Gość: Clio 1.2TCE Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 194.29.160.* 26.01.10, 09:49 Renault robi takie silniki od 3 lat i jakoś nigdy gazeta się nimi nie zachwycała. Ale normalne, Polacy to tylko szmelcwagenami się interesują :) Link Zgłoś
Gość: tt Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 80.240.172.* 26.01.10, 10:43 Typowy polak zmiesza z gnojem każdą nowość motoryzacyjną (bo go na nią nigdy nie będzie stać) a będzie wychwalał podniebiosa 15letnie graty jako wspaniałe cuda techniki (na które go stać). Typowy polak nie przyzna nigdy że fajnie że czesi coś robią, starają się i im wychodzi. Ale z przyjenoscią wyzwie publicznie czechów od głupców i ma z tego powodu wielką radochę. Nic dziwnego że nas nikt nie lubi, a polaka od polaka za granicą woli trzymać się z dala. Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 11:47 to nie do końca mieszanie z błotem, ze smutnego doświadczenia wynika niestety, że nowsze i nowocześniejsze wcale nie oznacza lepsze. Sypiące się silniki i elektroniki, wieszające się komputery to ostatnio częsty temat w serwisach. Naszpikowany "nowinkami" sprzęt jest coraz bardziej awaryjny. Niezawodny wcześniej diesel to teraz kłopotliwy common rail i koła dwumasowe, "tanie" benzyniaki dostały turbosprężarkę, wiele faz rozrządów, a to wszystko jakoś nie do końca działa. Koszty napraw pogwarancyjnych są porażające a większość serwisów często nie staje na wysokości zadania. Samochód staje się jednorazowy.. za te pieniądze to lekkie nieporozumienie. A ludzie jak już wydadzą te mimo wszystko ciężkie pieniądze to chcą jeździć a nie podniecać się konstrukcją.. Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.atmgrupa.pl 26.01.10, 11:58 Widze, ze forum rozpalone do czerwonosci a sprawa jest bardzo prosta. W tym zmniejszaniu pojemnosci nie ma zadnej specjalnej ideologii. To PODATKI w wielu krajach liczone od pojemnosci wymusily na producentach tak kuriozalne rozwiazania. Ot, cala tajemnica. Nazywanie skody - czeska tez mnie niezle rozbawilo. :) Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 13:43 Na "normalny" silnik czyli 1,6 czy 2,0 o niezbyt dużej mocy VW daje gwarancję, że będzie działał 150 000 km. Można o tym przeczytać w instrukcji obsługi samochodu na rynek niemiecki. Ciekawe ile dadzą na ten? 100 000 ? Czyli parę lat jeżdżenia i silnik na złom? A co z kupowaniem używanych samochodów? Przedtem to było tak, że ludzie zamożniejsi kupowali nowe auta, a mniej zamożni używane. Za parę lat aktualnie nowe samochody nie będą się już nadawały do sprzedawania jako używane, ale ludzie przecież znienacka nie staną się tak bogaci żeby kupować wszyscy nowe pojazdy. Efekt będzie taki, że na rynku będą tylko samochody zupełnie nowe oraz bardzo stare... Link Zgłoś
Gość: nieogrodnik Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.range81-153.btcentralplus.com 26.01.10, 13:52 Powodzenia w jeżdżeniu kosiarką do trawy. Ja pozostanę przy moim Range Roverze 4.0 V6 (benzyna) Link Zgłoś
Gość: fff Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 80.240.172.* 26.01.10, 14:08 A na jaką cholerę produkuje się silniki o dużych mocach. Polacy generalnie jeżdżą za szybko i gina w wypadkach. Sam miałem prostego Uno z silnikem 45 Km i było aż za dużo. Ludzie opanujcie się. W Syrence czy Warczyburgu było troche ponad 20 Km i było super i silnik naprawiał każdy domorosły mechanik za flaszkę wódki. Teraz wielu moich kumpli buja się ze swoimi furami TDI czy TSI nawet w serwisie rozkładaja ręce i nie sa w stanie wyeliminowac usterek. Link Zgłoś
Gość: mix Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 132.170.19.* 26.01.10, 15:45 A kiedy bedzie mozna te "Skode" kupic w USA??? Link Zgłoś
telex Re: Nowe serce pod maską Octavii 26.01.10, 16:00 Widze, ze krytycy turbodolodowanej benzyny zapomnieli jak te zajebiste TDI sa wysilone w stosunku do starych ropniakow bez turbo. Link Zgłoś
Gość: R1 Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.chello.pl 26.01.10, 16:12 "Do Clio TCE" owszem Renault ma silnik 1,2 TCE o mocy 100 KM od kilku lat. Jednakże jest on słabszy o 5 KM, ma mniejszy o 35 Nm moment obrotowy i co gorsze osiąga on jego maksimum od 4000 obrotów podczas gdy 1,2 TSI już od 1500 obrotów ma 95% momentu. Zatem jednostka VW jest po prostu elastyczniejsza i żwawsza. Jeździłem Clio TCE i Skodą Yeti z 1,2 TSI - Skoda mimo znacznie większej wagi jest subiektywnie dynamiczniejsza. Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.10, 21:59 Ciekaw jestem jak się będzie spisywać ta jednostka w Skodzie, pewnie później będzie oferowana w Polo i chyba tutaj widzę jej największe powodzenie, tzn w takich autkach Link Zgłoś
Gość: kot Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.miconet.pl 26.01.10, 22:51 do 'gość tomek' i 'gość ja' dlaczemu piszecie z tego samego ip? czyżby jeden drugiemu był klakierem? nie wiem czy jest sens tłumaczyć wam (pozwolisz że zgodnie z twoją naturą dwoistą będę do ciebie mówi przez wy) czym jest moment obrotowy i jak się on ma do mocy która jest według was dajmy na to wprost proporcjonalna do obrotów. ciekawa skad inąd teoria, zastanawiam się co na to by powiedział newton. ha! producenci samochodów też byli by zainteresowani tą śmiałą teorią! szkoda tylko że nie ma się ona do rzeczywistości nijak. myślałeś (przepraszam - myśleliście) że jakimś półinteligentnym tekstem o proporcjonalności zabłyśniecie na forum. cóż nie udało się tym razem. następnym razem... ...pewnie też się nie uda... dla zainteresowanych i potrafiących użyć swojego intektu w sposób inny niż 'forumowanie': moc* = (moment obrotowy** x obroty na minutę) / 9549 * moc wyrażona w kilowatach (KW) ** moment obrotowy wyrażony w niutonometrach (NM) i nie chce być inaczej... Link Zgłoś
Gość: kot Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.miconet.pl 26.01.10, 23:06 jeszcze w nawiązaniu do w/p koledzy klakierzy - poproszę o przykład silnika mającego stały moment obrotowy od zera do dziesięciu tysięcy obrotów :) i może niech to nie będzie elektryczny, bo mniemam że koledzy teoretycy taką linię obrony podejmą :) Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.pyskowice.jotanet.pl 27.01.10, 18:57 Silnik 1.2 TSI do auta rodzinnego (nie sportowego) to naprawdę dobra jednostka. Moment obrotowy 175 Nm i szeroki zakres w którym go można wykorzystać jest wystarczający. To auto będzie się fajnie prowadzić i nie piszcie że ten silnik jest do ... Parametry tego " monstrum "są naprawdę ciekawe, jedynie obawiam się o jego awaryjność. Jest to jednostka bardzo wysilona z tak małej pojemności jednak trochę tej mocy daje, więc jest możliwość że te silniki będą padać po 100 ~ 200kkm. Ale i to jest uzasadnione bo zgodnie z polityką firm motoryzacyjnych zarabia się na serwisie a nie na sprzedaży. Więc taka awaryjność jest im na rękę ale jak będzie w rzeczywistości przekonamy się za kilka lat jak już trochę kilometrów zrobią te silniczki. Rynek sam to zweryfikuje. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 158.75.70.* 30.01.10, 14:37 > dlaczemu piszecie z tego samego ip? Ja nie wiem, choć wydaje mi się to mało prawdopodobne (niby adres jest przydzielany dynamicznie i maskardowany, ale taki przypadek?). No ale nawet adresy były takie same, to skąd byś je znał? > poproszę o przykład silnika mającego stały moment obrotowy od zera do dziesięciu tysięcy obrotów Nie znam. Ale mówimy o silniku, który ma stały moment w zakresie 1550-4100 obrotów na minutę, a nie w zakresie 0-10000rpm. > moc* = (moment obrotowy** x obroty na minutę) / 9549 Brawo! Znalazłeś dobry wzór! A teraz na poziomie czwartek klasy podstawówki przekształcimy ten wzór: moc* = moment obrotowy** x obroty na minutę / 9549 moc* / obroty na minutę = moment obrotowy** / 9549 Sprawdźmy teraz (na przykład w Wikipedii) co to jest proporcjonalność prosta: "Proporcjonalność prosta to taka zależność między dwiema zmiennymi wielkościami, w której iloraz tych wielkości jest stały." Wynika z tego, że moc jest proporcjonalna do obrotów, gdy iloraz mocy i obrotów jest stały. O proszę, mamy przypadkiem iloraz mocy i obroty! Ileż to on wynosi? Moment obrotowy/9549. Kiedy ta liczba jest stała? Kiedy moment obrotowy jest stały. A kiedy jest? "maksymalny moment obrotowy 175 Nm - w zakresie 1550-4100 obr./min" Czyli w zakresie 1550-4100 obrotów na minutę (biję się w piersi, napisałem że w zakresie 1500-4100rpm) moc jest PROPORCJONALNA do obrotów. Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 78.101.175.* 30.01.10, 19:39 A ja dzis caly dzien jezdzilem po torze wyscigowym Porsche Carrere 4S Targa, Panamera S, Cayenne Turbo, Cayman S, Carrera Cabrio, Boxster S. Auta bajeczne! A Skoda jak Skoda- Jako autko na codzienny uzytek jak najbardziej wystarczajace :) Link Zgłoś
Gość: kris Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 193.111.144.* 18.03.10, 18:28 Jesteście w większości niedouczonymi ignorantami, którzy nie mają pojęcia o motoryzacji. Wasze doświadczenia są tyle warte co rozklekotane silniki o wielkich pojemnościach, które były na topie pół wieku temu! Motoryzacja idzie z postępem ale wasza wiedza i myślenie to jakieś wykopalisko archeologiczne. Wszystkie liczące się koncerny idą w kierunku zmniejszania masy silnika i zmniejszania pojemności. Zastosowanie turbo do silnika benzynowego pozwala uzyskiwać znakomite osiągi przy poprawie sprawności ogólnej, co sprzyja zmniejszeniu emisji zanieczyszczeń. W przypadku silnika 1,2 TSI przyspieszanie do setki zajmuje poniżej 11 sekund i jest to znakomity rezultat dla rodzinnej octavii. Zużycie paliwa jakie podaje producent jest realne do uzyskania przy zachowaniu odpowiedniej techniki jazdy. W normalnych warunkach być może spali litr więcej. Podobnie więcej spali każdy inny silnik, co nie zmienia faktu że ten 1,2 TSI spali najmniej z nich wszystkich. Mam doświadczenia z silnikami o małych pojemnościach i one spokojnie wytrzymują ponad 300 000 km. Jak ktoś bardzo chce to zarżnie kazdy silnik... szczególnie gdy jego wiedza o eksploatacji pojazdu jest żadna. Hey Link Zgłoś