Dodaj do ulubionych

Uroda Laguny II.

IP: *.makolab.pl 07.02.02, 15:22
Zachwycaja sie nowa Laguna. Nie wiem jak pod wzgledem tachniki bo nie
sprawdzalem. Ale auto jest wyjatkowa szpetota. Karoseria cos ze starej Mazdy
323F. Deska jak w tanim kompakcie smutne plastki, trzy galki wszystko zupelnie
bez polotu, zero elegancji. W tej cenie sa auta lepsze ale trudno znalezc
rownie brzydkie. Co ludzie w tym widza?
Obserwuj wątek
    • Gość: vd Re: Uroda Laguny II. IP: 213.25.16.* 07.02.02, 15:28
      popieram, rzeczywiscie malo zgrabne auto , honoru renault broni tylko wersja
      kombi,
    • Gość: Adalbert Re: Uroda Laguny II. IP: *.baplc.com 07.02.02, 15:59
      Gość portalu: Edi napisał(a):

> Zachwycaja sie nowa Laguna. Nie wiem jak pod wzgledem tachniki bo nie
      > sprawdzalem. Ale auto jest wyjatkowa szpetota. Karoseria cos ze starej Mazdy
      > 323F. Deska jak w tanim kompakcie smutne plastki, trzy galki wszystko zupelnie
      > bez polotu, zero elegancji. W tej cenie sa auta lepsze ale trudno znalezc
      > rownie brzydkie. Co ludzie w tym widza?

Masz racje!... Nie ma to jak BMW, Audiolka, VW, czy Merolek! To sa piekne furki.
      Wszyscy sie tym interesuja!.... A u nas to szkodliwe.
      Dlatego wybralem Lagune II - niepozorna, brzydka, odpychajaca. W naszym kraju to
      zaleta!

Pozdrawiam
    • Gość: crx Re: Uroda Laguny II. IP: *.bbnplanet.com 07.02.02, 16:12
      Ktos napisal, ze przod tego samochodu wyglada jak zle wymalowana dziwka. Cos w
      tym jest. Ale oprocz wygladu liczy sie tez bezpieczenstwo, wygoda i jak autko
      jezdzi. Tutaj laguna II jest niezla...
      • Gość: Antek Re: Uroda Laguny II. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.02, 16:28
        Mam wersję kombi (Grandtour) i rzeczywiście tylko taką rozważałem przy zakupie
        - hatchback jest nijaki taki wyrośnięty kompakt. Co do generalnej oceny
        stylistyki to oczywiście każdy ma swój gust ale warto zwrócić uwagę na kilka
        dopracowanych detali, np. przetłoczenia na bocznych blachach, które są dalej
        prowadzone są na przednich (trzeba to zobaczyć z bliska) i tylnych lampach
        (wymaga to naprawdę nietuzinkowego podejscia do produkcji). W odróżnieniu od
        bardzo popularnych ostanio mało oryginalnych wszędzie zaokrągląnych karoserii
        (np. C5) jest to coś co wyróżnia - podobne efekty stylistyczne wcześniej
        zrobiła firma VOLVO (np.tylne lampy w S80 i S60). Tak na marginesie brytyjska
        krytyka motoryzacyjna kreuje Lagunę kombi na jaedno z najładniejszych aut w
        swojej kategorii.
    • Gość: Orc Re: Uroda Laguny II. IP: *.chem.uni.wroc.pl 07.02.02, 16:26
      W wątku o Avantine ktoś strasznie wybrzydzał na szefa stylistów Renault jako
      nawiedzonego a nieudolnego przy tym eksperymentatora - i miał rację. Jeżeli im
      coś ładnego wyjdzie ( Megane, Laguna II Grandtour ), to chyba jako skutek
      niedopatrzenia - i nie ma kontynuacji, brakuje elementu wyróżniającego
      wszystkie wozy firmy jak choćby przód. Vel Satisa moim zdaniem też schrzanili (
      ten beznadziejny tył... ). Peugeoty i Citroeny prezentują się dużo lepiej.
    • Gość: zs Re: Uroda Laguny II. IP: 212.160.128.* 08.02.02, 09:23
      Nasuwa się kolejny wniosek.Polacy nie tylko znają sie na ekonomii,są wspaniałymi
      sportowcami/siedząc przeważnie na fotelu i oglądajac transmisje/,są równiez
      dobrymi lekarzam ale również stylistami samochodowymi/te
      linie,łuki,przetłoczenia/.Jak zwykle feruje sie oceny nie znając warsztatu i
      nie majac podstawowej wiedzy na dany temat.Ile razy można komuś powtarzac,że na
      dyskusję o gustach szkoda naprawde czasu!!!.Ktoś kiedyś może zainicjowac wątek
      np.tej treści:VW,BMW,Mercedesy to jeżdzące stylistyczne trumny -tylko po co!!!
      Dajcie sobie spokój.I jeszca ta umalowana dziwka ..to istna głupota!!!
      • Gość: vd Re: Uroda Laguny II. IP: 213.25.16.* 08.02.02, 11:02
        Gość portalu: zs napisał(a):

> Nasuwa się kolejny wniosek.Polacy nie tylko znają sie na ekonomii,są wspaniałym
        > i
        > sportowcami/siedząc przeważnie na fotelu i oglądajac transmisje/,są równiez
        > dobrymi lekarzam ale również stylistami samochodowymi/te
        > linie,łuki,przetłoczenia/.Jak zwykle feruje sie oceny nie znając warsztatu i
        > nie majac podstawowej wiedzy na dany temat.Ile razy można komuś powtarzac,że na
        >
        > dyskusję o gustach szkoda naprawde czasu!!!.Ktoś kiedyś może zainicjowac wątek
        > np.tej treści:VW,BMW,Mercedesy to jeżdzące stylistyczne trumny -tylko po co!!!
        > Dajcie sobie spokój.I jeszca ta umalowana dziwka ..to istna głupota!!!

masz pecha kolego piszac te slowa gdyz akurat cos wiem na temat stylistyki,
        jestem z zawodu projektantem wzornictwa przemyslowego i nie uwazam ze zjadlem
        wszystkie rozumy ale lata praktyki (rowniez za granica) pozwalaja mi odroznic
        dobra designerska robote od komercyjnego efekciarstwa. Zgadzam sie co do jednego
        Laguna 2 jest napewno wizytowka mozliowsci technologicznych wspolczesnych tloczni
        karoserii samochodowych, natomiast wynalazki funkcjonalne typu klapki na deskach,
        sa pomylka z punktu widzenia ergonomii i bezpieczenstwa w samochodzie.
        Poza tym mozna nie lubic niemieckich aut (ja nie lubie) ale nalezy im sie
        szacunek za konsekwencje i spojnosc stylistyczna. Nie wiem czy wiecie ale
        kompakty BRAVO/BRAVA sa rowniez dzielem niemca (facet przylozyl tez reke do ALFY
        147) pozdrawiam
        • Gość: zs Re: Uroda Laguny II. IP: 212.160.128.* 08.02.02, 11:57
          Dziś jestem zaczepny więc zapytam vd:Co wspólnego ma klapka w Lagunie z
          bezpieczeństwem i ergonomią?.Przeciez nie "odlec"i nie odetnie głowy ani nie
          wbije sie w tułów.
          • Gość: vd Re: Uroda Laguny II. IP: 213.25.16.* 08.02.02, 13:03
            po pierwsze to zalezy w jakiej pozycji nie ostrozny kierowca ja zostawi otwarta
            taka czesc cial mu skaleczy w razie wypadku , po drugie zeby dostac sie do
            ukrytych pod spodem elementow obslugi trzeba oderwac wzrok od drogi zeby
            najpierw pobawic sie klapka, po trzecie klapki sie urywaja (kto ma dzieci wie o
            co chodzi), po czwarte po co zakrywac cos do czego dosc czesto sie siega ,
            po piate wydaje mi sie ze schwane pod spodem elementy obslugi potencjalnie
            stanowia wyzwanie dla designera i odpowiednio zaprojektowane moga stanowic o
            atrakcyjnosci i oryginalnosci modelu (patrz ALFA 147 Distinctive), po szoste
            jesli ktos choc raz posiadal obudowe komputera z podobnym rozwiazaniem dobrze
            zapoznal sie z funkcjonalnoscia takiego rozwiazania.
            pozdrawiam
            • Gość: ZS Re: Uroda Laguny II. IP: 212.160.128.* 08.02.02, 13:32
              VD dziękuje za wyjaśnienia ale:
              1.Laguna zdobyła w testach zderzeniowych ***** .W protokołach nie bylo mowy o
              szkodliwym działaniu klapki na pasażerów.Mniemam więc,że problemu od tej strony
              w p r a k t y c e nie ma.Oczywiście w teorii mogłoby to zaistnieć.
              2.Z praktyki wiem,że otwarcie klapki to jeden prosty ruch nie dekoncentrujący
              kierowcy.Bardziej zajmujące jest manipulowanie przy radiu,jeżeli nie ma się
              sterownika przy kierownicy,ale to dotyczy każdego samochodu/z radiem/
              3.Dzieci jeżdżą na tylnym siedzeniu w fotelikach,więc nie mają do klapki dostępu
              4.Można również z drugiej strony.Ukrywa sie nadmiar detali nie eksponując ich.
              Deska Laguny z zamkniętą klapka stanowi pewnego rodzaju monolit nie atakując
              oczu rożnymi "barokowymi"detalami.Jako przyklad kompletmnego pomieszania stylow
              i przeladowania detalami słuzy ford Mondeo ze"wspaniałymi"materiałami
              i"zajebistym"okragłym zagarem jako kropka nad i.
              Pozdrawiam
              • Gość: piotr Re: Uroda Laguny II. IP: *.orlen.pl 08.02.02, 13:53
                oj tak, tak...
                Ten zegareczek jest superowy...
              • Gość: vd Re: Uroda Laguny II. IP: 213.25.16.* 08.02.02, 13:54
                Gość portalu: ZS napisał(a):

> VD dziękuje za wyjaśnienia ale:
                > 1.Laguna zdobyła w testach zderzeniowych ***** .W protokołach nie bylo mowy o
                > szkodliwym działaniu klapki na pasażerów.Mniemam więc,że problemu od tej strony
                > w p r a k t y c e nie ma.Oczywiście w teorii mogłoby to zaistnieć.

--
                • Gość: michu Re: Uroda Laguny II. IP: *.*.*.* 08.02.02, 14:36
                  Wiedza uzyskana z oglądania zdjec nie zawsze jast pelna
                  Pierwsze primo:
                  Otwarcie klapki wymaga mniej czasu niz podkrecenie nawiewu
                  Drugie primo:
                  Laguna ma fabryczny jojctick do obslugi radia (niezakryty przez klapke)
                  Trzecie primo:
                  Laguna ma oddzielny wyświetlacz (niezakryty przez klapke)
                  Wniosek:
                  Pod klapke siegasz gdy zmieniasz plyte/kasete - WTEDY I TYLKO WTEDY
                  Pozdrawiam
                  Szczęśliwy posiadacz (nie oglądacz) Laguny II
    • Gość: Darek Re: Uroda Laguny II. IP: 212.106.189.* 08.02.02, 09:32
      De gustionibus non disputantur.Pozdrawiam.
    • Gość: FI Re: Uroda Laguny II. IP: 150.254.158.* 08.02.02, 13:06
      Brzydka jak kupa. I z zewnątrz, jak i z wewnątrz (panel centralny wygląda jak
      rządy AWS iUW).
      • Gość: Boryna Re: Uroda Laguny II. IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 13:13
        To zes bracie teraz przywalil! Niezly skrot myslowy.

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka