Dodaj do ulubionych

Hybrydowy rower Lexusa

IP: *.cdma.centertel.pl 28.04.10, 17:33
bardzo dobrze że nie będą tego produkować, nie powiem że to badziewie, bo pewnie jakość dobra, ale bardzo nieudany projekt
Obserwuj wątek
    • Gość: jaaa Re: Hybrydowy rower Lexusa IP: 91.188.123.* 28.04.10, 17:50
      @osa
      Nieudany projekt ? Jak dla mnie to bardzo udany. Stylistycznie coś doskonałego. I jeszcze ta masa - 17 kg i to z napędem zabudowanym !! Szkoda, że nie będzie mi dane na czymś takim pojeździć, ale nawet gdyby produkowali seryjnie, to znając Lexusa taki rower byłby koszmarnie drogi :P
    • Gość: stanczyk Re: Hybrydowy rower Lexusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 18:43
      chociaż Lexus prezentuje jakis poziom ! bravo za opdwagę :)

Merc czy BMW czy inni prod. samochodowi wypuszczaaja na rynek "pospolite górale"....

najbardzioej cool sa rowery typu Urban commuters(miejskie stylowe ścigacze): Scott Sub 10, Giant CITY SPEED ..etc.. są funkcjonalne , eleganckie i stylowe...
      patronowanie takim konstrukcjom miałoby wiekszy sens anizeli klepanie nudnych górali:)

oczywiscie rower elektryczny to też fajny temat,

urban commuters debate:
      ernwopr@wp.pl
      gg 3787531
    • Gość: komar Re: Hybrydowy rower Lexusa IP: 213.25.168.* 29.04.10, 09:59
      nie produkuja rowru... czy nie wystarczy, produkcja przedniego koła?
      • bimota Re: Hybrydowy rower Lexusa 29.04.10, 12:12
        No nie, bo przerzutki musza byc elektryczne. ;)
    • woj.nowak Re: Hybrydowy rower Lexusa 29.04.10, 13:47
      Znacznie ciekawsze rozwiązanie: dh-zone.com/News/1313.html
    • kanonierka Re: Hybrydowy rower Lexusa 29.04.10, 16:18
      Od niespełna roku jeżdżę rowerem ze wspomaganiem elektrycznym i powiem, że jest to niesamowita frajda. Teraz przejechanie 20 kilometrów nie stanowi dla mnie (62 lata)żadnego problemu mimo, że mieszkam w terenie podgórskim. Chciałbym jednak mieć taki, żeby baterie ładowały się przy hamowaniu...
    • Gość: Blob Re: Hybrydowy rower Lexusa IP: *.tktelekom.pl 22.09.11, 10:20
      Tylko Lexus robi rowery? A gdzie Peugeot?
    • Gość: Marek Re: Hybrydowy rower Lexusa IP: *.centertel.pl 22.09.11, 10:44
      Rama w układzie klasycznym - dwa trójkąty razem tworzące romb, dosłownie jak w rowerach typu Ural czy Ukraina ma przy tych samych użytych materiałach ZAWSZE najlepszą sztywność poprzeczną i podłużną. Projekt Lexusa w węźle przednim ma duże osłabienie, ten "iks" jest fatalny. Owszem, ładnie wygląda. OK, nadrabiają to kosmiczna jakością użytego karbonu. Podobnie tył, górna rura widelca idąca bliżej siodła dałaby bardzo duże wzmocnienie konstrukcji. Jest to model studyjny, jego masa - 17kg!!! licząc nawet akumulatory i silnik jest fatalna. A odzysk przy hamowaniu silnikiem elektrycznym - to na razie tylko efekt reklamowy, nawet w Priusach ma znikomy wpływ na ekonomikę. Za duże musiałyby płynąć prądy w czasie hamowania, chyba że jedziemy 10km z górki z niewielką prędkością cały czas używając silnika jako prądnicy. Odzysk energii przy hamowaniu przy obecnych technologiach jest możliwy - działa to skutecznie przy zastosowaniu nie silnika elektrycznego jako prądnicy, ale przy użyciu KOMPRESORÓW. W kompresorach pneumatycznych można skuteczne wykorzystać - odzyskać energię w czasie nawet gwałtownego hamowania. Potem sprężone powietrze można użyć do rozruchu silnika i rozpędzania pojazdu zanim osiągnie stałą prędkość. Tak się to robi sensownie w niektórych pojazdach, na razie w autobusach. I to działa bardzo skutecznie, w odróżnieniu od odzysku elektrycznego.
    • traianusmaster Re: Hybrydowy rower Lexusa 22.09.11, 10:47
      Toto ma 240 watów? Jezuśku to jest przecież jakieś 320 KM! Tym się da jeździć w ogóle? Inne takie konstrukcje maja zdaje się około 10 KM.
    • Gość: Marek Re: Hybrydowy rower Lexusa IP: *.centertel.pl 22.09.11, 10:53
      @ traianusmaster
      240 W to mniej niż połowa mocy rozwijanej przez średnio wytrenowanego kolarza.
      Zabrakło Ci mnożnika kilo w Twoim przeliczeniu. 240 W to ok. o.33KM
    • Gość: Marek Re: Hybrydowy rower Lexusa IP: *.centertel.pl 22.09.11, 10:57
      żeby było czytelniej > 240 W to 0.33KM
      Ja rozwijam na rowerze do 550W
    • matteo789 Re: Hybrydowy rower Lexusa 22.09.11, 11:34
      moj prototyp ma 48V*24A
    • matteo789 Re: Hybrydowy rower Lexusa 22.09.11, 11:36
      ale nie jest zgodny z normami EU :>
      Marek - rozwijasz 550W przez 60 sekund. I pocisz sie jak swiniak.
      Nie mam nic przeciwko spoceniu sie czasami, ale jadac do pracy wole sie nie pocic.
    • matteo789 Re: Hybrydowy rower Lexusa 22.09.11, 16:01
      ja mam 6 miesiecy lata, mieszkam nad morzem srodziemnym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka