Dodaj do ulubionych

Zepsuta antena w Lanosie

IP: 213.17.244.* 16.02.04, 18:34
Moja automatyczna antena radiowa w Lanosie rozłączyła się w połowie
długości. Plastikowy pręt w środku niej (po włączeniu) wypycha całkowicie
górne odcinki i nieumocowane wiszą na tymże pręcie.
Czy ktoś miał coś takiego?
Czy można wymienić sam teleskop? (cały moduł anteny kosztuje ok. 400-500 zł)
Proszę o pilną doradę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Szarak1 Re: Zepsuta antena w Lanosie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 21:31
      kup sobie antenę w Media markcie.Koszt maks.50 zł .Będzie chodziła tak
      samo ,jeżeli nie lepiej
      • Gość: Zmartwiony Re: Zepsuta antena w Lanosie IP: 213.17.244.* 16.02.04, 22:11
        Szarak1 - dzięki za informację, ale gdybyś mógł napisać coś bliższego.
        Czy mam szukać wg. marki samochodu, rozmiaru, itp?
        Pozdrawiam
    • Gość: Zmartwiony Re: Zepsuta antena w Lanosie IP: 213.17.244.* 17.02.04, 18:35
      Jest jeszcze gorzej - dzisiaj złamał się wewnętrzny plastikowy pręt.
      Teraz naprawa chyba nie wchodzi w grę.
      W poprzednim samochodzie antena była na dachu i chyba to było najlepsze
      rozwiązanie.
      Czy kupować nowy cały moduł, czy założyć zwykłą antenę (ręcznie wyciąganą)?
      • mejson.e5 Konserwacja 17.02.04, 18:44
        Antena teleskopowa wymaga ciągłej konserwacji - smarowanie raz na dwa miesiące
        za pomocą np WD40 - brudzi ale pomaga.
        Sucha się zaciera albo zamarza.
        Jeśli kupisz moduł, to będziesz musiał pilnować jej konserwacji.
        Jeśli ręcznie wysuwaną - sam będziesz wiedział, kiedy nasmarować, ale jest
        upierdliwa w użytkowaniu.

Współczuję i pozdrawiam,

Mejson
        • Gość: Zmartwiony Re: Konserwacja IP: 213.17.244.* 17.02.04, 20:57
          mejson.e5 - dzięki.
          Mój znajomy rzucił propozycję, abym w miejsce starej założył stała antenkę (są
          małe czarne pręciki ze spiralką). Nie wiem co o tym myśleć, bo może to trochę
          głupio wyglądać bo będzie inna niż oryginał.
          Z drugiej strony ta propozycja jest o tyle kusząca, że skończyłby sie problem
          z obsługą.
          A może ktoś zrobił u siebie taką podmianę?
          Jak się sprawdza?
          • Gość: Szarak1 Re: Konserwacja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.04, 22:14
            Kupujesz typową automatyczną antenę.podłączasz do kabli które są przy
            aucie .Dokręcasz śrubę mocującą wg instrukcj dołączonej do opakowania anteny .I
            już:)Zero filozofii.
            • mejson.e5 Szara rzeczywistość... 17.02.04, 23:07
              Zrobiłem tak kiedy w volvo szefa.
              Po roku musiałem odkręcić, bo to gówno z Hongkongu skorodowało jak dziadkowy
              kultywator...

Co do stałej antenki, to rzecz wykonalna, śmiesznością się nie przejmuj.
              Z obsługi zostanie Ci konieczność odkręcania końcówki przed myjnią.

Pozdrawiam,

Mejson
    • Gość: Ogniomistrz Re: Zepsuta antena w Lanosie IP: *.radio.com.pl 18.02.04, 10:11
      Antena teleskopowa w to duży problem, a automatyczna to prawdziwy dramat. Przy
      częstym włączaniu i wyłączaniu radia antena się zwyczajnie zaciera. Smarowanie
      WD-40 jeszcze pogarsza sprawę, bo pozostawia tłustą warstwę do której jeszcze
      lepiej przyczepiają się kurz i drobny piasek. Lepszy do tego celu jest jakiś
      smar silikonowy. Miałem podobny problem. W serwisie powiedzieli, że antena
      auto, z montarzem do mojego samochodu będzie kosztowała jakieś 300pln. Olałem
      to i kupiłem zwykłą za 100pln. i chodzi jak trzeba. Chowam ją tylko przed
      myciem, a przed schowaniem dokładnie wycieram. Jest to troche mniej wygodne,
      ale co zrobić?
    • robox Re: Zepsuta antena w Lanosie 18.02.04, 10:50
      Podobny problem miałem w primerze.Jak wychodziła to odgłos jakby się wrota
      otwierały.Posmarowałem wd 40 i oprócz brudzenia nic nie pomogło, potem nie
      otwierała sie cał,przy okazji wizyty na giełdzie trafiłem taką samą, montaż za
      prę zeta zrobił mi mechanik, smar silikonowy był dużo lepszy, posmarował, do
      sprzedaży chodziła miód.
      • Gość: Mejson WD40 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 20:09
        U mnie po konserwacji WD40 działała codziennie w najgorsze mrozy, ale wygląda,
        jakby ją ktoś z błota wyciągnął...

mejson
        • Gość: M Re: WD40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 09:39
          W poiprzednim samochodzie też miałem taką. W mrozy czasem trochę strajkowała,
          ale po, głupio się przyznać, ale tylko to miałem w garażu, nasmarowaniu olejem
          silnikowym chodziła idealnie.
          A teraz to mam antenę w spoilerze.
    • Gość: Zmartwiony Re: Zepsuta antena w Lanosie IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.04, 11:20
      Być może uda mi się zdobyć teleskop z popychaczem od Nubiry.
      Czy warto bawić się w przekładanie go do starej przekładni i czy taka podmiana
      nie da krótkotrwałego efektu?
      Czy gra jest warta świeczki?
      Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi :)
    • Gość: Henio Re: Zepsuta antena w Lanosie IP: *.sympatico.ca 19.02.04, 14:06
      To Lanos ma antenem ...paradne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka