Dodaj do ulubionych

czy dostane odszkodowanie

IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.01.04, 19:53
dzis porzyczylem koledze auto jechal zatrzymal sie przed pasami a jakis
mlodzieniec zagapil sie i wjechal mu w kufer przyjechala policja okazalo sie
ze moj znajomy ma 25 punktow karnych i zostalo mu zabrane prawko wiem ze jak
sprawca nie ma waznego prawka lub jedzie bez przegladu to od niego sciagaja
ale jak to jest w tej sytuacji jak jestem poszkodowany prosze o konkretne
odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: marcinc3 Re: czy dostane odszkodowanie IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.01.04, 07:41
      nikt sie nie orientuje
    • Gość: els Re: czy dostane odszkodowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.04, 08:33
      Formalnie biorąc nie powinieneś dostać odszkodowania. Kierujący po "zdobyciu"
      tylu punktów nie ma już formalnie uprawnień do kierowania, fakt posiadania
      przez niego "dokumentu" w momencie kolizji oznacza tylko że nie zabrali mu go
      fizycznie co winni uczynic w momencie jak doszedł do limitu przy swoim ostatnim
      wykroczeniu.

Ubezpieczyciel będzie chciał to wykorzystać i nie ma mu się co dziwić, każdy
      formalny powód jest dla nich dobry.

Myślę że powinienes wziąć dobrą "papugie" i szybko próbowac przekonać Policje
      że fakt posiadania tylu punktów nie miał żadnego związku z kolizją, że wina
      tego drugiego jest ewidentna...etc. Jak nie napiszą w notatce o punktach to
      jest szansza.

Pozdrawiam, els
      • Gość: Wiktor Re: czy dostane odszkodowanie IP: *.netia.pl 22.01.04, 09:20
        Niestety prawdopodobnie ubezpieczyciel sprawdzi prawo jazdy w Policji. Nie
        zadowalają się obejrzeniem samego dokumentu. Kolega kretyn - swoim rozumiem ale
        pożyczonym? Teraz to jego problem, papugę wynajmij raczej przeciwko niemu.
        Wiele zależy chyba jeszcze od tego czy kolega wiedział, że ma 25 punktów - tzn.
        czy odebrał zawiadomienie o tym. Poza tym jest jeszcze trochę czasu (chyba
        miesiąc) od przekroczenia punktów do odebrania prawa jazdy - to jest czas na
        ponowne zdanie egzaminu. Wiem bo przechodziłem to niedawno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka