Dodaj do ulubionych

Pytanie do ekspertow

16.01.04, 12:13
Moj znajomy byl u mechanika ze swoim BMW po tym jak dostal
swiatelko kontrolne na desce rozdzielczej. Mechanik sprawdzil na
diagnostyce i stwierdzil, ze sensor walka rozrzadu jest do wymiany.
Poniewaz jest to droga naprawa, wiec chcialam sie zapytac co bedzie
jak on dalej bedzie jezdzil bez naprawy? Jaka jest funkcja tego sensora?
Obserwuj wątek
    • dr.elwood Re: Pytanie do ekspertow 16.01.04, 14:23
      Beemki sa niemal tak skomplikowane jak procedura kupowania wodki w
      Szwecji. Powiedz temu znajomemu niech sprzeda ja jakiemus dresowi a
      sobie kupi Honde!
    • greenblank Re: Pytanie do ekspertow 16.01.04, 20:07
      Ten sensor jest odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego poziomu
      tlenu w powietrzu zasysanym, a w rezultacie wplywa na spalanie.
      Tutaj Michal i Odin sie specjalizuja w BMW.
      • sympatico.ca Re: Pytanie do ekspertow 16.01.04, 20:09
        Oni siem specjalizuja w ymianie oleju i odkrencaniu filtra srubokrentem?
      • zippo1 Re: Pytanie do ekspertow 20.01.04, 01:18
        greenblank napisała:

> Ten sensor jest odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego poziomu
        > tlenu w powietrzu zasysanym, a w rezultacie wplywa na spalanie.

Mozesz troche dokladniej ?
        Bo z tego wynika,ze mozna sterowac iloscia tlenu w zasysanym powietrzu !!!!
        • Gość: Henio Re: Pytanie do ekspertow IP: *.sympatico.ca 20.01.04, 02:30
          Podobnie jak mozna zmieniac zawartosc azotu w powietrzu pompowanym
          do kol ... to forum to jedna wielka encyklopedia samochodowa, hehe!
      • Gość: wredny Re: Pytanie do ekspertow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 19:03
        greenblank napisała:

> Ten sensor jest odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego poziomu
        > tlenu w powietrzu zasysanym .....

Tak,tak,tak i jeszcze raz tak.
    • Gość: tc Odpowiedz nie eksperta IP: *.acn.pl 16.01.04, 20:36
      Mialem taki sam przypadek w swoim Volvo S40. Zapalila sie lampka "uszkodzenie ukladu
      wtryskowego". Co najdziwniejsze nic sie wiecej nie dzialo (silnik normalnie pracowal w calym
      zakresie obrotow). Pojechalem wiec do ASO Volvo. Tam dowiedzialem sie, ze trzeba wymienic
      czujnik obrotow walu korbowego. Zamowilem czesc i czekalem na telefon. Przez kilka dni nic sie
      nie dzialo (lampka sie nadal palila). Nagle ktoregos dnia zgasla, po czym po tygodniu znowu sie
      zapalila, po raz drugi bez zadnych objawow nieprawidlowego dzialania silnika. Pojechalem do innej
      ASO (przejezdzalem obok) i tam dowiedzialem sie, ze jest to zwyczajna przypadlosc tego modelu.
      Praca czujnika na wale korbowym moze zostac zaklocona przez jakies pole magnetyczne i stad
      pojawia sie sygnal o awarii. Jednak w silniku sa dwa czujniki (ten drugi jest mniej wrazliwy na
      zaklocenia) i komputer ukladu wtryskowego bierze sygnal z tego, ktory dziala prawidlowo (glosy
      krytyki z powodu tego wytlumaczenia prosze kierowac do pracownikow serwisu, nie do mnie - ja
      sie na tym nie znam). Stad wlasnie mimo palenia sie informacji o awarii, wszystko dzialalo w
      porzadku. Podlaczyli samochod do komputera w serwisie i skasowali blad. Od tego czasu sygnal
      ten nigdy wiecej sie nie powtorzyl. Po wizycie w drugiej ASO zadzwonilem do pierwszej i
      odwolalem zamowienie. Czujnik jeszcze do niej nie dotarl.
    • Gość: Olo Re: Pytanie do ekspertow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 20:57
      Lepiej pojedź dla pewności do innej stacji. Różnie to bywa z tymi diagnozami
      mechaników. Często są naciągane. Ja np parę dni temu miałem problemy z
      zapalaniem. Rozrusznik kręcił, ale silnik nie. Dwóch mechaników stwierdziło że
      bendix do wymiany i żebym go kupił, a trzeci zajżał i stwierdził że trzeba go
      tylko przeczyścić i jest O.K. I to nie pierwszy taki przypadek!!!
      • Gość: Olo Re: Pytanie do ekspertow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 21:04
        .....ale najlepiej trafił kiedyś mój kuzyn. Kupił maluszka i jechał na
        wszystkich Świętych z Krakowa do mnie do Katowic. W Dąbrowie autko zaczęło mu
        ttyrkotać i nie ciągnęło. A, że jest zielony z mechaniki, to doczłapał się do
        pierwszego lepszego mechanika. A ten po otwarciu silnika (nawet się nie
        nachylił) stwierdził że: uszczelka pod głowicą do wymiany. Dobrze, że go coś
        tknęło i zadzwonił do kumpla (trochę zorientowanego w temacie), a ten mu
        powiedział żeby poruszał fajkami na świecach. No i zadziałało!!!!
        • mniszka Re: Pytanie do ekspertow 19.01.04, 13:53
          Nie rozumiem skad ten cynizm - czyz nie ma kogos, kto moglby nam cos
          doradzic? Wczoraj jechalismy do babci, ale silnik pracowal bardzo
          nieregularnie!
    • Gość: Pitz Re: Pytanie do ekspertow IP: 62.233.186.* 19.01.04, 14:05
      Ja to miałem niedawno wymieniane w Vectrze. U mnie silnik przestawił się w
      pracę awaryjną i nie pozwalał przekoczyć 4000 obr/min. Wymiana pomogła.
      • lexus_400 Re: Pytanie do ekspertow 19.01.04, 23:50
        Sensor walka rozrzadu? A gdzie on jest?
        • Gość: Michal Re: Pytanie do ekspertow IP: *.telia.com 20.01.04, 02:53
          Po prostu mechanik zorientowal sie ,ze ma kogos co i tak nie zrozumie o co
          chodzi i walnal madre slowko ,no i chcial zarobic.Dlugo czasu uplynie zanim
          ucziwosc zawita w te branze.Przy dzisiejszych skomplikowanych samochodach to
          mozna powiedziec co sie chce i tak nigdy nic nikt nie bedzie dochodzil.BMW jest
          cholernie skomplikowany i dlatego sie liczy tylko nowy pozniej to tylko
          bedziesz mial wydatki.Pzdr.Michal
          • Gość: Henio Re: Pytanie do ekspertow IP: *.sympatico.ca 20.01.04, 03:02
            Przynajmniej przy zmianie filtra oleju sprawa jest prosta - srubokret i po
            krzyku!
            • Gość: Michal Re: Pytanie do ekspertow IP: *.telia.com 21.01.04, 18:27
              Tobie w du.. ten srubokret.Pzdr.Michal
              • dr.elwood Do Mniszki 22.01.04, 00:01
                Jesli to sie zaczelo podczas chlodow, oraz sadzac po informacji z tego
                odczytu, to moze byc zamarznieta wilgoc w dodatkowej pompie powietrza.
                Ta pompa jest odpowiedzialna za dostarczanie powietrza na "ssaniu" oraz
                podczas zwiekszomego zapotrzebowania (nagle przyspieszenie).
                Czy macie problem w chociaz jednym z tym przypadkow?
                • Gość: wredny Re: Do Mniszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 18:04
                  dr.elwood napisała:

> ....to moze byc zamarznieta wilgoc w dodatkowej pompie powietrza.
                  > Ta pompa jest odpowiedzialna za dostarczanie powietrza na "ssaniu" oraz
                  > podczas zwiekszomego zapotrzebowania (nagle przyspieszenie).

Pompa powietrza i to dodatkowa ??
                  Zawsze myslalem ze na ssaniu i podczas przyspiesznia potrzebna jest bogatsza
                  mieszanka a nie dodatkowe powietrze.
                  Masz na mysli turbo ( a wlasciwie bi-turbo ) ???

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka