Dodaj do ulubionych

KANCIAK - mamy wreszcie jego zdjęcie!!!!!

09.01.04, 22:13
www.stilo.autokacik.pl/images/Szumi_1.jpg
a nie mówiłem???

Wasz BARKAS 1.8T Laurin&Klement

Obserwuj wątek
    • andre_234 Re: KANCIAK - mamy wreszcie jego zdjęcie!!!!! 10.01.04, 13:59
      Oj! Ładny!
      A który to?
      ;-)
    • Gość: Twardziel Re: KANCIAK - mamy wreszcie jego zdjęcie!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.04, 16:44
      Oj! jakie ładne chłopaki!
    • Gość: skodoman Re: KANCIAK - mamy wreszcie jego zdjęcie!!!!! IP: *.de 12.01.04, 08:29
      barkas napisał:

> www.stilo.autokacik.pl/images/Szumi_1.jpg
      > a nie mówiłem???
      >
      > Wasz BARKAS 1.8T Laurin&Klement
      >
      Jaki znowy Laurin?
      Przeciez tlumaczylem, ze twoja Skoda to Laurent&Clement.
      Nie rob kolego wiochy.
      • Gość: Braził Lautin czy Laurent / Clement czy Kkement IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 12:39
        A na stronie skody jest taaaak:

Na początku był rower...

Pionierami byli Laurin i Klement z Mlada Boleslav
        Z całą pewnością istotnym momentem w historii okazał się zepsuty rower o
        nazwie „Germania 6” firmy Seidel i Naumann, który u miejscowego przedstawiciela
        drezdeńskiej firmy kupił księgarz Vaclav Klement. Czeski miłośnik cyklistyki ze
        swojego nabytku nie cieszył się długo. Najpierw uszkodzona została rama, a
        później nie mógł poradzić sobie z wciąż spadającym łańcuchem. Na nic zdały się
        odwiedziny w kilku punktach sprzedaży, a także list do producenta. Zapalony
        miłośnik turystyki rowerowej, za jakiego uważany był Klement, musiał radzić
        sobie sam. Ta bezsilność była inspiracją do stworzenia własnego punktu napraw.
        Myślał jednak również o składaniu rowerów z elementów dostarczanych z Anglii.
        Taka firma działała już w oddalonym o 40 km Turnovie, której współwłaścicielami
        byli: Josef Kraus i Vaclav Laurin. Ponieważ współpraca nie układała im się
        najlepiej, Klement złożył ofertę wspólnego przedsięwzięcia Laurinowi.
        Ostatecznie dwaj nowi partnerzy zaproponowali 30 września 1895 r. pierwszą
        propozycję lokalizacji swojej firmy. Przyjęta została dopiero kolejna „Na
        Hejtmance”, części należącej do przedmieść Mlada Boleslav.
        Pierwsze rowery firmy Laurin i Klement sprzedawano w księgarni Klementa, która
        nadal była jego głównym zajęciem. Pierwsze rowery sprzedawane były pod nazwą
        Slavia i składane były z oryginalnych angielskich części. Trudno było je jednak
        sprzedawać, ponieważ takich firm w Niemczech i Czechach było wówczas wiele.
        Punktem zwrotnym okazała się podróż Vaclava Klementa do Paryża w 1898 r., gdzie
        po raz pierwszy zobaczył prawdziwy ruch drogowy – omnibusy, automobile,
        motocykle trójkołowe i motocykletta firmy Werner. Ten ostatni pojazd wydał mu
        się najbardziej realnym pomysłem na realizację kolejnych marzeń. Pierwszy
        motocykl powstał w Mlada Boleslav w 1899 r.

• Gość: skodoman Re: Lautin czy Laurent / Clement czy Kkement IP: *.de 12.01.04, 13:47
          Gość portalu: Braził napisał(a):

> A na stronie skody jest taaaak:
          >
          > Na początku był rower...
          >
          > Pionierami byli Laurin i Klement z Mlada Boleslav

A czy ja kwestionuje istnienie tych dwoch wielkich wynalazcow?
          Nie kolego! Naucz sie czytac i nie przypisuj mi rzeczy, ktorych nigdy nie
          odwazylbym sie zrobic. Wiem, ze zyli kiedys ci dwaj wielcy Czesi. Osobiscie
          uwazam, ze zasluguja na nagrode Nobla.
          Chodzi mi tylko o to, ze Skoda Octavia, o ktorej mowa, to wersja
          Laurent&Clement, a ci dwaj panowie to projektanci mody.
          Naucz sie czytac.
    • barakas Hmmmmmm 13.01.04, 01:40
      musze zaprosic chlopakow do mojej skodzinki
      tylna kanapa juz narzeka ale coz ... ;]]]]]]

• Gość: all Re: KANCIAK - mamy wreszcie jego zdjęcie!!!!! IP: *.sowilo.pl / *.sowilo.pl 21.01.04, 21:22
      widac że go dupa boli od rżnięcia!!!!!!!!!1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka