Dodaj do ulubionych

V12 w Cadillacach

01.02.04, 11:47
W Europie połowa sprzedawanych samochodów to dyzle, a Cadillac za 2 lata
będzie oferował benzynowe V12 a później może nawet V16. V12 na pewno trafi
pod maski SUVa Escalade i nowego STSa. A europejskie ramię GM, Opel, czipuje
1.9-litrowego diesla Fiata i jest super.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szymi Re: V12 w Cadillacach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 11:54
      to nie wina europejczykow - jakby mieli tanie paliwo to by tez woleli jezdzic
      V12 w benzynie ale "jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma" - jedyne
      co im pozostalo to przekonywanie samych siebie ze diesle maja jakiekolwiek
      zalety poza malym zuzyciem paliwa

zalosne

ps. jakbys jednak dal ktoremukolwiek do wyboru r4 w dieslu i V6/8/12 w benzynie
      a koszty paliwa by nie graly roli to kazdy by wybral benzyne i zapomnial o
      swojej chorej "ideologi"
      • greenblack Re: V12 w Cadillacach 01.02.04, 12:00
        Gość portalu: Szymi napisał(a):

>
        > ps. jakbys jednak dal ktoremukolwiek do wyboru r4 w dieslu i V6/8/12 w
        benzynie
        >
        > a koszty paliwa by nie graly roli to kazdy by wybral benzyne i zapomnial o
        > swojej chorej "ideologi"

Dla normalnych ludzi to oczywiste. Zresztą wieloktotnie już o tym pisałem. Nie
        zapominaj o "innym brzmieniu diesla".
    • 01boryna Re: V12 w Cadillacach 01.02.04, 12:14
      greenblack napisał:

" Profesor Boryna01 wykłada wiedzę o silnikach:
      O S60R: "ja chce V5 bo takie sa montowane jako R".
      O swoim samochodzie: "Czy bedzie mi sie lepiej jezdzilo ze swiadomoscia ze mam
      R albo V? Maski nie otwieralem bo mam jeszcze wode w spryskiwaczu".

Nie moge sie nadziwic. Posuniesz sie do pisania poprawd i cytowania zdan
      wyrwanych z kontekstu zeby tylko postwawic na swoim. Czy myslisz ze wysmiewajac
      innych poprawisz swoj wizerunek? To juz nie jest Greenblack II. To jest
      Greenblack 0
      • greenblack Re: V12 w Cadillacach 01.02.04, 12:18
        Jakie nieprawdy, chory człowieku?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=9193074&a=9228510

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=9193074&a=9233728
        • 01boryna Re: V12 w Cadillacach 01.02.04, 13:09
          "A ja chce V5 bo takie sa montowane jako R".
          To jest przyklad twojej zlej woli:
          1.Kwestie V i R (bledu przy pisaniu) staralem sie wytlumaczyc ci
          wielokrotnie.Moj cytat:"oczywiscie masz racje. R5".
          Ale jak sie okazuje dopoki bedziesz tego potrzebowal podobnych potkniec nie
          zapomnisz.
          2. R oznacza rowniez model samochodu typu Volvo. S60R. I o to chodzi. Tak trudno
          to zrozumiec? Fragment cytowany przez ciebie jest bez sensu. Jezeli ja pisze
          takie glupoty (wedlug ciebie) to dlaczego ponizasz sie wogole do dyskusji ze mna?
          W pelnym brzmieniu bylo to: "Chocby i z tego powodu ze zaraz znajda sie "znawcy"
          jak Szymi (albo Ty Greenblacku) ktorzy zaczna wywody na temat wytszosci V6 albo
          V8. A ja chce V5 bo takie sa montowane jako R. Bo jest to moja sprawa".
          Zauwazasz roznice?
          Powtorze raz jeszcze: kiedys byles Breenblack I, ostatnio zaczales sie powaznie
          obsuwac (zaczynam rozumiec powody nienawisci do ciebie niektorych forumowiczow),
          teraz musze stwierdzic ze stales sie Breenblack 0. I bardzo tego zaluje.

Chocby i z tego powodu ze zaraz znajda sie "znawcy" jak Szymi (albo Ty
          Greenblacku) ktorzy zaczna wywody na temat wytszosci V6 albo V8. A ja chce V5 bo
          takie sa montowane jako R. Bo jest to moja sprawa.

Cytat2:Tylko ze w swoim aucie nie otwieralem
          jeszcze maski i mam nadzieje ze nie bede do tego zmuszony. Maski nie otwieralem
          bo mam jeszcze wode w spryskiwaczu.
          Co ciebie tu boli? Ze moge sobie pozwolic na napelnianie wody do spryskiwacza
          przez Service? Albo nie biore sie za reperowanie auta? Pisalem o tym
          wielokrotnie: mechanicy zrobia to lepiej i szybciej niz ja. A ty rob jak chcesz.
          Dla mnie mozesz przeprowadzac remonty generalne w szopie za stodola. Nie moja to
          sprawa.

Zakladam wykaz twoich ulubionych zwrotow:
          1. Belkot - tak mowia inni
          2. Chory czlowiek - dyskutant z odmiennym zdaniem

CDN
          • stadox Re: V12 w Cadillacach 02.02.04, 09:45
            Boryna o wypowiedziach GB:

-----------------------------------------------------
            Boryna, uprawiasz filozofię Kalego z "Pustyni i w puszczy" (Kali ukraśc krowę -
            to dobrze; Kalemu ukraść krowę - to bardzo źle).

Zupełnie nie tak dawno w innym wątku dezawuowałeś moją wypowiedź używając
            przede wszystkim takich merytorycznych "argumentów" jak: "bełkot", "żenada".

pozdr.

• Gość: Yatoya Re: V12 w Cadillacach IP: *.dami / 213.76.164.* 01.02.04, 13:16
          Mam prośbę/propozycję do szanownych formumowiczów: nie porównujmy rynku
          amerykańskiego z europejskim.
          Pomijam różnice w cenie paliwa, ale takie rzeczy jak np:"wyśrubowane" normy
          bezpieczeństwa amerykańskich samochodów (ABS? AIR BAG?) co najmniej dziwne
          pojęcie komfortu(mowa o amerykańskich SUVach ze sztywną ramą i zawieszniem jak
          z Willysa), zaawansowanie techniczne - co z tego ze pod maską V16 jak automat
          4 biegowy...kończąc wreszcie na jakości paliwa.
          Polecam lekturę

www.gieldasamochodowa.com/article/view.asp?path=gs\860&file=jb_622.xml
          Pozdrawiam serdecznie
          • greenblack Wybacz, ale ten bełkot ma dla mnie wartość 01.02.04, 13:27
            zużytego papieru toaletowego.

"A tu kryje się właśnie niespodzianka, gdyż za oceanem na co dzień do baków
            leją benzynę taką, jak my tylko wtedy, gdy przyjdzie nam zatankować na stacji z
            czarnej listy PIH-u. Liczba oktanowa amerykańskiej bezołowiowej nie przekracza
            90. Na wieść o tym, że w Polsce wartość ta wynosi 95 lub 98, mój gość
            powiedział, że u nich takie paliwo stosuje tylko NASA."

Co za dno! A nie słyszał ten cieć, że tam się inaczej oblicza liczbę oktanową?
            Neich sobie policzy, ile trzeba zapłacić za bezpieczny, duży samochód z
            poduszkami i ABS w USA, a ile w Europie.
            • 01boryna Re: Wybacz, ale ten bełkot ma dla mnie wartość 01.02.04, 13:41
              "A ja chce V5 bo takie sa montowane jako R".
              To jest przyklad twojej zlej woli:
              1.Kwestie V i R (bledu przy pisaniu) staralem sie wytlumaczyc ci
              wielokrotnie.Moj cytat:"oczywiscie masz racje. R5".
              Ale jak sie okazuje dopoki bedziesz tego potrzebowal podobnych potkniec nie
              zapomnisz.
              2. R oznacza rowniez model samochodu typu Volvo. S60R. I o to chodzi. Tak trudno
              to zrozumiec? Fragment cytowany przez ciebie jest bez sensu. Jezeli ja pisze
              takie glupoty (wedlug ciebie) to dlaczego ponizasz sie wogole do dyskusji ze mna?
              W pelnym brzmieniu bylo to: "Chocby i z tego powodu ze zaraz znajda sie "znawcy"
              jak Szymi (albo Ty Greenblacku) ktorzy zaczna wywody na temat wytszosci V6 albo
              V8. A ja chce V5 bo takie sa montowane jako R. Bo jest to moja sprawa".
              Zauwazasz roznice?
              Powtorze raz jeszcze: kiedys byles Breenblack I, ostatnio zaczales sie powaznie
              obsuwac (zaczynam rozumiec powody nienawisci do ciebie niektorych forumowiczow),
              teraz musze stwierdzic ze stales sie Breenblack 0. I bardzo tego zaluje.

Chocby i z tego powodu ze zaraz znajda sie "znawcy" jak Szymi (albo Ty
              Greenblacku) ktorzy zaczna wywody na temat wytszosci V6 albo V8. A ja chce V5 bo
              takie sa montowane jako R. Bo jest to moja sprawa.

Cytat2:Tylko ze w swoim aucie nie otwieralem
              jeszcze maski i mam nadzieje ze nie bede do tego zmuszony. Maski nie otwieralem
              bo mam jeszcze wode w spryskiwaczu.
              Co ciebie tu boli? Ze moge sobie pozwolic na napelnianie wody do spryskiwacza
              przez Service? Albo nie biore sie za reperowanie auta? Pisalem o tym
              wielokrotnie: mechanicy zrobia to lepiej i szybciej niz ja. A ty rob jak chcesz.
              Dla mnie mozesz przeprowadzac remonty generalne w szopie za stodola. Nie moja to
              sprawa.

CDN
            • Gość: myfirstalfa Re: Wybacz, ale ten bełkot ma dla mnie wartość IP: *.arcor-ip.net 01.02.04, 23:06
              > Neich sobie policzy, ile trzeba zapłacić za bezpieczny, duży samochód z
              > poduszkami i ABS w USA, a ile w Europie.

masz na mysli amerykanskie "cuda techniki"??

czyzbys ocenial samochody tylko pod wzgledem gabarytow?

wieksze, silniejsze = lepsze?

pozdr
            • piessna Re: Wybacz, ale ten bełkot ma dla mnie wartość 02.02.04, 00:18
              Greenblack, zmień sygnaturkę, jeśli można prosić
              • sympatico.ca Re: Wybacz, ale ten bełkot ma dla mnie wartość 02.02.04, 00:32
                piessna napisała:

> Greenblack, zmień sygnaturkę, jeśli można prosić

Ja bym go poprosil o zmianem forum,hehehe!
                • viper39 Wybaczcie ten bełkot green____ to jest dzieciak 02.02.04, 03:32
                  Sympatico, to byloby swietne, ale z drugiej strony nikt tego matola nie chce
                  tolerowac....
                  boryna, nie zapomnij ze ten green-ludzik to dzieciak ktory nie ma co robic i
                  na internecie siedzi ma za to w sumie blade pojecie o tym co jezdzi po drogach
                  a jakbys mu otworzyl maske nie umial by wymienic pewnie nawet 20% tego co sie
                  tam znajduje pod nia...to wszystko, jego trzeba ignorowac bo wiesz inaczej
                  trzeba byloby podjechac do goscia i sprac pupke i bylby juz bardzo ten
                  dzieciak (czytaj dzieciol) grzeczny...

sympatico.ca napisała:
                  > piessna napisała:
                  >
                  > > Greenblack, zmień sygnaturkę, jeśli można prosić
                  > Ja bym go poprosil o zmianem forum,hehehe!
                  • 01boryna Re: Wybaczcie ten bełkot green____ to jest dzieci 02.02.04, 09:52
                    viper39 napisał:

> boryna, nie zapomnij ze ten green-ludzik to dzieciak ktory nie ma co robic i
                    > na internecie siedzi ma za to w sumie blade pojecie o tym co jezdzi po
                    >drogach a jakbys mu otworzyl maske nie umial by wymienic pewnie nawet 20% tego
                    co sie tam znajduje pod nia...to wszystko, jego trzeba ignorowac bo wiesz
                    inaczej trzeba byloby podjechac do goscia i sprac pupke i bylby juz bardzo ten
                    > dzieciak (czytaj dzieciol) grzeczny...

Faktem jest, ze Greenblack nigdy nie wypowiada sie na tematy motoryzacyjne
                    z "zycia wziete". Wszystko o czym mowi mogloby pochodzic z kompedium wiedzy
                    wspolczesnego fana motoryzacji i z internetu. Nigdy nie wypowie sie w
                    temacie "co zrobic gdy silnik gasnie na wolnych obrotach" zawsze poda do
                    wiadomosci swoja opinie gdy mowa np:" porownianie wydajnosci silnika diesla i
                    wolnossacego benzynowca", jakie wyposazenie miala Alfa Romeo w drugiej polowie
                    1966roku, albo cos podobnego.
                    Cos w tym musi byc....

sympatico.ca napisała:
                    > piessna napisała:
                    >
                    > > Greenblack, zmień sygnaturkę, jeśli można prosić
                    > Ja bym go poprosil o zmianem forum,hehehe!
          • Gość: Radek Re: V12 w Cadillacach IP: *.tu.ok.cox.net 01.02.04, 16:49
            > Mam prośbę/propozycję do szanownych formumowiczów: nie porównujmy rynku
            > amerykańskiego z europejskim.
            > Pomijam różnice w cenie paliwa, ale takie rzeczy jak np:"wyśrubowane" normy
            > bezpieczeństwa amerykańskich samochodów (ABS? AIR BAG?) co najmniej dziwne
            > pojęcie komfortu(mowa o amerykańskich SUVach ze sztywną ramą i zawieszniem
            jak
            > z Willysa), zaawansowanie techniczne - co z tego ze pod maską V16 jak
            automat
            > 4 biegowy...kończąc wreszcie na jakości paliwa.
            > Polecam lekturę
            >
            > www.gieldasamochodowa.com/article/view.asp?path=gs\860&file=jb_622.xml
            > Pozdrawiam serdecznie

Przeczytalem sobie ten artykul i mam propozycje dla ciebie, nie wstawiaj tu
            takich linkow bo az zal czytac takie bzdury:

"(...)
            A tu kryje się właśnie niespodzianka, gdyż za oceanem na co dzień do baków
            leją benzynę taką, jak my tylko wtedy, gdy przyjdzie nam zatankować na stacji
            z czarnej listy PIH-u. Liczba oktanowa amerykańskiej bezołowiowej nie
            przekracza 90. (...)"

Przekracza, na praktycznie kazdej stacji dostepna jest 91 i 93 ale to nie
            wszystko.
            W Europie wartosc oktanowa benzyny jest liczona metoda RON a w stanach
            (MON+RON)/2 roznica wynosi 4-5 oktanow. Innymi slowy:

USA EU
            87 91-92
            88 92-93
            89 93-94
            91 95-96
            93 97-98

Jak kogos bardzo interesuje czym sie rozni RON od MON i chcialby sie
            dowiedziec nieco wiecej na ten temat to tu jest link:
            www.btinternet.com/~madmole/Reference/RONMONPON.html
            polecam szczegolnie ten fragment:
            and is also why the American gas always seems not as good as our when in fact
            it is is the same (and has better quality control).

(...) Na wieść o tym, że w Polsce wartość ta wynosi 95 lub 98, mój gość
            powiedział, że u nich takie paliwo stosuje tylko NASA. (...)

Tak oczywiscie, pewnie do wahadlowcow.
            • viper39 jeszcze jedno o paliwach.... 02.02.04, 14:13
              w usa silniki sa dosc duze i nie wyzylowane jak europejskie "maluchy" poza tym
              w sumie kazdy ma elektronicznie sterowany wtrysk, wiec w samochodach tych
              wlanie 87 czy 93 oktanowej benzyny nie ma wiekszego znaczenia (mowie o
              amerykanskich nie sportowych samochodach, z nizszymi oktaniami troche wiecej
              pali to wszystko), jada bez zadnego problemu na niej, aby uzyskac max. efekty w
              silnikach tzw HO (high output) leje sie wysokooktanowa benzyne ...
              wiekszosc japonczykow np jezdzi na tzw "premium" czyli 89
              wiekszosc niemcow jezdzi na super czyli na 91-93
              wiekszosc amerykancow jezdzi na zywklej 87
              i kazdy jezdzi...

co do jakosci benzyny to jesli podjezdza sie do stacji benzynowych to np nie
              dostanie sie tego co mozna kupic w polsce na stacjach a wiec rozpuszczalnikow
              itd. duze koncerny dbaja o jakos paliw co roku jest podawany ranking firm
              paliwowych, co do jakosci, czystosci, i nazwijmy to oktanowosci paliwa, itd,
              stacje benzynowe ktore nie maja standardow danej firmy maja dwa wyjscia albo
              nastepna kontrola bedzie ok albo straca marke i dostawce paliwa
              obecnie najlepsze firmy to (nie jest to w kolejnosci)
              bp/amoco
              exxon/mobil
              shell/royal
              texaco
              sunnaco
              hess

co zauwazylem to na 10 ave na manhattanie (jakies 20 streety) istnieje stacja
              benzynowa LUKOIL... pierwsza ruska stacja w NYC... wyglada to smiesznie ale
              istnieje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka