Gość: x IP: 217.11.133.* 13.02.02, 12:32 Przezylem wypadek z którego niewyszedlbym gdybym nie jechal volvo. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: atomski Re: Zyje dzieki Volvo IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 12:37 Ja zyję dzieki temu ,ze trochę na siebie uważam :))) Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Zyje dzieki Volvo IP: 172.18.118.* 13.02.02, 12:40 Gość portalu: x napisał(a): > Przezylem wypadek z którego niewyszedlbym gdybym nie jechal volvo. Dlaczego tak sadzisz? Tomze zyjesz jest pewne (bo piszesz) ale dlaczego uwazasz ze w innym samochodzie bys nie przezyl? Bezpieczenstwo samochodu polega nie tylko na strefach zgniotu. Link Zgłoś
goscportalu Re: Zyje dzieki Volvo 13.02.02, 12:54 A ja mysle, ze gdyby jechal innym samochodem, to wypadek moglby sie nie zdarzyc, bo: 1. Jesli wpadl w poslizg volvo, inny samochod mogl wpasc poslizg wczesniej na bezpiecznym odcinku albo nie wpasc w poslizg w ogole. 2. Jesli wjechal czolowo w ciezarowke, jadac BMW grzalby pewnie 240 i w danej chwili bylby w innym miejscu niz byl Volvo i w ciezarowke by nie wjechal. 3. Innym razem jadac Volvo, ktore jest samochodem raczej szerokim, moglby niechcacy zahaczyc jednym kolem o pobocze i dachowac, co nie zdarzyloby sie maluchem. itd. Tak wiec, nie ma co gdybac, bo "nic dwa razy sie nie zdarza", jaby powiedziala Szymborska, lub "nigdy nie wejdzie sie dwa razy do tej samej rzeki". EOF Link Zgłoś
goscportalu Re: Zyje dzieki maluchowi 13.02.02, 12:46 Bo gdy zobaczylem malucha kumpla, powiedzialem, ze za nic do niego nie wsiade. Pol godziny pozniej utopil sie w rzece. Gdyby mial cos lepszego, wsiadlbym i utopil sie razem z nim. Link Zgłoś
Gość: ros Re: Zyje dzieki Volvo IP: *.shell.nl 13.02.02, 16:02 Gość portalu: x napisał(a): > Przezylem wypadek z którego niewyszedlbym gdybym nie jechal volvo. Eeeetaaaaam. Jakbys jechal Fabia to nie tylko bys przezyl, ale i odmlodnial!! A jak Octavia, to bys sie znowu urodzil!!!!;-) Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zyje dzieki Volvo IP: 212.106.189.* 13.02.02, 16:19 Dobrze ze żyjesz ale nie bądź taki pewny tego Volvo.Nie chcę być nieuprzejmy ale powiedziałbym "spróbuj jeszcze kilka razy innymi autami"z resztą napisz co z drugą częścią uczestnika wypadku[czy to było drzewo,mur etc].Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Casey Re: Zyje dzieki Volvo IP: 192.168.1.* 13.02.02, 23:04 > Przezylem wypadek z którego niewyszedlbym gdybym nie jechal volvo. Zastanawiałem się czy to nie jest prowokacja, ale niech tam. Volvo jast najbezpieczniejszym samochodem na Świecie i co do tego nikt nie powinien miec wątpliwości. Większość wynalazków w tej dziedzinie to dzieło tej firmy, oczywiście inne firmy też je stosują z tym małym wyjątkiem, że np. oprócz kontrolowanych stref zgniotu, Volvo jast wykonane ze szwedzkiej stali i jest jej dużo (elementy konstrukcyjne są wykonane z blachy stalowej o grubości 3mm). Na własne oczy widziałem jak Volvo 340 rozwaliło dom, stary i kamienny, ale jednak dom i musieli go rozebrać, a Volvo do remontu. Widziałem Volvo 240 i Merca W124 po czołówce i cieszę się, że mam Volvo. Ostatnio widziałem statystykę dotyczącą relacji ochronnych ubezpieczeń na życie i pojazdów posiadanych przez ubezpieczonych. Czołówka stawki to DajEwo, Fiat, BMW a Volvo na szarym końcu. Cóż my kierowcy Volvo posiadamy raczej ubezpieczenia inwestycyjne;)) Casey_Volvox2 Link Zgłoś
foxx Re: Zyje dzieki Volvo- inne tez bezpieczne! 14.02.02, 10:13 Casey, pryznasz jednak, ze francuzi mocno zaczeli deptac szwedom po pietach a moze sa juz troche przed nimi w tym niekonczacym sie wyscigu. Ostatnie wyniki Euro-NCAP z udzialem C5, P307, Laguny w porownaniu z wynikami S60 nie daja chyba co do tego watpliwosci. Mysle, ze Volvo i Saab szybko poprawia swoje wyniki aby potem znow ktos inny mogl ich wyprzedzic. My kierowcy mozemy sie tylko z tego cieszyc! To wszystko dla naszego wspolnego dobra! Pozdrawiam Foxx Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Zyje dzieki Volvo- inne tez bezpieczne! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 10:41 Jeśli chodzi o ścisłość to chyba SAAB 9-5 jest najbezpieczniejszym ,seryjnym, pojazdem osobowym w klasie wyższej ,a Laguna II w klasie średniej ?? Na Volvo to się teraz narzeka w euroNCAP, bo zaczynają oszczędzać na bezpieczeństwie. O deptaniu im po piętach nie ma już mowy ,zostali wyprzedzeni. Nie wiem ,czy dobrze pamiętam ,ale zdaję się ,ze w Europie trzeba do modelu S40 dopłacać do poduszki pasażera !!!! p.s. Jakiś niedouczony ,niedowartościowany ćwok pisał coś o Fabii i Octawii. Ach te kompleksy . Ale jak już jesteśmy przy tym to niesmiało przyznam się ,ze napisałem mejla do Auto-Świata z pytaniem o gwiazdki przyznawane przez EuroNCAP. Miałem wątpliwości jeśli chodzi o bezpieczeństwo czterogwiazdkowego Yarisa do (chyba) trzygwiazdkowej Camry . Tutaj sprawa była oczywista . Ze względu na olbrzymią różnicę mas szanse są dośc wyrównane. Najciekawsze jest jednak to ,że spytałem o porównanie bezpieczeństwa Fabii i Octavii,gdzie różnica masy to ok 100 -150 kg . Redakcja napisała mi ,że tutaj nie ulega wątpliwości ,ze Fabia jest znacznie bardziej bezpiecznym samochodem "od swej starszej siostry". Czyli nie jak nam naukowiec napisał : "Eeeetaaaaam. Jakbys jechal Fabia to nie tylko bys przezyl, ale i odmlodnial!! A jak Octavia, to bys sie znowu urodzil!!!!;-)" Tylko odwrotnie: TO w Fabii -jeśli już-byś się na nowo urodził . Link Zgłoś
foxx Re: Zyje dzieki Volvo- Euro-NCAP. 14.02.02, 10:58 Jeszcze o Euro-NCAP. Z tego co czytalem, to nie ma w tych testach rozroznienia na klasy. Wszystkie samochody badane sa wg. tych samych kryteriow: off-set 40% w odksztalcalna przeszkode z predkoscia 64 km/h, boczne uderzenie 1-tonowego wozka z predkoscia 50 km/h i test slupa - uderzenie przy 29 km/h. Przeciez jezeli np. w samochodzie klasy wyzszej przyspieszenia dzialajace na glowe osiagnie smiertelna wartosc X g to w samochodzie malym aby opoznienie bylo smiertelne musi tez rownac sie X g, a nie Xg-Y. Przeciez przyzady mierzace przyspieszenia i manekiny sa takie same i ustawiona na takie same wartosci graniczne. Jezeli jestem w bledzie to prosze o oswiecenie! Pozdrawiam Foxx Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Zyje dzieki Volvo- Euro-NCAP. IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 13:09 foxx napisał(a): > Jeszcze o Euro-NCAP. > Z tego co czytalem, to nie ma w tych testach rozroznienia na klasy. > Wszystkie samochody badane sa wg. tych samych kryteriow: off-set 40% w > odksztalcalna przeszkode z predkoscia 64 km/h, boczne uderzenie 1-tonowego > wozka z predkoscia 50 km/h i test slupa - uderzenie przy 29 km/h. > Przeciez jezeli np. w samochodzie klasy wyzszej przyspieszenia dzialajace > na glowe osiagnie smiertelna wartosc X g to w samochodzie malym aby opoznienie > bylo smiertelne musi tez rownac sie X g, a nie Xg-Y. > Przeciez przyzady mierzace przyspieszenia i manekiny sa takie same i ustawiona > na takie same wartosci graniczne. > Jezeli jestem w bledzie to prosze o oswiecenie! > Pozdrawiam > Foxx Przy zderzeniu czołowym haczyk tkwi w tym ,ze owa przeszkoda odkształcalna ma tą samą masę to pojazd testowany.Tak przynajmniej pisał Auto-Świat. To znaczy ,ze im mniejsza masa pojazdu tym mniejsza masa przeszkody.Co znaczy ,ze -jeżeli nie przykręcili tej przeszkody do podłogi -tym łatwiej małemu wyjść cało . Stąd jednak wynika podział na klasy. Dlatego Yaris miał test z teoretycznym samochodem Yaris ,ale gdyby przyszło mu nieszczęscie spotkania się z Camry... masakra w Yarisie . Pomimo,ze Camry ma mniej gwiazdek. Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zyje dzieki Volvo- inne tez bezpieczne! IP: 212.106.189.* 14.02.02, 10:50 foxx napisał(a): > Casey, > pryznasz jednak, ze francuzi mocno zaczeli deptac szwedom po pietach a moze sa > juz troche przed nimi w tym niekonczacym sie wyscigu. > Ostatnie wyniki Euro-NCAP z udzialem C5, P307, Laguny w porownaniu z wynikami > S60 nie daja chyba co do tego watpliwosci. > Mysle, ze Volvo i Saab szybko poprawia swoje wyniki aby potem znow ktos inny > mogl ich wyprzedzic. > My kierowcy mozemy sie tylko z tego cieszyc! To wszystko dla naszego wspolnego > dobra! > Pozdrawiam > Foxx Mylisz się do tych testów zastosowano auto Volvo bez poduszki pasażera[to kpina]i punkty mniej!A w Volvo poduszka jest standartem ,czy nie uważasz tak? Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Zyje dzieki Volvo- inne tez bezpieczne! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 10:57 Zdaję się ,ze do badań EuroNCAP bierze samochód w najskromniejszym ,seryjnym wyposażeniem na terenie Unii Europejskiej. Widać gdzieś się dało kupić taki bez poduszki .I to dopiero jest kpina,nie ?? Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zyje dzieki Volvo- inne tez bezpieczne! IP: 212.106.189.* 14.02.02, 11:46 Gość portalu: atomski napisał(a): > Zdaję się ,ze do badań EuroNCAP bierze samochód w najskromniejszym ,seryjnym > wyposażeniem na terenie Unii Europejskiej. > Widać gdzieś się dało kupić taki bez poduszki .I to dopiero jest kpina,nie ?? Akurat mam S60 i jak wiem tam nie ma opcji bezpoduszkowej,zresztą jaki byłby to sens,kurtyny są,boczne są a poza tym Volvo,które pod tym względem wprowadziłoby papier toaletowy w standarcie gdyby miało to jakieś znaczenie dla bezpieczeństwa.Czyli ktoś miał wygrać z góry założony.Pozdrawiam.Chyba że przywieźli auto z Wysp Hula-gula. Link Zgłoś
Gość: Orc Re: Zyje dzieki Volvo- inne tez bezpieczne! IP: *.chem.uni.wroc.pl 14.02.02, 13:00 Pisałem to już parę razy, ale co tam... Brak poduszki pasażera nie był newralgiczny dla S60. Jest tam problem ryzyka obrażeń nóg i klatki piersiowej opoduszkowanego przecież kierowcy. Ryzyko obrażeń klatki piersiowej i głowy pasażera bez AB jest jeśli dobrze pamiętam nie większe niż kierowcy chronionego przez AB. Nie sugerują broń Boże bezużyteczności poduszki pasażera, ale niech nikt nie mówi, że z nią S60 miałoby 5 gw. Po prostu Volvo zrobiło jakiś błąd ( oszczędność ? ) projektując płytę podłogową P2, bo zbudowany również na niej S80 w porównaniu z 9-5 nie wypadł rewelacyjnie. Inna sprawa - Volvo olewa NCAP, bo niektóre wozy ( Laguna, C5, Mondeo ) testowano po dwa razy, przed i po modyfikacjach. Link Zgłoś
foxx Re: Zyje dzieki Volvo- inne tez bezpieczne! 14.02.02, 12:57 Gość portalu: Darek napisał(a): > > Mylisz się do tych testów zastosowano auto Volvo bez poduszki pasażera[to kpina > ]i > punkty mniej!A w Volvo poduszka jest standartem ,czy nie uważasz tak? W Euro-NCAP testuja najubozsza wersje danego modelu jaka jest dostepna na rynku w ktoryms z krajaow UE. W Polsce poduszki sa standardem ale np. w jakims kraju Unii wersja podstawowa wystepuje bez poduszki pasazera i sprawa zalatwiona. W Polsce na szczescie to standard. Kilka samochodow stracilo na tym, ze w ktoryms z krajow unii sa oferowane z kompletem poduszek. Np. Rover 75 gdyby taki komplecik posiadal dostalby 5 gwiazdek (jak Laguna). Co sadzisz o moim poscie na temat norm w testach Euro-NCAP (patrz troche wyzej). Pozdrawiam Foxx Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zyje dzieki Volvo- inne tez bezpieczne! IP: 212.106.189.* 14.02.02, 13:38 foxx napisał(a): > Gość portalu: Darek napisał(a): > > > > Mylisz się do tych testów zastosowano auto Volvo bez poduszki pasażera[to > kpina > > ]i > > punkty mniej!A w Volvo poduszka jest standartem ,czy nie uważasz tak? > > W Euro-NCAP testuja najubozsza wersje danego modelu jaka jest dostepna na rynku > > w ktoryms z krajaow UE. W Polsce poduszki sa standardem ale np. w jakims kraju > > Unii wersja podstawowa wystepuje bez poduszki pasazera i sprawa zalatwiona. W > Polsce na szczescie to standard. Kilka samochodow stracilo na tym, ze w ktoryms > z > krajow unii sa oferowane z kompletem poduszek. Np. Rover 75 gdyby taki kompleci > k > posiadal dostalby 5 gwiazdek (jak Laguna). > Co sadzisz o moim poscie na temat norm w testach Euro-NCAP (patrz troche wyzej) > . > Pozdrawiam > Foxx > Dzięki,dobrze wiedzieć ale czy te wątpliwości nie są zbyt oczywiste aby podejrzewać że z tymi testami coś nie tak przecież tu chodzi o kasę pod płaszczykiem zdrowia.Tendencja obecna jest aby po niewielkim wypadku auto szło do kasacji,natomiast w naszym zwyczaju jest reperować je[może trzeba zmienić już światopogląd]. Link Zgłoś