka