Dodaj do ulubionych

LPG a plastikowy kolektor

IP: 213.76.101.* 11.02.02, 23:51
Zastanawiam sie nad zainstalowaniem instalacji gazowej w Fordzie Fiesta 1,3E.
Kolektor dolotowy w tym modelu jest wykonany z plastiku i występuje wtrysk
wielopunktopwy czy ktos kiedykolwiek slyszal o zniszczeniu takowego przez
wybuch gazu lub moze ktos uzytkuje auto na gaz z plastikowym kolektorem?
Nadmienię, że chcę zainstalować tzw. II generację napędu gazowego czyli gaz
jest dostarczany do kolektora w jednym punkcie.Bardzo proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: greg Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.blueyonder.co.uk 12.02.02, 09:42
      w poprzednim moim samochodzie felicji 1.3 wymienialem kolektor dwa razy na ok
      70 tys km kosztowalo to 100 pln za kazdym razem, czyli i tak sie oplacalo,
      teraz mam xsare 1.6 vtr na gazie kolektor mam oblozony takimi gwizdkami o rónej
      rednicy jest ich 12 i jest on bezpieczny ale dla odmiany peka mi obudowa od
      filtra powietrza, na szczécie zakadalem w autoryzowanym zakladzie citroena i
      maja mi wymienic na gwarancji, podejrzewam ze nastepny samochod kupie sobie z
      silnikiem disla, bede mniej oszczédza ale tez nie bedé jedzi co 5-7 tys na
      regulacje wtrysku tak jak jest teraz, mam nadzeieje e jak mi wymienia modul
      zaponu to wszystko sie poprawi bo podobno jest on wadliwy, mam wloska
      instalacje BRC koszt 3.200 tys ( z silnikiem krokowym), jezeli duzo jezdzisz
      zaluz sobie holenderska z osobnymi wtryskami koszt jak ja sie dowiadywalem ok 5
      tys ale potem jest znacznie mniej problemow
      pzdr
      • Gość: jerry Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.waw.cdp.pl 12.02.02, 09:59
        Dzwoniłem do kilku firm zakładających gaz i w każdym odradzono mi montaż przy
        plastykowym kolektorze. Nawet zaworki cisnieniowe ( bezpieczeństwa ) mogą się
        zapchać i może dojść do małego wybuchu. Rozwiązaniem jest podobno bezpośredni
        wtrysk gazu do silnika ale kosztuje to okolo 5,000 zł i nie ma spadku mocy ani
        większego zużycia gazu. Mechanik powiedział mi, że weszło to do użytku
        stosunkowo niedawno i tak naprawde to są pierwsze modele, które będą z czasem
        modyfikowane. Pytanie tylko czy jeżdzisz na tyle dużo że wydatek taki zwróci ci
        się. Ja również chciałem załozyć gaz ale w koncu zrezygnmowałem i następne auto
        kupię z silnikiem TDI
    • Gość: koziol Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 20:46
      Dzięki chlopy!
      czyli mili Panowie kielbasa, chyba poczekam z zalozeniem instalacji wtryskowej
      jak kupie kolejny model Forda np. Mondeo('00,'01) wtedy na samym poczatku
      uzytkowania zagazuje ze 120 KM i po co kupowac diesla?Benzynowy tez powinien
      przejechac 300k km(diesel moze 400 kkm), ale jak dla mnie starczy na 6,7
      lat.dieselem pojezdzilbym dluzej o 2 lata, ktore jedynie moga pomoc , abym
      dostal szewskiej pasji od wsiadania i wysiadania z tego samego pudla przez
      wiele lat.Powinno mowic sie nie o tym ile jest w stanie przejechac kkm dane
      auto, ale ile kkkm wytrzyma cala bryczka i bedzie satysfakvjonowac
      potencjalnego uzytkownika tzn. zebym jak wsiadam do auta z przebiegiem 300 kkm
      nie czul wgnieconych siedzen, obdartej tapicerki etc.
      Jeszcze nawiązując do Waszych oczu skierowanych na TDi, HDI to OK. diesel
      terazniejszy jest niemalze taki jak iskrowiec tylko cena Panowie różni się o
      wiele za dużo. Cała sztuka polega na sprzedaniu czegos co nie do konca ma same
      zalety, ale moda jest, popyt jak na sliwki w sierpniu.Ja sie nie poddaje i
      klekotem jezdzic nie bede. Moze za rok zmienie zdanie -zobaczymy

Pozdrawiam
      • Gość: fachman Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 17:01
        Ja mam patent na strzelanie w kolektor ssacy,ale najpierw zadam
        pytanie;dlaczego nie strzela do wydechu.a jesli chodzi o
        instalacje ,,holenderskie'' to tam jest tabliczka gdzie one byly robione i dla
        kogo i jak.rozwiniemy temat to sie duzo dowiemy. START
        • Gość: koziol Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 23:02
          Pytanie jest dla dzieci, albo cwaniaków z 12 letnimi BMW.Nie strzela w wydech ,
          bo nie ma co strzelac.Gaz który zbierze sie w kolektorze dolotowym ukladu
          zasilania plus iskra ze swiecy i mamy gotowy wybuch w kolektorze dolotowym,a
          co ma wybuchnąc w wylotowym,spaliny?Jesli nawet bedzie gaz to musi jeszcze byc
          iskra a skad ja wziąc.Odp. mozna regulujac zaplonem w taki sposob by byl bardzo
          opozniony tzn. wtedy gdy zawory dolotowe sa zamkniete a wylotowe
          otwarte.Chetnie poczytam o Twoim sposobie na antyzniszczenie kolektora.Caly
          czas sie zastanawiam czy warto zagazowac mego forda.jezdze bardzo duzo o. 40-
          45kkm na rok i to jest glowna przyczyna mego glowkowania.
          Pozdrawiam
          • Gość: cx500 Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 10:52
            jezdze fordem mondeo na gazie 4 lata. Raz mi strzelil i spadl jakis
            przewod.dowiedzialem sie wtedy ze mam plastikowy kolektor. zalozyli mi zawor
            bezpieczenstwa (mowili na to "klapa"). pytalem o ta klape w innych zakladach
            montujacych inst gazowe i mowili ze klapa nic nie daje. daje jednak i to duzo.
            teraz kilka wystrzalow objawilo sie jako male sapniecia polonczone ze spadkiem
            mocy. od 2 lat wogole nie strzela. tak ze zakladaj. bez klapy nie ryzykuj bo
            widzialem forda ze zniszczonym kolektorem i obudowa filtra.czesc.
          • Gość: Qbayashi Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.stacje.agora.pl 15.02.02, 16:36
            Dobra.... jak to jest właściwie z tym strzelaniem. Mam instalacie w Passacie 2,0 - instalacja z
            silnikiem
            krokowym, sterowana komputerem. Jak dam maksymalnego kopa jadąc na dwójce, przy
            dużych obrotach, wtedy strzela i u mnie. Wystrzał jest taki, że spada z zacisków przewód
            idący z kolektora do silnika. Poza tym nic (tak mi się wydaje) się nie dzieje - po założeniu
            zacisków wszystko wraca do normy. Co z tym zrobić? Sprawdzono mi przewody elektryczne,
            kopułkę rozdzielacza i świece - wszystko ok.
    • Gość: Mir Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.fancomp.com.pl 15.02.02, 14:20
      Nie wiem o co chodzi z tymi wybuchami. Przejechałem na gazie 90kkm i jeszcze mi
      nic nie wystrzeliło.
      • Gość: Koziol Re: LPG a plastikowy kolektor IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 15:19
        Panowie jesli to co mowicie to prawda to w nastepnym tygodniu dam zarobic
        gazownikom.Zawsze w takich sytuacjach pojawia się mnostwo pesymistow mowiacych
        stary wybuchniesz razem ze swym gazem:)a jak nie ty to twoja dziewczyna/zona z
        dziecmi.Jezdzilem kiedys pojazdem zwanym Zukiem na gaz(w 1995 roku) i kilka
        razy spadla obudowa filtra powietrza z gaznika, ale dzialo sie to w sytuacjach
        gdy zle byl wyregolowany zaplon lub gdy odpalalem na zimno i gaz do dechy.To co
        napisaliscie nastraja mnie optymistycznie, bo koszty oinstalacji zwroca sie w
        moim przypadku po 6 miesiacach.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka