o_z_m 14.12.09, 14:20 Mając do wyboru kupno nowego auta z salonu, wzięcie go w leasinig lub kupno używanego na co się zdecydować? Środki pieniężne są w granicach 30-40 tys PLN. Proszę o fachowe opinie, która z opcji jest najbardziej korzystna. Link Zgłoś Obserwuj wątek
qqbek Re: Proszę o poradę... 14.12.09, 14:32 o_z_m napisała: > Mając do wyboru kupno nowego auta z salonu, wzięcie go w leasinig lub kupno > używanego na co się zdecydować? Środki pieniężne są w granicach 30-40 tys PLN. > Proszę o fachowe opinie, która z opcji jest najbardziej korzystna. Leasing lub używany (jeżeli z pełnym odliczeniem VAT gdzieś się uda dostać). Nówka za 30-40 tysięcy to nie samochód tylko jakieś miejskie jeździdło:) Link Zgłoś
galtom Re: Proszę o poradę... 14.12.09, 14:42 Po pierwsze jakie to ma byc auto, do czego, itd... Za taka kase nowe bedzie raczej ciasne. Jesli takie Ci pasuje to kup nowe - jesli potrzebujesz wieksze kup uzywane. Po drugie wydaje mi sie, ze dysponujac tylko taka kasa na sensowne nowe szkoda pieniedzy. Duzy ubytek wartosci, serwisowanie za kupe kasy w ASO (niby nie musisz ale kloc sie potem z serwisem o gwarancje). Ubezpieczenie bedzie konieczne. Skoro wspominasz o leasingu to prawdopodobnie chcesz kupic na kredyt... drogo to bedzie. Auto nowe, kupisz ze 35, splacisz 55 a po wyjezdzie z salonu bedzie warte 25 - ja kupilbym uzywane. Szukajac spokojnie a nie na hura cos sie zawsze fajnego (stan, wielkosc, wyposazenie, cena) znajdzie. Leasing - ten mysle ma sens tylko wtedy gdy auto ma sznase jakos na sibie zarabiac - Kowalskiemu chyba to na zdrowie nie wyjdzie, ale tu sie moge myslic :-) Osobiscie kupowalbym nowke tylko wtedy gdybym naprawde moigl miec to co bym chcial (wraz z wybrzydzaniem o kolor, dodatki, sratki, itd...) poki co opcja zakupu auta rocznego czy dwuletniego (nawet z ASO) ale wygodniejszego z lepszym wyposazeniem niz maly, nowy golas wydaje mi sie atrakcyjniejsza. Link Zgłoś
bmwracer Re: Proszę o poradę... 14.12.09, 19:09 Za sume ktora masz do dyspozycji mozesz wybrac sobie nowe suto z dolnej polki i jesli to jest wystarczajca opcja ORAZ masz zamiar byc jego wlascicileme przed dlugie dlugie lata to ma sens. Masz gwaqrancje, jedynie swoje i fabryczne zapachy, bedzie takie jak bedziesz sam o nie dbal i jesli bedziesz to prawdopodobnie bedzie sluzyc dlugo. Leasing to jak zwykle sposob na to aby uzywac auto nieswoje. Jest to wersja wynajmowania auta na dluzszy czas i pozytywnym askpektem jest to ze nie trzeba od razy wydawac duzej gotowki - ktora moze byc zainwestowana gdzie indziej i lepiej. Mozna co kilka lat miec inne ale impreza jest dosc droga - po 3 latach zaplacilo sie 50% warotsci auta i oddaje sie go do dilera. Czesto to lepsze rozwiazanie niz kupowanie nowego auta po to aby go sprzedac za 4-5 lat z duza strata. Najlpeij to spedziec godzinek z kalkulatore i wybrac najbardziej odpowiednia opcje na wydanie pieniedzy. Probowalem wszytkich opcji a obecny samochod to chyba numer 15 i najbardziej preferuje opcje = uzywany. Warunek ze jest taki ze auto z musi pochodzic zwiadomego zrodla, ze znama historia napraw i serwisow i wtedy ryzyko jest niewielkie. Zwykle kupuje takie wlasnie oddane po leasingu - 3 letnie z niewielkim przebiegiem, ktore byly regularnie serwisowane i utrzymane a dobrym stanie. Wtedy place polowe warotsci (tzn polowe ceny nowego poniewaz wartosc to zupelnie inna sprawa) i za cene nowego z dolnej polki mam auto z gornej polki.. a po 3-4 latach uzywania - trudno juz byloby odroznic jedno od drugiego. Link Zgłoś
elfkabezhaltera Nowy albo lizing 15.12.09, 07:32 Czemu nie używany, to ładnie BMWracer wyłuszczył. A co do lizingu to należy pogadać z księgową. Link Zgłoś
wojtek33 Re: Proszę o poradę... 15.12.09, 09:27 Przy takiej gotówce to nowy w opcji 50/50 wygląda najlepiej, o ile oczywiście masz szansę sfinansować drugą połowę. Jeśli kupujesz na firmę to nie pomogę, rada z księgową byłą najlepsza ;) Nie rozumiem kawałków o zostawianiu fortuny w ASO, po roku i 18 tys. km zostawiłem w ASO Forda 650 zł za 1.8 benzyna i nie wybieram się tam wcześniej niż za 20tys. Link Zgłoś
galtom ASO Forda 15.12.09, 10:15 wojtek33 napisał: > zostawiłem w ASO Forda 650 zł za 1.8 benzyna i nie wybieram się tam Tak z ciekawosci... co tyle kosztuje? (jesli mozesz sie nie ogrtaniczac do lakonicznego - przeglad - bo tyle to sam sie domyslam - bede wdzieczny). Link Zgłoś
qqbek Re: ASO Forda 15.12.09, 11:41 galtom napisał: > wojtek33 napisał: > > > zostawiłem w ASO Forda 650 zł za 1.8 benzyna i nie wybieram się tam > > Tak z ciekawosci... co tyle kosztuje? (jesli mozesz sie nie > ogrtaniczac do lakonicznego - przeglad - bo tyle to sam sie domyslam > - bede wdzieczny). Tak zwany "przegląd I" dla mniejszych modeli Forda. Czyli ten po 20 tysiącach w nowym Fordzie. Wymiana oleju i filtra, wymiana filtra powietrza, sprawdzenie zawieszenia i elementów mechanicznych. Jak ktoś twierdzi, że 650 złotych to "tylko" za "taaaaaką" usługę, proszę o kontakt ze mną... znam o wiele przyjemniejsze i bardziej rozrywkowe sposoby na wywalanie pieniędzy w błoto i za odpowiednim wynagrodzeniem gotów je jestem zademonstrować :) Link Zgłoś
wojtek33 Re: ASO Forda 15.12.09, 19:55 I po co ten offtopic? Jak cie nie stać, to kup 2 letnią "nówkę" i wymieniaj sobie olej choćby w garażu, tylko nie wylewaj go potem do rowu. Link Zgłoś
qqbek Re: ASO Forda 15.12.09, 22:24 wojtek33 napisał: > I po co ten offtopic? Jak cie nie stać, to kup 2 letnią "nówkę" i wymieniaj > sobie olej choćby w garażu, tylko nie wylewaj go potem do rowu. A to ja zacząłem z ledwo "650" za przegląd? Galtom pytał, co w ramach tego przeglądu dostałeś, to mu grzecznie odpowiedziałem. A problem mam z tym, że nie chcę takiej nówki, na jaką mnie stać (Golf/Astra czy inne badziewie), bo wolę trzy-cztero latka klasę lub dwie wyżej za te same pieniądze. To samo podejście co z ASO. Ty musisz (gwarancja!) to będziesz zachwalał ewidentnie przepłacone usługi. Ja mogę (dawno po gwarancji), więc wiem ile taka usługa powinna kosztować. Może trochę nie fair z mojej strony jest fakt, że mam w rodzinie diagnostę, więc diagnostykę mam za darmo. Za olej płacę w sklepie, kupując zapieczętowaną bańkę (a nie dając sobie nalać z "czegośtam z beczki" w ASO), wrzucam dodatkowo flaszkę czegoś dobrego i jadę wymieniać. Do rowu nie wylewam, bo znajomy ma warsztat i stację kontroli z prawdziwego zdarzenia, a nie hangar na obrzeżach miasta z komputerem i jednym wykwalifikowanym mechanikiem na stanie, jak to niestety często bywa w ASO:) Link Zgłoś
wojtek33 Re: ASO Forda 16.12.09, 14:36 Dobra już, dobra, nie chce się kłócić. Chodziło mi o to, że nie jest to jakaś straszna kwota, a jeżdżąc przeciętnie nie zapłacisz więcej niż 2 - 3 razy. W fordzie istotny jest też przegląd blach a poza tym lubię świeży towot na zawiasach i nowe naklejki na drzwiach ;) PS C-max zalicza się do małych? Link Zgłoś
qqbek Re: ASO Forda 16.12.09, 14:59 wojtek33 napisał: > PS C-max zalicza się do małych? A co? Duży jest? Przecież to tylko podwyższony kompakt:) A bebechy od Focusa. Duży to jest Transit. Średnie Mondeo lub Galaxy:) Focus jest mały. C-max będzie gdzieś między "mały" a "średniej wielkości" wg. mojej osobistej, bardzo subiektywnej, klasyfikacji :) A Fiesta i KA to wozidła a nie samochody (klasyfikacja j.w.);) Link Zgłoś
galtom Re: ASO Forda 16.12.09, 21:08 qqbek napisał: > wojtek33 napisał: > > PS C-max zalicza się do małych? > > A co? Duży jest? Przecież to tylko podwyższony kompakt:) > A bebechy od Focusa. > Duży to jest Transit. Średnie Mondeo lub Galaxy:) > Focus jest mały. > C-max będzie gdzieś między "mały" a "średniej wielkości" wg. mojej osobistej, > bardzo subiektywnej, klasyfikacji :) Przykro mi ale zgodze sie z kolega - C - Max duzy nie jest. Zreszta Zafira, C-Max, Scenic czy Touran to takie troche udawane Vany. Moje niby wiele wieksze nie jest ale jakos sensowniej pomyslane wiec miesca znacznie wiecej :-) Link Zgłoś
wojtek33 Re: ASO Forda 17.12.09, 15:52 galtom napisał: > Przykro mi ale zgodze sie z kolega - C - Max duzy nie jest. Zreszta > Zafira, C-Max, Scenic czy Touran to takie troche udawane Vany. > Moje niby wiele wieksze nie jest ale jakos sensowniej pomyslane wiec > miesca znacznie wiecej :-) Ale dlaczego od razu przykro? ;) Pytanie pod kątem cennika z ASO było, wiem jaki jest bo stoi w moim garażu ;) A wymienione wyżej to nie udaVany tylko minivany, chociaż prawie 700l tourana z 5 siedzeniami to już nie byle co. Link Zgłoś